21 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/03

 Kızıl Bayrak'tan
Artan sokak hareketliliği ve imkanlar
“Torba Yasa’’ya geçit vermeyelim!
Sosyal diyalog masalı ve sendikal rant hesapları
PTT işçileri mücadeleyi büyütüyor.
Birleşik Metal’den
grev kararlılığı
Metal işçileri greve
hazırlanıyor..
Sa-ba direnişi üzerine
DESA işçileri:
“Hakkımızı alana kadar
direneceğiz!”
Cıngıllıoğlu’nda sigorta
hakkı kazanımı
KESK Olağanüstü Genel Kurulu üzerine
Diktatör devrildi,
sıra diktatörlükte!
“Diktatör devrildi,
diktatörlük yerinde duruyor”
Kürt halkı ‘özgürlük’ için alanlarda!
Katledilişinin 4. yılında Hrant Dink anıldı.
Alevi hareketi toplumsal muhalefetle buluşmalır!....
Gençlikten
Avrupa’da bir “utanç duvarı” yükseliyor
Güvencesizler buluştu!
Kapitalizm ve kadına
yönelik şiddet.
İşçi sınıfının şanlı
Tariş direnişi 31. yılında!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri greve hazırlanıyor

Paksan ve RSA’da eylem

Birleşik Metal-İş İstanbul 2 Nolu Şube’ye bağlı Paksan Makina ve RSA fabrikalarında metal işçileri 14 Ocak günü sabah erken saatlerde eylemler gerçekleştirdi

Sabah 08.00’de Paksan Makina fabrikası önünde toplanan işçiler 24.00-08.00 vardiyasından çıkan işçileri beklediler. 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilerin de eyleme katıldığı gözlenirken Metal İşçileri Birliği (MİB), Emek Partisi üyeleri, Haber-İş İstanbul 1 Nolu Şube ve KESK/Haber Sen de metal işçilerine destek verdi. MİB üyeleri fabrika önünde Metal İşçileri Bülteni’nin dağıtımını gerçekleştirdi.

İşçiler fabrika içerisinden “Bu yola girdik geri dönüş yok!” sloganlarıyla gelen Paksan işçilerini alkış ve sloganlarla karşıladılar.

Fabrika önünde yapılan açıklamada ilk sözü alan Paksan İşyeri Baştemsilcisi Rıfat Codura, aldıkları eylem kararlarını hayata geçirmeye devam ettiklerini belirtti. “Zaman daraldı. Biz kararlılığımızı daha da arttırıyoruz. Bu yola girdik geri dönüş yok” diyen Codura sözü Birleşik Metal-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Bayram’a bıraktı.

Grev kararlılığı

Konuşmasına eyleme destek veren güçleri selamlayarak başlayan Bayram, sürecin başından itibaren şube olarak tavırlarının net olduğunu ifade etti.

Yaşamını yitiren DİSK Eski Genel Sekreteri Murat Tokmak’ı da anan Bayram, 12 Eylül referandumu aldatmacasına değindi. Sermayenin torba yasayı gündeme getirdiğini ifade eden Bayram, DİSK’in kuruluş sürecini ve Türk-İş’in ihanetçi yapısını anlattı. Türk Metal’in MESS sözleşmesini imzalayarak işçi sınıfına ihanet ettiğini söyleyen Bayram, DİSK olarak sınıf mücadelesinde bedel ödemenin ne demek olduğunu iyi bildiklerini sözlerine ekledi.

“Sınıf mücadelesi vermenin bir bedelinin olduğunu yaşayarak gördük. Namuslu durmayı, sınıf mücadelesinde kavgada yumruk esirgememeyi, kavga alanına çıktığımızda yumruk da yiyebileceğimizi, sermayenin karşısına çıktığımızda dik durmanın sınıfsal bir zorunluluk olduğunu biliyoruz” sözleriyle konuşmasını sürdüren Bayram, Türk Metal’i hedef aldı. Bayram, örgütün tüm kademelerinde grev kararlılığının bulunduğunu söyledi.

Başarı için dayanışma şart

Torba yasayla birlikte işçi sınıfının kazanılmış haklarının gasbedildiğini belirten Bayram, konfederasyonlara, sendika merkezlerine rağmen mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini hatırlattı. Bayram, ilerleyen haftalarda fabrikalarda grev kararlarının asılacağını duyurdu. Patronların oyunlarına karşı metal işçilerini uyaran Bayram, grevin başarıyla yürütülmesi için emek güçleri ve sınıf dostlarının desteğinin önemine vurgu yaptı. Fabrika önündeki eylem sloganlarla son suldu.


RSA’da eylem

Birleşik Metal-İş üyesi RSA işçileri de Gaziosmanpaşa Elmabahçesi’nde kurulu fabrika önünde sabah erken saatlerde eylemdeydi. RSA işçileri, fabrika giriş kapısı önünde gerçekleştirdikleri açıklamanın ardından işbaşı yaptılar.


ABB işçilerinden yürüyüş

Birleşik Metal üyesi ABB işçileri her Cuma sabahı Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde yürüyüş yaparak mücadele kararlılıklarını ilan ediyor, işçileri mücadeleye çağırıyorlar.

ABB işçileri 14 Ocak sabahı fabrika pankartları ile yaptıkları yürüyüşte, sloganlar atarak coşkulu bir eylem gerçekleştirdiler. Fabrika önüne geldiğinde, işyeri temsilcisi tarafından yapılan konuşmada ABB işçilerinin MESS dayatmalarına karşı mücadele edeceği söylendi. Verilen mücadelenin toplu iş sözleşmesi ve torba yasa ile işçilere dayatılan kölelik şartları geri çekilinceye kadar sürdürüleceği ifade edildi.

İşçilerin her hafta gerçekleştirdikleri Cuma yürüyüşlerinde omuz omuza olan OSİM-DER üyeleri fabrikada bildiri dağıtımı yaptı. ABB işçilerine ulaştırılan bildiride, MESS dayatmalarına karşı sürdürülen mücadele selamlanırken, metal TİS’leri sürecinde verilen mücadelenin sadece metal işçilerinin değil, tüm işçi ve emekçilerin haklarını ve geleceğini savunmak anlamına geldiği vurgulandı. Metal sözleşmeleri ve torba yasa ile işçi ve emekçilerin yaşamlarını daha fazla köleleştirmeyi amaçlayan sermaye sınıfına karşı verilecek mücadelede kazanabilmek için işyeri komiteleri kurma, örgütlülüğü güçlendirme çağrısı yapıldı.


Aksan işçilerinden eylem

Birleşik Metal-İş İstanbul 1 Nolu Şube’ye bağlı Aksan işçileri mücadele kararlılıklarını gösterdiler.

Sabah vardiyasındaki işçilerin gerçekleştirdiği yürüyüşe bütün işçiler katılım sağlarken, fabrikaya toplu giriş yapıldı. Sabah saat 07.30’da fabrikaya yakın bir yerde servislerden inen Aksan işçileri fabrikaya yürüyüş düzenledi.

Aksan pankartının arkasında kortej oluşturan işçiler, Bileşik Metal flamaları taşıdılar. MESS’e olan öfkelerini yürüyüş boyunca haykıran işçiler yolun tek şeridini trafiğe kapatan işçiler çeşitli fabrikaların önünde durarak sloganlarla taleplerini dile getirdiler ve mücadele çağrısı yaptılar.


SCM işçilerinden yürüyüş

Birleşik Metal’in örgütlü olduğu Bursa SCM fabrikasında her hafta gerçekleştirilen ‘Cuma eylemlerine’ bu hafta da devam edildi.

14 Ocak günü saat 18.00’de Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde (NOSAB) bulunan fabrikaları önünde toplanan işçiler, yaptıkları basın açıklamasıyla MESS’in dayatmalarını kabul etmeyeceklerini bir kez daha yinelediler.

Eylem sırasında Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci de mücadele kararlılığına vurgu yapan bir konuşma gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Bursa




“Yola çıktık geri dönüş yok!”

Greve doğru ilerleyen sürece ilişkin Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube’ye bağlı Paksan Makina fabrikası işyeri temsilcilerinin görüşlerini aldık.

Rıfat Codura (Paksan İşyeri Baştemsilcisi): Sendikamızın 6 Kasım’dan itibaren aldığı eylem ve etkinlik kararı var. Uyuşmazlık sürecinden sonra artık geri dönüşün olmayacağını, noktasıyla virgülüyle Türk Metal’in imzaladığı bu sözleşmeyi farklılaştıracağımızı söyledik. Tabanın karar ve söz sahibi olması ilkesinden hareketle bu süre içerisinde grevse grev dedik. Bu haliyle değil farklı bir şekilde bitireceğimizi tüm üyelerimize anlatıyoruz. Birlik ve bütünlük içerisindeyiz. Sendikamız da bu kararın arkasında. Bu yolun artık geri dönüşü yok. 1 Eylül itibariyle başlayan görüşme süreci zurnanın zırt dediği yere geldi. Grev aşamasındayız. Artık çalışanlarda da kıpırdanma var. Yürüyüşümüz, konuşmamız her şeyiyle değişti artık. Yani grev silahımızdır diyoruz. Mermiyi namluya sürdük, patlamak üzereyiz. Yanımızda yer alan tüm arkadaşlarımızın desteğini grev çadırlarında ve her yerde bekliyoruz.

Basri Dönmez (Paksan İşyeri Temsilcisi): Bundan sonra bu işin sonuna kadar gitmesi gerektiğini, Türk Metal’in imzalamış olduğu sözleşmenin işçilerin beklentilerini karşılamadığı ortada. Bundan sonraki süreçte sendika olarak, çalışan işçiler olarak bu yola başkoyduk ve sonuna kadar götüreceğiz. Artık bir bedel ödenmesi gerekiyorsa işçi arkadaşlarımız sonuna kadar bu bedeli ödeyeceklerdir. Sonunda kazanan biz işçiler olacağız. Mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz.

Ceyhan Ay (Paksan İşyeri Temsilcisi): MESS’le arubulucu süreci bizim için bitmiştir. Biz artık söylemleri bıraktık fiiliyata geçtik. Eylemlerimizi yapacağız. Arkadaşların motivasyonu yüksek. Artık sokaklara döküleceğiz. Arkadaşlarımızı bu sürece hazırladık. Sonuç alacağımızdan ve başaracağımızdan yüzde yüz eminiz. Haklı olduğumuz, inandığımız için başaracağız. İnsanlar da inanıyor bize. Bundan eminim.

Kızıl Bayrak / İstanbul