21 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/46

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için...
  Düzen krizin faturasını sınıfa keserken…
Yeni kölelik anlaşmalarına geçit yok!
Sosyalist Kamu Emekçileri’nin deklarasyon çalışmasının gösterdikleri...

Gerçek bir bağımsızlık için de, insanca bir yaşam için de sosyalizm!

Metal işçileri faturayı ödememek için yürüyor!
  29 Kasım’a çağrı eylemlerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Partinin gelişme sorunları...
Devrimci ideoloji, devrimci örgüt, devrimci sınıf!..
  Sınıfın partisi selamlandı…
  Sınıf çalışmalarından...
  Düşünce özgürlüğü yasa koyucuların
iktidarını devirmekten geçiyor!
  Kapitalist düzende kadın, şiddeti tüm boyutlarıyla yaşıyor!
  Gençlik hareketinden...
  Dünyadan…
  Almanya’da İG Metal’in ihanetine tepkiler büyüyor!
  Bir kez daha Ergenekon
operasyonu üzerine
M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de tekstil çalışmaları…

“Krizin faturası kapitalistlere!”

Geçtiğimiz ay ilk sayısı ile işçileri selamlayan Tekstil İşçileri Bülteni faaliyetleri yeni araçlarla sürüyor. Tekstil İşçileri Bülteni çalışanları bir yandan “Krizin faturası kapitalistlere!” şiarlı çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da önümüzdeki süreçte yürütecekleri çalışmaları planlıyor.

Tekstil İşçileri Bülteni çalışanları geçtiğimiz hafta dünyayı sarsan kriz ile ilgili bir haftalık bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında “Krizin faturasını kapitalistler ödesin!” şiarli bildiriler ve aynı şiar ile birlikte “Sigortasız çalışmaya, düşük ücretlere, fazla mesailere, kölece çalışma koşullarına karşı örgütlü mücadeleye!” şiarının da kullanıldığı ozalitler çıkarıldı. Materyaller tekstil fabrika ve atölyelerinin yoğun olduğu MTK Tekstilciler Çarşısı, BEGOS Tekstil Sanayi ve Goda Çarşısı’nda yoğun olarak kullanıldı. Dağıtımlar ve ozalitler işçiler tarafından da ilgiyle karşılandı.

Bildiri dağıtımı için MTK Tekstilciler Çarşısı’na giden TİB çalışanları burada özel güvenliklerin engellemesi ile karşılaştılar. Dağıtımın başlamasının ardından toplu halde gelen güvenlikler dağıtım yapmanın yasak olduğunu öne sürerek çalışanların üzerine saldırdılar. TİB çalışanları baskı ve saldırılara rağmen faaliyetlerini sürdüreceklerini ifade ettiler.

TİB’de yeni dönem hazırlıkları

TİB çalışanları önümüzdeki dönem yürütecekleri çalışmaları planlamak için 15 Kasım akşamı bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda iki ay boyunca yürütülecek bir kampanya başlatma kararı alındı.

Kampanya kapsamında ilk olarak Tekstil İşçileri Bülteni’nin yeni sayısının çıkarılması kararlaştırıldı. Bültenle birlikte “Vergiden muaf, insanca yaşamaya yeten asgari ücret!” talebi ile imza kampanyası başlatılacak ve yemekhaneler ile tekstil işçilerinin yoğun olarak gittiği kafeteryalarda imza toplanılacak. İmza kampanyası ile paralel olarak yine sefalet ücretlerinin konu edildiği bir bildirinin etkin dağıtımı yapılacak.

Kampanya, Ocak ayının ortalarında yapılacak Tekstil İşçileri Paneli’nin hazırlıkları kapsamında gerçekleştirilen toplantılar ve panel ile son bulacak.

Tekstil İşçileri Bülteni

 

Esenyurt’ta tekstil işçileri toplantısı!

Bir süredir çeşitli araçlarla çalışmalarını sürdüren Esenyurt İşçi Platformu Girişimi Tekstil İşçileri Komisyonu, 16 Kasım günü bir toplantı gerçekleştirdi. “Tekstil işçileri krizi tartışıyor!” başlığıyla yapılan toplantıya 20 tekstil işçisi katıldı. Toplantı öncesinde toplantıya çağrı yapan bir bildiri hazırlandı, hedeflenen fabrikalara dağıtıldı. Ayrıca toplantı duyuruları merkezi noktalara yapıştırıldı.

Kriz, örgütlenmenin önündeki engeller ve çözümlerinin tartışıldığı toplantıda tekstil işçileri komisyonundan bir arkadaş söz alarak, yaşanmakta olan krize dair bir konuşma yaptı. Krizin asıl sorumlusunun sermaye sınıfı olduğunu, krizin faturasının işçi ve emekçilere kesilmek istendiğini belirtti, sermaye sınıfının ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalıştığını dile getirdi.

Toplantıya katılan diğer işçi arkadaşlar da, fabrikalarında patronların krizi bahane ederek keyfi uygulamalar başlattığını, kimi yerlerde hafta sonu tatilinin normal çalışma saatleri olarak dayatıldığını, kimi yerlerde ücretlerin geç ödendiğini, bazı fabrikalarda zorunlu mesailerin dayatıldığını anlattılar. Tartışmalar sonucu tüm yaşanan sorunların örgütsüzlükten kaynaklandığını, çözümün örgütlü mücadeleyi yütseltmekten geçtiğini söylediler.

Tartışmalarda çalışmaların, fabrikalar temelinde geliştirilmesinin gerektiği vurgulandı. Bu alanda ilerleme sağlamanın yolunun, herkesin mücadeleyi omuzlamasından geçtiği ifade edildi.

Toplantı sonucunda fabrika komitelerinin oluşturulmasının hedeflenmesi ve öncelikli olarak da fabrika toplantılarının yapılması kararlaştırıldı. Önümüzdeki süreçte işçi sağlığı ile ilgili bir panel yapılmasına karar verildi. Ayrıca Tekstil İşçileri Komisyonu’nun yaptığı her çalışmanın  bilinçlenme ve örgütlenmeye hizmet etmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantı, verimli tartışmalarla canlı bir atmosferde gerçekleşti.

 Esenyurt İşçi Platformu Girişimi Tekstil İşçileri Komisyonu


Tersanelerde faaliyet…

“Krizin bedelini krizi yaratanlar ödemelidir!”

Krizin sorumlusu olan parababalarının yarattığı yıkım tüm boyutlarıyla sürerken, krizin ağır faturasına maruz kalan işçiler, faturayı ödememek için tersaneler havzasında başlattıkları çalışmayı sürdürüyorlar.

Tuzla tersanelerinde krizi bahane eden tersane patronları işçi kıyımını pervasızca sürdürüyorlar. Tersane patronları bugüne kadar Tuzla tersanelerinde 7 bin işçinin işine son verdi. Birkaç ay içerisinde Tuzla tersanelerinde işsiz kalacakların sayısının 20-25 bin bulması bekleniyor.

DESAN patronunun vekili “işçi sayısı olarak 2002 yılına dönebiliriz” diyor. Bu yaklaşık 7-8 bin işçiyle üretimin sürmesi anlamına geliyor. DTO Başkanı ve SEDEF Tersanesi patronu Metin Kalkavan patronlara, “Fren yapın, elinizde ne var ne yoksa satın. Nakit bu aralar çok önemli, bütün siparişleri iptal edin” diyor.

Tersane patronları büyük oranda bu uyarıya uygun davrandı ve siparişler iptal edidi. Şu an üretim büyük oranda tamir gemilerinde sürüyor. Dolayısıyla üretim önemli ölçüde iptal edilmiş durumda. Ellerindeki varlıkları nakite çevirerek var olan krizden nemalanmaya çalışan asalak patronlar, faturayı ise işçiye kesiyorlar. Tersanelerde, kadrolu-taşeron olarak çalışan birçok işçinin işine son veren asalaklar, birçok tersanede ise ücret düşürme yoluna giderek işçileri sefaletin dipsiz kuyusuna itiyorlar.

Krizin tersaneler havzasındaki yansımalarına karşı başlattığı çalışmayı çeşitli araçlarla sürdüren Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER), işçi geçiş güzergahlarına astığı ozalitlerin ardından şimdi de bildiri dağıtımları gerçekleştiriyor.

TİB-DER üyesi tersane işçileri 13 Kasım günü sabah erken saatlerde “Krizin faturasını krizi yaratanlar ödemelidir!” başlıklı ve işçileri “direniş komiteleri”nde örgütlenmeye çağıran bildirileri Aydıntepe İstasyonu’nda tersane işçilerine ulaştırdı.

Dağıtımlar tersane önlerinde ve işçi geçiş güzergahlarında devam edecek.

Tersane İşçileri Birliği