13 Mart 2015
Sayı: KB 2015/10

Toplumsal sorunlar toplumsal devrimlerle çözülür
AKP’nin öfkelileri çekilirken...
‘Demokratik cumhuriyet’ hayallerine karşı devrimci sınıf çizgisi! - Evrim Erdoğdu*
Saray basınının dilleri KABA, vicdanları TAŞ, cepleri para dolu!
Düzenin büyüyen ekonomik krizi
Berkin için Okmeydanı’nda militan direniş
Berkin devrimci liseli mücadelesinde yaşıyor!
Berkin unutulmadı!
Sokağı susturma girişimi
Grup sözleşmeleri, imkanlar ve çıkış arayışı
Baran: Taşeron köleliğine karşı taban örgütlülüğü!
“Kazanılmış haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz!”
Emekçi Kadın Komisyonları nedir? Neyi savunur?
EKK'dan devrimci 8 Mart eylemleri
Kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı
Direniş Divanı'nda 8 Mart
Avrupa'da 8 Mart eylem ve etkinlikleri
Syriza ve gücünün sınırları
İşçi ve emekçiler faturayı ödemek istemiyor
Hitler'den Neo-Nazilere, Neo-Nazilerden Pegida'ya
Burjuva gericiliği, emperyalist savaş ve saldırganlık...
Berkin'e sözümüz devrim olacak!
Çocuk işçilik: Sömürünün en ağır biçimlerinden biri
'Hüseyin Hoca' mezarı başında anıldı
Çağdaş Kawalarla gerçek Newrozlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Berkin unutulmadı!

 

Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümünde çeşitli kentlerde basın açıklamaları ve yürüyüşler gerçekleştirildi.

İstanbul

Sarıgazi’de Berkin için Vatan İlköğretim Okulu önünde toplanılarak Demokrasi Caddesi girişine yüründü. Berkin şahsında mücadelede yaşamını yitirenler adına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından trafik tekrar açılarak basın metninin okunmasına geçildi. Basın açıklamasından sonra eylemi sürdüren kitleye polis saldırdı. Saldırının ardından polisle çatışmalar başladı.

Kadıköy’de HDP/HDK, AKADER, Halkevleri ve DAF’ın çağrısıyla yüzlerce kişi Altıyol’daki Boğa heykeli önünde toplanarak yürüyüş gerçekleştirdi. DLB ve DGB’nin de katıldığı eylemde Bahariye Caddesi üzerinden sloganlarla yürüyen kitle Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda saygı duruşunda bulunarak Berkin Elvan ve Haziran Direnişi’nde katledilenleri andı. Yürüyüşle Kilise Meydanı’na ulaşan kitle buradan tekrar Bahariye Caddesi’ne dönerek Yapı Kredi Bankası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını Gökçe Çiçek Kösedağı okudu. Açıklamanın ardından havai fişek atılmasını bahane eden polis biber gazı ve plastik mermilerle kitleye saldırdı. Polis saldırısı sırasında yaklaşık 10 kişi gözaltına alındı.

İzmir

Adliye önünde eylem

ÇHD, ÖHD, İHD ve ÇAG, Berkin Elvan’ın katledilişinin birinci yıldönümünde İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Valiliğin keyfi yasağını tanımıyoruz! Berkin için adalet istiyoruz!” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan ÇHD üyesi Av. Eylem Yıldız, Berkin Elvan açıklamaları nedeniyle haklarında soruşturma başlatıldığını ve bu soruşturmanın hukuki olmadığını söyledi. “Emniyet güçlerinin kim olduğumu bulmada zorlanmasınlar. Baro sicil numaramı ve ismimi söyleyerek basın açıklamasını okumaya başlıyorum” diyerek açıklamaya devam eden Yıldız, “Kamusal ya da, özel sosyal kuruluşlar, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararı temel düşüncedir” diye konuştu.

İç Güvenlik Paketi’ne ‘çocuklar sokak ortasında öldürülmesin’ diye karşı çıktıklarına vurgu yapan Av. Yıldız “İç güvenlik paketi henüz geçmedi ama İzmir’de erkene alındı. Valilik İzmir için genel arama kararı çıkarttırdı, adliye önünde basın açıklaması yapılması yasaklandı, İzmir cumhuriyet baş savcısı Adliye’den ses vermemizi istemiyor, soruşturmaya konu oluyor” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından eylemi örgütleyenler tek tek isimlerini ve sicil numaralarını söyleyerek “suç işlemeye devam edeceğiz” dedi.

Kitlesel yürüyüş

Akşam saatlerinde ise yüzlerce kişi Berkin için yürüdü. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen eylemde basın metnini SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır okudu. Çakır, devlet tarafından öldürülen çocukların sayısının yüzleri bulduğunu söyledi.

Öldürülen çocukların “gelecek” olduğunu belirten Çakır, “geleceğimizi size bırakmayacağız. Buradan tekrarlıyoruz, öldürdüğünüz çocuklarımız yaşıyor” sözleriyle devlet yetkililerine seslendi.

Çakır, öldürülen her çocuğun hesabının sorulacağını söyledi. Uğur Kaymaz’dan Ceylan Önkol’a, Berkin Elvan’a kadar öldürülen çocukların isimleri sayıldı.

Bursa

Bursa’da Setbaşı’nda toplanan yüzlerce kişi Heykel’e yürüdü. Yürüyüşte AKP ve devlet protesto edildi.

Eylemde en önde “Berkin Elvan 15’inde bir fidan! Unutmayacağız, hesap soracağız!” pankartı taşındı.

Kitle Heykel’e vardığında burada konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda Berkin Elvan’ın katillerinin iktidarda olduğu belirtilirken katillerden hesap sorulacağı vurgulandı.

Bolu

Bolu Emek ve Demokrasi Güçleri Berkin’i andı. Akbank önünde bir araya gelen kitle Kardelen Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Kitleye evlerin balkonlarından ve işyerlerinden de birçok kişi alkışlarla destek verdi.

Coşkulu sloganlar ve zılgıtlarla meydana gelinerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasının ardından Haziran Direnişi’nde yitirilenler için dilek fenerleri uçuruldu.

Manisa

KESK Manisa Şubeler Platformu tarafından gerçekleştirilen eylem için Eğitim Sen Manisa Şube binası önünde toplanıldı. Manolya Meydanı’na yürünen eylemde caddenin tek şeridi trafiğe kapatıldı. Kitle meydana Haziran Direnişi’nde yaşamını yitirenleri anarak girdi.

Alkış, ıslık ve sloganlarla Berkin’in katledilişi protesto edilirken basın açıklaması gerçekleştirildi. Eyleme KESK, SES, Eğitim Sen, TTB, BDSP ve DGB de katıldı.

Mersin

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Forum AVM önünde Berkin Elvan anıldı.

Basın açıklamasında, İç Güvenlik Paketi’yle beraber yeni Berkin’lerin katledilmesinin önünün açıldığı vurgulandı. Basın açıklamasına Birleşik Haziran Hareketi de destek verdi.

Eskişehir

Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencileri İletişim Bilimleri Fakültesi’nde toplandı. Dersliklere girilerek yapılan boykot çağrısında Reklamcılık Bölümü öğretim üyelerinden Levent Özkoçak’ın sınıfına girildiği anda hoca ve hocanın tepkisinden güç alan öğrenciler devrimci ve ilerici öğrencilere saldırdı. Kısa bir arbedenin ardından yatışan olay fakülte dekanının gelmesiyle yeniden alevlendi. “Buranın patronu benim. 5 dakikaya dağılın yoksa olacaklardan ben sorumlu değilim” diyen dekana öğrenciler tok bir yanıt vererek dekanı uzaklaştırdı ve fakültede yarım saatlik bir oturma eylemi yapıldı.

Sonrasında tek tek fakülteler dolaşılarak boykot çağrısı yapıldı ve yemekhaneye geçildi. Cumhuriyet Kapısı önünde araç girişine izin verilmeyerek oturma eylemi gerçekleştirildi. Okunan basın açıklaması ve söylenen türkülerin ardından tekrar İletişim Bilimleri Fakültesi’ne dönüldü.

Ankara

Ankara’da yapılan eylemlere polis saldırdı. Polis Mithatpaşa’da 4 kişiyi gözaltına aldı. Ayrıca eli palalı faşistler de kitleye polisle birlikte saldırdı.

Mamak’taki eylemde de polis saldırısı yaşandı. Polisin azgın saldırısında birçok kişi gözaltına alınırken aralarında BDSP’lilerin de olduğu kitleye saldıran polis Mamak İşçi Kültür Evi’ni de hedef aldı. Polis saldırısı sırasında akrep, bir BDSP’li köşeye sıkıştırarak bacağını kırdı. BDSP’li hastaneye kaldırıldı. Saldırının ardından cami-cemevine doğru ilerleyen polis, bir lokantadaki emekçilerin tepki göstermesi üzerine geri döndü ve burada gözaltına başladı. Gözaltına aldıklarını yerlerde sürükleyen polis, bir BDSP’liyi de coplarla dövdükten sonra bıraktı.

Devrimci ve ilerici güçler ile mahalleli emekçilerden oluşan yaklaşık 200 kişilik kitle Tuzluçayır Meydan’da toplanarak yürüdü.

ODTÜ Berkin için eylemdeydi

ODTÜ’de Berkin için boykota katılan ilerici ve devrimci öğrenciler alkış ve sloganlarla kitleye eşlik ederken bölümdeki öğretim görevleri de eyleme destek verdi. Hazırlık E Binası’nın önünde toplanıldıktan sonra ise Berkin Elvan davasında müdahil olarak yer alan bir avukat konuşma yaptı. Avukat, Berkin’in katilini tanıdıklarını ancak katilin devlet tarafından korunduğuna dikkat çekti.

Konuşmanın ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Hazırlık Fakültesi’nden gelen kitle Fizik Binası’nın önünde okulun diğer fakültelerindeki öğrencilerle buluştu. ODTÜ Öğrencileri imzalı basın açıklaması metni okunduktan sonra programa müzik dinletisiyle devam edildi. Berkin için uçurtmalar gökyüzüne bırakılarak eylem sonlandırıldı.

Berkin Beytepe’de anıldı

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde Berkin için Edebiyat Fakültesi önünden yürüyüşe başlandı. Devlet tarafından katledilen çocukların fotoğraflarını taşıyan öğrenciler ‘Berkin’in hesabını soracağız’ pankartı arkasında yürüdü. Yemekhane önüne gelen öğrenciler burada yapılan konuşmaların ardından Berkin Elvan ve tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu.


 
§