21 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/03

 Kızıl Bayrak'tan
Artan sokak hareketliliği ve imkanlar
“Torba Yasa’’ya geçit vermeyelim!
Sosyal diyalog masalı ve sendikal rant hesapları
PTT işçileri mücadeleyi büyütüyor.
Birleşik Metal’den
grev kararlılığı
Metal işçileri greve
hazırlanıyor..
Sa-ba direnişi üzerine
DESA işçileri:
“Hakkımızı alana kadar
direneceğiz!”
Cıngıllıoğlu’nda sigorta
hakkı kazanımı
KESK Olağanüstü Genel Kurulu üzerine
Diktatör devrildi,
sıra diktatörlükte!
“Diktatör devrildi,
diktatörlük yerinde duruyor”
Kürt halkı ‘özgürlük’ için alanlarda!
Katledilişinin 4. yılında Hrant Dink anıldı.
Alevi hareketi toplumsal muhalefetle buluşmalır!....
Gençlikten
Avrupa’da bir “utanç duvarı” yükseliyor
Güvencesizler buluştu!
Kapitalizm ve kadına
yönelik şiddet.
İşçi sınıfının şanlı
Tariş direnişi 31. yılında!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

KCK davasında ikinci perde... 

Kürt halkı ‘özgürlük’ için alanlarda!

Kürt siyasetçilerinin yargılandığı KCK davasının ikinci perdesi 13 Ocak günü Diyarbakır’da görülen 15. duruşmayla başladı. Duruşma için adliye binasına getirilen tutuklu Kürt siyasetçileri, adliye önünde bekleyen binlerce kişi tarafından karşılanırken DTK tarafından İstasyon Meydanı’nda düzenlenen demokratik özerklik mitingine onbinlerce kişi katıldı.

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürt siyasetçilerine geri adım attırmak istendiğini belirterek, “Halkımız kimliğini, dilini ve demokratik özerkliği istiyor. Bilinmeyen bir dil demek bize ve halkımıza hakarettir. Bunu kınıyoruz” dedi. Türk’ün konuşmasının ardından onbinlerce kişi, Kürt siyasetçilerinin yargılandığı Diyarbakır Adliyesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Adliye önünde saldırı

Alkış ve sloganlarla tutuklulara destek veren kitle içerisinde BDP yöneticileri, ilerici, devrimci kurumların temsilcileri ve Avrupa’dan duruşmayı izlemek için gelen delegasyon da yer aldı. Dışarıdaki kitlenin coşkulu karşılamasına tutuklular da ring araçlarından zılgıtlar çekip zafer işareti yaparak karşılık verdiler.

Polis adliye binasını yoğun abluka altında tutarken, adliye önündeki kitlenin dağılmaması üzerine polis gaz bombaları ile saldırıda bulundu. Saldırıya taşlarla karşılık verilmesi üzerine çatışmalar adliye çevresine yayıldı.

Kürtçe savunmaya engel

Duruşmaya katılanlar arasında BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, BDP Milletvekilleri Akın Birdal, Nezir Karabaş, Sevahir Bayındır, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Avrupa’dan gelen gözlemciler yer aldı.

15. duruşmada Kürtçe savunma yapmak isteyen Kürt siyasetçilerinin konuşmaları mikrofon kapatılarak engellenmek istendi. Önceki duruşmalarda Kürtçe’yi anlaşılmayan dil ilan eden bu kez “Anladığım kadarıyla Kürtçe konuşuyorsun” dedi.

Geçtiğimiz aylarda görülen davanın ilk duruşmalarına tutuklananların Kürtçe savunma talepleri damgasını vurmuştu. Siyasal bir mücadele arenasına dönen davada mahkeme heyeti de, devletin inkarcı çizgisine sahip çıkarak Kürtçe savunma taleplerini reddetmişti.

Kürt halkı alanlara çıktı

13 Ocak günü Kürt halkı sokaklara çıkarak Kürt siyasetçilerinin serbest bırakılmasını istedi. Eylemlerde Kürt halkının meşru hak ve talepleri dile getirildi. Bazı ilçelerde esnaf kepenklerini açmayarak protesto eylemlerine destek verdi.

Bingöl’de başlayan açlık grevi kitlesel basın açıklaması ile sona erdi. Yürüyüş yapılarak basın açıklaması gerçekleştirildi.

Urfa Kent Konseyi Girişim Komitesi, ‘Kürt sorununa demokratik çözüm’ deklarasyonu yayınladı. Sabah saatlerinden itibaren Topçu Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, müzik eşliğinde halaylar çekti. Kitle Karakoyun İş Merkezi’ne kadar yürüdü.

Siirt Demokratik Kadın Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Siirt Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasından önce BDP il binasının önünde bir araya gelen binlerce kişi, açılan pankartlar ve atılan sloganlar eşliğinde Siirt Belediyesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Nusaybin’de BDP İlçe binası önünde biraraya gelen binlerce kişi, hükümet konağına doğru yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kızıltepe ilçesinde de kepenkler kapatılırken, fırın, eczane ve seyahat firmalarının açık olduğu görüldü.

Şırnak BDP il binası önünde bir araya gelen bine yakın kişi Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde kepenk kapama eyleminin ardından toplanan kitleye polis gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı. Polislere göstericiler de taşlarla karşılık verdi.

BDP Hakkari İl binası önünde biraraya gelen çok sayıda kişi, buradan belediye önüne kadar yürüdü. Basın açıklamasının ardından sloganlar eşliğinde Dağgül Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Kitlenin taşlarla karşılık verdiği müdahale, kitlenin dağılmasıyla son buldu.

Manisa’da BDP Salihli İlçe Örgütü, ilçe binasında basın toplantısı düzenledi.

İstanbul’da BDP Beyoğlu İlçe Örgütü de, Çukur Mahallesi’nde oturma eylemi başlattı. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı oturma eylemi akşama kadar devam etti.

Dersim’de Sanat Sokağı’nda bir araya gelen binlerce kişi, Kürtçe’nin Kürmanci ile Zazaki lehçesinde yazılı yüzlerce afiş taşıdı.

Mersin’de yürüyüş gerçekleştiren yüzlerce kişi BDP Akdeniz İlçe Teşkilatının bulunduğu Şevket Sümer Mahallesi’nde polis saldırısına maruz kaldı. Bunun üzerine göstericiler de Siteler Polis Merkezi önünde polislere taş ve molotoflarla yanıt verdi.


 

 


Kürt halkı inkarcılığa karşı alanlardaydı

Ağrı, Hakkari ve İstanbul’da BDP’nin çağrısıyla alanlara çıkan Kürt emekçileri, Kürt siyasetçilere dönük yargılama terörünü ve duruşmalardaki Kürtçe yasağını protesto ettiler.


Taksim’de kitlesel yürüyüş

16 Ocak günü Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen yaklaşık 3 bin kişi, üzerinde Kürt siyasetçilerin Diyarbakır Adliyesi’ndeki kelepçeli fotoğraflarının bulunduğu “Dil yaşamdır kelepçe vurulamaz” yazılı pankart ile Taksim Meydanı’na yürüdü. Burada ilk olarak BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Mustafa Avcı söz aldı. KCK davasının tam bir işkenceye ve tiyatro gösterisine çevrildiğini vurguladı. Ardından Sebahat Tuncel kitleye seslendi. KCK davasını sonuna kadar takip edeceklerini ve hiçbir şeyden geri adım atmayacaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından eylem kitlenin Tarlabaşı’nda bulunan BDP il binasına yürümesiyle devam etti. Sloganlarla yürüyen kitleye gaz bombaları ve tazyikli su eşliğinde polis saldırısı gerçekleştirilirken, cadde üzerinde ve ara sokaklarda sert çatışmalar yaşandı. Dolapdere civarında da çatışmalar sürerken, eylemcilere su sıkmak için getirilen itfaiye aracı molotof atılarak yakıldı. Olaylarda toplam 20 kişi gözaltına alındı.


Doğubayazıt’ta protesto

BDP Doğubayazıt ilçe binası önünde toplanan kitle, “Em perwerdahiya zimanê zikmakî dixwazin!-(Anadilimizde eğitim istiyoruz!)” pankartı ile Belediye Meydanı’nda bulunan insan hakları anıtı önüne yürüdü.

DYG adına basın açıklamasını Özcan Özer yaptı. KCK davası kapsamında yargılanan yurtseverlerin anadilde yapmak istedikleri savunmalarının engellendiğine vurgu yapan Özer, mahkeme başkanının Kürt halkının anadiline hakaret ettiğini söyledi.

Açıklamanın ardından alanda temsili olarak Kürtçe dersi verildi.


Hakkari’de polis terörü

Hakkari’de “İki dilli yaşama” kampanyası kapsamında DYG tarafından gerçekleştirilen kitlesel eylemde Kürt gençliğinin devletin imha ve inkar politikalarına dönük öfkesi öne çıktı.

BDP Hakkari il binası önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, “Em perwerdehiya zimanê dayikê dixwazin! - (Kendi dilimizde eğitim istiyoruz!)” pankartı ile belediye binasına yürüdü.

Bölgedeki esnafların büyük bölümünün kepenk kapatarak destek verdiği yürüyüşün ardından DYG adına Serkan Yiğit basın açıklaması gerçekleştirdi. Kürt halkının hiçbir şekilde anadilde eğitim hakkından vazgeçmeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, Kürtlerin yaşadığı coğrafyada Kürtçe’nin resmi ve eğitim dili olması ve ana okulundan üniversiteye kadar birinci dil olması gerektiği söylendi.

Basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Saldırıya taşlarla karşılık veren gençler ile polisler arasında yoğun çatışmalar yaşandı.