16 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/40

  Kızıl Bayrak'tan
  Sağlıkta ve sosyal haklarda yıkım anlamına gelen SSGSS saldırısı bir yıldır yürürlükte.....
  Sağlık Bakanlığı'nın aşı kampanyası yüzlerce ailenin hayatını kararttı...
Kürt hareketini
tasfiyeye endeksli "açılım" da son perde!
İMF-Dünya Bankası karşıtı eylemler düzenin saldırganlığını arttırdı...
Temizöz davası sürüyor...
  Grevi tabanda örmek ve örgütlemek için göreve!
  Dink davasında yargılama oyunu
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Entes direnişinden...
  Güven Elektrikte işten çıkartma saldırısı yaşanıyor.
  Devletin Kürt açılımı-Ekim
  Kadın işçiler hak ve talepleri uğruna mücadeleye atılmalıdır
  YÖK düzeninin krizine ve geleceksizliğe karşı 6 Kasım'da alanlara!
  Gençlik eylemlerinden...
  İMF ve Dünya Bankası'nın İstanbul karararı - Volkan Yaraşır
  Türkiye-Ermenistan arası protokol imzalandı
  Dünyadan...
  Dersimin nefesi kesilmek isteniyor...
  Sermaye devleti katliamcı kimliğini örtbas edemez!
  Sınıf devrimcilerinden...
  Yaşayanlar anlatıyor
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi eylemlerinden…

Sağlık emekçilerinden eylem

SES Aksaray Şubesi, SSGSS’nin birinci yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile Çapa Tıp Fakültesi Monoblok önünde basın açıklamaları gerçekleştirdi.

“SES İstanbul Aksaray Şubesi” pankartının açıldığı eylemde, “Sağlık ticaret sağlıkçılar köle değildir”, “SSGSS, IMF, DB sağlığa zararlıdır”, “Katkı payları geri çekilsin” dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını okuyan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, IMF ve Dünya Bankası’nın emri ile sağlık ve sosyal güvenlikte başlatılan özelleştirmede, AKP hükümetinin uygulamaya koyduğu “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ve 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Açıklama, sağlık emekçilerinin taleplerinin sıralanmasıyla son buldu.

Açıklamanın sonunda “Vatandaşın cebinden sağlıkçının emeğinden tasarruf olmaz” şiarı ile 18 Ekim’de Kadıköy’de düzenlenecek mitinge çağrı yapıldı.

Eylem boyunca, “Katkı payları geri çekilsin!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!” sloganları atıldı. Eyleme hasta yakınları da destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Olay Medya’da işten atma saldırısı!

 Bursa’da Olay Gazetesi, Olay TV ve Olay FM’i bünyesinde barındıran Olay Medya’daki sendikal örgütlülüğü, işten tama saldırılarıyla dağıtılmak istenen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Bayram dönüşü de 2’si sendika temsilcisi olan 12 basın emekçisinin iş akdinin feshiyle karşı karşıya kaldı.

TGS, 8 Ekim günü basın açıklaması gerçekleştirdi. Şehreküstü Meydanı’nda yapılan açıklamada, işten çıkarma bahanesi olarak, Şeker Bayramı’nda dağıtılan çikolata paketlerinin alınmamasının gösterildiğini belirten TGS, asıl nedenin basın emekçilerinin sendikalı olmaları nedeniyle işten atılmaları olduğunu ifade etti.

Kızıl Bayrak / Bursa


Bağlar Belediyesi’nde sendika değişimi

 Diyarbakır’ın Bağlar Belediyesi’nde çalışan işçiler, Belediye-İş Sendikası’ndan ayrılarak, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’na üye oldular.

Yapılan mutabakat sonrası noter huzurunda imzalanan dilekçelerle Genel-İş’e geçen işçiler, işçi temsilcileri ile Bağlar Belediyesi hizmet binasında bir araya geldiler.

DTP’li Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran’la yaşanan sorunlar üzerine sohbet eden işçi temsilcileri DİSK Başkanı Süleyman Çelebi’ye yapılan silahlı saldırıyı da kınadılar.


Hastane önünde direniş sürüyor!

 Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışırken Dev Sağlık-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan 18 işçi, sendikalı olarak tekrar işe dönmek için hastane önünde direnişlerini sürdürüyorlar.

Sağlık işçileri, 9 Ekim günü sendika ve meslek örgütlerinin katılımıyla eylem gerçekleştirdiler.

İşçiler, “Önce maaşımızı vermediler Şimdi işten çıkartıyorlar Sendika haktır engellenemez”, “İşimize, ekmeğimize, hastanemize sahip çıkıyoruz” pankartları ile  “Güvenceli iş, güvenceli gelecek”, “İşten atmalar yasaklansın”, “Sendika haktır engellenemez” dövizlerini taşıdılar.

Eylemde ilk açıklamayı yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün nerede bir haksızlık, adaletsizlik ve hak gaspı varsa DİSK’in mücadelesinin ve dayanışmasının orada olduğunu ifade etti.

İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen ve SES Okmeydanı İşyeri Temsilcisi Semra Ustabaş yaptıkları konuşmalar ile direnişe sahip çıktılar.

Konuşmaların ardından Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Çerkezoğlu, 2,5 aydır ücretlerini alamayan sağlık çalışanlarının İş Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca işbaşı yapmayarak haklarını aradıklarını, yapılan bu eylem sonrasında ücretlerin ödenmesi ile beraber işçilerin tekrar işbaşı yaptığını belirtti.

Yapılan açıklamanın ardından eylem sona erdi. Eyleme Genel-İş 1, 2 ve 3 No’lu Şube, Birleşik Metal-İş, Sosyal-İş, Nakliyat-İş, Emekli-Sen, Sine-Sen, Tümka-İş, SES Şişli ve Aksaray Şubeleri destek verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İSG işçileri eylemde!

 İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı işçileri bir ay kadar önce işten atma saldırısıyla karşılaşmışlardı. ISG Yer Hizmetleri AŞ’de çalışan sendika üyesi 217 işçi, işten atılmalarının 32. gününde gerçekleştirdikleri eylemle sendikal örgütlenmeye yönelik baskıları protesto ettiler.

Sabiha Gökçen Havalimanı anakapısı önünde toplanan işçiler ve destekçi kurumların anakapı önünde basın açıklaması yapmasına kolluk kuvvetlerince izin verilmedi. Geçiş yolunun kapanmasını bahane eden polisin dayatması üzerine eylem kapıya 100 metre mesafede gerçekleştirildi.

“İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İSG şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarının atıldığı eylemde “Sendika hakkımız engellenemez!”, “İşimize, aşımıza dokunma” pankartları ve dövizleri taşındı. EMEP, AKA-DER, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP), UİD-DER Bostancı Temsilciliği’nin destek verdiği eyleme Sinter Metal işçileri ve Esenyurt Belediye işçileri de katıldı.

Eylemde konuşan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin mücadelelerine son vermeyeceklerini ve işçilerle birlikte kararlılıkla yürüyeceklerini söyledi.

Eylemde HSGGP adına söz alan Çetin Durukanoğlu 18 Ekim’de Kadıköy’de gerçekleştirilecek mitinge çağrı yaptı.

Direnişçi Sinter işçileri ise Havalimanı çalışanlarının mücadelesini selamladıktan sonra kendi mücadele süreçlerini anlattılar. Tüm Sinter işçilerinin yanlarında olduğunu vurguladılar.

Esenyurt Belediyesi işçileri de konuşma yaparak Belediye Başkanı tarafından fiili saldırıya varan müdahalelerle karşılaştıklarını anlattılar. Her Çarşamba yaptıkları eylemlere çağrı yaptılar.

Kızıl Bayrak / Kartal


Ücretlerini alamayan işçiler, inşaatı tahrip etti

 Çorlu Gençlik ve Kültür Merkezi inşaatında çalışan işçiler, ücretlerini alamayınca tepkilerini inşaattaki bazı eşyaları tahrip ederek gösterdiler. Kültür merkezi içindeki mimar ve mühendislerin kullandığı iki odalı bölümün kapı ve camlarını kıran işçiler, masa ve sandalyeleri de ateşe verdiler.

70 - 80 günden bu yana tek kuruş almadıklarını ve zor durumda olduklarını belirten yaklaşık 20 işçi, müteahhit firmanın işi bir başka taşerona devrettiğini, tüm çabalarına rağmen muhattabiyet kuracak kimseye ulaşamadıklarını söylediler.


SES “geçiçi görevlendirmeyi” protesto etti

 SES Ankara Şubesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan üyelerine dönük uygulamaları protesto etemek için hastane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, SES üyelerine geçici görevlendirme uygulamasının dayatıldığı, bunun da üyelere dönük baskı ve sindirme politikası olduğu ifade edildi.

SES üyesi çalışanların, Sağlık Sen’e üye olmamalarından kaynaklı bu tutum ile karşı kaşıya kaldıklarının söylendiği açıklamada, konu hakkında Başhekim Öner Odabaş ve İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığı belirtildi.

TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu da yaptığı konuşma ile TTB’nin ağlık emekçilerinin yanında olduğunu ifade etti.


AYÖP’ten Renta direnişine destek!

 Eskişehir’de 8 Eylül tarihinde Renta Fabrikası’ndan çıkarılan BMİS üyesi işçilerin direnişi sürüyor.

Eskişehir Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu 12 Ekim günü gerçekleştirdiği basın açıklaması ile, direnişlerinin 20. gününde Renta işçilerinin yanında olduklarını söyledi.  

Direniş yerine yürüyüşle gelen AYÖP, fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, sendikalı oldukları için işten çıkarılan Renta işçilerinin sürdürdükleri direniş selamlandı. İşçilerin hükümetin uyguladığı neo-liberal politikalar yüzünden işsiz kaldığı söylenirken, hükümetin özelleştirmeleri de haklı kılmaya çalıştığı ifade edildi. Diğer yandan AKP’nin Renta’da olduğu gibi özel sektörde hak gaspına uğrayan işçileri görmezden gelindiğininin, umarsanmadığının söylendiği açıklamada, öğretmenlerin durumuna da vurgu yapıldı.

Sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerin de özelleştirildiğinin ifade edildiği açıklamada, öğretmenlerin işsiz bırakıldığı söylendi. Açıklama şu sözlerle sona erdi: “İşsiz öğretmenler olarak bizler Renta’da direnen işçilerin direnişini selamlıyor ve her zaman destekçileri olduğumuzu buradan ilan ediyoruz.”

Açıklamanın ardından çekilen halaylar sonrasında ziyaret sona erdi.


Belediye işçilerinin direnişi sürüyor

 Esenyurt Belediyesi’nde çalışırken 19 Ağustos 2009 tarihinde işten atılan ve belediye önünde başlattıkları direnişlerini sürdüren Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube üyesi işçiler her Çarşamba günü yaptıkları yürüyüşlerine 14 Ekim günü de devam ettiler.

Esenyurt Köyiçi Meydanı’nda toplanan işçiler buradan sloganlarla Esenyurt Belediyesi önüne yürüdüler. Tek sıra halinde yürüyen işçiler, yürüyüş boyunca attıkları coşkulu sloganlarla mücadele kararlılıklarını gösterdiler.

Direniştike işçilerden birinin, Esenyurt Belediyesi önünde okuduğu basın açıklamasında direniş süreci hakkında bilgi verildi. Direnişin son olarak işten atılan belediye işçileriyle beraber, 16 işçiyle devam ettiği ifade edildi. Bakırköy 11. İş Mahkemesi’nde ilk davanın görüldüğü, bir sonraki davanın da 16 Kasım tarihine ertelendiği belirtildi.

Çarşamba eylemlerinin Esenyurt’taki emekçilere belediyenin haksız uygulamalarının anlatılması için bir araç olduğunun söylendiği açıklamada, işsiz kalan belediye işçilerinin kamuoyunda epey yer almış olmasına rağmen, belediye başkanının ve yönetiminin direnişe kulaklarını tıkadığı söylendi. İşçiler belediyenin tutumunu teşhir etmekten vazgeçmeyeceklerini ifade ettiler.

Emek-İş Sendikası’ndan bir temsilcinin konuşmasının ardından basın açıklaması bitirildi.

Ardından direniş yerinde oturma eylemi gerçekleştirildi.

Basın açıklaması ve eylem boyunca atılan sloganlarla işçiler direniş kararlılıklarını dile getirdiler. Yürüyüş boyunca “Direne direne kazancağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Yılgınlık yok direniş var!”, “Sendika düşmanı başkan istemiyoruz!” sloganları atıldı.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eyleme BDSP ve Emek-İş Sendikası da destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Yargı emekçileri adalet istiyor

 Büro Emekçileri Sendikası (BES) Adana Şubesi 14 Ekim günü Adana Adliyesi önünde gerçekleştirdiği eylemle yargı emekçilerinin sorunlarını gündeme taşıdı.

Büro emekçileri adına basın açıklamasını okuyan BES Adana Şube Başkanı Sinan Tunç 2006 ve 2008 yıllarında gerçekleştirdikleri Ankara yürüyüşleriyle yargı emekçilerinin sorunlarını dile getirdiklerini söyledi ve bu yıl yapılacak olan Kurum İdari Kurulu toplantılarındaki ana taleplerini sıraladı.

Büro Emekçileri Sendikası Adana Şubesi pankartının açıldığı eylemde “Yargıda adalet istiyoruz!”, “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Ek ödeme hakkımız gasp edilemez!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 30 kişi katıldı.

Diğer yandan, BES Genel Merkezi yargı emekçilerinin haklı taleplerini görmezden gelen Adalet Bakanlığı yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Kızıl Bayrak / Adana


 

Süleyman Çelebi’den açıklama

5 Ekim günü DİSK’in İstanbul Şişli’deki Genel Merkez binasında silahlı saldırıya uğrayan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, uğradığı saldırı ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Çelebi, saldırının ardından hakkında çıkan iddiaları yanıtladı.

Çelebi, silahlı saldırıyı gerçekleştiren ve şu anda tutuklu bulunan Rıza Tunçbilek isimli kişiyle iddia edilenin aksine hiçbir ticari ilişkisi olmadığını, Tunçbilek’in ifadelerine dayandırılarak yapılan haberlerin gerçek dışı olduğunu belirtti.

Rıza Tunçbilek’in bundan 2,5 ay kendisini ziyarete gelerek “Bana 2,5 trilyon borcun var” dediğini aktaran DİSK Başkanı, “herhalde şaka yapıyor” diye düşündüğünü ve görüşmede Rıza Tunçbilek’in ekonomik durumunun kötü olduğunu, büyük sıkıntı yaşadığını, yaşadığı sorunların psikolojik durumunu da olumsuz etkilediğini hissettiğini söyledi.

Tunçbilek’in, silahlı saldırıyı psikolojik bir travma içerisinde kişisel olarak veya bu durumu bilen birileri tarafından yönlendirilerek yapmış olabileceğini belirten Çelebi, bu olayın DİSK’i ve şahsını yıpratmaya yönelik bir komplo olduğu yönündeki endişesinin ağır bastığı konusunda da görüş bildirdi.

Sendika üyeleri, DİSK Başkanı’na “Katiller halka hesap verecek!”, “İnadına sendika inadına DİSK!” sloganlarıyla destek verdi.


 

Kent AŞ işçisinin direniş kararlılığı

 İzmir Karşıyaka Belediyesi’nde 30 Nisan 2009 tarihinde “daralma” gerekçesiyle işten atılan ve şimdiye kadar gerçekleştirdikleri eylemler ve Karşıyaka Şantiyesi önünde sürdürdükleri direnişleriyle işlerine geri dönme mücadelesi veren Genel-İş Sendikası üyesi Kent AŞ işçilerinin 16 Eylül 2009 tarihinde İzmir’den Ankara’ya başlattıkları yürüyüşleri devam ediyor.

İzmir-Ankara arasındaki 600 kilometrelik mesafeyi yaya olarak kateden 65 belediye işçisi ve 5 sendika yöneticisi işe geri dönme talebinin yanısıra belediyelerde taşeronlaştırmaya karşı da yürüyorlar.

Yürüyüşlerine başladıkları ilk günden beri kararlılıklarını koruyan işçiler çeşitli engellere ve zorluklara rağmen yürüyüşlerini sürdürdüler.

Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, Genel Sekreter Kani Beko, Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Çalışkan ve Örgütlenme Daire Başkanı Remzi Çalışkan’ın da yer aldığı yürüyüşün son durağı olan Ankara’ya yaklaşılırken direnişçi işçilere destek de büyüyor.

Direnişçi işçileri destek veren SES Ankara Şubesi ve Dev Sağlık-İş Sendikası’nın yanısıra dünya çapında kamu sektöründe çalışan yaklaşık 20 milyon emekçiyi temsil eden PSI, Kent AŞ işçilerini ziyaret etti.

PSI (Uluslararası Kamusal Hizmetler Sendikası) Genel Sekreter Yardımcısı ve Avrupa Bölge Sekreteri Jürgen Buxbaum, Polatlı’da işçilerle beraber yürüdü.

Öğle saatlerinde Polatlı Karaboğaz mevkisinde, Kartal Tepe eteklerinde konaklayan İzmirli işçiler ve DİSK Yönetim Kurulu üyeleri burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün konuşmasında, Kent AŞ işçilerinin mücadelesine ve kararlılığına vurgu yaptı.

Yürüyüşün 28. gününde Ankara Polatlı’da konaklayan işçileri KESK Genel Merkez yöneticileri ziyaret etti. Ziyarette konuşma yapan Sami Evren, sınıf hareketi için böylesi kararlılıkla yapılan eylemlerin önemine değindi. Ayrıca, Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube’de örgütlü Başöz enerji işçileri de pankartlarıyla ziyarette bulunarak Kent AŞ işçilerinin mücadelesine destek oldular.

Kent AŞ işçileri 17 Ekim günü Ankara’da miting gerçekleştirecekler.