21 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/03

 Kızıl Bayrak'tan
Artan sokak hareketliliği ve imkanlar
“Torba Yasa’’ya geçit vermeyelim!
Sosyal diyalog masalı ve sendikal rant hesapları
PTT işçileri mücadeleyi büyütüyor.
Birleşik Metal’den
grev kararlılığı
Metal işçileri greve
hazırlanıyor..
Sa-ba direnişi üzerine
DESA işçileri:
“Hakkımızı alana kadar
direneceğiz!”
Cıngıllıoğlu’nda sigorta
hakkı kazanımı
KESK Olağanüstü Genel Kurulu üzerine
Diktatör devrildi,
sıra diktatörlükte!
“Diktatör devrildi,
diktatörlük yerinde duruyor”
Kürt halkı ‘özgürlük’ için alanlarda!
Katledilişinin 4. yılında Hrant Dink anıldı.
Alevi hareketi toplumsal muhalefetle buluşmalır!....
Gençlikten
Avrupa’da bir “utanç duvarı” yükseliyor
Güvencesizler buluştu!
Kapitalizm ve kadına
yönelik şiddet.
İşçi sınıfının şanlı
Tariş direnişi 31. yılında!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Öğrenciler başkaldırıyor!”

Ankara’da gençliğe polis terörü

Ankara’da YÖK başkanı ve sözde öğrenci temsilcileri ile yapılan toplantıyı protesto eden ilerici devrimci öğrenciler yine polis terörüne maruz kaldı.

Sabah saat 09.00’da Güvenpark’ta buluşan öğrenciler buradan Bilkent’te bulunan YÖK binası önüne otobüslerle geçti. Burada “Sözde demokrasinize başkaldırıyoruz! Söz yetki karar hakkımızı istiyoruz” yazılı pankart arkasında toplanan kitle YÖK binası önüne doğru yürüyüşe geçti. Yapılan kısa bir yürüyüşten sonra polis barikatı ile karşılaşan öğrenciler içeri girip sözlerini söyleyeceklerini belirterek polis barikatının kaldırılmasını istediler. Yapılan görüşmeler sonucu 2 temsilci içeri girdi. Fakat görüşemeyerek tekrar dışarı çıktılar.

Bunun üzerine öğrenciler polis barikatına yüklendiler. Polis ise tazyikli su, gaz bombası ve biber gazı ile azgınca saldırdı. Pankartlarını bırakmayan öğrenciler eylemi devam ettirdiler. Polisin saldırısına taşlarla karşılık veren öğrenciler içeri girme kararlılığını uzun süre çatışarak gösterdiler.

Polisin azgın saldırısı esnasında orada bulunan Öğrenci Kolektifleri saldırıya uğrayan devrimci öğrencilere destek verirken TKP’li Öğrenciler, Genç-Sen, Emek Gençliği ve Gençlik Muhalefeti izlemekle yetindiler. Kitlenin tepkisi üzerine ise çatışma devam ederken eylem alanından ayrıldılar. Bu grup içerisinde bulunan bazı Genç-Senliler ise devrimci öğrencilere destek vermeye devam etti.

Yaklaşık bir buçuk saat süren çatışmanın ardından basın açıklaması okundu ve alınan karar doğrultusunda eylem bitirildi. Buradan otobüs durağına kadar yolu trafiğe kapatarak sloganlarla yürüyen devrimci öğrenciler polislerin otobüsleri engellemesi üzerine üzerine yoldan geçen otobüsü durdurup işgal ettiler.

Eylemde 2 öğrenci yaralanırken 2 öğrenci de gözaltına alındı.

Ekim Gençliği, Kaldıraç, Tüm İGD, YDG, DPG, Halkın Takımı, Kızıl Hareket’in örgütlediği eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.


Beyazıt’ta öğrenciler başkaldırdı!

“Öğrenci buluşması” ve soruşturma terörü Beyazıt’ta gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

“Düzene uygun kafalar olmayacağız söyleyecek sözümüz var!” şiarıyla Ekim Gençliği, DGH, Kaldıraç, TÜM-İGD’li öğrenciler, Talebe Gazetesi, Gençlik Cephesi tarafından örgütlenen eylem Beyazıt otobüs duraklarından İstanbul Üniversitesi ana kapısı önüne yapılan yürüyüşle başladı. Ana kapı önüne gelindiğinde bir konuşma yapılarak Ankara’daki polis saldırısı kınandı. Haklarında açılan soruşturmalarla ilgili savunma veren öğrenciler “Soruşturmalar cezalar geri çekilsin!” pankartı ile üniversite içerisinde yaptıkları yürüyüşle kapı önüne geldiler. “Düzene uygun kafalar olmayacağız söyleyecek sözümüz var!”, “Em nabin mir oven pergale gotinen me ji hane!” pankartları da açılan pankartlar arasında yer aldı.

Eylem Cemre Can Aşlamacı’nın okuduğu basın açıklamasıyla devam etti. Aşlamacı, ÖTK başkanlarının üniversite öğrencilerinden çok mevcut siyasal düzene hizmet ettiklerini belirtti. Artan polis ve soruşturma terörüne vurgu yaptı.

Soruşturma terörüne maruz kalan Caner Başkaya’nın ardından işten atılan PTT taşeron işçilerinden Rıza Soylu söz alarak işten atılma ve mücadele süreçlerini aktardı. Konuşmaya öğrenciler “PTT işçisi yalnız değildir!” sloganıyla karşılık verdiler.

Konuşmaların ardından Beyazıt Marşı’nı söyleyen öğrenciler Ankara’daki polis terörünü protesto için 15 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdiler. Eyleme, BDSP, DYG, ÇHD İstanbul Şubesi ve İktisat Siyaset Dergisi de destek verdi.


Bursa

Fomara Meydanı’nda toplanan yaklaşık 100 kişilik kitle “Üniversitelerimizi AKP’ye YÖK’e polise teslim etmeyeceğiz! Yandaşlar sarayda öğrenciler sokakta / Uludağ Üniversitesi Öğrencileri” pankartı arkasında AKP Bursa İl binası önüne yürüyüşe geçti.

Sloganlar ve ajitasyon konuşmaları eşliğinde yapılan yürüyüşün ardından ilk sözü TMMOB İKK adına Erkut Yavuz aldı. Öğrencilerin gelecek, söz ve yetki istediğini belirten Yavuz, TMMOB İKK olarak öğrencilerin mücadelesinin yanında olacaklarını ifade etti.

Ardından DİSK/Dev Sağlık-İş adına Derya Öztürk söz aldı. Eşit, parasız, bilimsel, nitelikli ve anadilde eğitim mücadelesi veren öğrencileri selamladı.

Öztürk’ün konuşmasının ardından basın açıklamasına geçildi. Açıklamada, geride kalan dönemde öğrencilere yönelik saldırılar hatırlatıldı. AKP’nin yandaş öğrenciler ile yaptığı toplantıların teşhir edilmesinden sonra Üniversite Konferansı’nda alınan kararda geçen talepler ifade edildi.

Eylemi Genç-Sen, Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti, Emek Gençliği ve TKP’li Öğrenciler örgütledi.


 

 

 

ÇOMÜ’deki faşist saldırı protesto edildi

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) yaşanan rektörlük ve jandarma destekli faşist saldırılar ve artan baskılar, Ankara, Adana ve Eskişehir’de devrimci ve ilerici öğrenciler tarafından gerçekleştirilen eylemlerle protesto edildi.


Adana

DGH, ÇOMÜ’de yaşananları protesto etmek için 17 Ocak günü Adana Kültür Sokağı önünde basın açıklaması yaptı.

Faşist saldırı sürecinin anlatıldığı basın açıklamasında ÇOMÜ ÖTK ve Öğrenci Konseyi başkanlarının yaptığı saldırgan açıklamalara da değinilerek devrimci, demokrat öğrencilerin hedef gösterildiği söylendi. ÇOMÜ Rektörlüğü’ne protesto faksı çekerek devrimci, demokrat öğrencilerin direnişinin sahiplenilmesi çağrısında bulunuldu.

Eyleme Ekim Gençliği, Gençlik Derneği, DÖB, Cephe Hareketi ve İHD destek verdi.


Eskişehir

16 Ocak günü Adalar Migros önünde yapılan basın açıklamasında üniversitelerin emperyalizmin yeniden yapılandırma süreçleri içerisinden geçtiği vurgulandı. Geçtiğimiz dönem boyunca birçok üniversitede yapılan saldırılara değinildi. Planlı bir şekilde gerçekleştirilen polis, ÖGB, soruşturma saldırıları ve faşist saldırıların Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’ndeki yansıması anlatılarak, devrimci-demokrat-yurtsever öğrencilerin mücadelelerini sahiplenme ve büyütme çağrısı yapıldı.

Eylemi, Eskişehir Gençlik Derneği, DGH, DPG, Ekim Gençliği, Genç-Sen, SGD ve YDG örgütledi. Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifleri de eyleme destek verdi.


Ankara

16 Ocak günü Sakarya Caddesi’nde biraraya gelen gençlik örgütleri, “YÖK’e, Polise, Soruşturmalara, Faşist baskılara BAŞKALDIRIYORUZ! Faşist Baskılar Karşısında Çanakkale Üniversitesi öğrencileri Yalnız Değildir” pankartı arkasında Yüksel Caddesi’ne coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında 18 Mart Üniversitesi’nde yaşanan rektörlük ve jandarma destekli faşist saldırılardan kaynaklı devrimci-demokrat öğrencilerin can güvenliğinin kalmadığına değinildi. Jandarma tarafından gözaltına alınan öğrencilerden ikisinin uğradığı saldırı sonucu beyninde ödem oluştuğu, bir öğrencinin de yaralandığı söylendi.

DGH, DPG, Ekim Gençliği, Gençlik Federasyonu, Kaldıraç, Kızıl Hareket, SDH ve YDG’nin örgütlediği eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Adana – Eskişehir – Ankara



Ankara’da baskı ve terör

Beytepe’de soruşturma bilançosu

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü 2010-2011 eğitim-öğretim döneminin başlamasından bu yana ilerici ve devrimci öğrencileri soruşturma-ceza terörüyle baskı altına almaya ve devrimci siyasal faaliyeti engellemeye çalışıyor. Son olarak 25’i aşkın öğrenciye çeşitli gerekçelerle soruşturmalar açılırken, Eğitim Sen üyesi iki kamu emekçisi de bu saldırıdan nasibini aldı.

Dönemin başlamasıyla birlikte üniversitenin baskıcı tutumu stant açma yasağı üzerinden gelişirken, ÖGB ve polis saldırılarına direnmek, afiş asmak, bildiri dağıtmak, Eğitim Sen’in açmış olduğu standa destek vermek, slogan atmak gibi gerekçelerle onlarca öğrenciye soruşturma açılmış ve bu soruşturmalar için savunmaların alınması sırasında traji-komik durumlar ortaya çıkmıştı.

Özgür Beytepe İnisiyatifi faaliyetleri kapsamında stant açarken ÖGB saldırısıyla karşılaşan ve bu saldırıya yanıt veren aralarında bir Ekim Gençliği okurunun da bulunduğu 5 öğrenciye kitleye “önderlik” etmekten soruşturma açıldı. Ayrıca 20’yi aşkın öğrenciye de “Kenan Evren’e hakaret etmek, slogan atmak, bildiri dağıtmak, stant açmak” gibi gerekçelerle soruşturmalar açıldı.

Stant açan öğrencilere destek verdiği için 2 idari personel de soruşturma terörünün hedefi oldu. Eğitim Sen’li kamu emekçilerine 13 Ocak tarihinde soruşturmalar açıldı.

Aşağıdaki döküm ise dönemin başından bu yana öğrencilerin karşı karşıya kaldığı saldırıların bir özeti.

4 Ekim 2010 - Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü yeni öğrenim yılına soruşturma saldırısıyla başladı. Birçok öğrenciye yine sudan gerekçelerle soruşturma açıldı. Soruşturma ve ceza saldırısını protesto etmek için Eğitim Sen ve SES, Beytepe Kampüsü’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

11 Ekim 2010 -  ÖGB ve polis Öğrenci Kolektifleri’nin açtığı standa müdahale etti. Bu olayın ardından yaşanan kısa çatışma nedeniyle aralarında Ekim Gençliği okurlarının da bulunduğu yaklaşık 40 ilerici ve devrimci öğrenciye adli soruşturmanın yanısıra idari soruşturma da açıldı.

“Polisin karşısında durarak eylemci öğrencileri korumak” gerekçesiyle Eğitim Sen’li 2 akademisyene ve yaklaşık 20 idari personele soruşturma açıldı.

12-13 Ekim 2010 - Polis saldırısını protesto eden ve stant açarak bildiri dağıtan öğrencilere soruşturma açıldı.

3 Kasım 2010 - Eğitim Sen 5 Nolu Şube’nin Beytepe Kampüsü’nde açmış olduğu standa destek veren öğrencilere soruşturma açıldı.                 

Ekim Gençliği / Beytepe


Ankara DTCF’de faşist saldırı

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde 12 Ocak akşamı, okul çıkışında otobüs durağında bekleyen yurtsever bir öğrenciye yaklaşık 20 kişilik faşist bir güruh saldırdı. Bir süre dövüldükten sonra Sıhhiye Köprüsü’nün merdivenlerinden aşağıya atılan öğrenci hastaneye kaldırıldı. Burada travma geçirdiği öğrenilen öğrenci hastanede yapılan ilk müdahalenin ardından taburcu edildi.

Polis ise yurtsever öğrencinin ifadesi üzerine yakaladığı 4 faşisti kısa bir süre gözaltında tuttuktan sonra serbest bıraktı.

Ekim Gençliği / Ankara




AÜ’de mücadele büyütüyor

Anadolu Üniversitesi İki Eylül Kampüsü’nde okuyan Hazırlık sınıfı öğrencileri talepleri için 14 Ocak günü eylem gerçekleştirdi.

İki haftadır Yabancı Diller Yüksekokulu kantininde hazırlık sınıfı öğrencileriyle birlikte düzenli toplantılar alan Genç-Sen üyeleri, 13 Ocak günü de canlı tartışmalara konu olan bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda, alınan kararların fakülte sekreterine iletilmesine karar verildi.

14 Ocak Cuma günü yemekhane önünde toplanan Genç-Sen üyeleri yaptıkları ajitasyon konuşmalarıyla hazırlık sınıfı öğrencilerini eyleme katılmaya çağırdı. “Hazırlığa Nitelikli Eğitim İki Eylül’e Ulaşım Talep Ediyoruz Söz, Yetki, Karar Hakkı Bizimdir / Genç-Sen pankartı açan Genç-Sen’liler sorunlarını ve taleplerini sıraladıkları basın açıklaması yaptılar.

Açıklamanın ardından öğrenciler, taleplerini iletmek üzere yemekhane önünden hazırlık binasına yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşün ardından Yabancı Diller Yüksekokulu sekreteriyle görüşmeye giden Genç-Sen üyelerinin talepleri yanıtsız bırakıldı.

Hazırlık sınıflarında neler oluyor?

Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık sınıfı öğrencileri adeta hapis hayatı yaşıyorlar. Devamsızlığın 40 saat olması, sağlık raporunun kabul edilmemesi ve devamsızlığını öğrenmek isteyenlere bunun söylenmemesi öğrencileri ablukaya alan sorunlar olarak dikkat çekiyor. Ayrıca iki yıl üst üste sınıfta kalanların okulla ilişkilerinin kesilmesi ve öğrencilerin sınavlardan geçme ümidinin yok edilerek ücretleri yüzlerce lirayı bulan KPDS ve benzeri sınavlara yönlendirilmesi, Anadolu Üniversitesi’nin sermayeye nasıl hizmet ettiğini gösteriyor

Ayrıca binlerce kişilik İki Eylül Kampüsü için sınırlı sayıda otobüs verilmesi de öğrenciler için oldukça sıkıntı yaratıyor.

Haklarının gasbedilmesine ve muhatap alınmamalarına karşı öfkeli olan öğrenciler, ilerleyen günlerde de mücadelelerini yükseltmeye çalışacaklar.

Anadolu Üniversitesi’nden Devrimci Genç-Senliler



 

Liseliler’in sesi yükseliyor...

DLB’den film gösterimi

Ankara Sincan’da DLB faaliyetleri sürüyor. “Devrim Okulu” çalışmaları kapsamında 15 Ocak Cumartesi günü “V For Vandetta” filmi gösterildi.

Eğitim-Sen Sincan Şubesi’nde gerçekleştirilen film gösterimi ‘Devrim Okulları’nın anlatıldığı kısa bir konuşma ile başladı. Konuşmada, ‘Devrim Okulları’nda parasız, bilimsel, laik, anadilde eğitim talebi ve devrimci örgütlü kimlik konularının işleneceği belirtildi. Film gösterimlerinin devam edeceği söylendi.


Seminer hazırlıkları

Esenyurt DLB’nin “Zorunlu din dersleri kaldırılsın, anadilde eğitim istiyoruz” şiarıyla yürüttüğü faaliyet kapsamında düzenli toplantılar alınıyor. Toplantılarda gerici eğitim müfredatı, zorunlu din dersi ve anadilde eğitim hakkı ele alındı. Toplantının devamında da okul toplantıları yapılarak gerçekleştirilecek seminer için “ne yapabiliriz? tartışıldı.

Ayrıca seminere çağrı yapan el ilanları liselere dağıtıldı ve çağrı afişleri de liselerin çevresine yapıldı.


Liselilerden köprü eylemi

Liseliler zorunlu din derslerine karşı İstanbul’da Galata Köprüsü üzerinde eylem yaptı. Liseli Öğrenci Birliği üyesi 8 liseli 17 Ocak günü Galata Köprüsü üzerine gelerek kendilerini köprünün korkuluklarına zincirledi. 5 eylemci de yanlarında getirdikleri ve üzerinde “Zorunlu din dersi kaldırılsın” yazılı pankartı açarak yolu araç trafiğine kapattı. Eylem yapan ve gözaltı saldırısı sırasında polise direnen öğrencilerin tamamı gözaltına alındı.

Eylem nedeniyle köprünün Eminönü istikametinde araç kuyrukları oluşurken, liselileri gözaltına almak isteyen trafik polisleri ile öğrenciler arasında arbede yaşandı. Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekiplerinin de köprüye gelmesiyle pankart açan öğrencilerden 4’ü zor kullanılarak gözaltına alındı.


Kantin boykotuna uzaklaştırma

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi’ndeki kantin boykotuna katılan öğrencilere açılan soruşturma sonucunda 3 günlük okuldan uzaklaştırma cezası verildi. Cezanın gerekçesi ise, “basına açıklama yapmak” ve “canlı yayına katılmak”

Öğrenciler kantin fiyatlarının yüksekliği nedeniyle kantin boykotu gerçekleştirmiş, boykot sırasında da evlerinden getirdikleri simit ve yiyecekleri tüketmişlerdi. Boykot karşısında fiyatları düşüren okul idaresi, hemen ardından da boykota katılan öğrenciler hakkında soruşturma açmıştı.