13 Mart 2015
Sayı: KB 2015/10

Toplumsal sorunlar toplumsal devrimlerle çözülür
AKP’nin öfkelileri çekilirken...
‘Demokratik cumhuriyet’ hayallerine karşı devrimci sınıf çizgisi! - Evrim Erdoğdu*
Saray basınının dilleri KABA, vicdanları TAŞ, cepleri para dolu!
Düzenin büyüyen ekonomik krizi
Berkin için Okmeydanı’nda militan direniş
Berkin devrimci liseli mücadelesinde yaşıyor!
Berkin unutulmadı!
Sokağı susturma girişimi
Grup sözleşmeleri, imkanlar ve çıkış arayışı
Baran: Taşeron köleliğine karşı taban örgütlülüğü!
“Kazanılmış haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz!”
Emekçi Kadın Komisyonları nedir? Neyi savunur?
EKK'dan devrimci 8 Mart eylemleri
Kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı
Direniş Divanı'nda 8 Mart
Avrupa'da 8 Mart eylem ve etkinlikleri
Syriza ve gücünün sınırları
İşçi ve emekçiler faturayı ödemek istemiyor
Hitler'den Neo-Nazilere, Neo-Nazilerden Pegida'ya
Burjuva gericiliği, emperyalist savaş ve saldırganlık...
Berkin'e sözümüz devrim olacak!
Çocuk işçilik: Sömürünün en ağır biçimlerinden biri
'Hüseyin Hoca' mezarı başında anıldı
Çağdaş Kawalarla gerçek Newrozlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Berkin için Okmeydanı’nda
militan direniş

 

Berkin Elvan 11 Mart günü Okmeydanı’nda vurulduğu yerde anıldı. Polis anma öncesinde mahalleler, köprüler ve merkezi meydanlar başta olmak üzere İstanbul’da olağanüstü hal uygulamasına geçti. Berkin’i anmak için Sarıgazi, Gazi ve Armutlu gibi mahallelerden Okmeydanı’na gelmek isteyenler polis tarafından engellendi. Yer yer çatışmalar yaşandı. Çekmeköy’den Okmeydanı’ndaki anmaya gitmek isteyenler polisin tazyikli su ve biber gazı saldırısına maruz kaldı. Gazi ve Ümraniye Şehitleri’nin aileleri de destek için Okmeydanı’ndaydı.

Ayrıca Gezi Parkı merdivenlerinde de Liseli Anarşist Faaliyet üyesi 8 kişi pankart açınca polis saldırısıyla karşılaştı.

DLB: Berkin’e sözümüz devrim olacak!

Okmeydanı’nda ilk anmayı DLB gerçekleştirdi. DLB’liler okulları boykot ederek Berkin için Okmeydanı’na geldi. “Berkin’e sözümüz devrim olacak!” pankartıyla mahalle içinde yürüyüş yapan DLB’liler ve BDSP’liler Berkin’in vurulduğu sokakta saygı duruşunda bulundu.

ÇHD İstanbul Şubesi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdikten sonra Okmeydanı’na yürüdü.

Sanat Meclisi de Berkin’in vurulduğu yerde anma gerçekleştirdi. Mehmet Esatoğlu’nun sunumuyla başlayan anmada Okmeydanı’ndan gençler de Berkin için şiir okudu. Grup Yorum Berkin için yazdığı şarkıyı seslendirirken Hilmi Yarayıcı da 'Uğurlama'yı seslendirdi.

Okmeydanı’ndaki anmada Halk Cephesi’nin yaptığı açıklamanın ardından Berkin için pankart açtığı için tutuklanan ve yakın zamanda serbest bırakılan Hicri Selviler bir konuşma yaparak adalet mücadelesinin engellenemeyeceğini vurguladı. ÇHD’den Güray Dağ ve HHB’den Ebru Timtik’in soruşturma sürecine ilişkin konuşmalarının ardından mahalledeki anma sonlandırılarak Berkin’in mezarına yürüyüş için kortejler oluşturuldu.

Kitle mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Ana cadde üzerinden Perpa yönüne doğru sloganlarla ilerleyen kitle polisin tazyikli su ve gaz bombalı saldırısıyla karşılaştı.

Mahalle içine çekilen kitle sağlık ocağı ve cemevi çevresindeki sokaklarda barikatlar kurarak polis saldırısına karşılık verdi. Kitle polis saldırısına taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdi. Mahalle içine giremeyen polisler mahalleyi gaza boğarken akreplerin içinden de plastik mermiyle kitleye saldırdı.

Berkin’in sokağında militan direniş

Çatışmalar sürerken kitle, barikatı Berkin’in vurulduğu sokağa taşıyarak direnişi burada devam ettirdi. Polis Berkin’in vurulduğu yerdeki eylemcilere yoğun gaz atarken fişekler yer yer kafa hizasından geçti. Polis azgınca saldırsa da kitlenin militan duruşuyla polis çekilmek zorunda kaldı. Yoğun molotofkokteyli atışı nedeniyle polis TOMA olmadan ilerleyemedi. Yoğun saldırının ardından TOMA ile barikatı yarmaya çalışan polis başarısız oldu. Kitle barikatı güçlendirmeye çalışırken ara sokaklardan akrep tipi zırhlı araçlarla ani bir saldırı başladı. Yakın mesafeden kitleye plastik mermi ve gaz bombası atan polisler sağlık ocağı çevresini gaza boğdu. Yoğun saldırı ve gaz nedeniyle kitle ara sokaklara çekildi. Bütün barikatları açan polisler bu esnada yine yoğun gaz kullandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Berkin mezarı başında anıldı

 

Berkin Elvan ölüm yıldönümünde binlerce kişi tarafından anıldı. Ailenin ve Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla 7 Mart Cumartesi günü ilk önce Okmeydanı Cemevi’nde yemek verildi. Burada açıklama yapan baba Sami Elvan, herkesin davanın takipçisi olması çağrısı yaptı. Ailenin avukatlarından Selçuk Kozağaçlı da bu anmanın anlamının katillerin peşinde olmayı gerektirdiğini ifade etti. Hukuki olarak yapılması gerekenin, bilinen faillerin açıklanması ve derhal yargılanmaları olduğunu ifade etti.

Yemeğin ardından kitle Taksim Dayanışması’nın “Gülüşün gibi onurlu güzel yarınlar kuracağız” pankartı arkasında Berkin’in vurulduğu yerde saygı duruşunda bulundu. Anmanın ardından binlerce kişi Berkin’in mezarına yürüdü.

Yürüyüş sırasındaki konuşmalarda mahkemelerde adalet olmadığı, Haziran Direnişi’nde katledilenler için açılan tüm davaların aynı akıbeti yaşadığı ifade edildi.

Haziran Direnişi sırasında katledilen Ethem Sarısülük’ün annesi ve iki kardeşi, Ali İsmail Korkmaz’ın babası ve Hasan Ferit Gedik’in annesi ve Haziran Direnişi’nde gözlerini kaybeden yaralılar da Elvan Ailesi’ni yalnız bırakmadı.

Elvan’ın mezarına ulaşıldıktan sonra burada da saygı duruşu gerçekleştirildi. Gofretlerin bırakıldığı mezara kızıl karanfillerin atılmasıyla anma sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§