21 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/46

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için...
  Düzen krizin faturasını sınıfa keserken…
Yeni kölelik anlaşmalarına geçit yok!
Sosyalist Kamu Emekçileri’nin deklarasyon çalışmasının gösterdikleri...

Gerçek bir bağımsızlık için de, insanca bir yaşam için de sosyalizm!

Metal işçileri faturayı ödememek için yürüyor!
  29 Kasım’a çağrı eylemlerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Partinin gelişme sorunları...
Devrimci ideoloji, devrimci örgüt, devrimci sınıf!..
  Sınıfın partisi selamlandı…
  Sınıf çalışmalarından...
  Düşünce özgürlüğü yasa koyucuların
iktidarını devirmekten geçiyor!
  Kapitalist düzende kadın, şiddeti tüm boyutlarıyla yaşıyor!
  Gençlik hareketinden...
  Dünyadan…
  Almanya’da İG Metal’in ihanetine tepkiler büyüyor!
  Bir kez daha Ergenekon
operasyonu üzerine
M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

İşçiler Philips’i uyardı!

Birleşik Metal-İş Sendikası, Türk Philips’in kapatılma kararının tekrar gözden geçirilmesi için 17 Kasım günü Dudullu’da bulunan Phlips Genel Müdürlüğü önünde bir eylem gerçekleştirdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler ve aileler fabrikaya yakın bir yerde araçlardan inerek yürüyüşe geçtiler. “Babalar işsiz, çocuklar aç kalmasın!/ BMİS Gebze Şubesi” pankartı ve “Kazandırdığımız paralar nerede!”, “Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz!”, “Philips’i keşfedin! Philips fabrikayı kapatacakmış!”, “Demek ki aynı gemide değilmişiz!”, “Biz aydınlattık onlar kararttı!”, “Philips kapatılamaz!”, “Ürettik, kazandırdık, işimizi istiyoruz!”, “Philips’i keşfedin! 150 Philips işçisi işinden olacak!” dövizlerini açarak sloganlarla Genel Müdürlük önüne geldiler.

Basın açıklamasını BMİS Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Celalettin Aykanat gerçekleştirdi. Krizin faturasını ödemeyeceklerini söyleyerek, krizi yaratanların peşlerini bırakmayacaklarını, bugüne kadar sefasını sürenlerin şimdi cefasını da çekeceklerini ifade etti. Sendikanın ve Philips işçisinin kolay kolay teslim olamayacağını vurguladı.

Basın açıklamasının ardından işçiler oturma eylemi gerçekleştirdi.  

Kızıl Bayrak / İstanbul


Burulaş direnişi sürüyor!

Aylar önce TÜMTİS Sendikası’nda örgütlendikleri için işten çıkarılan sarı otobüs şoförlerinin her Pazartesi gerçekleştirdikleri eylemleri 17 Kasım günü de devam etti.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde, “İşçi kıyımına sessiz kalmayacağız! Onurumuzdan, sendikamızdan vazgeçmeyeceğiz! /Otobüs Şoförleri” pankartı açıldı ve çeşitli dövizler taşındı.

Eylemde yapılan konuşmada, AKP’li Bursa Belediyesi’nin Anayasayı ihlal ettiği belirtildi. Benzer bir olayın Gaziantep’te yaşandığı, işten atılan şoförlerin yerel mahkemede Büyükşehir belediyesine iade kararı almasına ve kararın Yargıtay kanalıyla onaylanmasına rağmen belediyenin yasa tanımazlığına vurgu yapıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


GSB’den miting kararı

Gebze Sendikalar Birliği krizin etkilerine karşı ortak mücadele kararı aldı. Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde toplanan Gebze Sendikalar Birliği Temsilciler Meclisi toplantının ardından “Kriz ticareti yapılmasına müsaade etmeyeceğiz” başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Krizin yansımalarına karşı en kısa süre içinde miting gerçekleştirme kararı alındığı, kriz bahanesiyle el uzatılan İşsizlik Sigortası Fonu’nun yağmalanmasına ve kıdem tazminatının gaspına karşı mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı. Metal işkolunda uyuşmazlık zaptının tutulduğu toplusözleşme görüşmeleri de açıklamada yer aldı. Temsilciler Meclisi’nden çıkan kararlar ise şöyle sıralandı:

- Krizin etkilerinin kamuoyuna anlatılması ve dayanışmanın üst seviyeye çıkartılarak sürekli hale getirilmesi,

- Metal işçisinin toplusözleşmesinde dayatılan tavra karşı birlikte hareket edilmesi ve metal işçisinin yalnız olmadığının gösterilmesi,

- Krizden sadece sendikalı çalışanların değil tüm halkın etkilendiği, bu nedenle yapılacak etkinliklerin tüm emek dostlarıyla birlikte örgütlenmesi.

Basın açıklaması sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Valf’te “kriz” fırsatçılığı

58 işçinin çalıştığı Yakacık Valf Klinger’de örgütlü olan Birleşik Metal-İş Sendikası, 14 Kasım günü sabah saatlerinden itibaren üyelerinin işyerine alınmaması tutumuyla karşılaştı.

Üç gündür farklı isimlerden oluşan “işten atılacaklar listesinin” dolaştığı işyerinde, Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube üyesi işçiler “kriz” gerekçesiyle sergilenen bu tutumun gerçekçi olmadığını söylüyor. Yeni siparişler alındığını, Valf patronunun kriz fırsatçılığı yaptığını ifade ediyorlar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Asil Çelik’te ücretsiz izin saldırısı

Bursa Orhangazi Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Asil Çelik işçileri ücretsiz izin saldırısı ile karşı karşıyalar. Asil Çelik’te 600 işçi çalışıyor. 350 işçinin Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü olduğu fabrikada, ekonomik kriz gerekçe gösterilerek ücretsiz izin dayatılıyor.

17 ve 18 Kasım tarihlerinde 43 işçi ücretsiz izne çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler fabrika girişlerinde bekliyorlar. 18 Kasım günü 16.00-24.00 vardiyası girişinde toplanan işçilere hitaben konuşan BMİS Bursa Şube Sekreteri Erol Bektaş, ücretsiz izinleri kabul etmeyeceklerini, Asil Çelik patronunun krizi bahane ederek toplusözleşmeyle kazanılan hakları gasp etmesine izin vermeyeceklerini belirtti. İşçiler de ücretsiz izin kâğıtlarını imzalamayarak Çalışma Bakanlığı’na suç duyurusunda bulundular. Alkış ve sloganların ardından eylem sona erdi.

Ayrıca Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Asamet’te de toplusözleşme sonucu arabuluculuk döneminin ardından, fabrikada yapılan grev oylamasında, işçiler 61 oyla grev kararı aldılar. Fabrikada BMİS üyesi 90 işçi bulunuyor.

Kızıl Bayrak / Bursa


Balcalı Hastanesi’nde eylem

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri, döner sermaye ek ödemesinin adaletli dağıtımı, taşeron isçilerin insanca yaşanacak bir ücret alması ve kadrolu istihdam edilmesi talepleriyle 18 Kasım günü iki saatlik iş bırakma ve oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Yaklaşık 200 sağlık emekçisi saat 08.30’da poliklinikler önünde toplandı. Burada kamu emekçilerine, hastalara ve hasta yakınlarına dönük konuşmalar yapıldı. Yaklaşık bir saat sonra basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, artık sözün bittiği noktada olunduğu ve sağlık çalışanlarının “artık yeter!” dedikleri ifade edildi. İdare tarafından sürekli sözler verilerek oyalanmaları nedeniyle bu uyarı eylemini yapmak zorunda kaldıkları vurgulandı.

Sağlık işi ekip işidir!”, “Güvenceli iş, insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz!”, “Hastaneler işletme, hasta müşteri, çalışanlar ücretli köle değildir!”, “Dönerler arttırılsın, taban aylığına eklensin, adil dağıtılsın!” dövizlerinin taşındığı eylemde, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, “Taşeron gidecek, güvence gelecek!”, “İşçi memur elele, genel greve!” sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından 29 Kasım günü yapılacak mitinge çağrı yapıldı. Ardından on dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Adana


HİLTONSA’da anlaşma imzalandı

OLEYİS ile Adana HiltonSA Oteli arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Önceki süreçte otel yönetimi ve OLEYİS arasında yapılan görüşmeler uyuşmazlıkla sonuçlanmış ve işçiler grev pankartını asmışlardı.

240 işçi adına DİSK’e bağlı OLEYİS ve HiltonSA arasında imzalanan sözleşmeye göre, 2008 yılı için yüzde 10, 2009 yılı için yüzde 15 oranında ücret zammı verildi. Yanısıra sosyal haklarda da iyileştirmeye gidildi. Çalışanlara 2009 yılında 4 ikramiye verilecek.

Kızıl Bayrak / Adana


Harbiye’de SAM protestosu...

Tez-Koop-İş üyeleri, IBM İcra Kurulu Başkanı Sam Palmisano ve 400’e yakın uluslararası şirketin üst düzey yöneticisinin “IBM İşadamları Zirvesi” için Türkiye’ye gelişini 13 Kasım günü eylemle karşıladı.

Harbiye’deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu önünde “IBM’ın dünya lideri ülkemizde yapılan haksızlığa son ver!/Tez-Koop-İş Sendikası” ve İngilizce “Fix the problem stop them and fix the problem!/ Sam your guys are doing wrong!” pankartını açan Tez-Koop-İş üyelerine TÜMTİS İstanbul Şubesi ve TÜMTİS 1 No’lu Şube de destek verdi.

IBM Türk çalışanlarının son bir yıllık örgütlenme süreçleri hakkında bilgi verilerek, IBM’in yaptığı işkolu itirazının hukuksuzluğuna vurgu yapıldı. IBM çalışanları üzerinden kazanılan milyonlarca dolara rağmen çalışanların iradesinin yok sayıldığı söylendi.

Tez-Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube üye ve yöneticilerinin de yer aldığı eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eskişehir Emek Platformu’ndan açıklama

Eskişehir Emek Platformu 13 Kasım günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, hükümetin göreve geldiği günden bu yana halkın çıkarlarına değil sermayenin çıkarına hizmet ettiği, yıllardır toplumsal düzenin buna uygun tanzim edildiği belirtildi. Zamlar, daralan piyasa şartlarının bir sonucu olarak işsizliğin ve yoksulluğun daha da artacağı bir ortamda herkesin en doğal hakkı olan sağlıklı yaşam hakkına indirilen bir darbe olarak tanımlandı. Böyle bir süreçte emekçilerin tavrını ortaya koyması gerektiği vurgulandı. Yapılan zamlar derhal geri alınmalı, işten çıkartmalar derhal durdurulmalı ve GSS yasası derhal yürürlükten kaldırılmalı talepleri sıralandı.

Açıklamadan sonra şehir merkezinde ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. 

Kızıl Bayrak / Eskişehir 


Adana BTS’den sevk eylemi

Yüksek Planlama Kurulu kararıyla sözleşmeli personelin ek ödeme hakkından mahrum bırakılması, BTS Adana Şubesine bağlı kamu emekçileri tarafından 14 Kasım günü protesto edildi.

Sabah saatlerinde gar önünde toplanmaya başlayan demiryolu çalışanları, halaylar ve sloganlar eşliğinde basın açıklamasına kadar bekleyişlerini sürdürdüler. Basın metnini okuyan BTS Adana Şube Başkanı, toplugörüşme süreci öncesinde açıklanmış ek ödemelerin fiyaskoya dönmesinin ardından 15 Ekim’de bordro yakma eylemi yaptıklarını, ancak 17 bin demiryolcunun mağduriyetinin devam ettiğini anlattı. “Ek ödemeler konusunda Bakanlar Kurulu kararı uygulanmalı, YPK kararı düzeltilmelidir” diyerek, bu doğrultuda mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı’nın açıklamasının ardından demiryolu emekçileri hep birlikte sağlık müdürlüğüne giderek sevk aldılar. Sevk alma işlemini de eyleme dönüştüren emekçiler burada da halaylarını sürdürdüler. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı ve Kamu Emekçileri Bülteni’nin de dağıtıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Çapa Tıp’ta iş bırakma eylemi!

Çapa Tıp Fakültesi’nde çalışan sağlık emekçileri, bir süredir “döner sermaye katkı paylarının adil dağıtılması” talepleriyle gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemlerinin sonuncusunu 14 Kasım günü gerçekleştirdi.

Mono Blok önünde saat 08.00’de bir araya gelen sağlık çalışanları, alkış ve sloganlarla rektörlüğü protesto ettiler. “Dönerler arttırılsın adil dağılsın! / SES Aksaray Şube” pankartı ve “Ekipte varız, dönerde yokuz,”, “Eşitlik, adalet istiyoruz,”, “İnsanca yaşamak istiyoruz,” dövizlerini taşıdılar.

Dekanlık önünde yapılan konuşmada, öğretim üyelerinde olduğu gibi diğer çalışanlara da yasada belirlenen üst sınırdan döner sermaye dağıtımı talep edildi. Ardından Prf. Dr. Zeki Kılıçarslan, İTO YK üyesi Zeynep Çolakoğlu mücadeleyi destekleyeceklerini belirten konuşmalar yaptılar. Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ise, 19 Kasım günü İÜ Rektörlüğü’ne yapılacak yürüyüşe belediye işçilerinin destek vereceğini açıkladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


4 /C’liler köle değildir!

Kamusal hizmetlerin tasfiyesine yönelik olarak, çalışanlar arasında eşitsizlik yaratan 4/C statüsündeki sağlık emekçilerinin durumu hakkında SES Adana Şubesi 13 Kasım günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi. SES Adana Şube binasında gerçekleştirilen açıklamada, AKP hükümetinin, kamu çalışanlarını kölelik koşullarında sözleşmeli olarak çalıştırmak istediği belirtildi. Son yıllarda değişik statüde çalıştırmanın arttığına dikkat çekildi.

Açıklama “Biz SES olarak 4C’lilerin bu sorunları çözülene ve sözleşmeli kölelik koşulları ortadan kalkana dek mücadele etmeye kararlı olduğumuzu tüm kamuoyuna duyuruyoruz.” sözleriyle son buldu.

Kızıl Bayrak / Adana


Eğitim-Sen’den “etik” uyarısı

Eğitim-Sen yaptığı yazılı bir açıklamayla, “Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri” yönetmeliği kapsamında okullara gönderilen yazıyı protesto etti. Söz konusu yazıda, yaklaşmakta olan 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle öğretmenler, öğrencilerden “pahalı hediyeler” almamaları konusunda uyarılıyor.

Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, pek çok sıkıntıya katlanarak çalışan eğitim emekçilerinin 24 Kasımlar’da “pahalı hediye alan, etik ilkelere uymayan” bir biçimde yansıtıldığı ve bunun onur kırıcı olduğu ifade edildi. Etik ilkeleri hatırlatan bu yazının “etik ilkeler”i çiğneyen bir karaktere büründüğü vurguladı.


Sürgünlere karşı basın açıklaması

Eğitim-Sen Adana Şubesi geçtiğimiz yıl sürgüne gönderilen üyesi Sahil Onat’ın sürgününün yargı kararıyla durdurulması üzerine 14 Kasım günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Eğitim-Sen’in hukuki olmaktan uzak, baskı ve sindirmeye yönelik her türlü girişim ve uygulamanın karşısında olduğu vurgulandı. Eğitim emekçilerinin haklarına yönelen her türlü girişimin karşısında hukuksal ve örgütsel mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Adana