21 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/03

 Kızıl Bayrak'tan
Artan sokak hareketliliği ve imkanlar
“Torba Yasa’’ya geçit vermeyelim!
Sosyal diyalog masalı ve sendikal rant hesapları
PTT işçileri mücadeleyi büyütüyor.
Birleşik Metal’den
grev kararlılığı
Metal işçileri greve
hazırlanıyor..
Sa-ba direnişi üzerine
DESA işçileri:
“Hakkımızı alana kadar
direneceğiz!”
Cıngıllıoğlu’nda sigorta
hakkı kazanımı
KESK Olağanüstü Genel Kurulu üzerine
Diktatör devrildi,
sıra diktatörlükte!
“Diktatör devrildi,
diktatörlük yerinde duruyor”
Kürt halkı ‘özgürlük’ için alanlarda!
Katledilişinin 4. yılında Hrant Dink anıldı.
Alevi hareketi toplumsal muhalefetle buluşmalır!....
Gençlikten
Avrupa’da bir “utanç duvarı” yükseliyor
Güvencesizler buluştu!
Kapitalizm ve kadına
yönelik şiddet.
İşçi sınıfının şanlı
Tariş direnişi 31. yılında!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Torba yasaya Kartal’dan kitlesel tepki

Mecliste görüşülen torba yasa tasarısına karşı şimdiye kadar Türkiye çapında örgütlenen en kitlesel eylem 14 Ocak akşamı İstanbul Kartal’da gerçekleştirildi. Kartal Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanan binlerce kişi AKP Kartal ilçe başkanlığına coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. Miting havasında geçen eylemde Kadıköy yönüne gidiş yolunun trafiğe kapatılması nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu.

Anadolu Yakası Emek Bileşenleri’nin çağrıcısı olduğu yürüyüşte bazı sendikaların katılımı dikkat çekerken bazı sendika şubeleri ise varlık gösteremedi.

AKP hükümeti ve torba yasa saldırısına karşı öfkenin üst düzeyde olduğu yürüyüşe ilerici ve devrimci güçler de pankart ve flamalarıyla katıldı. 4 bini aşkın kişilik yürüyüş kortejinin en önünde mitinge en kitlesel katılımı sağlayan Genel-İş Sendikası yer aldı. Kartal Belediyesi işçilerinin yer aldığı kortejlerde taşeronlaştırmaya ve güvencesiz çalışmaya dikkat çekildi. DİSK’e bağlı sendikalardan Birleşik Metal-İş’in yönetici düzeyinde katıldığı eylemde Dev Sağlık-İş ve Emekli-Sen Kartal Şubesi’nin pankartları göze çarptı. Türk-İş’e bağlı sendikalardan Deri-İş Tuzla Şubesi, T. Harb-İş Anadolu Yakası Şubesi, Yol-İş İstanbul 1 Nolu Şube ise pankartlarıyla eylemde yer aldı. 

Eyleme çağrı yapan Basın-İş İstanbul Şube ve Tek Gıda-İş sendikaları ise varlık gösteremedi. Yine eylemin çağrıcılarından Hak-İş’e bağlı Çelik-İş ve Hizmet-İş Sendikaları ise yönetici düzeyinde katılım sağladılar.

Direnişçi işçiler Kartal’da

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda işten atılan Hava-İş Sendikası üyesi İSG Yer Hizmetleri AŞ işçileri de direniş coşkularını yürüyüşe taşıdılar.

Bir grup TEKEL işçisinin de katılım sağladığı yürüyüşe Kurtköy’de direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi UPS işçileri de katıldı. Topkapı AVPİM önünde direnişlerini sürdüren PTT taşeron işçilerinin de yer aldığı yürüyüşte, direnişle dayanışma çağrısı yapan bildiriler dağıtıldı.

KESK’e bağlı sendikaların yürüyüşe katılımı zayıf kalırken BES ve Eğitim Sen neredeyse yok gibiydi. KESK’e bağlı sendikalar arasından sadece Tüm Bel Sen yürüyüşte pankart açtı. Emek Partisi, Halkevleri, BDP, ÖDP, ESP, TKP’nin de yer aldığı eyleme BDSP de flamalarıyla katıldı.

Kartal Meydanı’ndan geçerek Bankalar Caddesi üzerinden AKP Kartal İlçe Başkanlığı önüne gelen kitlenin önü çevik kuvvet barikatı ve panzerlerle kesildi. AKP binasına yakın bir yerde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını okuyan DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir, Tunus halkının direnişini selamladı.

Torba yasanın içeriğine değinen Demir, yasaya karşı ortak mücadele yürütmenin gerekliliğine vurgu yaptı.

Kızıl Bayrak / Kartal


 


SİDER’den ‘torba yasa’ toplantısı

Adana’da Sanayi İşçileri Derneği (SİDER) tarafından 16 Ocak günü BES Adana Şube Başkanı Sinan Tunç’un katılımıyla “torba yasa” gündemli işçi toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı, torba yasa ile işçi ve emekçilerin karşı karşıya kaldıkları saldırıların ayrıntılı bir sunumu ile başladı. Toplantıda konuşan Tunç, KESK, Türk-İş ve DİSK cephesinden torba yasaya karşı yapılması gereken ama yapılamayanlara değindi. KESK açısından da süreci değerlendiren Tunç, böylesi bir saldırıya karşı gereken hazırlıkların yapılamadığına dikkat çekerek, örgütlenme çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Yapılan tartışmalarda ancak genel grev-genel direniş silahıyla böylesi kapsamlı saldırıların püskürtülebileceği fakat buna uygun bir hazırlık sürecinden yoksun olunduğu ifade edildi. Bu somut durumu değiştirmek için taban örgütlenmeleri ile sürece müdahale edilmesi gerektiği, bilinçlendirme ve örgütlenme çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiği vurgulanarak sermayenin saldırılarına karşı haklarımız ve geleceğimiz için örgütlenme çağrısı yinelendi.

Canlı tartışmaların yapıldığı toplantının ikinci kısmında derneğin önümüzdeki dönem çalışma programı değerlendirildi. Sigortasız çalışmaya karşı SİDER tarafından başlatılacak çalışmaların yanısıra işçi kurultayı hedefi ve çalışma alanlarında yürütülecek örgütlenme çalışmaları hakkında somut tartışmalar yürütüldü.

Kızıl Bayrak / Adana



UPS’de anlaşma beklentisi

Uluslararası kargo devi UPS’nin Türkiye’deki aktarma merkezleri ve şubelerinde süren örgütlenme mücadelesi kazanımla sonuçlanma yolunda. UPS yönetimiyle TÜMTİS arasındaki görüşmelerde, protokol imzalama aşamasına gelindiği bildiriliyor.

Ana firmaya ve taşeron şirketlere bağlı çalışırken işten atılan 160’ı aşkın işçiden büyük bölümünü (150 kadarını) işe geri alma sözü veren UPS yönetimiyle protokol imzalanması bekleniyor.

Bu nedenle bir süredir direniş sürecinde eylemleri en aza indiren TÜMTİS yönetimi, İzmir’deki aktarma merkezi önünde her cumartesi gerçekleştirdiği yürüyüşü 15 Ocak günü gerçekleştirmedi.

TÜMTİS İzmir Şube yöneticileri ve direnişçi işçiler aktarma merkezi önünde bekledi. TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, yaptığı bilgilendirmede, UPS yönetimiyle yapılan görüşmeler sonucunda, sendikanın eyleme başladığı günkü taleplerinin kabul edildiğini ifade etti. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı bilgisini veren Günseli, bununla birlikte UPS’yle herhangi bir protokol imzalanmadığını, bu nedenle de sürecin kazanımla sonuçlandığını söylemenin henüz mümkün olmadığını vurguladı.


Sendika düşmanlığı protesto edildi

Sendikalaşma süreçlerinde baskılara ve işten atma saldırısına maruz kalan T. Deri-İş üyesi Yeşil Kundura, Grup Suni Deri ve DESA işçileri 15 Ocak günü İstanbul Cevizlibağ’daki Yeşil Plaza önünde eylemdeydi.

Basın açıklamasına Belediye-İş 2 Nolu Şube, Haber-İş İstanbul 1 Nolu Şube, Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, TÜMTİS üyesi işçiler ve PTT direnişçileri de katılım sağladı.

Eylemde konuşan Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, Yeşil Kundura’dan atılan 3 kadın işçinin sürdürdüğü direniş karşısında patronun, atılan işçileri işe geri alma sözü verdiğini ancak işçilerin hala işe alınmadığını söyledi. Sendikanın görüşme taleplerinin cevapsız bırakıldığını ve işçilerin sendikadan istifa etmesi için baskı uygulandığını belirtti.

Yine Çorlu’da bulunan Grup Suni Deri’de sendika düşmanı tutumun sürdüğünü vurgulayan Servi, 1 ayı aşkın süredir direnişin sürdüğünü ifade etti.

DESA’daki sıkıntılara da değinen Servi şunları söyledi: “DESA’nın Düzce, Sefaköy ve Çorlu fabrikalarında işçiler ağır şartlarda çalışmaya zorlanmaktadır. DESA’da bilhassa üyelerimiz üzerinde psikolojik taciz ve ayrımcılık gündelik bir olgu haline gelmiştir.”

Servi, DESA’yı ve DESA’ya sipariş veren Prada’yı protesto ettiklerini ifade etti.

UPS işçileri, Hava-İş üyesi İSG işçileri ve PTT direnişlerini de selamlayan Servi, birleşik mücadele çağrısı yaptı.


BDSP emekçilere sesleniyor

Kampanya dahilinde çıkarılan “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye! İşyeri komitelerine, sendikalara! / BDSP” afişleri Esenyalı, Fatih, Ahmet Yesevi ve Orhangazi mahallelerine yapıldı. Merkezi noktalara ve işçi geçiş güzergahlarına sabah saatlerinde yapılan afişler işçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Kızıl Bayrak / İzmir - İstanbul