20 Aralık 2013
Sayı: KB 2013/49

Bu pisliği devrim temizler!
İktidar dalaşı AKP’nin ipliğini pazara çıkardı
İşçi çocuklarına simit, burjuva çocuklarına gemicik!
Dershane tartışmaları ve ötesi - Haydar Baran
“Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu”
Roboski’den Gever’e
“ÇHD’ye sahip çıkmak üzere bekliyoruz!”
BDP milletvekillerine tahliye yok!
Çürüme, ihanet ve sınıf düşmanlığı
Bütçe tartışmalarında eğitim
Aliağa-Çiğli İşçi Birliği’nden etkinlik
Ankara’da devrimci sınıf faaliyetleri yoğunlaşıyor
Feniş işçilerinden coşkulu etkinlik
Feniş işçileri yolaçmayı bekliyor!
Kadın İstihdam Paketi, esnek çalışma paketinin parçasıdır
Köksüz bir yazarın kök arayışı - 3 K.Toprak
Burjuva siyaset sahnesinde gelişmeler ve reformist solun seçim heyecanı
AKP’nin hevesleri ve Libya ordusunun eğitimi
AB’yle kirli işbirliği!
Dünyadan eylemler
Suriye’yi yağmalamaya devam
Üniversitelerde faşist baskı ve saldırılar
Erdal Eren sosyalizm mücadelesinde yaşıyor!
Vanlı depremzedeler kalıcı konut istiyor!
ÇHD’den tutsak avukatlarla dayanışma gecesi
İnsan hakları karnesi zulümle dolu!
Bakanlıktan çocuklar için ‘eylem planı’!
Cumartesi Anneleri: Adaleti biz getireceğiz!
Ahırda tepişenler
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan eylemler...

 

İtalya

İtalya’da hükümetin ‘tasarruf’ adı altında eğitimde bütçe kesintisi yapma planına karşı uzun bir süredir mücadele veren öğrenciler eylemlerini sürdürüyor.

Başkent Roma, Venedik, Torino ve Milano’da sokağa çıkan öğrenciler eğitimde bütçe kesintilerine karşı eylemler düzenlediler. Milano’da yapılan eylemlerde öğrenciler Lombardiya Bölgesel Yönetim binası önünde kurulan polis barikatına yüklendi.

Polis yol kesen öğrencilere saldırdı. Polis ile öğrenciler arasında çıkan çatışmada en az altı öğrencinin yaralandığı söyleniyor. Lombardiya Bölgesel Yönetim binası önünde çıkan arbedede ise bazı öğrenci ve eğitim emekçileri bina içine girmeyi başardı. Bina içine giren eylemciler temsilcilerin devam eden toplantısını engellediler. Kentteki toplu taşıma işçileri ise bir günlük grev yaptılar.

Tırmıklar” hareketi yayılıyor

Öte yandan, ekonomik kriz tedbirleri adı altında faturanın emekçilere yıkılmasına karşı başlayan ve bir haftadır süren eylemler gittikçe yayılıyor. İtalyan hükümetini ve AB’yi hedef alan kitle hareketine “Tırmıklar” hareketi deniliyor. Harekete verilen “tırmıklar” ismi ise Sicilya’daki bir çiftçi hareketinden geliyor.

Gençler arasında yüzde 40’ı aşan işsizlik oranları, yüksek vergiler ve gelir dengesizliği gibi ekonomik gerekçelerle sokağa dökülen göstericiler arasında çiftçiler, kamyon şoförleri, işsizler, öğrenciler, küçük işletme sahipleri gibi toplumun birçok kesimi yer alıyor.

Eylemlerde öne çıkan sloganların hedefinde hükümet, euro, bankalar ve vergi kuruluşları yer alıyor. Binlerce eylemci yaptıkları gösterilerde geleneksel siyasetçilere de “evinize gidin” mesajı veriyor. Eylemler sırasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Romanya

Romanya’da işçi ve emekçiler milletvekillerine ‘yolsuzluk’ izni veren yasayı protesto etti.

Yasanın milletvekillerini Yolsuzluklarla Mücadele Kurumu’nun soruşturmalarından koruyacağı söyleniyor. Romanya milletvekilleri kendilerine sınırsız yolsuzluk ve hortumlama hakkı tanıyan yasayı jet hızıyla kabul etmişlerdi.

İşçi ve emekçiler ise parlamentonun yüzsüz kararına karşı sokaklara indi. Bükreş’te toplanan binlerce kişi yolsuzluk yasasına karşı ana caddelerde trafiği durdurdu. Eyleme polis saldırdı.

Protestolar üzerine Cumhurbaşkanı Traian Basescu mecliste onaylanan yasayı imzalamadı ve tekrar görüşülmesi için geri gönderdi.

İsveç

İsveç’te son dönemde artan ırkçı-faşist söylem ve saldırılara karşı yüzlerce kişi Stockholm’da eylem gerçekleştirdi. Eylem sırasında yaklaşık 50 kişilik bir grup aniden anti-faşist ve ırkçılık karşıtı eylemcilere saldırdı. Molotofkokteyli, taş, sopa ve şişelerle saldıran neo-Naziler birçok kişiyi yaraladı. İki kişi ise bıçak darbeleri ile yaralandı.

Stockholm-Kärrtorp mahallesi halkı son zamanlarda mahallelerini ırkçı grupların mesken edindiğini, buna karşılık eylem düzenlediklerini açıkladı.

Polis saldırı sonrası 28 kişiyi gözaltına aldı. Saldırıyı İsveç Direniş Hareketi adlı neo-Nazi grup üstlendi.

İspanya

İspanya’da Öfkeliler Hareketi, “Yurttaş Güvenliği” yasasını görüşen meclisi protesto etmek için kuşatma çağrısı yaptı. 14 Aralık’ta gerçekleşen “meclisi kuşatma’’ eylemi için polis olağanüstü önlemler alarak eylemcilerin meclise yaklaşmasına izin vermedi.

Meclis binasını çevreleyen tüm yolları demir parmaklıklarla kapatan polis, meclisin 200 metre kadar yakınındaki Neptün Meydanı’nı da ablukaya aldı. Eylemde meclise sunulan yasa tasarısının geri çekilmesi istendi.

Hükümetin yasayla işçi ve emekçileri susturmak istediğine dikkat çekmek için ağızlar bantlandı.

Protesto açıklamalarının ardından Öfkeliler Hareketi öncülüğünde yer yer polisle çatışmalar yaşandı. Kitle, yasaya ve meclis önüne gidişlerine izin vermeyen polise tepkisini militan çatışmalarla ortaya koydu.

 

 

 

 

İtalya’da göçmen düşmanlığı

 

Avrupa Birliği’nin güneydeki göç yollarının başında gelen Lampedusa Adası’ndaki merkezde göçmenler hortumla yıkama dayatmasına maruz kalıyor.

Bir göçmenin çektiği görüntüleri basına ulaştırmasıyla uygulama açığa çıktı. İtalya devletinin yönetimindeki merkezde, mülteciler ‘uyuz oldukları’ iddiasıyla dezenfekte için hortumla yıkanıyor.

Göçmenlere yönelik dışlayıcı, ayrımcı tutumun geldiği son noktayı gösteren bu uygulama tek başına temizlik ile açıklanamayacak kadar kapsamlı, insanlık dışı uygulamayı açığa çıkardı. Zira görüntülerde görevlilerin çırılçıplak soyunma dayatması, eşyaları fırlatan tavırları toplama kamplarındaki görüntülerden farksız.

Aralık ayının soğuğunda uzun süre çıplak bırakılan arkadaşlarına ilişkin insanlık dışı görüntüleri çeken göçmen, 2 aydır bu merkezde tutulduğunu ve bu işlemin 3-4 günde bir kez yapıldığını anlattı.

İtalya hükümetinden ‘‘yalan demokrasisi’’

İtalyan sermaye hükümeti temsilcileri, görüntülerin yansımasının ardından hemen açıklama yarışına girdiler. Başbakan Enrico Letta, ‘nahoş olay’la ilgili soruşturma açılacağını ve sorumlular hakkında cezai yaptırım uygulanacağını açıklarken, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Angelino Alfano da, kimin hatası varsa bunun bedelini ödeyeceği iddialarında bulundu.

Kendisi de göçmen olan ve İtalya devletinde hükümette yer alan ilk siyahi olma özelliğini taşıyan Entegrasyon Bakanı Cecile Kyenge de, ‘demokrasi’ yalanını destekleyerek ‘‘bu olayın kabul edilemez olduğunu’’ söyledi.  

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise İtalya’yı, o merkezdeki şartların iyileştirmesi konusunda ‘uyardı’. Açıklamalarla göçmenlere yönelik ayrımcılık, baskı örtbas edilmeye, sorumluluk uygulamanın yapıldığı merkezde birkaç görevliye yıkılmaya çalışılıyor. Fakat sorun AB’nin göçmen politikasından bağımsız değil.

AB’nin göçmen politikasının görünen yüzü

Ortaya çıkan görüntüler, AB emperyalizminin üye ülkelere dayatmalarının son örneği. Fakat göçmenlere sınırlarını kapatan, mülteci merkezlerini toplama merkezi gibi işleten ülkeler için bu uygulama normal karşılanmalı. Zira olaya konu olan göçmen karşılama merkezinin 250 yatak kapasitesi olmasına karşın 500 kişinin burada tutulduğu gözardı ediliyor.

 
§