5 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim’i kazandıran cüret ve kararlılıkla ilerleyeceğiz!
  Azgın devlet terörüne direnen işçiler, emekçiler ve devrimciler sokak sokak çatışarak Taksim’i kazandı…
Adana’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı…
1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında coşkulu eylemlerle kutlandı…
Liseliler 1 Mayıs’ta alanlardaydı!..
  Sokak sokak sergilenen devrimci direnişle 1 Mayıs kazanıldı!.. .
  Kadıköy’de devletin icazetine sığınan Türk-İş gericiliği ile kuyruğuna takılanlar düzene hizmet ettiler...
  Sermayenin yalıtma politikası 1 Mayıs’ta da sürdürüldü...
  Taksim’in kazanılmasının ardından.... - H. Eylül
  Kürdistan’da 1 Mayıs eylemlerinden...
  Küçükçekmece’den işçi ve emekçilerle 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Başbuğ, sermaye düzenin bekçisi olan orduyu aklamaya çalıştı…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Gençlik hareketinden...
  Hatice Yürekli anıldı
  Tamil Kaplanları: “Asla teslim olmayacağız!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik hareketinden...

Gençlik 1 Mayıs’ta Taksim’de!

İstanbul Üniversite Öğrencileri 29 Nisan günü yaptıkları basın açıklamasıyla 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını haykırdı.

Öncelikle İstanbul Üniversitesi Öğrencileri kendi bulundukları fakültelerinde toplanarak sloganlarla kantin, yemekhane, bahçe ve katları dolaştı. Yapılan konuşmalarda, ‘77 1 Mayısı’na değinildi ve Taksim iradesinin gösterilmesi gerektiği vurgulandı, 1 Mayıs’a çağrı yapıldı.

Fen-Edebiyat Fakültesi Öğrencileri, yapılan konuşmaların ardından sloganlar ve alkışlarla diğer fakülteleri de dolaşarak açıklamanın yapılacağı Merkez Kampüs ana kapısı önüne geldi. Burada diğer üniversite öğrencileriyle buluşuldu.

Merkez Kampüs öğrencileri de ana kapıdan çıkış yaparak eyleme katıldı.

Saat 13.30’da başlayan açıklama Türkçe ve Kürtçe okundu. “Üniversiteler 1 Mayıs’ta Taksim’e” pankartının taşındığı eyleme 150 kişi katıldı. Eylem 1 Mayıs marşının okunmasıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


YTÜ Öğrencileri “Kriz ve geleceksizlik” dersindeydi...

Rektörlüğün vermiş olduğu “ihtiyati tedbir kararı” gereğince üniversiteye alınmayan YTÜ öğrencilerinin kapı önündeki direnişleri sürüyor. Her gün kapı önünde çeşitli etkinliklerle rektör-polis-İP/TGB çetesi işbirliğini teşhir ediyor, eğitim hakkımızın engellenmesini protesto ediyoruz. Bu kapsamda iki gün üzerinden planlanan “Alternatif Üniversite”nin ilk etkinliğini 28 Nisan günü gerçekleştirdik. Kapitalizmin krizi ve geleceksizlik üzerinden yürüttüğümüz tartışmaya Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) Başkanı Zeynel Nihadioğlu ve  direnişteki Meha ve Kurtiş işçileri katıldı.

Önce üniversiteye alınmayan bir arkadaşımız direniş sürecini anlattı. Daha sonra kendi süreçlerini anlatmak için sözü Kurtiş işçisi aldı, direnişlerini bundan sonra da kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti. İkinci olarak ise Meha işçisi konuştu. Neden direnişte olduklarını anlattı. Sorunlarının kaynağı aynı olan direnişteki diğer işçilerin ve öğrencilerin mücadelelerini ortak olarak verebilmesi gerekliliğini dile getirdi. TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu ise, nasıl ki rektörlüğün üniversitelerde hakkını arayan öğrencileri üniversite dışında bırakmak gibi bir niyeti varsa, tersanelerde de hakkını arayanların işlerinden edildiğini söyledi. Bu sene de Meha ve Kurtiş işçileri gibi Taksim’de olacaklarını ifade etti. Daha sonra öğrenciler tarafından işçilere sorular yöneltildi. Soru cevap bölümünden sonra hep birlikte Avusturya İşçi Marşı söylendi. Sloganlarla etkinlik bitirildi.

YTÜ Ekim Gençliği


Ege’de 1 Mayıs yürüyüşü

Ege Üniversitesi öğrencileri 29 Nisan günü gerçekleştirdikleri yürüyüşle 1 Mayıs’a çağrı yaptılar. YDG, SGD, ÖGD, DGH ve Emek Gençliği’nin örgütlediği, Ekim Gençliği, KÖZ, Genç-Sen ve Gençlik Derneği’nin desteklediği eylem Edebiyat Fakültesi önünde başladı.

E Cafe önünden Gıda Cafe’ye dönülen arada sivil polisler yürüyüşü engelledi. Uzun tartışmaların ardından gerçekleştirilen oturma eyleminden sonra yürüyüş devam etti.

Yürüyüş Gıda Cafe önünden coşkulu sloganlarla sürdü. Ziraat Fakültesi içinden geçilerek1 No’lu yemekhane önünde son buldu. Burada okunan metinde üniversitelerde neo-liberal politikalara değinilerek geleceksizlik konusu işlendi ve 1 Mayıs’ta alanlara çağrı yapıldı. “Yaşasın 1 Mayıs, bıji yek gulan!” sloganıyla son bulan eyleme yaklaşık 40 kişi katıldı.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


Ege’de emek günleri…

Ege Genç-Sen olarak hazırlık ve mühendislik biriminin yaptığı planlamalar kapsamında Genç-Sen Emek Günleri gerçekleştirildi. 27 Nisan günü Genç-Sen’liler “Hazırlığın seçimi”ni saat 11.00’de başlattılar. Seçim sandığına çağrı yapan bildiriler dağıtıldı ve sesli ajitasyon yapıldı. “Hazırlıkta kalma kaldırılsın” talebiyle yapılan seçime ilgi yoğundu.

Öğrencilerle yaz okulu ve paralı eğitim üzerine sohbet edildi. Müzik yayını yapıldı, halaylar çekildi. Öğleden sonra ise Duvara karşı Tiyatro Topluluğu’ndan bir öğrenci arkadaş kısa bir skeç gösterimi yaptı. “Parasız eğitim parasız sağlık” sloganıyla skeç son buldu.

Seçim sonucunda 267 no, 10 yes oyu çıktı. Saat 20.00’de ise hazırlık çimlerinde film gösterimi gerçekleşti. Yılmaz Güney’in “Arkadaş” filminin gösteriminde 1 Mayıs alanlarına çağrı yapıldı. Film gösterimine 40 kişi katıldı.

Emek Günleri’nin 2. günü hazırlık binası önünde açılan Genç-Sen masasıyla başlayan program tiyatro ve film gösterimiyle devam etti. Öğle arasında E Cafe önünde Yenikapı Tiyatro Topluluğu “Palto” adlı oyunu sergiledi. Ardından “Emek Günleri”nin programı açıklanarak film gösterimine ve 1 Mayıs’a çağrı yapıldı. Gün boyunca Genç-Sen masasından 1 Mayıs marşı çalındı. Tenefüs aralarında ise çekilen halaylar ilgi topladı. Akşam saat 20.00’de film gösterimi gerçekleşti. “Ölü Ozanlar Derneği” adlı film beğeniyle izlendi.

Emek günlerinin 3. Günü “Ege Üniversitesi Öğrencileri”nin 1 Mayıs’a çağrı yapan eylemine destek verildi. Ardından Genç-Sen masasından müzik yayını yapıldı.

Akşam saat 20.00’de Kemal Sunal’ın sansürsüz “Köşeyi Dönen Adam” adlı filminin gösterimi gerçekleştirildi. Film gösterimine yaklaşık 55 kişi katıldı. Kemal Sunal’ın 1 Mayıs kortejine katılışıyla son bulan filmin ardından 1 Mayıs’a çağrı yapıldı.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


AÜ’de işsizlik ve yoksulluk paneli

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Düşünce ve Hukuk Kulübü tarafından 22 Nisan günü “Yeni Yüzüyle İşsizlik ve Yoksulluk” başlığıyla bir panel düzenlendi. Panele Tez-Koop-İş Sendikası Genel Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır ve Gazi Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nden Yüksel Akkaya katıldı.

Açılış konuşmasının ardından ilk sunumu Volkan Yaraşır yaptı. Konuşmasında krize ve sonuçlarına değindi. Birkaç devrimci yapı dışında Türkiye solunun, fabrika işgallerinin, grevlerin, direnişlerin örgütleyicisi olmak yerine legalizmin, parlamentarizmin boş hayalleriyle sürüklendiğini belirtti.

Yüksel Akkaya ise ekonomik krizle bütünleşen 1 Mayıslar’ın işçi sınıfının birlik beraberlik ve mücadele günü olması için alanlarda söz söyleme çağrısı yaptı. Krizle beraber sendikalardan destek alamayan işçi ve emekçilerin kendi sözlerini en yakın ve en önemli tarih olan 1 Mayıs’ta dile getireceğini belirtti.

Panelistlere yöneltilen soruların tartışılmasının ardından etkinlik sona erdi. Panele yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


KOÜ’de Taksim çağrısı...

Kocaeli’nde Emek ve Demokrasi Platformu’nun yaptığı 1 Mayıs Taksim çağrısının ardından Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nde devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler tarafından 29 Nisan günü yemekhane önünde eylem yapıldı.

Yaşasın 1 Mayıs! 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!” pankartının açıldığı eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı. Sloganlar eşliğinde giriş kapısının önüne gelen Koceli Üniversitesi Öğrencileri burada yaptıkları basın açıklaması ile öğrencileri kendi taleplerini Taksim Meydanı’nda haykırmaya çağırdılar.

Kocaeli Üniversitesi Ekim Gençliği


Trakya Üniversitesi’nde soruşturma terörü...

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde 5 Kasım tarihinde yapılan YÖK protestosunu gerekçe göstererek idare birçok öğrenciye keyfi bir şekilde soruşturma açmıştı. Eğitim Fakültesi’nde aralarında okurumuzun da olduğu iki kişi okulda bildiri dağıtmak ve kavgaya karışmak gerekçesi ile 2 yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası almıştı. Ceza alan iki öğrencinin de olduğu toplam 11 kişiye ayrıca YÖK protestosuna katıldığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.

İkinci soruşturma 28 Nisan günü sonuçlandı ve aralarında iki okurumuzun bulunduğu 10 öğrenciye 2 yarıyıl okuldan uzaklaştırma, bir kişiye de YÖK’ten atılma cezası verildi.

Hukuki süreci başlatmanın ardından kitlesel eylem ve etkinliklerle yapılan bu saldırıya en tok yanıtı vereceğiz.

Edirne Ekim Gençliği


Kamp-Üs Dergisi festivale hazırlanıyor!

İstanbul Üniversitesi’nde çıkardığımız Kamp-Üs dergisi bu yıl bir kez daha festival yapmaya hazırlanıyor.

YÖK, senenin başında açıkladığı “Özgür ve Güvenli Üniversite” projesiyle, okullarda İngiltere’deki “HydePark” modelini uygulamak istiyor. Projenin bir diğer ayağını oluşturan “güvenli üniversiteler” uygulaması ile okula polisin girmesi yasaklanacak ancak ÖGB’lerin yetkileri arttırılarak polis düzeyine getirilecek.

Bizler de bu projeyi teşhir etmek ve gerçek özgürlüğün sınırlar belirtilerek gelemeyeceğini vurgulamak için “Özgürlük” konulu bir festival gerçekleştireceğiz. Atölye çalışmalarıyla, dergimizle ve fakülteler içerisinde gerçekleştireceğimiz etkinliklerle festivale hazırlanacağız.

Kamp-Üs Dergisi çalışanları


KTÜ Yorum çalışmasından...

KTÜ Yorum Kültür-Sanat Topluluğu olarak “Fatih Kampüsü”nde kulüp şubelerinin açılması ve dönem başında harçlarla birlikte ödenen etkinlik paralarının karşılığının alınabilmesi talepleri ile yaklaşık iki hafta önce imza kampanyası başlattık. Topluluğun kendi adını taşıyan kültür sanat dergisini çıkardık ve dağıtımına başladık. Bültende öğrencilerin yazıları ve şiirlerini, yazarların yaşamlarını yayınladık. Bültende 1 Mayıs gündemini de işleyerek 1 Mayıs’a çağrı yaptık.

Trabzon Ekim Gençliği