16 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/40

  Kızıl Bayrak'tan
  Sağlıkta ve sosyal haklarda yıkım anlamına gelen SSGSS saldırısı bir yıldır yürürlükte.....
  Sağlık Bakanlığı'nın aşı kampanyası yüzlerce ailenin hayatını kararttı...
Kürt hareketini
tasfiyeye endeksli "açılım" da son perde!
İMF-Dünya Bankası karşıtı eylemler düzenin saldırganlığını arttırdı...
Temizöz davası sürüyor...
  Grevi tabanda örmek ve örgütlemek için göreve!
  Dink davasında yargılama oyunu
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Entes direnişinden...
  Güven Elektrikte işten çıkartma saldırısı yaşanıyor.
  Devletin Kürt açılımı-Ekim
  Kadın işçiler hak ve talepleri uğruna mücadeleye atılmalıdır
  YÖK düzeninin krizine ve geleceksizliğe karşı 6 Kasım'da alanlara!
  Gençlik eylemlerinden...
  İMF ve Dünya Bankası'nın İstanbul karararı - Volkan Yaraşır
  Türkiye-Ermenistan arası protokol imzalandı
  Dünyadan...
  Dersimin nefesi kesilmek isteniyor...
  Sermaye devleti katliamcı kimliğini örtbas edemez!
  Sınıf devrimcilerinden...
  Yaşayanlar anlatıyor
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İÜ’de oturma eylemi başladı...

 İstanbul Üniversitesi Öğrencileri, Beyazıt Kampüsü anakapı önünde 14 Ekim günü gerçekleştirdikleri oturma eylemi ile soruşturma ve okuldan uzaklaştırmaları protesto etti. Öğrenciler oturma eylemlerinin 6 Kasım’a kadar süreceğini duyurdu.

Oturma eylemine geçmeden önce basın açıklaması yapan öğrenciler eylemde, “Bekçi Yunus üniversite hakkıma dokunma!” ozalit pankartı ile “Söylet gitsin, biz kalıyoruz”, “Eğitim haktır engellenemez”, “Soruşturmanız vız gelir”, “YÖK gitsin, biz kalıyoruz” dövizleri taşındı.

Kürtçe dövizlerin de taşındığı eylemde basın açıklamasını İstanbul Üniversitesi öğrencisi Eren Can gerçekleştirdi.

Can, yaptığı açıklamada, İstanbul Üniversitesi’nde anti demokratik uygulamaların, soruşturmaların ve cezaların devam ettiğini söyledi. Yeni dönemin başladığı ilk gün İÜ’nün yine onlarca öğrenciye ceza verdiğini, yaz boyunca hiçbir işlem yapmayan İÜ yönetiminin okulun açılmasıyla cezaları açıklamaya başladığını söyledi. Can, 50’den fazla öğrencinin iki hafta ile dört dönem arasında değişen, toplamda 30 döneme yakın uzaklaştırma cezası aldıkları bilgisini verdi.

Toplamda 54 öğrencinin 14 yıl 9 ay uzaklaştırma cezası aldığını belirtti.

Basın açıklamasının ardından oturma eylemine geçildi. Ceza alan öğrencilerden birinin velisinin yaptığı konuşmada ise soruşturma ve cezalara üzülmenin yanında duyulan öfke de dile getirildi.

Eğitimin amacının, sorgulayan, düşüncelerini özgürce ifade eden öğrenci yetiştirmek olması gerektiğini ifade eden öğrenci velisi, bunun insan haklarına, ahlaka, usule ve yasaya aykırı olduğunu söyledi.

Ceza alan öğrencilerin yaptığı konuşmaların ardından eylem son buldu.

Eylemin sonunda, 6 Kasım 2009 tarihine kadar sabah saat 09.00 – 14.00 arasında oturma eylemlerinin süreceği ve temsili çadır kurulacağı ifade edildi. 15 Ekim Perşembe günü İÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Sezai Temilli’nin kapı önünde ‘demokrasi’ dersi vereceği, 16 Ekim Cuma günü ise cezalara ilişkin meydanda bir tiyatro oyunu sergileneceği duyuruldu.

Eylem boyunca, “Fermanları yaktık geri dönüş yok!”, “YÖK gitsin biz kalıyoruz!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Eğitim hakkımız engellenemez!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

KTÜ’de YÖK toplantısına protesto

KTÜ Öğrenci Kolektifleri üyeleri 8 Ekim günü, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) toplanan YÖK Genel Kurulu’nu protesto etti.

Toplantının yapılacağı KTÜ içindeki Osman Turan Kültür Merkezi’ne öğrenciler alınmazken, yoğun “güvenlik” önlemlerinin alındığı KTÜ’de sivil polisler ve özel güvenlik birimleri daha protesto başlamadan öğrencilere saldırdı.

Öğrenci Kolektifi üyeleri saldırılara rağmen basın açıklamasını gerçekleştirerek, özgürlüğün, bilimin ve öğrencilerin içeride olması gerektiğini söylediler.

 

Gaziantep Üniversitesi’nde faşist saldırı

Gaziantep Üniversitesi’nin akademik yıl açılışında Genç-Sen’li öğrencilere faşistler saldırdı. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa Maliye Bakanı Bakanı Mehmet Şimşek, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Gaziantep Valisi katıldı.

Törene katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldiğinde, kültür merkezi kapısının önünde bekleyen Genç-Sen üyesi öğrenciler salona girmek istedi. ÖGB ve polisler öğrencilerin içeriye girmesine engel oldu.

Şimşek’in salondan ayrılmasının ardından yemekhane önünde bekleyen faşistler, yemek yiyen Genç-Sen’li öğrencileri beklemeye başladı. Şimşek’in ardından yemekhaneden çıkan Genç-Sen’lilere saldıran faşistler, daha sonra kampüs içerisine doğru kaçtılar.

Genç-Sen’li öğrencilere müdahale eden ÖGB’ler ise faşistlerin kaçmasına gözyumdu. Kaçanların ellerinde satır ve bıçakların olduğunu söyleyen Genç-Sen’liler, amaçlarının salona girip üniversite gençliğinin sorunlarını dile getirmek ve harç parası yüzünden üniversitelere kayıt yaptıramayan binlerce öğrencinin durumunu anlatmak olduğunu söyledi.

 

Trakya Üniversitesi’nde Parasız Eğitim İstiyoruz Platformu kuruldu!

 Bu yıl da üniversiteler birçok sorunla eğitim-öğretim hayatına başladı.

Trakya Üniversitesi’ndeki sorunlara müdahale edebilmek bu çerçevede üniversitede de politik bir atmosfer ve hareketlilik yaratmak hedefiyle Trakya Üniversitesi’nde bulunan ilerici, devrimci, yurtsever ve demokrat öğrenciler bir araya gelerek Parasız Eğitim İstiyoruz Platformu’nu kurdular.

Ekim Gençliği, TÜÖD, Devrimci Gençlik Birliği, Edirne Gençlik Derneği, Edirne Demokratik Haklar ve Kültür Sanat Derneği, Gençlik Muhalefeti, Emek Gençliği, TÖK tarafından kurulan platforma, Eğitim-Sen her türlü desteği sağlayacağını açıkladı.

Platformu kamuoyuna deklare etmek için 12 Ekim günü Ayşe Kadın Yerleşkesi önünde platform bileşenleri tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada platformun kurulduğu ve yaşanan sorunlara karşı her alanda kararlı bir mücadele içerisinde olunacağı ifade edildi.

Eylemde sık sık “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganları atıldı. Yaklaşık 25 kişinin katıldığı eyleme Eğitim-Sen de destek verdi.

Ekim Gençliği / Edirne

 

İstanbul Üniversitesi’nde faşist saldırı!

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’ne 12 Ekim günü faşist bir saldırı gerçekleşti.

Yaklaşık 10 kişilik faşist grup, kulüplerde kimsenin kalmadığı bir saatte saldırdılar.

Faşistler, ÖKM’nin çevresinde asılı olan kulüp afişlerini indirdiler, fakültelere girerek slogan attılar.

13 Ekim günü İÜ’de faşist saldırılar devam etti. ÖKM’ye gelen faşistler yine saldırı girişiminde bulundular. Ancak kalabalık bir şekilde içeriden çıkan devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler saldırıyı püskürttüler. Faşistlerin kaçması üzerine, devrimci, demokrat yurtsever öğrenciler bir müddet faşistlerin peşinden gittiler. Daha sonra faşistlerin bir kısmı karakola sığındı. Ayrıca faşistlerden bazıları kaçarken bellerinde sakladıkları satırları gösterdiler.

Daha sonra Kürtçe “Beyazıt faşizme mezar olacak!” sloganlarıyla ÖKM’ye gelen öğrencilerle birlikte okuldan toplu çıkış yapıldı. Yaşanan olaylarda hiç kimse yaralanmazken, faşistlerden birinin kaçarken atılan taşlardan kafasına darbe aldığı öğrenildi.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği