13 Nisan 2018
Sayı: KB 2018/15

Halklar için tek çıkış yolu birleşik direniştir!
Krizi manipülasyonla yönetme çabası
Şovenizm dalgasını kırmak ya da işçilerin birliğini başarmak!
Akkuyu’da nükleer santralin temeli atıldı
TKİP: Sosyalist bir dünya için 1 Mayıs’ta alanlara!
1 Mayıs kimin günüdür?
Performans saldırısı ve AKP iktidarının gerici hesapları
Kaza mı, cinayet mi?
Tarihten güncelliğe dünyada ve Türkiye'de 1 Mayıs
Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için 1 Mayıs’a!
Karanlığı yırtmanın adımlarını hızlandıralım!
“Dünyada en büyük adaleti ölüler ister!”
Çifte sömürüye ve gericiliğe karşı 1 Mayıs’a!
Kapitalizmin insanlığa dayattığı fatura
Fransa’da kavga büyüyerek sürüyor
İngiliz eğitim sektöründe yükselen direniş
İsviçre’de polis devleti yasaları
Taşeron işçileri “güvenlik soruşturması” gerekçesiyle işten atılıyor
TTE saldırısına sessiz kalmak tek tipleşmektir
1 Mayıs’ta alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İngiliz eğitim sektöründe yükselen direniş

 

22 Şubat’ta İngiltere’deki üniversite çalışanlarının başlattığı grev dalgası, Mart ayı başında Üniversite ve Yükseköğrenim Sendikası (UCU) ve Üniversiteler İşverenler Kurumu (UUK) arasında yapılan uzlaşmalara rağmen daha da büyüyecek gibi görünüyor. UUK, üstündeki baskıdan dolayı çalışanlara belli tavizler vermiş olsa da sokağa çıkmanın nedenleri hâlâ daha güçlüdür. Şimdi de öğretmenler genel grevi gündeme almış bulunuyorlar.

Geçen iki ayda İngiltere tarihinin en büyük akademisyen grevini gerçekleştiren üniversite çalışanları artık örgütlü mücadelenin getirdiği kazanımların farkında ve geri adım atmayı düşünmüyorlar. Aynı zamanda öbür işçi ve emekçileri de etkileyip mücadeleye çekiyorlar. Zira işsizlik oranı resmi olarak azalmasına rağmen emeklilik maaşlarının yanı sıra ülkede reel maaşlarda da ciddi bir düşüş gözleniyor. İngiliz iktisatçısı Ben Brettell’in sözlerine göre bu durum hesaba katılmamış: “Görünüşte düşük işsizlik oranı artık düşük ücret anlamına geliyor. Oysa daha iyi ücretlere yol açar diye düşünüyorduk.”

Birleşik Krallık’ta işçilerin reel maaşları 2005 yılından 2015 yılına kadar ortalama %10 düştü. Öğretmenlerin maaşları ise Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) araştırmalarına göre reel olarak %12 erimiş bulunuyor. Bundan dolayı İngiltere’deki öğretmenlerin en büyük iki sendikası NUT ve NASUWT maaşların en az yüzde 5 artmasını talep ediyorlar. Eğer hükümet tarafından bu talebe onay gelmezse, öğretmenler büyük ihtimalle son oylamada karar verdikleri genel greve baş vuracaklar.

Eğitimcilerdeki kızgınlık sadece maaşlardan kaynaklı değil. Bunun yanı sıra kemer sıkma politikalarının yarattığı ağır çalışma koşulları da öfkeyi sürekli büyütmektedir. Öğretmenlerde intiharların ve hastalıkların çoğalması bunun bir göstergesidir. Okullarda çocukların durumu ise daha da ürkütücüdür. Krizin yarattığı sorunlar yoksul ailelerin çocuklarının okullarda aç kalmasına neden olabiliyor. Bu da yetmezmiş gibi artık dört yaşındaki çocukları sınavlara hazırlıyorlar. Londralı öğretmen Katharine Lindenberg şaşırarak “bu yaşta çocukların normalde öğretmenlere karşı güven ve kendileri için öz güven kazanması” gerektiğini söylüyor.

İngiliz eğitim sektöründe saldırılar ve haksızlıklar arttıkça, öfke ve bununla birlikte direniş de büyüyor. Üniversite çalışanlarının başlattığı grev dalgasına İngiltere’nin öğretmenleri de katılırsa, işçi ve emekçiler tarihi bir direniş sergileyebileceklerdir.

 

 

 

 

Dünyada işçi ve emekçi eylemleri

 

Kapitalist metropoller de dahil dünyanın pek çok ülkesinde işçi ve emekçiler hakları ve gelecekleri için mücadeleye devam ediyor.

Fransa’da grevler sürüyor

Geçtiğimiz hafta Fransa’da Fransa Demir Yolları’nın özelleştirilme planlarına karşı demiryolu işçilerinin aylara yayılacak olan grevleri başladı.

Üniversitelerde blokaj

Üniversiteye giriş reformlarına karşı öğrenciler Paris, Lyon, Nantes, Lille, Nancy, Montpelliers gibi birçok kentte üniversitelerde blokaj eylemleri gerçekleştirdiler. Öğrencilerin oluşturduğu ‘öğrenci meclisleri’nde yapılan toplantılarda süresiz eylem kararı alındı.

Hindistan’da grev kazanımla sonuçlandı

Hindistan-Delhi’de belediyenin çöp hizmetlerinde çalışan çoğunluğu kadınlardan oluşan 50 bin işçinin 10 gün süren grevi kazanımlarla sona erdi.

Grev süresince milyonlarca insanın yaşadığı Delhi’de çöpler birikti. Belediye çöpleri özel firmalara toplatmak zorunda kaldı.

Kerala eyaletinde 16 sendikanın çağrısı ile 2 Nisan’da 24 saat süren grev ise eyaletteki yaşamı adeta felce uğrattı. Eyalette önemli kavşaklar ve yollar işgal edildi.

Grev kararı hükümetin taşeron işçisi çalıştırma yasasını genişletme kararına karşı alındı.

Almanya’da uyarı grevleri

10 Nisan günü toplam 8 eyalette gerçekleşen uyarı grevleriyle temizlik, hastane, bankalar, itfaiye, şehir içi ulaşım ve havaalanlarında hizmetler durdu. Greve 60 bin kamu emekçisinin katıldığı açıklandı.

Arjantin’de grevler

Arjantin’de banka çalışanları patron tarafının yüzde 7-8 zam teklifine karşın yüzde 20 zam talebiyle 6 Nisan’da tüm ülkede greve gitti. Grev nedeniyle banka şubeleri kapalı kaldı, bankamatiklere para yüklenmedi.

3-4 Nisan tarihlerinde de ülkenin en önemli devlet bankası olan Buenos Aires İl Bankası’nda çalışanlar greve gitmişti. Başbakan Macri’nin başa gelmesinden bu yana grev dalgasının önü kesilemiyor. Özel ve devlet sektöründe kitlesel işten atılmalar sürerken, hükümet toplu sözleşmeleri erteliyor. 2017 yılının başından bu yana öğretmenlerin toplu sözleşmeleri erteleniyor. Bu nedenle 6 Nisan günü öğretmenler de grevdeydi.

Hong Kong’da demokratik haklar için gösteri

Hong Kong’da 3 bin kişi, parlamento binası önünde toplanarak, demokratik hak ve özgürlük talepleri ile gösteri düzenledi.

Gösteri Occupy Hareketi içinde aktif olan bir profesöre saldırılması üzerine gerçekleşti.

Slovakya’da 45 bin kişi gösteri düzenledi

Slovakya’da çoğunluğu gençlerden oluşan 45 bin kişi 5 Nisan günü gösteri düzenleyerek, mafya ve hükümet arasındaki ilişkileri araştıran gazeteci Jan Kucik ve kız arkadaşının öldürülmesinin bağımsız bir komisyon tarafından araştırılmasını talep ettiler.

Amerika’da eğitim emekçilerinin grevleri yayılıyor

Amerika’da Batı Virginia’da eğitim emekçilerinin Mart ayı başında başlattıkları ve 9 gün süren grevlerinin kazanımlarla sonlandırılması üzerine bu kez Oklahoma’da 20 bin ve Kentucky’de binlerce eğitim emekçisi kendiliğinden greve çıktı.

Eğitim emekçileri, emekli maşının düşürülmesini protesto ediyorlar ve daha fazla ücret talep ediyorlar.

Amerika’da öğretmenlerin büyük bir kısmı ek iş ile yaşamlarını sürdürebiliyorlar.

Güney Kore’de tersanelerde grev

Güney Kore’de Changwon’da Stx Offshore&Shipbuilding’s Jinhae tersanesinde 700 işçi geçtiğimiz 9 Nisan günü süresiz greve başladı. Tersane işçileri, ücretlerin büyük ölçüde düşürülmesine ve işçilerin yüzde 40’ının işten atılma planlarına karşı direniyor.

Yeni Zelanda’da 200 liman işçisi grevde

Yeni Zelanda’da Lyttleton Port’ta çalışan 200 liman işçisi Mart ayının başından bu yana daha fazla ücret ve vardiyada esnek çalışmanın genişletilmesi kararına karşı mücadele ediyorlardı.

Liman işçileri, patronun taleplerini kabul etmemesi üzerine üç haftalık greve başlayacaklarını açıkladılar.

 
§