5 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim’i kazandıran cüret ve kararlılıkla ilerleyeceğiz!
  Azgın devlet terörüne direnen işçiler, emekçiler ve devrimciler sokak sokak çatışarak Taksim’i kazandı…
Adana’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı…
1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında coşkulu eylemlerle kutlandı…
Liseliler 1 Mayıs’ta alanlardaydı!..
  Sokak sokak sergilenen devrimci direnişle 1 Mayıs kazanıldı!.. .
  Kadıköy’de devletin icazetine sığınan Türk-İş gericiliği ile kuyruğuna takılanlar düzene hizmet ettiler...
  Sermayenin yalıtma politikası 1 Mayıs’ta da sürdürüldü...
  Taksim’in kazanılmasının ardından.... - H. Eylül
  Kürdistan’da 1 Mayıs eylemlerinden...
  Küçükçekmece’den işçi ve emekçilerle 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Başbuğ, sermaye düzenin bekçisi olan orduyu aklamaya çalıştı…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Gençlik hareketinden...
  Hatice Yürekli anıldı
  Tamil Kaplanları: “Asla teslim olmayacağız!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs!

Bu yıl İzmir’de 1 Mayıs tablosu son bir hafta öncesine kadar bir netlik kazanmadı. DİSK bu yıl da İstanbul’a katılacağını ileri sürerek 1 Mayıs sürecine örgütleyici olarak katılmadı. Ancak bu kararına rağmen İstanbul’a da araç kaldırmadı. Sembolik olarak birkaç yönetici dışında kitlesini İzmir’de bıraktı. “Ekonomik sorun”ları ileri sürerek üyelerine “kendi imkanları”yla İstanbul’a gitme çağrısı yaptı. İzmir’deki 1 Mayıs’ın örgütleyicisi olmayacağını ancak alana katılacağını söyledi.

1 Mayıs’a on gün kala bir araya gelen KESK, TMMOB ve Türk-İş miting için Gündoğdu’ya başvuruda bulundu. Ardından tertip komitesi adına KESK İzmir Şubeler Platformu devrimci güçler, reformist çevreler, dernekler ve demokratik kitle örgütleriyle toplantı yaparak mevcut tabloyu anlattı. 1 Mayıs’a hazırlık için geç kalınmasından rahatsızlık duyduklarını ifade etti.

Yaşanan dağınıklıktan kaynaklı ilde ön hazırlık süreci toplam bir havaya çevrilemedi. İşçi havzalarında, sanayi bölgelerinde, emekçi semtlerinde 1 Mayıs’a ilişkin ortak ve güçlü bir çalışma yapılamadı.

DİSK’in zayıf katılımı…

Basmane kolundan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yapan DİSK, Genel-İş binası önünde toplandı. Buradan DİSK’e bağlı sendikalardan Bornova Emekli-Sen Şubesi, Genel-İş 3 ve 4 No’lu Şubeler, Genç-Sen (80) ile DİSK üyesi Çiğli Belediyesi İşçileri, Buca Belediyesi İşçileri pankartlarıyla Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. DİSK, yaklaşık bin kişilik kitlesiyle eyleme katıldı. Bu kolda Deri İşçileri Derneği ile HKP (80) ve Dev Lis de yürüdü.

Türk-İş kitlesel katıldı…

Liman kolundan alana giriş yapan Türk-İş, eyleme kitlesel bir katılım sağladı. Petrol-İş ve TÜMTİS dışında genel olarak Türk-İş kortejleri cansızdı. Kortejin başında Türk-İş pankartı taşındı.

Türk Metal yaklaşık bin kişilik bir katılım sağladı. Türk-İş’in en kitlesel ve canlı korteji Petrol-İş’ti. 2 bini aşkın canlı kitlesiyle dikkat çeken Petrol-İş kortejinde Kemalpaşa’da işten atılan Erze işçileri 100 kişiyle yürüdü. Yine canlılığı ve kitleselliğiyle dikkat çeken TÜMTİS pankartı arkasında işçiler aileleriyle birlikte 2500 kişi yürüdüler.

Hava-İş ve Çimse-İş 50’şer kişilik kortejleriyle eyleme katılırken, Belediye-İş pankartı arkasında 2 bin işçi yürüdü. Harb-İş 500, Tes-İş 200, Demir Yol-İş 250, T. Maden-İş 500’ün üzerinde bir katılım sağladı.

TMMOB 2 bin kişilik bir katılım sağlarken İP 100 kişi ile bu koldan alana giriş yaptı.

Türk-İş kortejlerinden yer yer “Yaşasın 1 Mayıs, alanlardayız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları yükseldi. Türk-İş’in miting alanına girmesiyle İstiklal Marşı okundu. Alana KESK, devrimci güçler, reformist çevreler, DKÖ’ler giriş yapana kadar kürsü Türk-İş gericiliğinin zeminine uygun kullanıldı. Diğer kortejler alana girmeden Türk-İş üyesi işçiler alandan dağıldı.

KESK’in yürüyüş kolu Konak’ta toplandı. Coşkusu ile dikkat çeken KESK kortejlerinde ağırlıklı olarak kriz, yoksulluk, işsizlik sorunlarını işleyen pankartlar taşındı. Eğitim-Sen kitleselliği ve coşkusu ile dikkat çekti.

Devrim ve sosyalizm şiarlarının yükseldiği KESK kortejlerinde Eğitim-Sen, SES, BES, Tüm Bel-Sen, BTS, Kültür Sanat-Sen, Haber-Sen, Tarım Orkam-Sen, Yapı Yol-Sen, ESM sendikaları yürüdü. Ege Üniversitesi Araştırma Görevlileri, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Düşünce Topluluğu Eğitim-Sen 3 No’lu Şubesi kortejinde pankartlarıyla yürüdüler.

1 Mayıs’ın resmi tatil olduğu düşünüldüğünde KESK’in katılımı zayıf kaldı. İşyerlerinde özel bir çalışmaya konu edilmeyen 1 Mayıs’ın ön hazırlık sürecindeki zayıflık alana da yansıdı. KESK kortejlerinde 2 bin kamu emekçisi 1 Mayıs coşkusunu alana taşıdı.

Devrimci 1 Mayıs Platformu disiplini ve canlı kortejiyle dikkat çekti…

Konak kolundan alana giriş yapan Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri, tüm alanın en disiplinli ve canlı kortejini oluşturdular ve 600’ü aşkın bir kitleyle tek bir kortej bütünlüğünde alana girdiler.

En önde Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça “Yaşasın 1 Mayıs!” şiarının yazılı olduğu ve ‘77 1 Mayıs Taksim eylem görüntüsünün bulunduğu pankart taşıyan platformu bileşenleri sırasıyla Alınteri, Mücadele Birliği Platformu, DHF, BDSP, Partizan pankartlarıyla yürüdüler. Görsellikleri, düzenli kortejleri, gençlik kitlesinin yoğun katılımı ve coşkularıyla dikkat çektiler.

Siyasi yapıların kortejlerinde gençlik katılımı yoğundu…

1 Mayıs’a “Birlikte Başarabiliriz Platformu” olarak katılan reformist çevrelerin bir kısmı Basmane’den, bir kısmı ise Konak’tan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yaptı.

DTP, EMEP, ÖDP, ESP, TÖP, DİP, Köz, ESP, EHP, SDP bileşenlerinden oluşan “Birlikte Başarabiliriz Platformu” bileşenlerinden DTP kitleselliği ile dikkat çekti. Bu yıl 1 Mayıs’a DTP’ye yönelik baskılara ve saldırılara karşı şiarlarıyla katılan DTP kortejlerinde Kürt gençliğinin katılımı yoğun oldu.

Bini aşkın kitlesiyle yürüyüş yapan DTP kortejlerinden, Abdullah Öcalan’ı sahiplenen sloganların yanı sıra “DTP halktır, halk burada!”, “AKP şaşırma, sabrımızı taşırma!” vb. sloganları yükseldi. Kürtçe marşlar sıklıkla okundu, 1 Mayıs sloganları coşkuyla haykırıldı.

ÖDP 300 kişilik orta kuşak kitlesi, düzensiz ve cansız kortejiyle alandaki yerini aldı. SDP pankartı arkasında 50, Dev Genç pankartı arkasında 50, Dev Lis korteji arkasında yaklaşık 300 kişi yürüdü. ESP (Tekstil Sen, LÖB, SGDF, EKD) tüm kortejleriyle birlikte 200, TÖP gençlik kortejiyle birlikte 95, DİP gençlik ağırlıklı kitlesiyle 80, Köz 55, Halkevi Genç Umut ve Öğrenci Kolektifi pankartlarıyla yaklaşık 500, EMEP yarısı Emek Gençliği korteji olmak üzere yaklaşık 600 kişi yürüdü.

Konak kolundan HKM ve Devrimci Hareket’in yanısıra Mülkiyeliler Birliği, Yazıbaşı Dayanışma Derneği, İzmir Dersim Dayanışma Derneği, PSA, Tunceliler Dayanışma Derneği, Küresel Eylem Grubu, ÇHD, İMC Dostluk Derneği, MESOP, İşçi Hakları Derneği, Güzel Sanatlar Fakültesi, Amargi eyleme pankartlarıyla katıldı. Beşiktaş Çarşı grubu faşizme karşı sloganlarıyla alana giriş yaptı.

Kürsüden ve alandan Taksim, devrim ve sosyalizm sloganları yükseldi…

Kürsüden ilk konuşmayı Türk-İş Bölge Sekreteri Mustafa Kundakçı yaptı. Krizin sonuçları üzerine mücadele çağrısı yapan Kundakçı’nın konuşmasını T. Maden-İş Genel Sekreteri Velat Ünal’ın konuşması izledi. Ardından kürsüden alana giriş yapanların adı okunarak selamlandı. 1 Mayıs marşı hep birlikte okundu.

Daha sonra KESK İzmir Şubeler Platformu sözcüsü SES Şube Başkanı Ergun Demir kitleye seslendi ve Taksim’e girildiğini duyurdu. Bu sırada alandaki coşku daha da arttı. “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sosyalizm!”, “Taksim faşizme mezar olacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları hem kürsüden hem de alandan yükseldi. Ardından TMMOB İKK’dan Ferzan Çiftçi kürsüye çıktı. Nazım Hikmet’in “Türkiye İşçi Sınıfına Selam” şiiriyle konuşmasına başlayan Çiftçi, Taksim 1 Mayısı’nı selamladı.

Alandaki kitle coşkuyla 1 Mayıs’ı kutlarken miting alanına kortejler giriş yapmaya devam etti. Kürsü konuşmaları sürerken saat 15:00 gibi sağanak halinde yağan yağmur üzerine konuşmalar kısa kesildi. Müzik programına geçildi. Kitle coşkuyla sloganlarını atmaya, halaylar çekmeye devam etti. Süren yağış nedeniyle program erken bitirildi.

Alanda dikkat çeken bir diğer olgu da örgütsüz kitlenin yoğun katılımı oldu. Alandaki sirkülasyon eylem boyunca devam etti. Miting alanı, eylem boyunca bir yandan dolarken diğer yandan boşaldı. Ancak buna rağmen alandaki kitle yoğunluğu hiç azalmadı.

Geçen yıla oranla katılımın daha yoğun olduğu 1 Mayıs eylemine 30 bin işçi ve emekçi katıldı.

Komünistler coşkularıyla ve görsellikleriyle alandaydı…

Komünistlerin alan ve sektörlerde yürüttükleri kesintisiz faaliyet eylem alanına da yansıdı. Pankartları, kızıl bayrakları ve coşkularıyla alandaki yerini alan komünistlerin kortejlerinden sıklıkla devrim ve sosyalizm şiarları yükseldi.

En önde “Kapitalizmin krizine ve sömürüsüne karşı sokağa, eyleme, direnişe! / BDSP”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm! / BDSP” pankartları taşıyan komünistler “Kapitalizmin krizine karşı işgal, grev, direniş! / Çiğli İşçi Platformu”, “Krizin faturası patronlara! Yaşasın 1 Mayıs! / Demir Çelik İşçileri”, “Krizin faturasını ödememek için tekstil işçileri birleşik mücadeleye! / Tekstil İşçileri Bülteni”, “Krizin faturasını patronlara ödetmek için örgütlü mücadeleye! / Çamlıkule Emekçileri”, “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz! / MİB-DER”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm! / Ekim Gençliği”, “Ticari eğitime, şovenizme, emperyalist savaşa hayır! / İLGP” pankartlarıyla ve kızıl bayraklarıyla eyleme katıldılar. Komünistlerin kortejlerindeki işçi ve emekçi ağırlıklı katılım dikkat çekti. Disiplinlerini, canlı ve coşkulu sloganlarını miting alanına taşıyan komünistler eyleme 180 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Ekim Gençliği İzmir’de alandaydı!

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yaptığımız çalışmalar kendisini 1 Mayıs alanında somutladı. Genç komünistler olarak “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm! / Ekim Gençliği” şiarlı pankartımızla sınıf devrimcilerinin kortejinde yerimizi aldık. Konak Sümerbank önünde toplanarak yürüyüşe geçtik. Yürüyüş boyunca “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Marks, Engels, Lenin yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kızıl bayrak yukarı daha daha yukarı!”, “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!” sloganlarını coşkuyla attık. 20 kişinin katıldığı kortejimizde Gündoğdu marşını hep bir ağızdan söyledik.

Ege Üniversitesi’nde yürüttüğümüz çalışmalar sonucu alana Genç-Sen pankartıyla çıktık. Üniversitede süren pratik faaliyet üzerinden yansıyan ciddiyetsizlik 1 Mayıs alanına da yansıdı. Çalışmalara katılan Genç-Sen bileşenleri 1 Mayıs’ta Genç-Sen pankartını boş bırakarak kendi siyasi pankartlarıyla eyleme katıldılar.

Ege Üniversitesi’nde Genç-Sen’in pankartını sahiplenen Ekim Gençliği ve bağımsız öğrenciler oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Genç-Sen’in de katılımıyla Basmane Genel-İş binasının önünde “Krizin bedelini ödemeyeceğiz, sermaye üniversitemden, bursumdan, yemekhanemden, geleceğimden elini çek! / İzmir Genç-Sen” şiarlı pankart açıldı. DİSK kortejinin arkasında yerini alan Genç-Sen coşkulu bir şekilde sloganlarını attı.Yürüyüş boyunca marşlar söylendi. DİSK Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaparak dağıldı. Genç-Sen ise basın açıklamasına katılmayarak Konak üzerinden gelen kolda devrimci yapıların arkasında Bornova Emekli-Sen’le beraber yürüyüşe devam etti. Alana “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganıyla girdi. Alanda ise yağmurun altında hep birlikte halaylar çekildi. Genç-Sen 1 Mayıs’a yaklaşık 80 kişi katıldı.

İzmir Ekim Gençliği

Ankara’da kitlesel 1 Mayıs mitingi…

“Dünyanın bütün işçileri ve ezilen halkları birleşiniz!”

Ankara’da 1 Mayıs mitingi için kitle saat 13.30’de Gar önünde bir araya geldi. Buradan Sıhhıye Meydanı’na yüründü. KESK’e ve Türk-İş’e bağlı sendikalar ve TMMOB yürüyüş kortejinin önünde yer aldı. Sendika ve odalardan Eğitim-Sen, Haber-Sen, Kültür Sanat-Sen, ESM, Yapı Yol-Sen, TÜMTİS, Petrol-İş, Yol-İş, Tez Koop- İş, ATO, ASMMO ve TMMOB’a bağlı odalar önde pankartlarıyla yürüdüler. Kortejin devamındaysa demokratik kitle örgütleri, Devrimci 1 Mayıs Platformu ve siyasi partiler yerlerini aldılar.

BDSP eyleme “Krizin faturası kapitalistlere!” şiarlı pankartla katıldı. BDSP pankartının arkasında ise, “Yaşasın birlik, dayanışma ve mücadele günümüz 1 Mayıs!” şiarıyla Sincan İşçi Derneği, “Yaşasın 1 Mayıs!” şiarıyla Mamak İşçi Kültür Evi, “Bu çürümüş düzenin tek alternatifi sosyalizmdir! Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” şiarıyla Ekim Gençliği ve “Devrim ve sosyalizm mücadelesinde Liselilerin Sesini büyütmeye!” şiarıyla Liselilerin Sesi sıralandı.

BDSP’liler yürüyüş boyunca devrim ve sosyalizm sloganlarını haykırdılar. Yürüyüşte Sincan İşçi Derneği en çok ilgi çeken kortejlerden biri oldu ve eylemi izleyen insanlar tarafından sıkça alkışlandı.

Yürüyüşte Halkevi kortejinin alana girdiği sırada arama noktasında polis provokasyonu yaşandı. Alanda kısa süreli çatışma yaşandı. Kitlenin üzerine gaz bombaları atan polis havaya ateş açtı. Çatışma sırasında yaralanan polisler oldu. Olayların yatışmasıyla kitlenin henüz alan giremeyen kısmı da arama noktalarından geçmeden miting alanında yerini aldı.

Tüm kortejlerin alana girmesiyle miting başlatıldı. Program devrim şehitleri adına saygı duruşuyla başladı. Ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi adına KESK dönem sözcüsü Satı Burunucu ortak açıklamayı okudu.

Açıklamada 1 Mayıs’ı yaratan işçi sınıfı selamlanarak, “Bugün hem 1 Mayıs’ı hem de Anadolu topraklarında 1 Mayıs’ın ilk kez kutlanmasının 100. yıldönümünü kutluyoruz, 100. yılında 1 Mayıs mücadelemiz kutlu olsun” denildi.

Açıklama şu sözlerle sürdü: “Biz ne kölelik, ne işsizlik damgasını kabul etmiyoruz. Hep birlikte kapitalizmi ve onun temsilcilerini, ‘emek ve insanlık düşmanlığı’ ile damgalıyoruz.”  Açıklama Marks’ın “Dünyanın bütün işçileri ve ezilen halkları birleşiniz!” çağrısıyla son buldu.

Ortak açıklamanın ardından Türk-İş adına Yol-İş Sendikası’ndan Fehmi Yıldırım da söz alarak işçi sınıfını bu tarihi günü ve yüzyıllardır vermekte olduğu onurlu mücadelesini selamladı.

Miting boyunca alanda “Krizin yükü patronlara!”, “İşten atmalar yasaklansın!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!” sloganları atıldı. Miting programı müzik gruplarının verdiği konserle ve çekilen halaylarla son buldu.

1 Mayıs mitingine bu yıl 10 bini aşkın bir katılım gerçekleşti.


Eylemden notlar:

* Geçmiş yıllarda alandan kovulan İşçi Partisi’nin bu yıl eyleme alınmaması için sürecin başından beri ortak ve net bir tutum gösterilmiş olmasına karşın, CHP ve SHP gibi sermaye partilerinin eyleme katılmaması konusunda bir tutum sergilenmedi. Yürüyüş kortejinde yer almayan sermaye partisi CHP pankartlarıyla Sıhhıye Meydanı’nda yerini almış oldu.

* Eyleme gelmek üzere yola çıkan 6 ESP’li atık kağıt işçisi polise mukavemet ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

* BDSP’liler miting alanında kullandığı pek çok araçla alana müdahalede bulundu. Uzun zamandır “İşten atmalar yasaklansın!” talebiyle Ankara’da yürütülen imza kampanyası alana taşındı ve eyleme katılan insanlardan imza toplandı.

Ayrıca imzaların Çalışma Bakanlığı’na bir eylemle beraber teslim edileceği ve 11 Mayıs gününe çağrı yapan bildiriler dağıtıldı. Kızıl Bayrak, Ekim Gençliği ve Liselilerin Sesi satışı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara