29 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/20

  Kızıl Bayrak'tan
  Sahte görüntülerle
gizlenemeyen gerçekler
  Resmi tarihle hesaplaşmak için sermaye düzeniyle hesaplaşmak gerekir!
“Kürt açılımı”nın körüklediği ham hayaller!
Grev ve direnişleri büyütmek için ortak mücadele!
Entes direnişinden...
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal İşçileri Kurultayı’na doğru...
  Tokat Eğitim-Sen üyelerinden Tokat’ta yaşanan son gelişmeler üzerine açıklama…
  Bursa’nın “akıllı” hastanesinde çıkan yangının gösterdikleri…
  Üniversitelerden...
  ABD Guantanamo’dan
vazgeçmek istemiyor!
  Barack Obama-Benyamin Netanyahu görüşmesi……
  ABD’nin kirli ve karanlık icraatları
  Mamak İşçi Kültür Evi 8. Geleneksel Birlik ve Dayanışma Pikniği gerçekleştirildi…
  Onurlu çözüm mü? Yoksa dilencilik mi? - M. Can Yüce
  KESK ve bağlı sendikalara yönelik devlet terörü
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sabah-ATV grevcilerinin 100. gün eylemi…

Sermayenin saldırılarına karşı
ortak mücadeleye!


İstanbul çapında süren grev ve direnişleri buluşturan Sabah-ATV grevinin 100. günü coşkulu bir etkinlik ve yürüyüşle kutlandı.

13 Şubat ‘09 tarihinde Turkuvaz Grubu’na bağlı gazete, dergi ve televizyonlarda greve çıkan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi basın emekçilerinin grevi, direnişteki işçiler, Türk-İş’e bağlı sendika şubeleri, siyasi partiler, ilerici ve devrimci kurumların katılımıyla kutlandı.

23 Mayıs günü Beşiktaş Balmumcu’daki ATV-Sabah binası önünde toplanan kitle, grevin 100. günü nedeniyle 100 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Direnişteki Kurtiş, Sinter işçileri ile direnişinin 10. gününde olan Entes işçisi Gülistan Kobatan, IBM çalışanları ve geçtiğimiz günlerde 75 gün süren direnişlerini kazanımla sonuçlandıran Meha işçileri de 100. gün kutlamasındaydı. İstanbul çapında süren grev ve direnişlerle kendi mücadelelerini ortaklaştıran YTÜ öğrencileri de önlükleriyle grev yerindeydi. Türk-İş’e bağlı sendika şubelerinden de eyleme katılım oldu.

ATV-Sabah binası önünde yapılan konuşmalarda sermayenin saldırılarına karşı ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgusu vardı.

Oturma eyleminde kitleye seslenen Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin Türk-İş’e çağrı yaparak, “Sabah-ATV’de devam eden grevi, kamu sözleşmesi kapsamındaki 320 bin işçinin sorunu olarak görmesi gerektiğini” belirtti.

Bandista’nın seslendirdiği marşlarla devam eden oturma eyleminde Çalık Grubu’na gönderme yapılarak “Yüzsüzlere 100 / Grevde 100. Gün / Sabah-ATV grevi” dövizleri taşındı.

Saat 17.00’ye kadar Sabah-ATV binası önünde devam eden oturma eyleminin ardından tek sıra halinde Gayrettepe-Mecidiyeköy üzerinden Taksim’e yüründü. Yaklaşık 1,5 saatlik yürüyüş boyunca atılan sloganlarla Sabah-ATV’ye boykot çağrısı yapıldı.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda Sabah-ATV emekçilerinin greve çıkış nedenleri ve talepleri sıralandı. İstanbul’un dört bir yanında süren grev ve direnişlerle dayanışma çağrısı yapıldı. Yürüyüş nedeniyle trafik ışıklarından geçiş sırasında araç kuyrukları oluştu.

Yürüyüş boyunca “grev” gazetesi dağıtıldı. Yanısıra binlerce pul yürüyüş güzergahı boyunca apartman ve işyerlerinin kapılarına, direklere ve araçların üzerine yapıştırıldı.

Osmanbey’deki AGOS binası önünden geçiş sırasında ise hep bir ağızdan “Hrant’a selam greve devam!” sloganı atıldı.

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası’yla (BATİS) hakları için eylem yapan Günay Yıkama, Key Tekstil, Kerem Tekstil, Örma Tekstil ve Esma Saya işçileri gerçekleştirdikleri açıklamanın ardından grev yürüyüşe katıldılar.

Taksim Tramvay Durağı’na dövizleriyle gelen TKP üyeleri de anlamlı bir destek sundular. BDSP, OSB-İMES İşçileri Derneği, GOP İşçi Platformu, Alınteri, Halkevleri de grevin 100. günündeki eyleme destek veren ilerici ve devrimci kurumlardı.

Yürüyüş boyunca atılan sloganlar İstiklal Caddesi üzerinden geçenler tarafından ilgiyle karşılandı. Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde, grevin 100. gününe ilişkin açıklama yapıldı. Bandista’nın söylediği marşlarla devam eden program atılan sloganlarla son buldu.

 Kızıl Bayrak / İstanbul


Kent AŞ işçileri için kitlesel yürüyüş...

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”

Kent AŞ işçileri, 30 Nisan’dan bu yana sürdürdükleri eylemlerine, 26 Mayıs’ta DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin örgütlediği mitingle bir yenisini eklediler. DİSK’in eylemi,Genel İş’le sınırlamayıp DİSK olarak örgütlemesi anlamlı bir adım olsa da, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı eylemin ana gövdesini yine Genel-İş oluşturuyordu.

Genel-İş dışında eyleme katılan sendikalar, yaklaşık 150 kişiyle Birleşik Metal-İş ve 40 kişilik kitlesiyle Nakliyat-İş oldu. Türk İş’ten eyleme katılan tek sendika ise TÜMTİS’ti. KESK İzmir Şubeler Platformu ve Eğitim-Sen 2 No’lu Şube de eylemde yer aldı.

BDSP, DHF, Mücadele Birliği, Partizan, Halkevleri, Birlikte Başarabiliriz Platformu, Yurtsever Cephe, Genç Sen, EMEP, Buca Emekli-Sen, Park bahçe işçileri, DİP(G), Kaldıraç ve Halk Cephesi de eyleme destek verdiler.

Yürüyüş saat 17.30’da Karşıyaka anıtı önünden coşkuyla başladı. Karşıyaka çarşısından Karşıyaka Belediyesi önüne yürüyen kitle sıklıkla, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kent AŞ işçisi yalnız değildir!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Kent AŞ işçisi onurumuzdur!”, “İnadına sendika, inadına DİSK!”, “İşçi düşmanı Cevat Durak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını attı. İşçilerdeki kararlılık ve coşku eylemin tamamında kendini gösteriyordu. 27 gün boyunca eşlerini yalnız bırakmayan işçi eşlerinde de aynı coşku ve kararlılık vardı.

Karşıyaka Belediyesi’nin önünde ilk sözü alan Genel-İş Başkanı Erol Ekici oldu. Yerel seçimleri öncesinde işçilerin işiyle oynamayacağım diyen Cevat Durak’ın, Kent AŞ’nin ihalesini Altaş adlı taşeron firmaya vererek 30 Nisan’da 300 işçiyi nasıl işten çıkardığını belirterek söze başlayan Ekici, “Karşıyaka-Bayraklı bölünmesinde, malların bölüşümünde hiç sorun çıkmazken, işçilerde sorun çıktı” dedi. Cevat Durak’ın yerel bir gazetede aynı gün yaptığı röportajda söylediklerine yanıt verdi ve “ben taşerona para vermem, belediye işçisini belediye bünyesinde çalıştırırım” diyen Aziz Kocaoğlu’nu örnek almasını öğütledi.

Ardından sözü DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi aldı. Yerel seçimlerde Karşıyaka’da da desteklediği CHP’yle bugün nasıl sorun çıktığını anlayamadığını belirterek söze başlayan Çelebi, “Biz partiler üstü bir örgüt değiliz” diyerek CHP’yi savundu, tabii Cevat Durak’ı ayrı tutarak. Çelebi konuşması boyunca tam bir CHP yöneticisi gibi konuştu, Cevat Durak’ı suçlarken CHP’yi yıpratmamak için özel bir çaba sarf etti.

Süleyman Çelebi’nin işçi sendikası yöneticisi olduğunu gösteren tek cümlesi ise “Bu, yalnız Kent AŞ işçisinin değil, işçi sınıfının sorunudur” sözleri oldu. Eğer sorun çözülmezse 15-16 Haziran’ı İzmir’de kutlama kararı alacaklarını belirtti.

Eylem boyunca yansıyan tablo, Kent AŞ işçisinin sermayeye öfkesinin DİSK tarafından Cevat Durak ile sınırlanmaya çalışılması oldu. Kent AŞ işçileri ise eylem alanındaki coşku ve kararlılıklarıyla DİSK’in CHP’yle malul zihniyetini aşabilecek potansiyeli barındırdıklarını gösterdiler

Kızıl Bayrak / İzmir