22 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/19

  Kızıl Bayrak'tan
  Sınıf hareketinin gelişiminde mevzi direnişlerin artan önemi
  DTP milletvekillerinin dokunulmazlıkları boşa çıkartılmaya çalışılıyor…
Erdoğan’ın Bakü-Moskova ziyaretleri…
Kayseri’de işsizliğe isyan eden bir işçi katledildi…
Sermaye “Personel Rejimi” adı altında kamu emekçilerinin haklarına göz dikti...
  Direnişlerden...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Bayramtepe’de yıkım saldırısı püskürtüldü!
  Mevzi direnişler ve önderlik müdahalesi
  Kriz derinleşiyor, sorunlar büyüyor, emekçi kadınlar daha çok etkileniyor...!
  Tekstil İşçileri Kurultayı’na çağrı!
  Taksim iradesi karşısında EMEP
reformizminin utanç verici tutumu!
  Mayıs şehitleri anmalarından...…
  Üniversitelerden… .
  Tamil Kaplanları’nın trajik sonu…
  Berlin’de krize karşı kitlesel eylem…
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  Resmi çizgi aşılıyor mu, yoksa yeniden mi üretiliyor? - M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya işçi ve emekçi hareketinden…

Fransa’da emekçiler alanlara çıkıyor

Fransa’nın sekiz sendikası, ekonomik kriz süresince iş güvenliğinin sağlanması ile ilgili taleplerini dile getirmek ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ekonomik kriz politikalarını protesto etmek için 26 Mayıs ve 13 Haziran’da ülke genelinde eylem yapma çağrısında bulundu.

Bu eyleme denk gelmesi için demiryolu sendikaları da 25 Mayıs akşamı başlayan ve 27 Mayıs sabahı biten bir grev gerçekleştirmeyi planlıyor. Fransa’nın en büyük sendikası CGT’nin Genel Sekreteri, “Bizler büyük eylemin parçasıyız fakat öncelikle SNCF (Fransız devlet demiryolları) ile ilgili de taleplerimiz var” dedi. Bu talepler arasında maaşların arttırılması ve SNCF’nin özelleştirilmesiyle ilgili görüşmeler yer alıyor.

Fransa’da bu yıl bir milyonu aşkın emekçinin sokaklara çıkması üzerine Sarkozy bazı sosyal güvenlik yardımlarını arttırmayı teklif etmiş, fakat kamu sektöründe işten atmaların durdurulmasını kabul etmemişti.

 

Almanya’da çocuk bakıcıları grevde

Kamu çalışanları sendikası Ver.di, Almanya’nın 26 şehrinde devlete bağlı çocuk yuvalarında çalışan çocuk bakıcılarının süresiz olarak greve çıktığını açıkladı.

Çocuk yuvalarında çalışan emekçilerin yaptığı grevde yaklaşık 220 bin çalışanın maaşlarının arttırılması ve sağlık güvencesi talepler arasında yer alıyor.

Ver.di bu grevi Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (GEW) ile örgütledi. Ver.di temsicisi, 130 bin çocuk bakıcısını temsil eden sendikanın uzun süreli bir greve hazır olduğunu söyledi. 15 Mayıs günü başlayan grevde 130 bin sendikalı çalışandan sadece 20 bini iş bıraktı. İşverenlerden gelecek tepkiye göre diğer emekçilerin de greve çağırabileceği ifade edildi.

Ver.di temsilcisi, çocuk yuvalarında çalışan emekçiler için daha sağlıklı çalışma koşulları talep ettiklerini, çalışanların %25’inin sağlık problemi yaşadığını, hastalıkların ve psikolojik baskıların her geçen gün arttığını söyledi. 2006 yılından sonra işe başlayan çalışanların daha önce işe başlayanlardan 700 Euro daha az maaş aldıklarını belirterek, maaşlarla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini de ifade etti.


Kremikoytzi fabrikası işçilerine polis saldırısı

Brezilya’nın metalurji devi CSN ile yapılan görüşmelerde bir anlaşmaya varılamaması üzerine, Doğalgaz tekeli Bulgargaz 15 Mayıs günü sabah saatlerinden itibaren doğalgazı parça parça kesmeye başladı. Bunun üzerine Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçen işçilere polis saldırdı, çıkan çatışmada iki işçi tutuklandı.

Kremikoytzi fabrikasının %25 hissesine sahip olan Ekonomi Bakanlığı’nın fabrikaya temin ettiği doğalgazda kesintiye gitmesi ve fabrikayı kapatma planının anlaşılması üzerine işçiler Ekonomi Bakanı Peter Dimitrov’dan bir açıklama beklediklerini söylediler. 

Bulgaristan’ın en büyük şirketlerinden biri olan Kremikoytzi’de 5 binin üzerinde işçi çalışıyor ve şirketin geleceği yazın yapılacak olan genel seçimler için önemli bir gündem oluşturuyor.

 

Almanya çapında anaokulları grevde!

Belediyelere bağlı anaokullarında 15 Mayıs günü başlayan grevler 19 Mayıs günü de devam etti. NRW’nin 32 kentinde eğitmenler, sosyal danışmanlar ve sosyal pedagoglar da Ver.di’nin yaptığı çağırıyı desteklediler.

Ver.di sendikasının verdiği bilgiye göre, eğitim ve sosyal hizmetler alanında gerçekleştirilen bu grevlere Köln, Bielefeld, Bochum, Düsseldorf ve Duisburg gibi büyük kentler ve Stolberg, Eschweiler, Hilden, Arnsberg, Warstein ve Kreuztal gibi küçük kentlerden 6.500 emekçi katıldı.

Sauerland bölgesine ait olan Warstein, Arnsberg, Olsberg ve Schmallenberg’den eğitim ve sosyal hizmet alanında çalışanlar ilk kez bu grevlere katıldı. Eschweiler’de ise bütün anaokulları kapandı.

Ver.di Temsilcisi Uwe Reepen, “Çarşamba günü yeniden normal çalışılacak, grevlerin devam edip etmeyeceğini işverenin tutumu belirleyecek” açıklamasını yaptı.

İşveren ve işçi temsilcileri arasındaki gerginlik devam ediyor. Bunun nasıl sonuçlanacağını önümüzdeki günlerdeki görüşmeler belirleyecektir.

Benzeri eylemler Rhein-Main bölgesinde daha kitlesel biçimde sürüyor.

Ver.di’nin yaptığı açıklamaya göre, Rhein-Main bölgesinden (Wiesbaden, Darmstadt, Hanau) üç gün boyunca süren grevlere 5 binden fazla emekçi katıldı. Greve katılanların sayısı her geçen gün artıyor. 15 Maıs’ta 1.100 emekçi greve çıkarken, 18 Mayıs’ta katılım 2.900, 19 Mayıs’ta 5.700 idi.

Frankfurt’ta yapılan mitinge ise 5.000 emekçi katıldı.

Rheinland-Pfalz Eyaletinde 100’den fazla kurumda grev gerçekleşti. Burada da toplam 1.600 emekçi greve katıldı.

Niedersachsen eyaletinde ise 100’den fazla anaokulu, gençlik merkezi ve gençlik evi çalışanı 2.000 emekçi greve dahil oldu.

Seezle kentinde yaklaşık 1.000 emekçi dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

Greve giden emekçiler işveren tarafından çeşitli biçimlerde tehdit edildiler. Eyaletin Ver.di sekreteri Martin Peter yaptığı açıklamada, “İşverenler bizi tehdit edeceklerine taleblerimizi kabul etsinler” dedi.

Bir-Kar / Bielefeld

 

Brüksel’de onbinler yürüdü…

“Birlikte krize karşı!..”

Avrupa Sendikalar Birliği’nin kararı ile Mart ayında “Birlikte krize karşı! Sosyal bir Avrupa için!” başlıklı kampanya çerçevesinde planlanan eylemlerden biri de Belçika’nın Brüksel şehrinde 15 Mayıs günü gerçekleştirildi. 27 Avrupa ülkesinden işçi ve emekçinin katılımıyla kapitalist kriz programı protesto edildi.

Eyleme katılanların önemli bir kesimini Belçika sendikaları oluşturdu. Yanı sıra Fransa sendikaları da anlamlı bir katılım sağlamışlardı. İngiltere, Luxemburg gibi ülkelerin kortejleri de dikkat çekiyordu.

İtalya, Portekiz, İspanya, Romanya, İsviçre, Yunanistan, Macaristan vb. ülkelerden emekçiler küçük gruplar halinde eyleme katılım sağladılar. Diğer birçok Avrupa ülkesinden ise temsilciler düzeyinde katılım gerçekleştirildi.

16 Mayıs’ta Almanya’da gerçekleştirilen kriz karşıtı büyük eylem nedeniyle Almanya’dan katılım olmadı. 2009 yılının Mart ayının ortalarında başlatılan kampanyayla katılımın 100 bin civarında olması düşünülüyordu ancak sendikaların güçlü bir çalışma yürütmemesi katılımı etkiledi.

Hollanda’dan FNV Sendikası 600 kişilik kortejiyle mitingdeki yerini alırken, diğer sendikaların katılım göstermemeleri dikkatleri çekti. FNV kortejinde Hollanda’dan gelen bir grup ile Türkiyeli örgütlerden DİDF de yer aldı. FNV kortejine Hollanda’nın sol örgütlerinden Sosyalist Enternasyonaller ve bazı sol gruplar da katıldı.

Eylemde “Ortak haklar için birlikte mücadeleye!”, “Kapitalizm kriz üretiyor, başka bir dünya mümkündür!”, “Kriz kapitalizmindir, kapitalistler ödesin!”, “Yaşasın uluslararası dayanışma!” sloganları sıkça atılan sloganlar arasındaydı.

Saat 11.00’de toplanan emekçiler Belçika sendikalarından ABVV ve Fransa sendikalarının kortejlerinden yükselen Enternasyonal Marşı’na eşlik ederek coşkularıyla dikkat çektiler.

Polisin olağanüstü “güvenlik önlemleri” aldığı eyleme katılan işçiler şiddetli yağmura rağmen birbirlerine kenetlenip yürüdüler.

Saat 15.30 geldiğinde, hava koşullarından dolayı programdaki bazı konuşmalar yapılmadan eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / Hollanda