5 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim’i kazandıran cüret ve kararlılıkla ilerleyeceğiz!
  Azgın devlet terörüne direnen işçiler, emekçiler ve devrimciler sokak sokak çatışarak Taksim’i kazandı…
Adana’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı…
1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında coşkulu eylemlerle kutlandı…
Liseliler 1 Mayıs’ta alanlardaydı!..
  Sokak sokak sergilenen devrimci direnişle 1 Mayıs kazanıldı!.. .
  Kadıköy’de devletin icazetine sığınan Türk-İş gericiliği ile kuyruğuna takılanlar düzene hizmet ettiler...
  Sermayenin yalıtma politikası 1 Mayıs’ta da sürdürüldü...
  Taksim’in kazanılmasının ardından.... - H. Eylül
  Kürdistan’da 1 Mayıs eylemlerinden...
  Küçükçekmece’den işçi ve emekçilerle 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Başbuğ, sermaye düzenin bekçisi olan orduyu aklamaya çalıştı…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Gençlik hareketinden...
  Hatice Yürekli anıldı
  Tamil Kaplanları: “Asla teslim olmayacağız!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bursa’da 5 bin işçi ve emekçi alanlara çıktı…

“Yaşasın emekçilerin birliği, yaşasın
1 Mayıs!”

İşçi sınıfının ve emekçi halkların uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Fomara Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla son yılların en kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs’ı gerçekleşti.

Saat 12.00’de Gökdere’de toplanmaya başlayan emekçiler saat 13.30’da Haşim İşcan Caddesi’nden mitingin yapılacağı Fomara Meydanı’na kadar kortejler oluşturarak yürümeye başladılar. Kortejin en önünde Türk-İş pankartı yer alırken, onu TÜMTİS üyesi ambar işçileri ve işten atılan sarı otobüs şoförü işçiler takip etti. Türk-İş kortejinde ayrıca Kristal-İş, Yol-İş 1 ve 2 No’lu şubeler, Haber-İş, Teksif, Tez-Koop İş, Demiryol-İş, Liman-İş Gemlik Şubesi, Petrol-İş, Orman-İş, Maden-İş sendikaları yer alırken, TÜMTİS ve Kristal-İş Sendikaları kitlesellikleri ve coşkularıyla dikkat çekti.

Türk-İş’in ardından KESK’e bağlı şubeler yer alırken, Eğitim-Sen en kitlesel korteji oluşturdu. Ayrıca Eğitim-Sen kortejinde “Asistan kıyımına son!”  pankartıyla araştırma görevlileri de 1 Mayıs’ta yerlerini aldılar. SES üyeleri “Kadrolu çalışmak istemiyoruz!”, Dev-Sağlık-İş ise “İnsan ihaleyle çalıştırılmaz!” pankartıyla 1 Mayıs’a katıldılar.

KESK’in ardından DİSK Birleşik Metal-İş ve Genel-İş sendikaları pankartlarıyla 1 Mayıs alanında yerini aldı. BMİS kortejinde aylardır direnen Asil Çelik ve Asemat işçileri kendi pankartlarıyla grevlerini 1 Mayıs alanına taşıdılar. Prysmian işçilerinin de kendi pankartlarıyla katıldığı 1 Mayıs’ta DİSK kortejinden sıklıkla “Asemat işçisi direnişin simgesi!”, “Asil Çelik işçisi direnişin simgesi!” sloganları atıldı.

Eğitim-İş ve CHP kortejlerinin ardından İP de 1 Mayıs’a katıldı. TMMOB korteji “Tek yol devrim!” sloganları ile, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ise “Hesap emekçileriyiz!” pankartıyla yürüdü. ÇGD ve ÇHD kortejlerini Alevi Dernekleri Platformu, Halkevleri, Liseli Genç Umut ve Öğrenci Kolektifleri izledi.

Livaneli Kültür Sanat Derneği ve Deniz Kültür Sanat Derneği’nin ardından “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!” pankartıyla Devrimci 1 Mayıs Platformu yürüdü. Platformda sırasıyla BATİS, BAMİS, SODAP, BDSP, DHF, Eğitim İşçileri ÖG, ESP, Partizan pankartlarıyla yürüdüler.

Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun ardından Halk Meclisi, TÖP, DTP, Anti Kapitalist, ÖDP, Sosyalist Parti, EMEP, SDP yer aldılar. Ayrıca yürüyüş boyunca EMEP, SDP, SP, ÖDP, SODAP’ın aralarında bulunduğu kurumlar “Hepimiz Kürdüz, Hepimiz DTP’liyiz!” pankartı taşıdılar.

Tüm grupların alana girmesinin ardından 1 Mayıs Marşı ve sınıf mücadelesinde şehit düşenler için yapılan saygı duruşuyla program başladı. Sendika Başkanları’nın alanı selamlamasının ardından Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca bir konuşma yaptı. Kanca’nın konuşması Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri tarafından, “Kahrolsun sendika ağaları!”, “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!” sloganları ve ıslıklarla protesto edildi.

Kanca’nın ardından KESK Dönem Sözcüsü Candan Coşkun bir konuşma yaparak, ‘77’ katliamını lanetledi ve şunları söyledi:

“1 Mayıs’ta çalışmamaya, 1 Mayıs’ı istediğimiz gibi kutlamaya, 1 Mayıs’ın anlamı olan en çok 8 saatlik işgününe, grevli-toplusözleşmeli çalışma hakkımıza, iş güvencemize, insanca, özgürce yaşama hakkımıza sahip çıkıyoruz. Biz biliyoruz ki başka bir dünya mümkün! Ve bizler bu başka dünyayı, onurlu, namuslu, genç ellerimizle kuracağız. Biz biliyoruz ki bu ancak emekçilerin birleşik mücadelesiyle mümkündür. Kurtuluşumuzun anahtarı birliktir, mücadeledir, dayanışmadır!”

“Yaşasın emekçilerin birliği, yaşasın 1 Mayıs!” sloganlarıyla coşkulu konuşmasını bitiren Candan Coşkun’un ardından DİSK Bölge temsilcisi ve BMİS Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, Asil Çelik ve Asemat işçilerinin mücadelesini ve 1 Mayıs’ı selamlayan bir konuşma gerçekleştirdi.

Ardından kriz nedeniyle işten atılan Petrol-İş üyesi bir işçi mücadeleye çağıran bir konuşma yaptı.1 Mayıs kutlaması Grup Kucaklaşma’nın söylediği türküler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. Miting alanına girilmesiyle başlayan sağanak yağmur kitlenin çabuk dağılmasına sebep oldu.

Komünistler 1 Mayıs’a “Yaşasın 1 Mayıs yaşasın sosyalizm! / BDSP!” pankartı ve kızıl bayraklarıyla katıldılar. Uzun yıllardan sonra Bursa’nın 1 Mayıs alanı olan Fomara Meydanı’nda kutlanan 2009 1 Mayısı’na grevci işçilerin katılımı ve coşkusu ile alandaki gençlik kitlesi damgasını vurdu.

Devrimci güçlerin oluşturduğu Devrimci 1 Mayıs Platformu, 1 Mayıs’ın öncesinde ve alanda 1 Mayıs’ın tarihsel anlamına ve sınıfsal özüne uygun kutlanması noktasında belirgin bir tutum aldılar. Sendika bürokratları Bursa’da ilk kez ummadıkları bir protestoyla karşılaştılar. Devrimci güçler 1 Mayıs’ın devrimci ve sınıfsal özüne sahip çıktılar.

Kızıl Bayrak / Bursa


Kayseri’de son yılların en kitlesel
1 Mayısı!

Kayseri’de son yılların en kitlesel 1 Mayıs mitingi gerçekleştirildi.

Eylem saat 16.00’da Salih Avgun Paşa İlköğretim Okulu önünde yürüyüş kortejinin oluşturulmasıyla başladı. EMEP Yoğun Burç’dan yürüyüş başlatarak Salih Avgun Paşa İlköğretim Okulu önüne geldi. Devrimci 1 Mayıs Platformu önce saat 15.00’de Kayseri Lisesi önünde toplandı. Yürüyüş kolunun oluşturulmasının ardından Kayseri Meydanı’ndan yürüyerek, Salih Avgun Paşa İlköğretim Okulu’na ulaştı.

Okulun önünde başta KESK olmak üzere, Kayseri Alevi Kültür Merkezi, CHP, EMEP, anarşist bir grup, Devrimci 1 Mayıs Platformu kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. 1 Mayıs mitingine en fazla katılımı KESK Kayseri bileşenleri sağladı.

Mitingde KESK adına, Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Ünsal konuştu. Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan krizin sorumlusunun sermaye olduğunu, buna rağmen faturanın işçi ve emekçilere ödettirilmeye çalışıldığını, kapitalizmin küresel krizinin emeğin değil sermayenin krizi olduğunu, başbakanın krizin Türkiye’yi teğet geçtiğine dair söyleminin gerçeği ifade etmediğini söyledi. Halkların kardeşliğine büyük ihtiyaç duyulduğunu, bütün etkinliklere açık olan Taksim’in işçi ve emekçilere açılması gerektiğini, Taksim’in 1 Mayıs’la özdeşleştiğini, hiçbir şeyin bu gerçeği karartamayacağını ifade etti.

Ardından TÜMTİS temsilcisi söz aldı. Yaptığı konuşmada, krizin faturasını işçi sınıfının ödemeyeceğini, diğer ezilenlerle birlikte topyekün mücadele etmekten başka çözüm yolu bulunmadığını ifade etti. İşçi sınıfının mücadele birliğinin önemine değindi.

Mitingin son bölümünde sanatçılar sahne aldı. Sanatçıların söylediği marşlar büyük coşkuyla dinlendi.

Yaklaşık 1500 kişinin katılım sağladığı 1 Mayıs mitingi, son yılların, Kayseri’de gerçekleşmiş olan en kitlesel eylemdi. Devrimci 1 Mayıs Platformu, bir aya yayılan çalışması ile önemli bir politik etki yarattığını gösterdi. Hem nicelik hem de nitelik olarak göz doldurdu. Eylem boyunca kriz, emeğin korunması, Kürt sorunu, demokratik hak ve özgürlüklere ilişkin şiarlar coşkulu bir biçimde sık sık atıldı.

Eylem sonrasında polisin Devrimci 1 Mayıs Platformu kortejinde yürüyenleri taciz etme girişimleri boşa çıkarıldı. BDSP, DHF, DTP ve ESP’den oluşan Devrimci 1 Mayıs Platformu, baskıları boşa çıkararak, birlikte yürümeye devam edecektir.

Kayseri BDSP

i