13 Mart 2015
Sayı: KB 2015/10

Toplumsal sorunlar toplumsal devrimlerle çözülür
AKP’nin öfkelileri çekilirken...
‘Demokratik cumhuriyet’ hayallerine karşı devrimci sınıf çizgisi! - Evrim Erdoğdu*
Saray basınının dilleri KABA, vicdanları TAŞ, cepleri para dolu!
Düzenin büyüyen ekonomik krizi
Berkin için Okmeydanı’nda militan direniş
Berkin devrimci liseli mücadelesinde yaşıyor!
Berkin unutulmadı!
Sokağı susturma girişimi
Grup sözleşmeleri, imkanlar ve çıkış arayışı
Baran: Taşeron köleliğine karşı taban örgütlülüğü!
“Kazanılmış haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz!”
Emekçi Kadın Komisyonları nedir? Neyi savunur?
EKK'dan devrimci 8 Mart eylemleri
Kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı
Direniş Divanı'nda 8 Mart
Avrupa'da 8 Mart eylem ve etkinlikleri
Syriza ve gücünün sınırları
İşçi ve emekçiler faturayı ödemek istemiyor
Hitler'den Neo-Nazilere, Neo-Nazilerden Pegida'ya
Burjuva gericiliği, emperyalist savaş ve saldırganlık...
Berkin'e sözümüz devrim olacak!
Çocuk işçilik: Sömürünün en ağır biçimlerinden biri
'Hüseyin Hoca' mezarı başında anıldı
Çağdaş Kawalarla gerçek Newrozlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı

 

Kadıköy’de 8 Mart yürüyüşü

İstanbul 8 Mart Platformu bileşenleri 8 Mart’ta Numune Hastanesi önünde bir araya gelerek Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. Kadınların mücadelesine dikkat çeken bir video gösterimi ve saygı duruşu ile başlayan eylemde platform adına açıklama yapıldı.

Daha sonra Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Grubu adına basın açıklaması okundu. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın konuşmasının ardından da Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden kadın siyasi tutsakların mektuplarının okunduğu programda Nor Zartonk, Sınır Tanımayan Göçmen Kadınlar adına da konuşmalar gerçekleştirildi. Maltepe Hastanesi direnişçisi bir kadının yanı sıra SGBP ve İMECE adına konuşmalar yapıldı ve kadın işçilerin mücadelesine dikkat çekildi.

Miting müzik dinletisi ve LGBTİ adına yapılan konuşmaların ardından son buldu.

Kadın cinayetlerine karşı ayaktayız”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 8 Mart vesilesiyle Taksim Tünel’de buluşarak Galatasaray’a yürüdü. Yürüyüş boyunca, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için birçok kadın, katledilen kadınları temsilen yere yattı.

Platform adına açıklamayı yapan Gülsüm Kav, kadınların mücadele tarihine değinerek IŞİD gericiliğini ve İç Güvenlik Paketi'ni teşhir etti.

Taksim’de yürüyüşe barikat

8 Mart için Galatasaray Lisesi önünde toplanan EKA, burada gerçekleştirdiği etkinliğin ardından Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kadınların önü çevik kuvvet barikatıyla Galatasaray’da kesilmek istendi. Ancak Galatasaray taraftarları “Kadına uzanan eller kırılsın!” sloganı eşliğinde polisleri bloke etti ve barikat kurmalarına engel oldu.

Sloganlarla Fransız Kültür Merkezi önüne yürüyen kadınların önü burada polis barikatıyla kesildi. Kadınlar yürüyüşlerinin engellenmesini sloganlarla teşhir etti. Barikatın açılmaması karşısında flama sopalarıyla ve tekmelerle polis barikatına yüklenerek barikatı aşmaya çalıştı. Bir süre sonra barikat önünde açıklama yapılarak eylem sonlandırıldı.

Halk Cephesi’nden 8 Mart eylemi

Halk Cephesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Kadıköy Altıyol’da toplanarak İskele Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. “Sabo’nun yolundayız!” ve “Devrime meşale bizim kadınlarımız” şiarlı pankartların açıldığı eylemde şehit düşen devrimci kadınyarın isimleri okunarak “Yaşıyor” denildi. Kortejin en önünde tek tip giyinen kadınların yer aldığı eylemde devrim şehitlerinin fotoğrafları taşındı.

Beşiktaş İskelesi önünde yürüyüşü sonlandıran kitle burada bir etkinlik gerçekleştirdi.

Ankara’da miting

Ankara Kadın Platformu 8 Mart’ta Çankaya Belediyesi önünde miting gerçekleştirdi.

Kurtuluş İtfaiye önünde toplanan kitle Kolej Meydanı’ndan Ziya Gökalp’e yürüyüş gerçekleştirdi. Çankaya Belediyesi’nin önüne gelindiğinde ortak basın metni Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu. Basın metninde kadın düşmanlığına, kadınların ucuz işgücü olarak görülmesine, savaşların kadınları hedef almasına değinildi. Yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı miting müzik dinletisiyle sona erdi.

Bartın’da 8 Mart

Bartın Kadın Platformu’nun bir haftalık etkinliklerle kutladığı Emekçi Kadınlar Haftası, 8 Mart’ta düzenlenen mitingle sona erdi. Kemerköprü’de toplanan emekçi kadınlar uzun bir yürüyüşle Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Burada tiyatro gösterimi yapıldı. Kadın korosunun sunduğu programdan sonra ayrı bir müzik dinletisi düzenlendi. AKP hükümetinin kadına yönelik politikaları ve kadına şiddet protesto edildi.

Didim’de yüzlerce kadın yürüdü

Didim Kadın Platformu tarafından örgütlenen eylem için Didim Emekçi Kadınlar Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, kortejler oluşturarak kent meydanına yürüdü. Polisin yürüyüş güzergahına müdahale etmek istemesi kadınlar tarafından boşa çıkarıldı.

Kent meydanında yapılan konuşmalarda şu anda direnişte olan Divan Turizm Maltepe Üniversitesi direnişçileri selamlandı. Eylem konuşmaların ardından sonlandırıldı.

Bolu

8 Mart Pazar günü Bolu Kadın Platformu’nun çağrısıyla Akbank önünde toplanan kadın ve erkeklerden oluşan kitle, sloganlar ve alkışlar eşliğinde Kardelen Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe Yeniceşıhlı kadınlar da kendi pankartları ile katılım sağladı. Meydana gelindiğinde üniversiteli kadınların hazırlamış olduğu bir skeç sahnelendi.

Ardından platform adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Yeniceşıhlar’da direnişin simgesi olan kadınların 8 Mart’ı selamlayan konuşmalarının ardından eylem halaylarla sona erdi.

Konya’da 8 Mart etkinlikleri

Kadın ve erkek emekçilerin birlikte katıldıkları 8 Mart eylemlerinin ilki KESK temsilciliği önünde yapıldı. Basın açıklamasında kadının sınıfsal, cinsel ve ulusal sömürüsüne dikkat çekildi.

Daha sonra HDP öncülüğünde Dedeman Oteli’nin karşısındaki Pazar yerinde 8 Mart etkinliği yapıldı.

Antalya’da kadın işçiler anıldı

Geçtiğimiz yıl Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde bulunan ve tekstil yıkama işi yapan Uzun Dokuma ve Tekstil Sanayi’deki işçi katliamında yaşamını yitiren kadın işçiler anıldı. Antalya Kadın Platformu üyesi kadınlar fabrika önünde eylem yaparak hayatını kaybeden 3 kadın işçi için fabrika avlusuna karanfil bıraktı. Burada yapılan basın açıklamasının ardından eylem sonlandırıldı.

Sincan’da 8 Mart etkinliği

Sincan Emek ve Demokrasi Güçleri ile Sincan Kadın Platformu, 7 Mart’ta eylem ve etkinlik düzenledi.

Sincan Tren Garı’nda kitlenin toplanmasının ardından yapılan basın açıklamasında kadınlar üzerindeki baskılara değinildi. Mücadele çağrısı yükseltildi.

Basın açıklamasının ardından yapılan yürüyüşle, etkinliğin yapılacağı düğün salonuna gelindi ve burada program gerçekleştirildi.

Etkinliğe mesaj gönderen Sincan İşçi Birliği Emekçi Kadın Komisyonu da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü selamladı, kadın erkek işçi ve emekçilerin birleşik mücadeleyi yükseltmesi çağrısı yaptı.

Aliağa’da 8 Mart

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, 6 Mart günü Demokrasi Meydanı’nda toplandı ve Hükümet Caddesi ve Atatürk Caddesi boyunca yürüyüş yaparak İstiklal Caddesi üzerinden tekrar Demokrasi Meydanı’na ulaştı. Burada ezgi ve türküler eşliğinde 8 Mart eylemi bitirildi.

 

 

 

 

Kürdistan'da 8 Mart eylemleri

 

Kuzey Kürdistan’ın pek çok merkezinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri düzenlendi. Pek çok eylem Rojava’da direnen kadınlara atfedildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde düzenlenen Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) etkinlikleri kapsamında, ilçe merkezinden Cizîrê Kantonu’na bağlı Qamişlo kenti sınırına doğru yürüyen kadınların, Rojavalı kadınlarla gerçekleşen buluşması sınırın her iki yakasında başlatılan mitinglerle sürdü. Sınırda birbirlerine yüzlerini dönen kadınlar Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce ve Fransızca selamlandı. Daha sonra Tertip Komitesi adına açıklama yapıldı.

Van’da Kongreya Jinen Azad (KJA) tarafından düzenlenen 8 Mart mitingine binlerce kadın ulusal kıyafetleri, sarı, kırmızı, yeşil ve mor fularları ile katıldı. AKP’nin “İç Güvenlik Paketi”ne tepki amacıyla kadınlar yoğunlukta şal, şepik, kiras ve fistan giydi. Mitingde konuşmalar ve müzik dinletileri yapıldı.

Ağrı’da Kağızman Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar Newroz alanına yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının yer aldığı “Sözünüz sözümüz, yolunuz yolumuzdur” yazılı pankart taşındı. 

Amed Barosu üyesi kadın avukatlar, 8 Mart dolayısıyla Baro Adli Yardım Binası’nda basın toplantısı düzenledi. 

Amed’in Silvan ilçesinde, KJA öncülüğünde Mescit Mahallesi Azizoğlu Meydanı’nda yapılan mitinge yüzlerce kadın katıldı. Tertip Komitesinin açıklamasının ardından Dicle Fırat Kültür Merkezi sanatçılarından Nûjiyan ve Janya şarkılarını seslendirdi.

KESK Siirt Şubeler Platformu üyesi kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla KESK binasında kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantıda yapılan açıklamada 8 Mart’ın kadınların yaşamları pahasına başlattığı bir isyanın mirası olduğunu söylendi.

Siirt’in Kurtalan ilçesinde de Siirt Kadın Platformu tarafından Newroz alanında yapılan şölene çok sayıda kişi katıldı.  

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde DBP öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşle 8 Mart kutlandı.

Bitlis’te 8 Mart etkinlikleri kapsamında bir araya gelen kadınlar, kadın tutsaklara kart gönderdi. Kadınlar tutsaklara kart gönderdikten sonra kentteki resmi ve özel kurumlar ile tekstilde çalışan kadınları ziyaret etti.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, KESK ve DİSK Kadın Meclisleri öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, 8 Mart dolayısıyla Cengiz Topel Caddesi üzerinde erbaneler eşliğinde yürüyüş düzenledi. Kadınlar, Paris’te katledilen üç Kürt kadın siyasetçinin yanı sıra Arin Mirkan, Kader Ortakaya, Clara Zetkin, Emma Goldman ve Mirabel Kardeşler’in fotoğrafları ile “Görünmeyen emek sesini yükselt, özgür kadın örgütlü kadındır” yazılı pankartı taşıdı.

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde KJA tarafından belediye binası önünde 8 Mart için şölen düzenlendi.

Erzurum’un Karaçoban ilçesinde 8 Mart dolayısıyla DBP İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar, “Çerxa Şoreşê” marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu. Ardından açıklama yapıldı.

Muş’ta KJA’nın çağrısıyla bir araya gelen binlerce kadın, Belediye Meydanı’nda miting düzenledi.

Muş’un Bulanık ilçesinde de kadınlar 8 Mart kutlaması için DBP binasında toplandı. Kutlama, Rojava’da yaşamını yitiren YPJ’lilere atfedildi.  

Kars’ta KJA öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı’nda 8 Mart kutlandı. Konuşmaların ardından etkinlik dengbejler ve sanatçıların şarkılarıyla sona erdi.

 
§