İçindekiler:

15 Nisan 2023
Sayı: KB 2023/05

Gün seferber olma günüdür!
1 Mayıs'ta alanlara
Esenyurt Alaattin Karadağ 1 Mayıs Hazırlık Komitesi
Küçükçekmece Hüseyin Temiz 1 Mayıs Hazırlık Komitesi
Kapitalizm öldürür, mücadele yaşatır!
Saray rejimi oy peşinde!
Canları ve umutları yaşatmak mümkün!
Suçlular yine siyasi rant peşinde!
Emek ve Özgürlük ittifakı "tutum belgesi"
Mata işçisi kazanırsa, işçi sınıfı kazanır!
Bürokratik anlayış metal işçileri örgütlenirse yıkılır!
LC Waikiki işçisi anlatıyor...
Tarihten günümüze Türkiye'de 1 Mayıs
Çin'in Ortadoğu'da artan etkisi
Avustralya nükleer denizaltı ile donatılıyor
ABD'de banka iflaslarının olası sonuçları
Kapitalizm savaş demektir!
İsrail'de hükümet sallanıyor
ver.di yine sattı
Almanya'da grevleri karalama
Avrupa Kadın Konferansı'na doğru
8 Mart'ta ortak ses
Kadınların yaşamları seçim pazarlığında...
İstanbul Gençlik Ümit Altıntaş 1 Mayıs Hazırlık Komitesi
ON'ların çağrısı...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Bosna’da gerçekleşecek Avrupa Kadın Konferansı’na doğru

 

26 Şubat 2023 tarihinde ülkenin dört bir yanından gelen kadınların katıldığı bir günlük toplantı gerçekleşti. 3. Dünya Kadın Konferansı’nın değerlendirilmesinin yapıldığı, eksiklikler, aksaklıkların vurgulandığı, eleştiri ve özeleştirilerin yapıldığı toplantıda canlı tartışmalar yapıldı. 

Avrupa Kıtası Kadın Konferansı için çalışmalar başladı. Almanya’da da Tunus’ta Eylül 2022 de gerçekleşen 3. Dünya Kadın Konferansı’nın başarı ile sonuçlanmasının ardından yerli ve yabancı kadın örgütleri önümüzdeki süreçleri örgütlemek üzere kolları sıvadılar.

26 Şubat 2023 tarihinde ülkenin dört bir yanından gelen kadınların katıldığı bir günlük toplantı gerçekleşti. 3. Dünya Kadın Konferansı’nın değerlendirilmesinin yapıldığı, eksiklikler, aksaklıkların vurgulandığı, eleştiri ve özeleştirilerin yapıldığı toplantıda canlı tartışmalar yapıldı. Konuşulan birçok sorunun arasında Türkiye’den gelen delegelerle ilgili sorun da dile getirildi. Türkiyeli delegelerin bir kişi eksik olmalarına rağmen, bunu bildirmemeleri ve Dilbent Türker’in delege olması ile ilgili sorunun ancak son anda aşılabildiğine değinildi. 

Toplantıda, haziran ayının başında Bosna’nın başkenti Sarajevo’da gerçekleşecek olan Avrupa kıtası kadın toplantısını örgütlemek üzere Almanya’dan delegeler de seçildi. Seçilen 4 delege arasında PİA’dan iki kadın arkadaşımız da bulunuyor. Arkadaşlarımızdan biri Essen bölgesinden Courage kadın örgütü tarafından önerilmişti.

Seçilen delegeler haziran ayında Sarejevo’daki Avrupa Kıtası Konferansı’nı örgütlemekle görevli olacaklar. Avrupa’nın tüm ülkelerinden Bosna’da konferansa katılacak delegeler kendi arasından Avrupa Kıtası Koordinasyonu’nu seçecek. Avrupa Kıta Koordinasyonu diğer kıtaların koordinatörleri ile 2027 yılında yapılması planlanan 4. Dünya Kadın Konferansını ve önümüzdeki yıl Nepal’de yapılacak olan teorik toplantıyı örgütleyecekler.

Toplantıda aralarında TOMİS’in de bulunduğu değişik ülkelerden ve kıtalardan kadınların gönderdikleri mesajlar okundu. TOMİS’in mesajının okunmasının ardından İCOR adına toplantıya katılan Monika Gärtner sahneye adeta fırlayarak Dilbent’le ilgili konuşmak istediğini söylediğinde salonda alkış koptu. Monika, Dilbent’in 25 Kasım Kadına Şiddete karşı Mücadele Günü’nde kadınların yürüyüşünü engelleyen polis tarafından gözaltın alındığını, gözaltında bacağının kırıldığını, daha sonra Dilbent’in sosyal medyada paylaştığı, kırık alçılı bacağı ile gülümseyen yüzü ve ışıldayan gözleriyle zafer işareti yapan resminin yanında gözaltından çıktığını yazdığına değindi. Sözlerini İşte bu “tipik Dilbent!” cümlesiyle bitirdi. Ardından tüm salon bu genç direnişçi devrimci kadının mücadeleci ruhunu coşkulu alkışlarla selamladı.

Bu alkışlar özünde, Dilbent şahsında dünyanın değişik coğrafyalarında direnen kadınların, dünyanın başka kıtalarında kadınlara büyük bir moral motivasyon olduğunun bir kanıtıydı...

TOMİS adına gönderilen ve Dünya Kadın Konferansı sitesinde kısaltılarak yayınlanan mesajın tercümesi aşağıda:

Sevgili yoldaşlar, 

3. Dünya Kadın Konferansı‘nın üzerinden 6 ay geçti. Tunus‘ta dile getirdiğimiz talepleri var gücümüzle hayata geçirmeye ve işçi sınıfının haklı ve meşru mücadelesini güçlendirmeye çalışıyoruz. ... İrili ufaklı kazanımlar elde etmemize rağmen sermayenin AKP iktidarı yeni saldırı dalgaları başlatıyor. Burada gözümüzün önünde bir katliam yaşanıyor. Deprem bir katliama dönüştü. Enkaz altından insanların çığlıkları duyulurken, ağır iş makineleri kullanılarak enkaz kaldırılıyor, hayatta olanlar katlediliyor. Halkımız ölüme ve açlığa mahkûm edilmiştir. Bu deprem de grevleri, direnişleri ve protestoları yasaklamak için bir fırsat olarak kullanıldı. İşçiler sebepsiz yere işten çıkarılıyor, işçi ve emekçinin dayanışma seferberliği kırılmaya çalışılıyor. Her zaman olduğu gibi, devrimciler, ilerici güçler ve devrimci sendikalar şimdiden seferber oldu. Tarihimizden ders alıyor, örgütlü mücadeleye devam ediyoruz. Tüm kalbimizle hissettiğimiz siz yoldaşların dayanışması Türkiye halkına güç ve umut veriyor. İnsan yaşamı ve varoluşu için örgütlü mücadeleyi, soyguncuların egemenliğini yıkmak için sürdüreceğiz. TOMİS sendikası adına hepinizi selamlıyorum. Kapitalist sömürü sisteminin her mekanizmasını örgütlü birlik içinde yeneceğiz. 

Yaşasın uluslararası dayanışma!

 

Portekiz’de grev

 

Portekiz’de 17 Mart günü kamu sektöründe ücret artışları talebiyle ülke çapında bir günlük grev yapıldı. Grevler ağırlıklı olarak hastanelerde, okullarda ve çöp toplama işlerinde gerçekleşti. Sendikalar ücret artışlarının yanı sıra fiyat kontrolleri ve kira artışlarının durdurulmasını da talep ediyorlar. 

Bir günlük grevden sonra, 18 Mart günü de Lizbon’da sokaklara çıkan binlerce kişi bir kez daha yüksek enflasyona karşı ücretlerin yükseltilmesi taleplerini haykırdılar.

Gösterinin çağrısı CGTP Sendikası tarafından yapıldı. Portekiz’de resmi enflasyon artışı şu anda yüzde 7,4, asgari ücret ise 760 Euro’dur.