20 Aralık 2013
Sayı: KB 2013/49

Bu pisliği devrim temizler!
İktidar dalaşı AKP’nin ipliğini pazara çıkardı
İşçi çocuklarına simit, burjuva çocuklarına gemicik!
Dershane tartışmaları ve ötesi - Haydar Baran
“Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu”
Roboski’den Gever’e
“ÇHD’ye sahip çıkmak üzere bekliyoruz!”
BDP milletvekillerine tahliye yok!
Çürüme, ihanet ve sınıf düşmanlığı
Bütçe tartışmalarında eğitim
Aliağa-Çiğli İşçi Birliği’nden etkinlik
Ankara’da devrimci sınıf faaliyetleri yoğunlaşıyor
Feniş işçilerinden coşkulu etkinlik
Feniş işçileri yolaçmayı bekliyor!
Kadın İstihdam Paketi, esnek çalışma paketinin parçasıdır
Köksüz bir yazarın kök arayışı - 3 K.Toprak
Burjuva siyaset sahnesinde gelişmeler ve reformist solun seçim heyecanı
AKP’nin hevesleri ve Libya ordusunun eğitimi
AB’yle kirli işbirliği!
Dünyadan eylemler
Suriye’yi yağmalamaya devam
Üniversitelerde faşist baskı ve saldırılar
Erdal Eren sosyalizm mücadelesinde yaşıyor!
Vanlı depremzedeler kalıcı konut istiyor!
ÇHD’den tutsak avukatlarla dayanışma gecesi
İnsan hakları karnesi zulümle dolu!
Bakanlıktan çocuklar için ‘eylem planı’!
Cumartesi Anneleri: Adaleti biz getireceğiz!
Ahırda tepişenler
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerde faşist baskı ve saldırılar

 

Gençliğe yönelik baskı, saldırı ve sindirme politikası artarak devam ediyor. Soruşturma ve cezalarla gençlik sindirilmeye çalışılıyor.

EÜ’de sivil faşist ve polis saldırısı!

Ege Üniversitesi’nde 12 Aralık’ta devrimci, Kürt ve ilerici öğrenciler Alperen Ocakları imzalı afişlerin yapıldığı konservatuar bölümüne giderek afişleri söktü. Bu sırada Alperen Ocakları’ndan 30 kadar faşistin Edebiyat Fakültesi’nin boş olmasından faydalanarak burada bildiri dağıtmaya çalıştıkları haberi alındı. Bunun üzerine Edebiyat Fakültesi’ne dönen kitle satır ve sopalarla bekleyen faşistlerin saldırısıyla karşılaştı. Fakülte içine çekilen kitle toplanarak faşistleri uzaklaştırdı. Faşistleri koruyan güvenliklere de tepki gösterildi.

Ardından Gıda Fakültesi’ne doğru yürüyen kitleye polisler saldırarak aralarında bir Ekim Gençliği okurunun da bulunduğu 5 öğrenciyi gözaltına aldı. Sonrasında ise rektörlüğe yürünerek rektörle bir görüşme yapıldı. Faşistlerin cezalandırılması, polisin okul dışına çıkarılması ve gözaltıların serbest bırakılması istendi. Taleplerin karşılanacağını ifade eden rektör, savcılıkla görüştüğünü ve gözaltına alınanların serbest bırakılacağını belirtti.

YTÜ’de Hasan Ferit tiyatrosuna soruşturma

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörlüğü, Gülsuyu’nda çeteler tarafından katledilen Hasan Ferit Gedik’i anmak için yapılan “Hepimiz Hasan Ferit’iz” adlı oyunu gerekçe göstererek 19 öğrenci hakkında soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında öğrencilere gönderilen yazıda “11 Ekim günü izinsiz pankart açmak ve slogan atmak” gerekçesiyle disiplin soruşturması açıldığı bildirildi. Öğrenciler, savunmalarını yapmak üzere 19 Aralık’ta rektörlüğe çağrıldı. Öğrenciler 19 kişinin özel olarak seçildiğini belirterek duruma tepki gösterdiler.

Ekim Gençliği okuruna gözaltı!

16 Aralık Pazartesi günü Sincan F Tipi Cezaevi’nde devrimci tutsakları ziyarete giden bir Ekim Gençliği okuru, görüş çıkışı araması olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Akşam saatlerinde gözaltına alınarak Fatih Karakolu’na götürülen Ekim Gençliği okuru, nöbetçi mahkemeye ifade vermesinin ardından serbest bırakıldı.

ODTÜ davasının ilk duruşması görüldü

2012’de ODTÜ’ye gelen AKP şefi Tayyip Erdoğan’ı protesto eylemi nedeniyle açılan davanın ilk duruşması 17 Aralık’ta Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dava kapsamında eyleme katılmayan bazı öğrenciler bile yargılanıyor. Duruşmanın başında avukatlar söz alarak delil yetersizliğinden dolayı öğrencilerin ifadeleri alınmadan beraat etmelerini talep etti. Hakim bu talebi gerekçe sunmadan reddetti. Daha sonra öğrencilerin tek tek ifadeleri alındı.

Duruşmada hakimin ciddiyetsiz tavırları dikkat çekerken tüm öğrencilerin dinlenmesinin ardından dava 3 Nisan 2014 saat 10.15’e ertelendi.

İÜ’de gerici çete provokasyonu!

Uludağ Üniversitesi’nde masa açan El-Nursa çetesine müdahale edip okuldan kovan Öğrenci Kolektifleri’ne tehdit ve hakaret dolu bir mail gelmişti. İstanbul Üniversitesi’nde bu durumu protesto etmek için bildiri dağıtıldığı esnada “Muş-Genç” adını kullanan gerici çete ortamı provoke etmeye çalıştı.

Hergele Meydanı’nda gerçekleşen provokasyon karşısında tüm devrimci demokrat öğrencilerin toplanması ile çetenin çabası boşa düşürüldü.

Akşam saatlerindeyse yine Hergele Meydanı’nda Antikapitalist Müslümanlar’dan öğrencileri konuşma bahanesiyle çağıran aynı çete tehditler savurdu. Bu durum üzerine biraraya gelen devrimci ve ilerici öğrenciler gerekli yanıtı verdiler.

Ekim Gençliği / İzmir-Ankara-İstanbul

 

 

 

 

19 Aralık Direnişi selamlandı!

 

19 Aralık 2000’de “Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında devrimci tutsaklara yönelik hayata geçirilen katliam, 18 Aralık günü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde ilerici ve devrimci öğrenciler tarafından yapılan ortak eylemle protesto edildi. Eylemde, devrimci tutsakların katliam karşısında ortaya koyduğu direniş selamlandı.

 Üniversitede katil polise yer yok!

Hafta başından itibaren duyurusu yapılan eylem, saat 12.00’de sloganlarla başladı. Öncelikle, artık her eylemde olduğu gibi sivil polislerin üniversite içinde kullandığı odanın önüne gidilerek polisler teşhir edildi. Konuşmaların ardından Edebiyat Fakültesi kapısı önünde basın açıklamasına geçildi.

Basın açıklaması okunduğu esnada çekim yapan bir sivil polis alandan uzaklaştırıldı. Tacizlerini sürdüren polisler burada da teşhir edildi.

Direniş şehitleri selamlandı

Fakülte içine toplu giriş yapan öğrenciler, Hergele Meydanı’nda devrim marşları ve türküler söyleyerek halaylar çekti. Ardından anma programına başlandı. Saygı duruşuyla başlayan anma, Grup Munzur’un seslendirdiği devrimci marşlarla sürdü.

Anma, okunan şiirler ve Adalılar müzik grubunun dinletisiyle devam etti. Ardından, 19 Aralık Katliamı sürecine ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterildi. Anma programının sonunda yapılan konuşmada, geçmişten bugüne devletin katliamcı geleneğinin sürdüğü ifade edildi. Fakat tüm bu katliamların, baskı ve teslim alma politikalarının 19 Aralık’ta olduğu gibi boşa düşürüleceği ifade edildi. Anma çekilen halaylarla sonlandırıldı.

Ekim Gençliği / İstanbul Üniversitesi

 
§