13 Mart 2015
Sayı: KB 2015/10

Toplumsal sorunlar toplumsal devrimlerle çözülür
AKP’nin öfkelileri çekilirken...
‘Demokratik cumhuriyet’ hayallerine karşı devrimci sınıf çizgisi! - Evrim Erdoğdu*
Saray basınının dilleri KABA, vicdanları TAŞ, cepleri para dolu!
Düzenin büyüyen ekonomik krizi
Berkin için Okmeydanı’nda militan direniş
Berkin devrimci liseli mücadelesinde yaşıyor!
Berkin unutulmadı!
Sokağı susturma girişimi
Grup sözleşmeleri, imkanlar ve çıkış arayışı
Baran: Taşeron köleliğine karşı taban örgütlülüğü!
“Kazanılmış haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz!”
Emekçi Kadın Komisyonları nedir? Neyi savunur?
EKK'dan devrimci 8 Mart eylemleri
Kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı
Direniş Divanı'nda 8 Mart
Avrupa'da 8 Mart eylem ve etkinlikleri
Syriza ve gücünün sınırları
İşçi ve emekçiler faturayı ödemek istemiyor
Hitler'den Neo-Nazilere, Neo-Nazilerden Pegida'ya
Burjuva gericiliği, emperyalist savaş ve saldırganlık...
Berkin'e sözümüz devrim olacak!
Çocuk işçilik: Sömürünün en ağır biçimlerinden biri
'Hüseyin Hoca' mezarı başında anıldı
Çağdaş Kawalarla gerçek Newrozlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

EKK'dan devrimci 8 Mart eylemleri

 

Sınıf devrimcileri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde alanlara çıkarak kadının kurtuluşunun devrim ve sosyalizmde olduğunu vurguladılar.

İstanbul

8 Mart günü Taksim Tünel’de toplanan EKK üyeleri “New Yorklu dokuma işçilerinden bugüne... Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” pankartını açarak yürüyüşe başladı. 

Eylemde devrimci kadın önderler ile TKİP Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli’nin resimlerinin bulunduğu sancaklar taşındı. DLB “Taciz timiniz eğitim sisteminiz!” pankartıyla yürüdü. DEV TEKSTİL üyeleri ise önlükleri ile yürüyüşte yerini aldı. Eyleme İşçi Dayanışması Koordinasyonu, Özgür Kadın/Jina Azad ve Halkın Birliği de destek verdi.

Yürüyüş Galatasaray Lisesi önünde sona ererken burada, sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar şahsında saygı duruşu ile eylem programı başladı.

EKK adına yapılan açıklamada Özgecan’ın ölümünün ne ilk ne de son olacağı, kadın cinayetleri ve tecavüzün sıradanlaştırıldığı ifade edildi. AKP gericiliğinin yaşamın her alanına etki ettiği ifade edilen ve mücadele çağrısı yapılan açıklamanın ardından DLB katledilen çocuklara adanan şiir dinletisi sundu.

Fabrikalardan alanlara
kadınlar özgürleşmeye!

Eylemde, fabrika direnişlerinde yer alan kadınlara da söz verdi. Entes Elektronik direnişçisi Gülistan Kobatan kadın-erkek mücadelenin önemini vurgularken Sinter Metal direnişçisi Lale Balta ise bugünün emekçi kadınlar günü olduğunun altını çizerek yürüyüş sırasında birkaç kadının eylemin erkeklerle beraber gerçekleştirilmesine yönelik tepkisini eleştirdi.

Greif işgalcisi ve DEV TEKSTİL üyesi Emel Özyön ise fabrikalarını ‘kadınlı erkekli’ işgal ederek eşit ücret mücadelesi verdiklerini, işgal fabrikasında Emekçi Kadın Komisyonu kurduklarını ve fabrikada 8 Mart etkinliği gerçekleştirdiklerini belirtti.

Özgecan’ın sınıf arkadaşları mücadelede!”

Eylem programı, Kartal Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nin tiyatro gösterisi ile devam etti.

“Özgecan’ın sınıf arkadaşları” olarak DGB adına yapılan konuşmada ise “Devrim uzak bir gelecek değildir. Hemen şuracıktadır. Yeter ki adım atalım. Yeter ki örgütlenelim” denildi.

DLB adına yapılan konuşmada, sermayenin 8 Mart çıkışına değinilerek sermayenin kadınları katletmeye devam ettiğini ifade etti. Eğitim sistemindeki gericilik teşhir edildi.

Eylem, Sefaköy İşçilerin Birliği Derneği Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Küçükçekmece BDSP’nin 6 Mart’ta düzenlediği etkinlik iş çıkış saatinde işçi ve emekçilerin toplanması ile başladı. İlk olarak, 8 Mart’ın güncel çağrısı üzerine Emekçi Kadın Komisyonları tarafından konuşma gerçekleştirildi. Ardından İşten Sonra Tiyatro Atölyesi’nin “Yangın” oyunu sahnelendi.

Tiyatro gösteriminin ardından BDSP adına yapılan konuşmada “yeni Greifler yaratma” çağrısı yapıldı. Konuşmanın ardından da Greif işgalini anlatan “İşgal / 60 uzun gün” belgeseli izlendi.

Etkinlik İşçilerin Birliği Derneği Müzik Atölyesi’nin dinletisi ile sonlandırıldı. Etkinliğe işgalci Greif işçileri de katıldılar.

İzmir

İzmir’de Karşıyaka İzban’da toplanan kitle İş Bankası önüne yürüdü. İzban’da halaylar çeken ve Karşıyakalı emekçileri eyleme davet eden konuşmaların ardından yürüyüş başladı.

EKK, DEV TEKSTİL ve MİB pankartlarının taşındığı yürüyüş boyunca 8 Mart’ın tarihçesi anlatıldı, devrimci kadın önderler anıldı. Fabrikalarda, okullarda, mahallelerde örgütlenme çağrısı yapıldı. Kadına yönelik taciz, tecavüz ve şiddete karşı kadın, erkek birlikte mücadele çağrısı yinelendi.

İş Bankası önüne gelindiğinde ilk önce mücadelede ölümsüzleşen kadın önderler şahsında devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından EKK adına bir konuşma gerçekleştirildi. Kadına yönelik saldırıların, şiddetin, taciz ve tecavüzün bir sistem sorunu olduğunun söylendiği açıklamada kadınlara yönelik saldırıların fabrikalarda, okullarda, sokaklarda, cezaevlerinde sürdüğü dile getirildi. Kapitalizmin kadına sömürüden başka bir şey vermeyeceği, kadının gerçek kurtuluşunun ancak sosyalizmde olduğu vurgulandı. Özgecan Aslan cinayeti başta olmak üzere tüm kadın cinayetlerinin arkasında devletin olduğunun belirtildiği açıklamada, devletin katilleri, tecavüzcüleri koruduğu dile getirildi. Kadın sorununun çözümünün sosyalizmde olduğu söylenerek mücadele çağrısı yapıldı.

DEV TEKSTİL adına yapılan konuşmada Greif işgalinin yarattığı etki anlatılarak, Greif Direnişi’nin işçi sınıfına tutulması gereken yolu gösterdiği ifade edildi. DEV TEKSTİL’in kuruluş sürecinin tamamlandığı dile getirilerek tüm tekstil işçileri DEV TEKSTİL bayrağı altında mücadeleye çağrıldı.

Eylem DEV TEKSTİL üyelerinin hazırladığı tiyatro ile devam etti. Kadın sorununun ve İç Güvenlik Paketi’nin işlendiği oyun ilgiyle izlendi. Eylem çekilen halayların ardından sona erdi. Eyleme Karşıyakalı emekçilerin ilgisi yoğundu yürüyüş boyunca emekçiler alkışlarla destek verdiler. Eyleme DGB, Karşıyaka Halk Formu, Alevi Yol Güzeltepe Şubesi, MİB, DEV TEKSTİL, Anarşist Komünist Kadınlar ve Emekli Sen Bornova Şubesi de destek verdi.

Ankara

Emekçi Kadın Komisyonları, 8 Mart sabah saatlerinden itibaren Sakarya Meydanı’nı emekçi kadınların el emeği ile dikilen pankartlarla donatarak kızıl 8 Mart alanına dönüştürdü. Eylem alanında açılan resim sergisinde Özgecan’dan Reyhaneh’e, Güldünya’dan Hatice’ye ve Arin’e, direnen kadınların hikâyeleri sokağa taşındı.

Emekçi kadınlar Ziya Gökalp Caddesi’nde buluşarak “Emek sömürüsüne, baskıya, gericiliğe, şiddete karşı direnişe, özgürlüğe!” pankartıyla Sakarya Meydanı’na yürüdü. DGB ve DLB de kendi flamaları ve “Kadın katliamları kapitalizmin fıtratında var! Özgecan’ın hesabını soracağız!” pankartı ile yürüyüşe katıldı.

Eylem alanında bekleyen Ankaralı gençler ve emekçilerden oluşan kitlenin arasına yürüyüş ile ulaşan EKK, kitleyi ve 8 Mart’ı selamlayan bir konuşma ile etkinliği başlattı. EKK adına yapılan konuşmada Haziran Direnişi’nde, Greif’te ve fabrika direnişlerinde, Soma’da ve Özgecan eylemlerinde kadınların direngen ve mücadeleci rolünden söz edildi. Tüm emekçi kadınlar EKK saflarına çağrıldı.

Emekçi kadınlar tarafından düzenlenen şiir dinletisinde “Ekmek ve Gül” ile “Tecavüz Günlüğü” şiirleri okundu. Ardından Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu direniş ezgilerini söylemek üzere sokak konseri gerçekleştirdi. Türkçe ve Kürtçe ezgilerden oluşan dinleti coşkulu halaylarla devam etti. “Avusturya İşçi Marşı” ile müzik dinletisi ve eylem sonlandırıldı.

Katılımın yüksek olduğu eylemde pek çok emekçi kadın eşleriyle ve çocuklarıyla birlikte yer aldı.

Gebze

Gebze Emekçi Kadın Komisyonu’nun “Emek sömürüne, baskıya, şiddete, gericiliğe karşı direnişe, özgürlüğe!” şiarıyla gerçekleştirdiği etkinlik için Gebze İşçileri Birliği Derneği’nde (İBD) bir araya gelen emekçiler tüm devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu.

Gebze EKK’nın 8 Mart için hazırladığı ‘Ellerimiz’ temalı kısa filmin gösteriminin ardından EKK adına yapılan konuşmada 8 Mart’ı yaratan New York’lu dokuma işçileri anıldı ve bugün direnen Namet, Kafkas, Maltepe Üniversitesi Hastanesi, Kartal Adliyesi, Divan Pastanesi ve Soma işçileri selamlandı. Konuşmada “Emekçi kadınlar Greifler’de, Kobanêler’de ve tüm eylem alanlarında yerlerini alarak gerçek yolu gösterdi. Özgecan’ın hesabını sormak için sokakları dolduranlar gerçek yolu göstermiştir” denildi.

Konuşmanın ardından bir liseli, eski Feniş işçilerinden Kemal Ekinci ve bir emekçi kadın şiirler okudular. Devrimci ezgi ve marşlarını dünya emekçi kadınları için söyleyen Gebze İBD Müzik Atölyesi ise dinletisini hep birlikte söylenen Avusturya İşçi Marşı ile sonlandırdı.

Etkinliğin ardından Eskiçarşı Çeşme önünde yürüyüş için toplanıldı. Ajitasyon konuşmalarıyla emekçiler yürüyüşe çağrıldı. “Sömürüye, baskıya, şiddete, gericiliğe karşı direnişe, özgürleşmeye! – Gebze Emekçi Kadın Komisyonu” pankartı, EKK dövizleri, BDSP DGB ve DLB flamalarıyla yürüyüş gerçekleşti. Yürüyüş boyunca konuşmalar yapıldı ve sık sık sloganlar atıldı.

Kent Meydanı’nda EKK adına yapılan açıklamada kadınların özgürleşmesinin direnmekten geçtiği vurgulanarak mücadeleye çağrı yapıldı. Gebze İşçileri Birliği Derneği adına yapılan konuşmada ise kadın-erkek mücadelenin önemine işaret edildi.

Ayrıca meydanda “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!-BDSP” ozaliti açıldı.

Adana

Adana BDSP tarafından “Emek sömürüsüne, baskıya, şiddete ve gericiliğe karşı direnişe özgürlüğe!” şiarıyla örgütlenen 8 Mart eylemi öncesinde emekçi kadınlar kahvaltıda buluştu. Hep birlikte çekilen halaylar ve söylenen türkülerden sonra eyleme geçildi.

8 Mart’ın tarihçesinin aktarılmasıyla başlayan eylemde, sermaye sınıfının saldırılarına, AKP hükümetinin gerici uygulamalarına değinilerek kadına yönelik şiddete dair örnekler verildi.

Basın açıklamasında, devlet şiddetinin her geçen gün arttığı belirtilerek, devrimci, ilerici kadınların gerek sokaklarda gerekse zindanlarda ya da gözaltılarda yaşadıkları şiddet örneklendi. Ayrıca komünist kadın tutsak Evrim Erdoğdu gibi birçok devrimci hasta tutsağın bilinçli politikalarla ölüme terk edildiği belirtildi. Gündemde olan İç Güvenlik Paketi’yle devlet şiddetinin daha da artacağı vurgulandı.

Ortadoğu’da emperyalistler ve işbirlikçilerce desteklenen IŞİD çetesinin Şengal’de yüzlerce Ezidi kadını kaçırıp köle olarak kullandığı belirtilen açıklamada, bu karanlık gericiliğe yanıtın Kobanê’de direnişçi Kürt kadınları tarafından verildiği ifade edildi.

Açıklamada sömürüyü, eşitsizliği, şiddeti, ayrımcılığı, ulusal ve mezhepsel baskıyı ortadan kaldırmak ve sorumlulardan hesap sormak için tüm emekçi kadınlar mücadeleye, direnmeye ve özgürleşmeye çağrıldı.

Bursa

8 Mart’ta “Eşitsizliğe, sömürüye, şiddete ve gericiliğe karşı buluşuyoruz” şiarıyla İşçilerin Birliği Derneği’nde yapılan etkinlikte salona “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son! Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” pankartı asıldı.

Etkinlik sinevizyon gösterimi ile başladı. Kadınların karşı karşıya kaldığı güncel sorunlar ile eşitsizliğin tarihsel ve sınıfsal nedenleri ile 8 Mart’ın kökeni ve sosyalizmin kadın sorununu nasıl çözeceğini işleyen sinevizyonun ardından sohbet gerçekleştirildi.

Bunun ardından müzik dinletisi verildi ve hep beraber söylenen türkülerle etkinlik son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul-İzmir-Ankara-Gebze-Adana-Bursa



 
§