5 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim’i kazandıran cüret ve kararlılıkla ilerleyeceğiz!
  Azgın devlet terörüne direnen işçiler, emekçiler ve devrimciler sokak sokak çatışarak Taksim’i kazandı…
Adana’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı…
1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında coşkulu eylemlerle kutlandı…
Liseliler 1 Mayıs’ta alanlardaydı!..
  Sokak sokak sergilenen devrimci direnişle 1 Mayıs kazanıldı!.. .
  Kadıköy’de devletin icazetine sığınan Türk-İş gericiliği ile kuyruğuna takılanlar düzene hizmet ettiler...
  Sermayenin yalıtma politikası 1 Mayıs’ta da sürdürüldü...
  Taksim’in kazanılmasının ardından.... - H. Eylül
  Kürdistan’da 1 Mayıs eylemlerinden...
  Küçükçekmece’den işçi ve emekçilerle 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Başbuğ, sermaye düzenin bekçisi olan orduyu aklamaya çalıştı…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Gençlik hareketinden...
  Hatice Yürekli anıldı
  Tamil Kaplanları: “Asla teslim olmayacağız!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan’da 1 Mayıs eylemlerinden...

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Kürt illerinde de coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda devletin DTP’ye yönelik operasyonları lanetlendi ve Kürt halkının talepleri dile getirildi.

Diyarbakır’da 1 Mayıs Dağkapı Meydanı’nda gerçekleştirilen miting ile kutlandı. Bir araya gelen DTP, TMMOB, KESK, DİSK, EMEP, Partizan, Demokratik Haklar Fedarasyonu, İHD ve çeşitli örgütler Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önü ve Ahmed Arif Anıtı önünde iki ayrı kortej oluşturarak meydana giriş yaptılar.

Mitingde söz alan DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, sigortasız, asgari ücretle bir iş bulanın kendisini şanslı hissettiğini belirtti, ülke kaynaklarının savaş uçaklarına, bombalara aktarıldığını ifade etti. Kışınak DTP’ye yönelik saldırılara da dikkat çekti ve mücadele çağrısı yaptı.

Kitleye seslenen Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Yakup Keskin ise Türkiye’de 1 Mayıs’ın 100. yılında tatil ilan edilmesinin yıllardır sürdürdükleri mücadelenin ve ısrarlı talebin bir sonucu olduğunu belirtti, DTP’ye yönelik saldırıları kınadı.

Miting çekilen halaylar ve atılan sloganlarla son buldu.

Dersim’de kutlamalar Cumhuriyet Caddesi’nde bir araya gelen kurumların miting alanı olan Kışla Caddesi’ne yürümesiyle başladı. Miting kurumlar adına yapılan konuşmalarla sürdü. Taksim’e girmek isteyen emekçilere yönelik devlet terörü protesto edildi.

Mitingde kitleye seslenen DTP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, DTP’ye yönelik operasyonları ve Başbuğ’un açıklamalarını hedef aldı.

Siirt’te DİSK ve KESK tarafından düzenlenen kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. Eruh yolundan kutlamaların yapılacağı Belediye Garajı’na kadar coşkulu sloganlar eşliğinde ilerleyen kitle burada halaylarla miting programını başlattı.

Kutlamada konuşan DTP’li Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, bugüne kadar 1 Mayıs için yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başladı, saldırıları kınadı.

KESK Dönem Sözcüsü Serdar Batur ise Kürt halkına yönelik ve özellikle çocukları hedef alan saldırılara dikkat çekti. Miting halaylarla son buldu.

Van’da 1 Mayıs Van Belediyesi işçileri ve Belediye Başkanı’nın katılımıyla kutlandı. Belediye Garajı’nde gerçekleştirilen kutlamalarda Van Belediye Başkanı Bekir Kaya söz aldı ve Taksim yasağını protesto etti. Kutlama halaylarla son buldu.

Mardin’in Derik ilçesinde Cumhuriyet Meydanı’nda 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi. Eğitim-Sen İlçe Temsilciliği önünden meydana yürüyen emekçilere, burada Eğitim-Sen Derik İlçe Temsilcisi Mahmut Öztemel seslendi. DTP’ye yönelik operasyonları eleştiren Öztemel, saldırıların durdurulmasını istedi.

Şırnak’ta, Şırnak KESK Platformu, DİSK Genel-İş Sendikası Şırnak Temsilciliği, DTP, Cudi Kültür ve Sanat Derneği, Şırnak Belediye Başkanlığı’nın çağrısıyla Şırnak Belediye Başkanlığı binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Cumhuriyet Meydanı’nda kitleye seslenen Şırnak KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Doğan, emekçiler olarak ülkede akan kanın derhal durdurulmasını istedi. “Özgürlükçü, eşitlikçi, çok kültürlü, çok kimlikli toplumsal dokumuzu yansıtan bir anayasa yapılmalıdır” dedi. Miting halaylarla son buldu.

Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde 2 bin kişi 1 Mayıs’ı kutlamak için biraya geldi. DİSK ve KESK’in çağrısı ile Sabancı İlköğretim Okulu önünde toplanan kitle buradan Şehir Stadyumu’na kadar yürüyüş düzenledi. Miting bir dakikalık saygı duruşu ve müzik dinletisi ile başladı. Mitingde söz alan KESK dönem sözcüsü Tahir Tekinalp, son dönemlerde DTP’ye yönelik baskılara dikkat çekti. “Kürt sorununda yaşanan çözümsüzlük en çok emekçi ve işçi sınıfını vurmaktadır. Emekçiler olarak geleceğimizin dağlara bomba olarak atılmasını istemiyoruz” dedi.

DİSK Yüksekova Temsilcisi Sıddık Karagöz ise 1 Mayıs’ın tarihçesine değindi.

Batman’da kutlamalar Batman Emek Platformu tarafından düzenlendi, Bulvar İş Merkezi önünde toplanan yüzlerce emekçi, Sanat Sokağı’na kadar yürüdü.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte SES Batman Şube Başkanı, Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı, İHD Batman Şube Başkanı ve DTP İl Başkanı konuşmalar yaptı.

Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı’nın okuduğu açıklamanın ardından etkinlik sona erdi.


Kayıp yakınlarının eylemleri sürüyor!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ve kayıp yakınları tarafından her Cumartesi Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen eylemlere 3 Mayıs günü de devam edildi.

214. buluşma; 31 Mart 1998 yılında JİTEM tarafından Alaçatı’da işkenceyle sorgulanan ve ‘98 yılının Nisan ayında İzmir-Seferihisar’da bindirildikleri teknenin infilak ettirilmesi sonucu yaşamlarını yitiren Neslihan Uslu, Metin Andaç, Hasan Aydoğan, M. Ali Mandal için gerçekleştirildi. Açıklamada faillerin bulunması ve sorumluların yargılanması istendi.

“Failler belli kayıplar nerede! / İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon” pankartı ve kayıp resimlerinin taşındığı oturma eyleminde basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri gerçekleştirdi. Yoleri, Özel Harp Dairesi’ne bağlı yapılanmaların işledikleri insanlık suçlarına ilişkin bir çok itirafa, faillerin isimlerine ve adreslerine rağmen Başbakan ve Genelkurmay’ın sustuğunu ifade etti.

Uslu, Andaç, Aydoğan ve Mandal’ın 31 Mart 1998 yılında Jitem’in “03 Timleri” diye adlandırılan ölüm timleri tarafından Alaçatı’da kontrgerillaya ait bir binada işkence altında sorgulandıklarını belirtti. Ağır işkencelerin ardından Nisan ayı sonunda, İzmir-Seferhisar kıyısında bir balıkçı teknesine bindirildikten sonra teknenin bomba ile infilak ettirildiğini vurguladı.

Açıklama şu sözlerle sona erdi: “Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları olarak savcıları göreve çağırıyoruz. Failleri korumaktan vazgeçin, dönemin sorumlularını, karar vericilerini ve cellatlarını yargılayın diyoruz. Bizler kayıplarımızı istiyoruz.”

Sanatçı Ferhat Kenter’in yaptığı açıklamanın ardından eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


“Çocukların failleri bulunsun!”

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ve kayıp yakınları tarafından her Cumartesi Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen eylemlere 25 Nisan günü de devam edildi. Galatasaray Lisesi önündeki 213. buluşma için biraraya gelen kayıp yakınları gözaltında kaybedilen kayıp çocukları gündeme taşıdı.

“Failler belli kayıplar nerede / İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon” pankartı ve kayıp resimlerinin taşındığı oturma eyleminde, gözaltında kaybedilen çocuklardan Zeki Diril ve İlyas Diril’in amcası bir konuşma yaptı.

Ardından Prof. Nükhet Sirman basın açıklamasını gerçekleştirdi. Dünyada tek çocuk bayramını kutlamakla övünenlerin gözaltında kayıp edilen çocuklardan hiç bahsetmediklerini ifade etti. Gözaltında kaybedilen çocukların davalarının Ergenekon kapsamında soruşturulmasını istedi.

Açıklamada, Davut Altunkaynak, Seyhan Doğan, İlyas ve Zeki Diril, Çayan Çimen’in gözaltında kaybedildikleri ifade edildi. Sirman, Genelkurmay, Başbakan ve savcılara kayıp çocuklarla ilgili “Ne yaptınız?” diye seslendi.

Hasan Ocak’ın abisi Hüseyin Ocak’ın yaptığı konuşmanın ardından eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul