21 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/46

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için...
  Düzen krizin faturasını sınıfa keserken…
Yeni kölelik anlaşmalarına geçit yok!
Sosyalist Kamu Emekçileri’nin deklarasyon çalışmasının gösterdikleri...

Gerçek bir bağımsızlık için de, insanca bir yaşam için de sosyalizm!

Metal işçileri faturayı ödememek için yürüyor!
  29 Kasım’a çağrı eylemlerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Partinin gelişme sorunları...
Devrimci ideoloji, devrimci örgüt, devrimci sınıf!..
  Sınıfın partisi selamlandı…
  Sınıf çalışmalarından...
  Düşünce özgürlüğü yasa koyucuların
iktidarını devirmekten geçiyor!
  Kapitalist düzende kadın, şiddeti tüm boyutlarıyla yaşıyor!
  Gençlik hareketinden...
  Dünyadan…
  Almanya’da İG Metal’in ihanetine tepkiler büyüyor!
  Bir kez daha Ergenekon
operasyonu üzerine
M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

29 Kasım’a çağrı eylemlerinden…

İşçi ve emekçiler alanlara çıktı!

Sermaye kendi krizinin faturasını işten çıkartmalarla, doğalgaz, elektrik ve temel gıda maddelerine yapılan yüksek zamlarla işçi ve emekçilere ödetmek isterken, 15 Kasım günü Türkiye’nin birçok ilinde emekçiler sokağa çıktı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da ise kitlesel ve coşkulu yürüyüşler gerçekleştirildi. Birçok ilin sokaklarında “Krizin faturası patronlara!” sloganı yankılandı.

 

Ankara’da 29 Kasım çağrısı

29 Kasım’da KESK ve DİSK’in ortak örgütleyeceği krize karşı merkezi miting öncesi Ankara’da Güvenpark’ta oturma eylemi ve basın açıklaması yapıldı. 

Önce Ziya Gökalp Caddesi’nde bulunan Eğitim-Sen 1 No’lu şube önünde toplanıldı. Buradan yürüyüşe geçen kitlenin önü Gima önünde polis barikatıyla kesildi ve flamaların indirilmesi istendi. Kitlenin kararlı tutumu karşısında polis barikatı açtı. Emekçiler flamalarıyla Güvenpark’a yürüdüler. Eylemde en önde “Yoksulluğun, yolsuzluğun krizin faturasını emekçiler ödemeyecek!/ KESK Şubeler Platformu” yazılı pankart açıldı.

Güvenpark’ta yapılan basın açıklamasında,“Bu krizi bizler yaratmadık ve bedelini ödemeyi kabullenmeyeceğiz! İşsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı emek, barış ve demokrasiden yana tüm kesimleri 29 Kasım’da Ankara’ya bekliyoruz.” denildi.

Açıklamanın ardından on dakikalık oturma eylemi yapıldı. Eylem boyunca “Zam, zulüm, işkence, işte AKP!”, “Krizin faturası patronlara!”, “Sefalete teslim olmayacağız!” sloganları atıldı. ESP, EHP, DHF, Partizan, Emek Partisi, HKP, Halkevleri pankart ve flamalarıyla eyleme katıldılar. Mitingin çağrısıyla eylem son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara

Adana’da 29 Kasım çağrısı

DİSK Bölge ve KESK Adana Şubeler Platformu tarafından “Krize, işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı emek, barış ve demokrasi!” şiarıyla bir yürüyüş ve oturma eylemi gerçekleştirildi. 29 Kasım eylemine çağrı yapıldı.

Eğitim-Sen Adana Şubesi önünde toplanan kitle buradan İnönü Parkı’na yürüdü. Yolun bir kısmı trafiğe kapatılarak gerçekleştirilen yürüyüş kitlesel ve coşkuluydu. Yürüyüş sırasında kriz ve AKP karşıtı sloganlar öne çıkarken, yol boyunca yürüyüş kortejine katılımlar oldu. İnönü Parkı’na gelindiğinde basın metnini KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Tunç okudu. 2008 yılı başından itibaren yaşanan krizle birlikte işçi ve emekçilerin yaşam koşullarının gün geçtikçe kötüleştiğine ve buna eklenen kriz bahanesiyle işten atmaların giderek arttığına değinen Tunç, buna rağmen hükümetin krizi yadsıdığını belirtti. Emekçileri 29 Kasım’da Ankara’ya çağırdı.

Konuşmanın ardından beş dakikalık oturma eylemine geçildi. Bu sırada söz alan DİSK Bölge Temsilcisi Kemal Aslan, krizi yaratanın emekçiler olmadığını, bu nedenle de faturasını emekçilerin ödemeyeceğini söyledi. Birçok fabrikada işten atmalar yaşandığını, oysa krizin faturasının sermaye olduğunu belirterek, yaşananların hesabının sermayeden sorulması gerektiğini vurguladı.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı coşkulu eylem, oturma eyleminin ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana

Eskişehir’de 29 Kasım yürüyüşü

Eskişehir Emek Platformu, 15 Kasım günü zamlara ve krizin emekçilere ödetilmeye çalışılmasına karşı bir eylem gerçekleştirildi. Kızılay İş Merkezi önünde “Zamlara, işten atılmalara, yoksulluğa, AKP’ye dur de! Krizin faturasını ödemeyeceğiz!” pankartı arkasında toplanan kitle Hamam Yolu’na doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sık sık AKP hükümetinin uygulamalarını teşhir eden konuşmalar gerçekleştirildi.

Yediler Parkı’nda yapılan açıklamada, bugün ortaya çıkan ekonomik krizin faturasının emekçilere ödetilmeye çalışıldığı belirtilerek, 2008 başından beri doğalgaza, elektriğe ve temel gıda maddelerine yapılan zamlarla geçim sıkıntısı içinde olan işçi, emekçi ve yoksul kesimlerin hayatının iyice zorlaştığı vurgulandı.

BDSP, DPG, SGD, Halkevleri, ÖDP, TKP, TÖP, SDP, EHP, EMEP ve İHD’nin destek verdiği eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Kırşehir’de de yürüyüş vardı!

Kırşehir’de Eğitim-Sen Şube binası önünde biraraya gelen kamu emekçileri Ahi Meydanı’na doğru yürüdüler. KESK Kırşehir Dönem Sözcüsü Eğitim-Sen Şube Başkanı Fevzi Kılıç, Ahi Meydanı’nda kamu emekçilerine seslendi. KESK’in tüm illerde okunan basın metnini okuyarak, 29 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirilecek mitinge çağrı yaptı.

Yürüyüş boyunca ve açıklama sırasında, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın demokrasi mücadelemiz!” sloganları sıklıkla atıldı. Eyleme yaklaşık 85 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kırşehir

 

Trabzon’da emekçiler sokakta!

Trabzon’da Atatürk Alanı’nda eylem gerçekleştiren emekçilere seslenen KESK Trabzon Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Celal Akaç, ekonominin kaderinin değişmemesinin sebebinin iktidara gelen tüm partilerin yıllardır aynı siyasal ve ekonomik programı uygulamaları olduğunu söyledi. Krizin etkisini büyütmemek için başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere son bir yılda yapılan fahiş zamların geri alınması gerektiğini ifade etti.

Sivas’ta 29 Kasım çağrısı

Sivas’taki basın açıklaması ise Cıbıllar Parkı’nda gerçekleştirildi. SES Sivas Şube Başkanı Mustafa Çoban yaptığı açıklamada “Bu krizi bizler yaratmadık ve bedelini kabullenmeyeceğiz. İşsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı emek, barış ve demokrasiden yana olan tüm kesimleri 29 Kasım’da Ankara’ya bekliyoruz” dedi.

Tokat’ta krize karşı eylem

Eğitim-Sen Tokat Şubesi üyeleri Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eğitim-Sen Şube Başkanı tarafından okunan basın metninde krizin faturasının emekçilere ödettirilmeye çalışıldığı vurgulandı. 29 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirilecek eyleme çağrı yapıldı.

Edirne’de emekçiler eylemde!

Edirne PTT Başmüdürlüğü binasının önünde toplanan KESK Edirne Şubeler Platformu ve DİSK Trakya Bölge Temsilciliği üyeleri 29 Kasım çağrısını yükseltti. KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Adnan Gölpınar yaptığı açıklamada, AK Parti’nin iktidara geldiği günden beri emekçilerin hakkını savunmadığını söyledi.

Ordu: “Zamlar geri alınsın!”

KESK Ordu Şubeler Platformu, Şadırvan önünde toplanarak yaptığı eylemde zamların geri alınmasını istedi. Basın açıklamasını yapan KESK Ordu Dönem Sözcüsü, “Derin toplumsal yaralar açacak bu işten çıkarmalar yaygınlaşırken, AK Parti hükümeti gelişmeleri seyretmekle yetinmektedir” dedi.

Samsun: “Zamlar geri alınsın!”

Samsun’da KESK’e bağlı sendikaların üyeleri Süleymaniye Geçidi’nde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla doğalgaz, elektrik ve temel gıda maddelerine yapılan zamların geri alınmasını istedi.

Kayseri’de basın açıklaması

Kayseri’deki eylem Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. KESK Merkez Yönetim Kurulu üyesi Songül Morsümbül’ün katıldığı basın açıklaması KESK’e bağlı sendikalar yer aldı.

İstanbul’da 29 Kasım çağrısı…

“Krizin faturası patronlara!”

KESK ve DİSK’in 29 Kasım günü Ankara’da düzenleyeceği miting öncesinde “Krizin faturası patronlara!” diyen emekçiler 15 Kasım günü Bakırköy Özgürlük Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüş kolunun en önünde “Krize, işsizliğe ve zamlara karşı emek, barış ve demokrasi mitinginde buluşalım!/ KESK-DİSK” ortak pankartı yer aldı. DİSK’e bağlı sendikaların eyleme katılımı oldukça zayıftı.

Bakırköy Devlet Hastanesi önünden başlayan yürüyüşe KESK’e bağlı sendikaların İstanbul Şubeleri pankartlar açarak katıldılar. Kolluk güçlerinin yürüyüşü engelleme çabaları eylem boyunca devam etti. Sloganlarla İncirli Caddesi’ne gelen kitlenin önü burada polis panzeri ve çevik kuvvet tarafından kesildi.

Polisin engelleme çabası “Emekçiye değil çetelere barikat!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarıyla karşılandı. Bir süre devam eden gerginlik, yürüyüş kolunun başka bir caddeye yönlendirilmesi sırasında da devam etti. Çevik kuvvet kitleyi sürekli taciz etti.

Yürüyüşte, “Doğalgaza değil maaşlara zam!”, “Krizin faturası patronlara!”, “Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları sık sık atıldı.

Bakırköy Özgürlük Meydanı’na gelindiğinde basın açıklaması yapıldı. Kitleye seslenen KESK Genel Başkanı Sami Evren “İşsizliğe, yoksulluğa, zamlara karşı 29 Kasım’da Ankara’ya!” çağrısı yaptı.

KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yunus Öztürk, platformun hazırladığı basın açıklamasını okudu. İşsizlik rakamlarının sürekli arttığına dikkat çeken Öztürk, “kriz” gerekçesiyle 40 bine yakın insanın işten çıkarıldığını söyledi.

Kamu emekçilerine yönelik sürgün kararları,“memurluktan men” saldırıları, bazı üyelerin siyasal görüşleri nedeniyle gözaltına alınarak tutuklanmaları, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganıyla protesto edildi. Son dönemde artan polis devleti uygulamalarının sendika yöneticilerine uygulanan baskılarla aynı olduğunun altının çizildiği açıklamada birleşik mücadele vurgusu yer aldı.

Ardından DİSK Genel Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm birleşik mücadelenin önemini vurgulayan konuşmalar yaptılar. Basın açıklaması oturma eylemiyle son buldu.

Yürüyüşe DİP, TKP ve Yurtsever Cephe’nin yanısıra CHP pankart açarak katıldılar.

Sosyalist Kamu Emekçileri “Haklarımıza sahip çıkalım! Genel grev-genel direnişi örgütleyelim! Biz hazırız istersek başarabiliriz!/ Sosyalist Kamu Emekçileri” pankartını açarak yürüyüşe katıldılar. Alanda “Kamu Emekçileri Bülteni”nin dağıtımını yaptılar.

Kortejlerden yer yer coşkulu sloganların yükseldiği eylem, bir miting havasında geçti.


Kartal’da 29 Kasım çağrısı…

Eğitim-Sen 5 No’lu Kartal Şubesi de 29 Kasım mitingine Kartal Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla çağrı yaptı.

Basın açıklamasından önce krizi ve zamları protesto etmek üzere 15 dakikalık oturma eylemi yapan emekçiler, coşkulu sloganlar attılar.

Oturma eyleminin ardından basın açıklaması okundu. 2008 yılının başından itibaren peşpeşe yapılan zamlara değinilerek, bu zamların işçi ve emekçilerin yaşamlarını zorlaştırdığı ifade edildi. Son dönemde yükseltilen şoven saldırılara vurgu yapıldı.

Birleşik Metal-İş, Petrol-İş, BDSP, TKP, Yurtsever Cephe, EMEP, Emekli-Sen, UİD-DER ve ESP’nin de yer aldığı eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Eylem sırasında Kamu Emekçileri Bülteni ve Kartal İşçi Kültür Evi Derneği’nin tanıtım broşürlerinin dağıtımları gerçekleştirildi.

Eylem boyunca, “Zam, zulüm, işkence işte AKP!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “AKP zamlarını al başına çal!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İzmir’de kitlesel ve coşkulu 29 Kasım çağrısı…

“Krizin faturasını ödemeyeceğiz!”

DİSK ve KESK’in ortak örgütlediği  “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!” yürüyüşü 15 Kasım günü Basmane Meydanı’nda binlerce işçi ve emekçinin toplanmasıyla başladı. En önde “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!/DİSK-KESK” pankartının taşındığı eyleme, KESK İzmir Şubeler Platformu, BDSP, Emekli-Sen Buca Şubesi, Birleşik Metal-İş, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve siyasi partiler katılım sağladı.

Konak Meydanı’na doğru gerçekleşen yürüyüş coşkulu bir atmosferde gerçekleşti. Kolluk güçlerinin tacizine karşı “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atılarak oturma eylemi gerçekleştirildi.

DİSK ve BMİS yürüyüşün en canlı kortejleriydi. Yürüyüş kolunu Konak Meydanı’nda polis barikatı karşıladı. İzmir Büyükşehir Belediye binasına yürüme ısrarını koruyan kitlenin kararlılığı polis barikatının açılmasını sağladı. Yürüyüş, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla coşkusunu koruyarak devam etti. “Krizin faturasını patronlar ödesin!” sloganı ise en sık atılan slogandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam şunları söyledi:

“… Halk için değil, kâr için, pazar için üretmek, bunun için yaşadığımız çevreyi, Dünya’yı yaşanabilir olmaktan çıkarmak, havayı, suyu, petrolü, hayvanları, yeraltı ve ye üstü kaynaklarını yok etmek, daha fazla pazar, daha fazla kâr hırsı, bir avuç patronun daha çok zenginleşmesi, ihtiyacı olan halkların açlıktan kırılması, yoksulluğun artması, dünyanın dört bir yanını cehenneme çeviren hiç bitmeyen savaşlar…”

“Tüm ezilenlerin ekonomik, sosyal, demokratik talepleri için emek ve demokrasi programı hayata geçirilmelidir. Bu nedenle tüm halkımızı ‘krize, işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı’ 29 Kasım’da Ankara’da yapacağımız ‘Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne ve mücadeleye çağırıyoruz.”

DİSK Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Cafer Konca ise DİSK adına açıklama yaptı!

“Bu kriz bizim değil, faturayı ödemeyeceğiz! Kriz kapitalizmin krizidir. Kar hırsına dayalı ücretli sermaye düzeninin krizidir. Kapitalizmin başkenti ABD’de patlak vererek tüm dünyayı sarmıştır. Zaten sermaye düzeni olan kapitalizm başlı başına bir krizler sistemidir. 1929 büyük bunalımından bu yana defalarca aynı durumu yaşamıştır. Kapitalizmin bu derin krizleri kaçınılmaz olarak bir depresyonu getirir. Kendi sermayesi büyük ölçüde atıl kalır. Üretim ve yeniden üretim daralır ve bu da yeni işsizler ordusu  anlamına gelir” diyerek konuşmasına başlayan Konca Kapital‘den alıntılar yaparak açıklamayı sürdürdü.

Eylemde, “Genel grev genel direniş!”, “Kahrolsun İMF, işbirlikçi AKP!”, “Sefalete teslim olmayacağız!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “AKP zamlarını al başına çal!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşçi memur el ele genel greve!” sloganları atıldı.

Komünistler eyleme, “Krizin faturası kapitalistlere!”, “Tüm çalışanlar için genel sigorta!”, “Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!”, “İşçi sağlığına ve güvenliğine kaynak aktarılsın!”, “İMF, DB vb. emperyalistlerle kölece ilişkilere son!”, “Tüm çalışanlar için grevli-TİS’li sendika hakkı!”, “7 saatlik işgünü, 35 saatlik çalışma haftası!”, “Ücretlerin düşürülmesine son verilsin! İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret!” dövizleriyle katıldılar. Eylem 29 Kasım Ankara mitingine yapılan çağrıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir