5 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim’i kazandıran cüret ve kararlılıkla ilerleyeceğiz!
  Azgın devlet terörüne direnen işçiler, emekçiler ve devrimciler sokak sokak çatışarak Taksim’i kazandı…
Adana’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı…
1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında coşkulu eylemlerle kutlandı…
Liseliler 1 Mayıs’ta alanlardaydı!..
  Sokak sokak sergilenen devrimci direnişle 1 Mayıs kazanıldı!.. .
  Kadıköy’de devletin icazetine sığınan Türk-İş gericiliği ile kuyruğuna takılanlar düzene hizmet ettiler...
  Sermayenin yalıtma politikası 1 Mayıs’ta da sürdürüldü...
  Taksim’in kazanılmasının ardından.... - H. Eylül
  Kürdistan’da 1 Mayıs eylemlerinden...
  Küçükçekmece’den işçi ve emekçilerle 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Başbuğ, sermaye düzenin bekçisi olan orduyu aklamaya çalıştı…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Gençlik hareketinden...
  Hatice Yürekli anıldı
  Tamil Kaplanları: “Asla teslim olmayacağız!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında coşkulu eylemlerle kutlandı…

“Yaşasın işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü!”

Edirne’de kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs!

30 yıl aradan sonra Edirne’de de işçilerin birlik dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs kutlandı.

Çeşitli sendika ve meslek odaları tarafından örgütlenen 1 Mayıs eylemine Trakya Üniversitesi Öğrencileri ve liseliler “Eşit, parasız, bilimsel anadilde eğitim için yaşasın 1 Mayıs!” ortak pankartıyla katıldılar. Saat 11.30’da Ayşekadın mevkiinden yürüyüşe başlanarak toplanma yeri olan Belediye önüne gelindi.

Bir başka yönde ise SES Edirne Şubesi önünde toplanan KESK Şubeler Platformu saat 12.00’de yürüyüşe başlayarak belediye önüne geldi. Belediye önünde toplanan tüm kortejler sıralamalar yapıldıktan sonra yürüyüşe başladı.

Yürüyüş kolunun en başında Edirne Giyim Sanayi A.Ş.’de grevde olan işçilerin oluşturduğu kortej vardı. Kortejlerin oluşturulduğu sırada Genç Komünistler “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” şiarını taşıyan pankartlarıyla alanda yerlerini aldılar.

Saraçlar Caddesi’ne gelindiğinde kortejler alandaki yerlerini aldılar. Kitle alana girdikten sonra Teksif Örgütlenme Daire Müdürü Asalettin Arslanoğlu bir konuşma yaptı. 30 yıl aradan sonra Edirne’de bir 1 Mayıs kutlamanın anlamına değindi ve grevdeki işçilerin mücadelesinin süreceğine vurgu yaptı. Ardından Eğitim-Sen Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Jale Yamandır basın metnini okudu.

Basın metninde yaşanan krize vurgu yapılarak, örgütlü mücadele sayesinde krizin faturasının patronlara ödettirileceğinin altı çizildi. Basın metninin okunmasının ardından mini bir konser verildi. Çekilen halaylar ve atılan sloganlarla eylem sonlandırıldı.

Eylemde Ekim Gençliği, SGD, Sosyalist Parti, Devrimci Gençliğin Birliği, Dev-Lis, YDGM, DTP, EMEP, CHP yer aldılar.

Coşkulu geçen Edirne 1 Mayısı’na yaklaşık 1500 kişi katıldı. Genç komünistler oluşturdukları kortej ve gür bir şekilde attıkları sloganlarla 1 Mayıs’ın sınıfsal ve devrimci özüne yakışır bir şekilde eylemde yerlerini aldılar.

Kızıl Bayrak / Edirne


Antakya’da 1 Mayıs!

İşçi sınıfının birlik, dayanışma, mücadele günü olan 1 Mayıs Antakya’da yaklaşık 3 bin işçi ve emekçinin katılımıyla Uğur Mumcu Bulvarı’nda coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. Eylem boyunca kitle tarafından ortaklaşa sloganlar atıldı. BDSP olarak eyleme “Kapitalizm kriz demektir, çözüm devrim de kurtuluş sosyalizmde!” pankartıyla ve yaklaşık 40 kişilik bir kitleyle katılarak 1 Mayıs’ı coşkulu bir şekilde selamladık.

Eylemde “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Tek yol devrim, kurtuluş sosyalizm!”, “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!”, “Habip, Ümit, Hatice, Hüseyin... Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!”, “İşçiler partiye, devrime, sosyalizme!” sloganlarını attık.

Antakya BDSP


Eskişehir’de 1 Mayıs

Eskişehir’de 1 Mayıs tarihsel özünden ve güncel gelişmelerden kopuk bir şekilde kutlandı. Saat 16.00’da Anadolu Üniversitesi tramvay durağında toplanan sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi yapılar, Sıhhıye Meydanı’na kadar slogan ve pankartlarla yürüdüler.

Türk-İş ve KESK bürokratlarının başından beri siyasi yapıları dışta bırakarak örgütledikleri süreç, 1 Mayıs alanı ve kürsüsünde de kendini gösterdi. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan ve yapılan konuşmalarda kendini gösteren şovenist ve reformist anlayışlar, devrimci kortejler tarafından “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla protesto edildi.

1 Mayıs alanında çalınan popüler parçalar ve oyun havalarıyla 1 Mayıs’ın içi boşaltılmaya çalışıldı.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan Türk-Metal ve Çimse-İş’in kitlesel katılım sağladığı 1 Mayıs kutlamasına reformist solun katılımı da geçen yıllara oranla yüksekti. DTP, Halkevleri, EMEP, ÖDP’nin kitlesel bir şekilde katıldığı 1 Mayıs’ta, devrimci yapılardan BDSP, ODAK ve DHF kortejleriyle birlikte alandaki yerlerini aldılar. Katılım geçen yıllara oranla daha yüksekti.

Komünistler alana “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak! / BDSP!” pankartıyla girdiler. “Marks, Engels, Lenin, yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!”, “Habip, Ümit, Hatice, Hüseyin Yoldaş yaşıyor!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!” sloganlarını attığımız yürüyüşte yaklaşık 30 kişilik kortejimizle yerimizi aldık.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Trabzon’da 1 Mayıs

Trabzon’da 1 Mayıs mitingi Tedaş önünde toplanılmasıyla başladı. KESK, Türk-İş, Halkevleri, siyasi partiler ve öğrencilerin pankartları ile katıldığı miting 13.00’te başladı.

Ekim Gençliği, DPG okurları ve Genç-Sen bileşenlerinden oluşan KTÜ Öğrencileri “Krizin faturasını ödemeyeceğiz” pankartı ile alanda yer aldılar.

Yürüyüş sırasında devrim ve sosyalizm sloganlarını aralıksız haykırdık.

Eylemde “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Ya barbarlık ya sosyalizm!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın parasız, bilimsel, demokratik eğitim! / Ekim Gençliği” ve “Eğitim haktır satılamaz! ÖSS’ye hayır! YÖK’e hayır! Savaşa değil eğitime bütçe / Genç-Sen” dövizleri taşındı.

Yürüyüş sırasında korteji görüntüleyen polis muhabirine müdahale ettik ve görüntü almasını engelledik. Öğrenci Kolektifleri’ne bir işhanından sözlü müdahale oldu ve sloganlarla karşılık verildi.

Yürüyüş saat 15.00’te kitlenin alana girmesiyle sona erdi. Alanda 1 Mayıs şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Sendika temsilcilerinin kürsüde yaptıkları konuşmaların ardından eylem horonlarla sona erdi.

Bu yıl geçmiş yıllara kıyasla katılım daha fazlaydı. Mitinge yaklaşık 1500 kişi katıldı. “KTÜ Öğrencileri” pankartının arkasında 30’u aşkın kişi yürüdü.

Trabzon Ekim Gençliği


Tokat’ta coşkulu 1 Mayıs!

Uzun yıllardır basın açıklamaları ile geçiştirilen 1 Mayıs, bu yıl Tokat’ta coşkulu bir şekilde kutlandı. Eğitim-Sen Tokat Şubesi’nin organize ettiği 1 Mayıs mitingine 700’ün üzerinde emekçi katıldı.

Saat 13.00’te Tokat GOP Stadı önünde toplanılarak yürüyüşe geçildi. 1 Mayıs pankartının ardında katılımcı kurumlar yerlerini aldılar. En önde Eğitim-Sen, SES ve BTS üyeleri yürüdüler.

GOP Üniversitesi öğrencileri de “Sömürüye, faşizme karşı yaşasın 1 Mayıs!” pankartı açarak eyleme katıldılar. Öğrencileri EMEP ve ÖDP izledi.

Yürüyüşte sıklıkla “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Kitle Tokat Cumhuriyet Meydanı’na girdikten sonra Tokat Eğitim-Sen Şube başkanı kitleye seslendi. Konuşmasında krize ve 1 Mayıs’ın önemine değindi. Konuşmanın ardından sloganlar ve halaylarla miting sona erdi.

Türk-İş’in Tokat’taki şube temsilcileri ve Belediye İş Sendikası Tokat İl Temsilcisi 1 Mayıs mitingine katılmadı. 30 Nisan’da “Teröre ve 1 Mayıs’ın tatil edilmesine” yönelik bir basın açıklaması ile yetinen Türk-İş Tokat Şubeleri, yöneticiler olarak Samsun’a gittiler.

Kızıl Bayrak / Tokat


Samsun’da 1 Mayıs!

İşçi ve emekçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs Samsun’da coşkulu bir şekilde kutlandı. Saat 13.00’te bir araya gelen sendikalar, meslek odaları, dernekler ve siyasi partiler 13.30’da Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

“Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!/Ekim Gençliği” imzalı pankartla katıldığımız eylemde “Her yer direniş, her yer Taksim!”, “Taksim faşizme mezar olacak!” sloganlarıyla işçi ve emekçilerin Taksim direnişini selamladık.

Yürüyüş esnasında, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Kahrolsun sermaye iktidarı!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Bıji bıratiya gelan!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!”, “Katil devlet hesap verecek!” vb. sloganlar atıldı.

Eylem alanında kapitalizme, krize ve sermayenin saldırılarına karşı, insanca yaşanılacak sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için mücadele çağrısı yaptığımız bildirilerimizi dağıttık. Halaylar ve horonla devam eden eylem saat 17.00’ye doğru kitlenin yavaş yavaş dağılmasıyla sona erdi.

Ekim Gençliği / Samsun


Bandırma’da 1 Mayıs

Bandırma’da 1 Mayıs şiddetli yağmura rağmen kitlesel biçimde kutlandı.

Balıkesir ve çevre merkezlerden de katılım sağlanan eyleme binlerce işçi ve emekçi katıldı. Harb-İş, Şeker-İş, Genel-İş, Petrol-İş, Liman-İş ve Eğitim-Sen gibi sendikaların yanı sıra CHP, EMEP ve SODEV’de eyleme katılım sağladı.

1 Mayıs, kitlenin Bandırma Garı önünde toplanması ve Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçmesiyle başladı. Bu sırada şiddetlenen yağmur altında meydanda bulunan heykele yürüyen kitle burada saygı duruşu ile 1 Mayıs kutlamalarını başlattı.

Harb-İş Balıkesir Şube Başkanı’nın kitleye hitap ettiği kutlamalar yağmurun şiddetlenmesi nedeniyle kısa tutuldu. Eyleme Harb-İş ve Petrol-İş kitlesel katılım gösterdi.


Kilis’te 1 Mayıs

Birçok ilde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarından biri de Kilis’te gerçekleştirildi.

Kilis’teki asker cenazesi nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda yapılamazken, Türk-İş’e bağlı sendikalar, AKP milletvekilleri ve belediye başkanıyla birlikte tertipledikleri 1 Mayıs yemeğiyle 1 Mayıs’ın sınıfsal özü ve anlamının içini boşaltmaya çalıştılar.

Kilis Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan KESK binası önünde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasında ise ağırlıklı olarak KESK üyeleri yer aldı. 100’ü aşkın kişiyle yapılan eylemde KESK’in 1 Mayıs açıklaması okundu. Basın açıklamasına DTP de destek verdi.

 

Kütahya: “Faşizme karşı omuz omuza!”

Kütahya’da 1 Mayıs, Kütahya emniyeti ve Türk-İş tarafından yapılan baskılar ve dayatmalar nedeniyle sınıfsal ve tarihsel özünden uzak bir şekilde kutlandı.

Zafer Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs’ın katılımcıları KESK’e bağlı Eğitim-Sen ve SES, Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri ve Türk-İş’e bağlı Maden-İş ve Şeker-İş sendikalarıydı. 1 Mayıs’ın Kütahya’da örgütlenmesi sırasında Türk-İş, alanda yapılacak etkinliklere gerici ve faşizan unsurları getireceğini açıkladı.

Kütahya Valisi ve emniyetinin desteğini alarak alanda mehter takımının olacağını anons ettirerek, Kütahya halkını 1 Mayıs’a davet etti. KESK’e bağlı sendikalar ile öğrencilerin başka bir alanda 1 Mayıs etkinliği düzenleme talebi ise reddedildi.

1 Mayıs günü, faşist Kütahya Emniyeti’nin baskıları alana öğrenci pankartını almak istememesiyle başladı. Üzerinde “Eğitim haktır satılamaz!/YÖK’e hayır!/Üniversite Öğrencileri” yazan pankartın önce sopaları içeri alınmadı, daha sonra da “YÖK’e hayır!” bölümünün çıkarılması istendi. Yine öğrencilerin hazırladığı 35 dövize el koyuldu.

Kortejlerin yürüyüşe geçtiği sırada “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Üreten biziz yöneten de biz olacağız!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları atıldı. Öğrencilerin korteji Zafer Meydanı’na Gündoğdu Marşı ile girdi. Kurulan platformda söz hakkı verilmediğinden, alanda ayrı bir şekilde 1 Mayıs günü katledilenler nezdinde tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunularak eylem başlatıldı.

Platformda İstiklal marşının okunmasından sonra yapılan konuşmalar öğrenciler tarafından sloganlarla protesto edildi. Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı tarafından yapılan konuşma ise ezan okunduğu gerekçesiyle yarıda kesildi ve daha sonra devam eden konuşmaya müdahale edilerek birçok paragrafı çıkarıldı.

Türk-İş Başkanı’nın konuşması öğrenciler tarafından sloganlarla protesto edilince, Türk-İş başkanı konuşmasını yarıda keserek kürsüden kitleyi kışkırtmaya çalıştı. Kütahya Emniyet Müdürü’nün kürsüye çağrılması ve mehter takımının hazırlıklarının başlamasıyla birlikte öğrenci korteji, Eğitim-Sen ve SES, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Gün gelecek, devran dönecek, faşistler halka hesap verecek!” sloganlarıyla alanı terk etti.

Alandan ayrılan kitleden sonra meydanda yaklaşık 150 kişiyle kalan Türk-İş, mitingi bitirmek durumunda kaldı.

1 Mayıs mitingine kendi pankartlarının açılmasına izin verilmediği için Öğrenci Kolektifleri ve Yurtsever Gençlik katılmadı.

Kızıl Bayrak / Kütahya