20 Aralık 2013
Sayı: KB 2013/49

Bu pisliği devrim temizler!
İktidar dalaşı AKP’nin ipliğini pazara çıkardı
İşçi çocuklarına simit, burjuva çocuklarına gemicik!
Dershane tartışmaları ve ötesi - Haydar Baran
“Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu”
Roboski’den Gever’e
“ÇHD’ye sahip çıkmak üzere bekliyoruz!”
BDP milletvekillerine tahliye yok!
Çürüme, ihanet ve sınıf düşmanlığı
Bütçe tartışmalarında eğitim
Aliağa-Çiğli İşçi Birliği’nden etkinlik
Ankara’da devrimci sınıf faaliyetleri yoğunlaşıyor
Feniş işçilerinden coşkulu etkinlik
Feniş işçileri yolaçmayı bekliyor!
Kadın İstihdam Paketi, esnek çalışma paketinin parçasıdır
Köksüz bir yazarın kök arayışı - 3 K.Toprak
Burjuva siyaset sahnesinde gelişmeler ve reformist solun seçim heyecanı
AKP’nin hevesleri ve Libya ordusunun eğitimi
AB’yle kirli işbirliği!
Dünyadan eylemler
Suriye’yi yağmalamaya devam
Üniversitelerde faşist baskı ve saldırılar
Erdal Eren sosyalizm mücadelesinde yaşıyor!
Vanlı depremzedeler kalıcı konut istiyor!
ÇHD’den tutsak avukatlarla dayanışma gecesi
İnsan hakları karnesi zulümle dolu!
Bakanlıktan çocuklar için ‘eylem planı’!
Cumartesi Anneleri: Adaleti biz getireceğiz!
Ahırda tepişenler
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Feniş işçilerinden coşkulu etkinlik

 

Feniş işçileri salona “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!” ve “Feniş işçileri ile dayanışma gecesine hoşgeldiniz!” yazılı pankartlarını astılar. Etkinlikte “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın Feniş direnişimiz!” sloganları coşkuyla haykırıldı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu etkinliğin yapıldığı salona “Yaşasın Feniş direnişimiz! – Zafer direnen işçilerin olacak!” yazılı pankart ve sloganlarla girdi.

Etkinliği sunan Feniş işçisi dayanışma etkinliğine katılanları selamlayarak, 100 gündür kıdem tazminatları, ücretleri ve gelecekleri için direndiklerini ifade etti. Konuşmada iş cinayetine kurban giden Feniş işçisi Nizamettin Öngel anıldı, ailesine ve sınıf kardeşlerine başsağlığı dilendi.

Daha sonra etkinliğe katılan siyasi parti ve kurumların adları sayıldı. Ayrıca Yatağan, Punto, Cava, THY direnişlerine selam gönderildi ve “Direnişleri direnişimizdir” denildi.

BDSP dayanışma gecesi için yazdığı mesajda “Merhaba, hakları için mücadele eden, kazanana kadar buradayız diyerek fabrikayı işgal eden, sermayenin diktatörlüğüne karşı direniş bayrağını yükselten FENİŞ Alüminyum işçileri!” diyerek direnişçi işçileri selamladı. Mesajın devamında ise şunlar ifade edildi: “Direnişimiz tüm zorluklara rağmen kararlı bir şekilde devam ediyor. Direniş sürecinde dostu da düşmanı da net bir şekilde gördük. Unutmayalım arkadaşlar, hırsız patronun aç gözlülüğü Nizamettin arkadaşımızın hayatına mal oldu. Hırsız patronların katil yüzlerini de direnişimizde gördük.” BDSP mesajı şu sözlerle sona erdi: “Eğer ki haklarımızı almak istiyorsak, Sedat Aloğlu’nun rahat nefes almasına ve devletin hırsız patronu korumasına izin vermememiz gerekiyor.”

İlk mesajların ardından Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç konuşma yaptı. Koç konuşmasına Nizamettin Öngel’i anarak başladı ve 9 Eylül tarihinde Feniş Alüminyum’da üretime ara verildiğini ifade etti. Daha sonra Feniş’in sorunlarından bahseden Koç, patronun 1999 yılında siyasete girdiğini ve bu yolla ucuz krediler elde ettiğini söyledi. Bu kredilerin üretimde kullanılmadığını dile getiren Koç, 2001 kriziyle birlikte Feniş’te ücretlerin gecikmeye başladığını vurguladı. Ücret gecikmelerinin gün geçtikçe artığını söyleyen Koç, ücretler haricinde fabrikada başka sıkıntı yaşamadıklarını iddia etti ve TİS dönemlerinde işçilerin haklarını koruduklarını dile getirdi.

Bu yılın 9 Eylül’üne gelindiğinde ise patronun üretimi durdurması üzerine fabrikayı işgal ettiklerini ifade eden Koç, Gebze ve İstanbul’un birçok yerinde eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. Fabrikada emekliliğine 15 gün kalmış işçilerin olduğunu söyleyen Koç, bu süreçte kan kustuklarına ve birçok insanın patronun hırsızlığı ile hayallerinin yıkıldığına, işçilerin borç ve icralar ile uğraşmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Feniş’in büyük bir holding olduğuna dikkat çeken Koç, Aloğlu’nun iflasından sonra işçilerin haklarının bankalar tarafından alınabileceğini ifade etti. Hukuki ve fiili mücadelelerinin sürdüğünü vurgulayan Koç, daha sonra devletin kendilerine yardım etmediğini, kendilerinin ise son vadede bu etkinliği düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.

Koç’un konuşmasının ardından salondaki işçiler “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Her yer Feniş, her yer direniş!” sloganlarını haykırdılar. Ardından Eğitim-Sen’in etkinliğe yolladığı mesaj okundu.

Devamında Feniş işçilerinin mücadele sürecine ve görüşlerine yer verilen bir sinevizyonun gösterimi gerçekleştirildi. Ayrıca bir Feniş işçisinin çocuğu sahneye çıkarak Nazım Hikmet’in “Ellerinize ve yalana dair” şiirini okudu.

Şiir ve sinevizyon gösteriminin ardından sahneye çıkan sanatçı Yusuf Çelik, kendisinin de Feniş işçilerinin evladı olduğunu, sanatı ile mücadelenin yanında duracağını ve kazanana dek mücadelenin süreceğini ifade etti. Yusuf Çelik’in ezgileri tüm salon tarafından hep birlikte söylendi.

Daha sonra etkinliğin sunumuna devam eden Feniş işçisi kavga arkadaşları olan kadınları selamladı. Direnişçi işçi yeni yıla Aloğlu gibilerin eğlence ile kendilerinin ise açlıkla, yoksullukla boğuşarak gireceklerini söyledi ve sahneye direnişçi Punto işçilerini çağırdı.

Punto işçileri adına gerçekleştirilen konuşmada Punto şirketinin deri piyasasında önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Punto’da taşeronlaştırma saldırısının hayata geçtiğini söyleyen Punto işçisi 140 gün önce Deri-İş Sendikası’nda örgütlendiklerini bunun sonucunda işten atma saldırısının yaşandığını sözlerine ekledi ve işçilerin fire vermeden direnişi sürdürdüğünü söyledi. Punto işçisi konuşmasını Cuma günü yapacakları etkinliğe çağrı yaparak sona erdirdi.

Punto işçilerinin konuşmasının ardından salon direnişçi işçileri coşkulu sloganlarla selamladı.

Punto direnişçilerinin ardından program ağırlıklı olarak müzik dinletileri ile devam etti. Grup Abdal, Pendik PSAKD Müzik Grubu, kemençe sanatçısı Kemal Yılmaz ve Fırat Güneş sahnede yer aldılar. Pendik PSAKD Müzik Grubu’nun devrimci marşlarına salondaki emekçilerin büyük bir kısmı eşlik etti. Feniş Direnişçiler Korosu ise coşkulu bir şekilde Feniş Marşı’nı söylediler.

Müzisyenlerin geceye katkıları salonda coşkuyla karşılandı. İşçiler ve yakınları müzik ile birlikte halaya durdular, horonlar teptiler.

Etkinlik Fırat Güneş’in Kürtçe ezgileriyle çekilen halayların ardından sona erdi.

Etkinlikten notlar:

* Başta CHP olmak üzere düzen partileri yaklaşan yerel seçimler dolayısıyla etkinliğe yoğun ilgi gösterdiler.

* Etkinliğe BDSP’nin yanı sıra Gebze İşçilerin Birliği Derneği, BİR-KAR, DAF, UİD-DER, DİP, VE KÖZ mesaj gönderdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§