5 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim’i kazandıran cüret ve kararlılıkla ilerleyeceğiz!
  Azgın devlet terörüne direnen işçiler, emekçiler ve devrimciler sokak sokak çatışarak Taksim’i kazandı…
Adana’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı…
1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında coşkulu eylemlerle kutlandı…
Liseliler 1 Mayıs’ta alanlardaydı!..
  Sokak sokak sergilenen devrimci direnişle 1 Mayıs kazanıldı!.. .
  Kadıköy’de devletin icazetine sığınan Türk-İş gericiliği ile kuyruğuna takılanlar düzene hizmet ettiler...
  Sermayenin yalıtma politikası 1 Mayıs’ta da sürdürüldü...
  Taksim’in kazanılmasının ardından.... - H. Eylül
  Kürdistan’da 1 Mayıs eylemlerinden...
  Küçükçekmece’den işçi ve emekçilerle 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Başbuğ, sermaye düzenin bekçisi olan orduyu aklamaya çalıştı…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Gençlik hareketinden...
  Hatice Yürekli anıldı
  Tamil Kaplanları: “Asla teslim olmayacağız!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Adana’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı…

Saldırılara karşı birleşik mücadeleye!

Adana’da saat 13.00’ten itibaren toplanma yeri olan Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde biraraya gelen katılımcılar, saat 14.00’te kortejler oluşturarak mitingin yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı’na doğru harekete geçtiler. İki koldan gerçekleştirilen yürüyüşte ilk kolda başta DİSK korteji, diğer kolda Türk-İş korteji yer aldı.

Türk-İş kolunda en başta büyük bir Türk bayrağı taşındı. Ardından Türk İş’e bağlı sendikaların pankartları yer aldı. Bu kolda sırasıyla Tarım-İş, Petrol-İş, Çimse-İş, Tez Koop-İş, Demir Yol-İş, T. Harb-İş, T. Haber-İş, Belediye-İş, TÜMTİS yer aldılar. Bu kortejlerden TÜMTİS ve Petrol-İş dışındaki sendikaların katılımı düşük kalırken, patronun dayatmalarına karşı grevde olan Toros Tarım işçilerinin kendi pankartlarıyla mitinge katılmış olmaları anlamlıydı.

Türk-İş’e bağlı sendikaların ardında KESK’e bağlı BES, BTS, Eğitim-Sen, Haber-Sen, Tüm Bel-Sen, Tarım Orkam-Sen, SES yürüyüş kolunda yerlerini aldılar. Eğitim-Sen her zamanki gibi alanın en kitlesel ve coşkulu kortejlerinden biri oldu.

ATO, ÇHD, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin ardından mitinge oldukça kitlesel bir katılım gerçekleştiren CHP korteji yürüdü. Onu ulusalcı İP çetesi izledi. İki kortejde de AKP karşıtı ve kemalist sloganlar öne çıktı. İP’in ardından EMEP, ÖDP, DİP, DTP, EHP kortejleri sıralanırken, DTP kortejinin geçişi sırasında apartman balkonlarından Türk bayrakları ve MHP bayraklarının sallanması tepkiyle karşılandı. Bu kolda özellikle reformist partilerde ve DTP kortejinde gençliğin katılımı önplandaydı. Özellikle liselilerin yoğun bir katılımı gözlendi.

Yürüyüşün diğer kolunda ise DİSK pankartının arkasında sırasıyla Genel-İş, Emekli-Sen, Dev Sağlık-İş yer aldı. Bu kortejler içinde Genel-İş ve Dev Sağlık-İş kitleselliğiyle dikkat çekti. Genel-İş korteji içinde işten atılan Makyal-Erka işçileri de pankartları ile yer aldı.

DİSK’e bağlı sendikaların ardından TMMOB, Eğitim-İş, ADD, Eğit-Der, Sosyalist Feminist Kollektif, İHD, İşçi Filmleri Kollektifi, Adana Eczacılar Odası, Halkevi sırasıyla yer aldı.

Bu kortejlerin ardından Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri, Alınteri, BDSP, ÇHKM, Güney Sanat Topluluğu ve DHF kortejleri sıralandı. Devrimci 1 Mayıs Platformu’nu SDP, ESP, SEH, Türkiye Gerçeği, Mücadele Birliği Platformu, TÖP, Sosyalist Parti, Dev Yol Yaşam kortejleri takip etti. Bu yürüyüş kolunda geçtiğimiz yıla göre bir zayıflama söz konusuydu. Katılımcıların önemli kesimini gençlik güçleri oluşturdu.

Tüm kortejler alana girmeden mitingin başlatılmayacağı konuşulmuş olmasına rağmen kortejlerin bir kısmı alana girmeden önce miting saygı duruşuyla başlatıldı. Enternasyonal marşının çalındığı saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına hazırlanan basın metninin okunmasına geçildi. Basın metni KESK dönem sözcüsü ve Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa tarafından okundu.

“Sermayenin saldırılarına karşı birleşelim!”

Boğa, 1 Mayıs’ın tarihsel önemine değinerek başladığı konuşmasını işçi sınıfı ve emekçilerin yaşadığı güncel saldırılarla sürdürdü. Türkiye işçi sınıfının 1 Mayıs geleneğini anlatarak devam etti. Krizle ilgili açıklamalardan sonra son dönemde bölgemizde yaşanan gelişmelere ilişkin şunlar söylendi:

“Petrol-İş Sendikası’na üye 120 Toros Gübre işçisi, işverenin uyguladığı %0 zamdan dolayı grev yapıyor. Mersin Serbest bölgede TÜMTİS üyesi işçiler sendikal örgütlülük için ayağa kalktı ve aylardır direniyorlar. İncirlik’te çalışan 260 Makyal-Erka işçisinin aylardır ödenmeyen paraları işveren tarafından gasp edildi. Adana Numune Hastanesi’nde çalışan 155 taşeron işçisi ansızın kapı önüne konuldu, sözleşmeli hemşireler işlerinden atıldı...”

Konuşmanın devamında Kürt çocuklarına verilen cezalar kınandı. İşçi, emekçi ve gençlerin karşı karşıya kaldığı saldırıların anlatılmasının ardından açıklama taleplerin sıralanmasıyla son buldu.

MKM bünyesinde faaliyet gösteren müzik gruplarının dinletisinin ardından miting halaylarla sona erdi. Mitinge yaklaşık 8 bin kişi katıldı.

Komünistler mitingte “Krizin faturasını kapitalistere ödetmek için mücadeleyi yükseltelim! / BDSP“, “Sosyalizm kazanacak! / Kızıl Bayrak”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm! /Ekim Gençliği” ve “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz / SİDER” pankartlarıyla katıldılar. Kortejde kızıl bayrakların dışında işçi sınıfı ve emekçilerin taleplerini yansıtan, kurtuluşun sosyalizmde olduğunu ifade eden çok sayıda döviz taşındı.

Sermayenin krizinin giderek derinleştiği ve bu krizin faturasının işçi sınıfı ve emekçilere ödetildiği bir dönemde Adana’da kitlesel ve coşkulu bir 1 Mayıs mitingi gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Adana


SİDER: “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!”

Adana Sanayi İşçileri Derneği (SİDER) olarak Nisan ayı ile birlikte 1 Mayıs çalışmalarına başladık. 19 Nisan günü BDSP’nin düzenlediği piknik öncesinde yoğun bir çalışma yürüttük. Anlamlı bir işçi katılımı sağladığımız pikniğimiz çok başarılı geçti.

1 Mayıs pikniğimizin ardından bir işçi toplantısı düzenledik. Farklı sanayi sitelerinden ve sektörlerden işçilerin katıldığı toplantımızın sonunda görev dağılımı yaptık. 1 Mayıs’a çağrı yapan Sanayi İşçileri Bülteni’ni Şakirpaşa Metal Sanayi, Karşıyaka Sanayi, Keresteciler Sitesi ve Mersin yolu üzerinde bulunan fabrikaların işçilerine ulaştırdık. Ayladır ücretlerini alamayan Akdeniz Fiberglass ve Yılsan Çuval gibi fabrikalara da bültenimizi ulaştırdık.

Yoğun bir emek harcadığımız 1 Mayıs çalışmasıyla çok sayıda işçiye ulaştık. İşçi ilişkilerimizle bağlarımızı geliştirdik. Alanda taşıyacağımız kızıl bayrakların ve bayrak sopalarının hazırlanması, 1 Mayıs alanına gitmek için araç tutulması gibi teknik hazırlıkların tamamını işçi arkadaşlarla birlikte yaptık.

1 Mayıs günü saat 14.00’te Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde miting başladı. Mitinge “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!” şiarlı Adana Sanayi İşçileri Derneği (SİDER) imzalı pankartımızla katıldık. 50 kişilik kortejimizle geçen seneyi aşan bir işçi katılımı sağladık. SİDER pankartı arkasında Organize Sanayi, Şakirpaşa Metal Sanayi, BOSSA, Adana Çimento, metal, inşaat, kargo işçileri yer aldı.

Alanın en çok ilgi çeken ve en coşkulu kortejlerinden biri olan SİDER kortejinde kızıl bayraklarımızla yürüdük. Yürüyüş boyunca “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!”, “Sigortasız tek bir işçi kalmayacak!”, “Krizin yükü patronlara!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganları sıklıkla atıldı.

Devrimci sınıf çalışmamız güçlenerek sürecek ve sınıfın devrimci partisini işçi sınıfı içinde kökleştirme hedefimiz ete-kemiğe bürünecektir.

Adana Sanayi İşçileri Derneği (SİDER)