27 Nisan 2018
Sayı: KB 2018/17

Aslolan devrimci sınıf mücadelesini büyütmektir!
Seçim oyunlarını sokağın gücü bozar!
Erken seçim ve düzenin siyasal krizi
Orman arazileri satışa çıkarılacak
Tutsak annesi: Çocuklarımıza insanca davranılmasını istiyoruz!
“Devrimci tutsakların sesi olmak zorundayız!”
“Bu bezirgan saltanatı, bu zulüm bitmesin diye...”
“Savaştan daha fazla insan ölüyor iş cinayetlerinde”
“İşimiz ve iş güvencemiz için 1 Mayıs’ta alanlardayız”
Genç işçilerde sınıfsal bakış ve kapitalizmin yaydığı ahlak üzerine...
Suriye’ye emperyalist saldırı güçler dengesini değiştirmeyecek
Blair’in anı defterinden Macron’a miras kalan yalanlar ve Suriye gerçeği
Avrupa Komisyonu Raporu ve AKP rejiminin çıkmazları
Fransa’da öfke dinmiyor, kavga kızışıyor
Küba seçimleri ve görev devri
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
Nafaka-sadaka ile süren bir hayat değil, özgür, eşit bir yaşam ve çalışma imkanı!
“1 Mayıs’ta da alanlarda, sahnede var olacağız!”
Onlar bölmek istiyorlar, bizler birleşiyoruz!
Fransa üniversitelerinde neler oluyor?
Emek olmayan yerde umut ölüyor
İhraç olan hayatlar
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…

 

Yunanistan’da elektrik santrallerinde 48 saatlik grev

Yunanistan’da elektrik santrallerinde çalışan işçiler 48 saatliğine greve gitti.

GENOP sendikasının çağrı yaptığı grev, elektrik kurumuna ait ısı santrallerinin satışa çıkmasına karşı gerçekleşti. Hükümet geçtiğimiz hafta elektrik santrallerinin bir kısmının özelleştirilmesi için geçtiğimiz haftalarda parlamentoya önerge verdi.

Panama’da 90 bin inşaat işçisi grevde

Panama’da inşaat sektöründe çalışan 90 bin işçi grevde.

Suntracs sendikası, inşaat tekeli Capac ile 6 aydır süren toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldı. Suntacs sendikası yüzde 12-15 daha fazla saat ücreti talep ediyor.

Altın yılını yaşayan inşaat sektörü patronları, sendikanın taleplerini karşılamaya yanaşmıyorlar.

Güney Afrika’da grevler

Güney Afrika’da 21 ilerici sendikanın yer aldığı 700 bin üyesi bulunan çatı örgütü Sanfu 25 Nisan’da genel grev yaptı. Grev ve kitlesel gösterilerle grev yasağı ve açlık düzeyindeki ücretler protesto edilecek.

Sendika, hükümetin grev hakkına saldırısına karşı ve asgari ücret için grev çağrısı yapmıştı.

Başkent Kapstadt’ta greve bir dizi demokratik kurum ve kuruluş da destek verdi. Su sıkıntısına karşı halk inisiyatiflerinin dışında yüzde 12 ücret zammı talep eden otobüs sürücüleri de greve destek verdi.

Güney Afrika’da 17 bin otobüs sürücüsünün 18 Nisan’da başlattıkları grev sürüyor. Otobüs sürücüleri, yüzde 12 ücret zammının yanında çalışma saatlerinde ve gece çalışmasında iyileştirmeye gidilmesini talep ediyorlar. Grev otobüs taşımacılığını yüzde 80 oranında etkiliyor.

Nikaragua’da protestolar yasayı geri aldırdı

Nikaragua’da Ortega hükümeti 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe koymayı planladığı sosyal güvenlik yasasını, günlerdir süren protestolar nedeniyle Çarşamba günü geri çekmek zorunda kaldı.

Hükümet, IMF’nin kararları doğrultusunda, şimdiye kadar yüzde 6,25 olan emeklilik fonunu yüzde 7’ye çıkarırken, buna karşın emeklilere ödenen maaşlar ve hizmetlerin azaltılmasını planlıyordu.

İşçiler, öğrenciler ve emekliler bu yasayı protesto etmek için sokaklara çıkmıştı. Protesto gösterilerinde polisin saldırısı ile 24 göstericinin yaşamını yitirdiği, yüze yakın kişinin de yaralandığı açıklandı...

Mali’de maden işçileri kazandı

Mali’de Randgold Ressources’e ait 2 altın madeninde çalışan işçiler ikramiyelerinin ödenmesi için 18 Nisan’da greve gitti. Patron ile masaya oturan maden işçilerinin örgütlü olduğu Secnami sendikası taleplerini kabul ettirdi. İşçiler 20 Nisan günü işbaşı yaptı.

Jersey’de merkezi bulunan Randgold Resources maden tekeli Afrika’da çok sayıda altın madeni işletiyor.

Fransa’da 300 bin kişi alanlardaydı

Fransa’da Macron hükümetinin yasa tasarısına karşı protestolar sürüyor. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü SNCF (Fransız Demiryolları), hastanelerde, okullarda, üniversitelerde ve postanelerde grevler yaşanırken, ülke genelinde 300 bin kişi protesto gösterileri düzenledi.

CGT sendikasının çağrı yaptığı grevlerle hükümetin demiryollarını özelleştirme planları ve yeni yüksek öğrenim yasası protesto ediliyor.

Şili’de 120 bin öğrencinin protesto gösterisi

Şili’de 19 Nisan’da 120 bin öğrenci ve eğitim emekçisi başkent Santiago’da alanları doldurdu. Parasız eğitim talep eden öğrenciler, anayasa mahkemesinin şirketlerin üniversite üzerinden kâr etmesini yasaklayan kararını bozmasını protesto etti. Bu, Sebastian Pinera hükümetine karşı yapılan ilk kitlesel gösteri oldu. Öğrenciler geçtiğimiz yıllarda mücadelelerle elde edilmiş hakların yeni hükümet döneminde tırpanlanacağından endişe duyuyorlar.

 

 

 

 

Fransa’da işgal, grev ve direniş üzerine panel

 

21 Nisan günü Paris’te Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (Nogozon Derneği, BİR-KAR, Devrimci Proletarya) panel düzenleyerek grevleri ve işgalleri değerlendirdi.

Öğrencilerin işgali işçilerin desteğiyle başarıldı

Panelin ilk konuşmasını Paris 1 Üniversitesi’nden işgalci bir öğrenci yaptı. Yeni hükümetin üniversite giriş sistemindeki elemeci düzenlemelerini teşhir etti. İşçilerin, öğrencilerin mücadelesindeki etkisine dikkat çekerek Tolbiac işgalinin öğrencilerin gücü yetmediğinde demiryolu grevcilerinin desteğiyle başarıldığını aktardı. İşçi sınıfıyla birlikte mücadele için karşılıklı etkileşimler geliştirildiği, grevlere öğrenciler olarak gidildiği ve demiryolu işçilerinin öğrenci toplantılarına katıldığı üzerinde durulan konuşmada, grev kasasıyla dayanışmak için okullarda etkinlikler düzenlendiği söylendi.

Fransa’daki saldırılar tesadüf değil”

Panelin ikinci konuşmacısı Renault Flins fabrikasından CGT işyeri temsilcisi Ali Kaya’ydı. Ali Kaya, Macron hükümetinin demiryolu ve temel sektörlere yönelik saldırılarının bir tesadüf olmadığını, dünyanın dört bir yanında kapitalizmin yaşadığı krizin sonucu olduğunu vurguladı.

Sendikal bürokrasi ‘sürekli grev’e engel oldu”

Saldırı yasalarına karşı grevlerin önemini ifade eden Kaya sendika bürokrasisinin hareketi kontrol etmek adına ‘sürekli grev’ karşısında 3 ay boyunca haftada iki gün grev kararı aldığını anlattı. Mücadeleci işçilerin ‘sürekli grevi’ savunmasına karşın sendikal bürokrasinin dayatmayla kontrolü sağladığını aktardı. Saldırı yasalarının sürekliliği karşısında devrimci komünist partinin önderliğinin ihtiyacından bahsetti.

 

 

 

 

RJ’den Dortmund’da Steinmeier’e protesto

 

Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (Revolutionärer Jugendbund-RJ), Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’i 20 Nisan’da Dortmund’da davetli olduğu okulun önünde protesto etti.

Söz konusu okul Steinmeier’i öğrencilere Almanya’daki mesleki eğitim hakkında konuşma yapması için çağırmıştı.

Steinmeier üzerinde pozitif bir izlenim bırakmak için okul öğrencileri haftalar öncesinden hazırlanmıştı, sadece özel olarak seçilmiş öğrenciler toplantıya çağrılmıştı. Steinmeier’e soracakları sorular da önceden belirlenmişti. Ve dahası, toplantıya katılmaları sağlanan öğrencilere ortak kıyafet giydirilmişti.

Protesto eyleminin başlamasıyla RJ’lilere yönelen polis alınan tutum karşısında geri adım attı. RJ’liler bildiriler dağıtarak Alman sermaye devletinin büyük ölçüde Steinmeier sayesinde gerçeklesen silah satışlarını, göçmenlere dönük sınır dışı etme politika ve uygulamalarını, saldırı ve savaş politikalarını ve eğitim sistemindeki eşitsizliği, sosyal yıkım saldırılarını, güvencesiz çalışmayı, mezarda emekliliği teşhir etti.

Eylem semt emekçileri, öğrenciler, Steinmeier’in katıldığı etkinliği izleyen gazeteciler tarafından ilgiyle karşılandı.

 
§