İçindekiler:

16 Haziran 2023
Sayı: KB 2023/09

Ya örgütlü mücadele ya derin sefalet
"Rahat nefes almak" mücadele ile mümkün!
Soygun düzeninde yola devam!
İlk işleri NATO'ya koşmak
"Kurtarıcı" Amerika'dan
Emekçileri yeni saldırı dalgası bekliyor
Direnmek ya da boyun eğmek
"Skandal veri sızıntısının" hatırlattıkları
Dünyada çocuk işçilik artıyor
Bizi yolumuzdan alıkoyamazsınız!
TPI sözleşmesi üzerine...
"Benian'ın icraatlarından haberi var mı?"
15-16 Haziran, sol hareket ve işçi hareketi
Dünya nükleer cephaneliğe dönüşüyor
G7'ye karşı BRICS!
NATO, Ukrayna'da kara hareketine mi hazırlanıyor?
Göçmenlerin önüne "demir perde"
Düzen mahkemelerine karşı mücadele!
ABD'de grev hakkına saldırı
Basel'de kitlesel ve politik feminist grev!
Paris'te panel
Devrimci Dersim emektar bir militanını yitirdi
ILO'dan Türkiye için uyarı
Çıraklar "çocuk işçi" değilmiş
Kapitalizm işsizlik sorununu çözemez!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Yaşamı köleştirilmiş milyonlarca emekçi için mücadele ediyoruz...

Bizi yolumuzdan alıkoymaya gücünüz yetmez!

 

Bugün (14 Haziran) sabah saatlerinde Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Çorlu Temsilciliği ve çalışanlarımızın kaldığı evler basılarak 2 yoldaşımız gözaltına alınmıştır. Arkadaşlarımız hala emniyette gözaltında tutuluyorlar. AKP iktidarının rutin uygulaması haline gelen keyfi, yasa-kural tanımaz saldırıları reddediyor, devrimci sınıf sendikacılığı ilkelerine bağlı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.

Ülke 21 yıllık AKP iktidarının yarattığı ağır yıkımı yaşıyor. Ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel enkaz tablosunu toplumu koyu bir gericiliğin içine hapsetme çabaları tamamlıyor. Bir avuç para babasının kâr rekorları kırdığı günümüzde, ekonomik yıkımın tüm faturası işçi sınıfı ve emekçilere çıkartılıyor. Yoksulluk ve sefalet derinleşirken, çalışma ve yaşam koşulları orta çağ dönemlerini aratmıyor. İşçi ve emekçileri modern köleliğe boyun eğdirmeye çalışanlar, baskı ve zorbalıkla toplumu sindirmek, teslim almak, hareket edemez hale getirmek istiyorlar. Ülkeyi asalak patronlar için dikensiz bir sömürü cennetine çevirmeye çalışan AKP iktidarı, grevleri yasaklıyor, sendikal örgütlenmenin önüne barikatlar kuruyor. Kolluk gücünü, yargı mekanizmalarını gerici iktidarları için keyfi ve kuralsızca kullanıyor, toplumun tepesine inen sopalara dönüştürüyor.

Yıllardır toplumu kirli manipülasyonlarla yönetenler, yapay ayrımları körükleyerek, ön yargıları kışkırtarak ayakta kalmaya, işçileri birbirine düşmanlaştırmaya, her yolla uysal kölelere çevirmeye gayret ediyor. İşçi sınıfının mücadele örgütleri olması gereken sendikaları ağalar eliyle teslim alanlar, içinde bulundukları karanlığı topluma egemen hale getirmek istiyorlar. Geçmişte olduğu gibi bugün de iktidar sahipleri arzu ettikleri bir toplumu yaratabilmek için baskı ve zorbalığı artırıyor, estirdikleri terör ile işçi ve emekçilere gözdağı vermek istiyorlar. Devrimci sınıf sendikacılığı bayrağını yükselterek, yıllardır birçok alanda kararlı bir biçimde yürüttüğü mücadelesi ile DEV TEKSTİL’in karşı karşıya kaldığı bu gözaltı saldırısı ne ilk ne de son olacak.

Daha önce de Çorlu’da sendikamıza yönelik olarak gerçekleştirilen saldırı, o zaman nasıl püskürtüldü ise şimdi de püskürtülecek. Sendikamız işçi sınıfının kölelik koşullarına mahkûm edilmek istenmesine karşı yükseltilen mücadelenin sesi, sendikaları teslim alan sendikal ağalık düzenine karşı da bir mücadele kürsüsü olmaya devam edecek. Ne AKP iktidarı ne sermaye devleti bizi uğrunda her türlü bedeli ödemeye hazır olduğumuz bu yoldan, bu mücadeleden alıkoyabilecek!

Çalışanlarımız derhal serbest bırakılsın!

Baskılar bizi yıldıramaz.

Devrimci sınıf sendikacılığı engellemez.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası

(DEV TEKSTİL)

14 Haziran 2023

 

DEV TESKTİL ile dayanışma çağrıları...

 

Devrimci Tekstil İşçiler Sendikası’nın Çorlu Temsilciliği’ne yönelik gerçekleşen gözaltı saldırısı ile ilgili dayanışma açıklamaları yapıldı.

Gebze İşçilerin Birliği Derneği açıklamasında, sermayenin “demir yumruğu” görevini üstlenen gerici-faşist iktidarın ilerici, devrimci, muhalif kesimlere dönük saldırılarını ara vermeden sürdürdüğünü belirterek şunlar ifade edildi:

“İşçi sınıfının fiili-meşru mücadele hattının örneği olan GREİF Direnişi’nin ürünü olarak kurulan DEV TEKSTİL’e yapılan bu saldırı işçi sınıfının örgütlenmesine dönük açık bir saldırıdır.

Gebze İşçilerin Birliği Derneği olarak, bu saldırıyı kınıyoruz. İşçilerin birliğini örgütlemek ve sömürüye karşı mücadelenin öznesi olması için çalışanlar olarak, DEV TEKSTİL Sendikası ile sınıf dayanışmamızı yükseltiyoruz.”

Devrimci Gençlik Birliği (DGB), DEV TEKSTİL’in yanında olduklarını belirttiği açıklamada, “Derinleşen ekonomik, sosyal ve siyasal krizin ağır faturasını işçi ve emekçilere kesmek istiyorlar. Bunun karşısında duran, işçi ve emekçilerin haklarını savunan ve onları mücadeleye çağıran devrimci, ilerici muhalif güçlere işte bu yüzden saldırıyorlar!” dedi.

Ankara İşçi Meclisi, kapitalist sistemin kriz içinde olduğunu, sermayenin işçi ve emekçilere ve örgütlerine saldırarak krizi atlatmayı umduğunu vurgulayan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Dahası krizin yükünü emekçilere ödetmeye ve onları öncüsüz bırakmaya çalışıyor.

Fakat biz biliyoruz ki bu saldırılar nafiledir! İşçi sınıfının öfkesinden kurtulamayacaksınız. İşçi sınıfının örgütlenmesinin ve sizden hesap sormasının önüne geçemeyeceksiniz. Saldırılarınız nafiledir. Siz de biliyorsunuz ki bir volkanın üzerinde tahtınıza kurulmuşsunuz. Ama ne tahtınız bakidir ne de sömürü düzeniniz... İşçi ve emekçiler fabrikalardan, emekçi semtlerinden, sokaklardan gelip onlara yaşattığınız cehennemin hesabını soracak.”

DİSK Birleşik Tarım ve Orman İşçileri ve DİSK Devrimci Yapı İnşat İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Haydar Baran, yaptığı açıklamada, “Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası’nın iki çalışanı gözaltına alındı. Sendikal örgütleme haktır gasp edilemez! Örgütlenme özgürlüğü engellenemez! İki DEV TEKSTİL çalışanı derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

İşçi Emekçi Birliği, saldırıyı kınadığı açıklamada “İşçiler içerisinde devrimci bir perspektifle örgütlenme çalışması yapan DEV TEKSTİL’e yapılan saldırıyı kınıyoruz. Gözaltılar, baskılar, tutuklamalar ilericilerin, devrimcilerin meşru haklı mücadelesini durduramaz!” dedi.

Kırşehir İşçi Birliği, Aksaray İşçi Birliği, Kayseri İşçi Birliği, Umut-Sen Trakya ve TOMİS de yaptığı açıklamada, “Gözaltılar derhal serbest bırakılsın!” dediler.

Öte yandan, Gebze İşçilerin Birliği Derneği, Gebze Merkez’de yaptığı duvar gazeteleriyle gözaltı sendika çalışanlara yönelik gözaltı terörünü duyurdu ve dayanışma çağrısı yaptı.