İçindekiler:

16 Haziran 2023
Sayı: KB 2023/09

Ya örgütlü mücadele ya derin sefalet
"Rahat nefes almak" mücadele ile mümkün!
Soygun düzeninde yola devam!
İlk işleri NATO'ya koşmak
"Kurtarıcı" Amerika'dan
Emekçileri yeni saldırı dalgası bekliyor
Direnmek ya da boyun eğmek
"Skandal veri sızıntısının" hatırlattıkları
Dünyada çocuk işçilik artıyor
Bizi yolumuzdan alıkoyamazsınız!
TPI sözleşmesi üzerine...
"Benian'ın icraatlarından haberi var mı?"
15-16 Haziran, sol hareket ve işçi hareketi
Dünya nükleer cephaneliğe dönüşüyor
G7'ye karşı BRICS!
NATO, Ukrayna'da kara hareketine mi hazırlanıyor?
Göçmenlerin önüne "demir perde"
Düzen mahkemelerine karşı mücadele!
ABD'de grev hakkına saldırı
Basel'de kitlesel ve politik feminist grev!
Paris'te panel
Devrimci Dersim emektar bir militanını yitirdi
ILO'dan Türkiye için uyarı
Çıraklar "çocuk işçi" değilmiş
Kapitalizm işsizlik sorununu çözemez!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

“Benian’ın icraatlarından haberi var mı?”

 

Genel-İş üyesi Kırşehir Belediye İşçileri imzalı açıklamanın tam metni şöyle:

Biz Kırşehir Belediyesi işçileri 2019 yerel seçimlerinden sonra DİSK Genel-İş sendikasına üye olduk. DİSK Genel-İş gelecek sorunları bitecekti. Evet, Hizmet-İş gitti, yöneticileri gitti. Evet, biz belediye işçilerinin emeği ve çalışmasıyla Genel-İş Sendikası yetkiyi aldı. Sendikanın adı değişti, yönetici isimleri değişti. Ancak işçinin söz, yetki, karar sahibi olmadığı bürokratik yönetim anlayışında esaslı bir değişim yaşanmadı. Bu nedenle biz belediye işçilerinin payına büyük bir hayal kırıklığı düştü.

Biz işçilerin yaşadığı hayal kırıklığında Genel-İş Kayseri Şube Başkanı Ramazan Benian başroldeydi. Bir sendika başkanı düşünün, emeğin korunması iddiasıyla yola çıksın, ama yetki alınca işçilerle teması kessin, hangi birimde neler olduğundan haberdar olmak için kılını bile kıpırdatmasın, üyesine ‘halin nicedir’ diye sormasın. İşçilerle iletişimi çektiği mesajlarla sınırlandırsın. İşçilerle yüz yüze gelmekten ise özenle kaçınsın.

Bir sendika başkanı düşünün, sendikamızın tüzüğünde yazılı ilkeleri yok saysın. Temsilci seçimlerini göstermelik olarak bile yapmasın. Seçimi, sandığı gereksiz hale getirmek için mesai yapsın. Genel kurul sürecinde delege seçimlere ilişkin tüzüğün gereği olan iş ve işlemleri yapmasın. Üye listesini, delege aday listelerini askıya çıkarmasın. “Sen, sen temsilcisin’ desin.

Bir sendika başkanı düşünün, işçinin seçim yapılmasına yönelik iradesi ortaya çıkınca, seçimden kaçamayacağını anlayınca, delege seçimlerinde, kendi belirlediği delege listelerindeki isimlerin arasından tercih yapmamızı dayatsın. Böylece özelde Genel-İş tüzüğüne, genelde DİSK’İ, DİSK yapan 15-16 Haziran ruhunu yok saysın.

Bir sendika başkanı düşünün, 470 üyesi olan Genel-İş’in Kayseri’de şube olmasını normal saysın. Kırşehir, Boztepe, Akpınar, Mucur’da çalışan bizlerin, toplamda 1200 işçinin iradesini hiçe sayarak Kırşehir’in şube olmasını engellemek için her tür yalana başvursun. Kayseri Şube’ye bağlı olan Kırşehir Temsilciliği yanlışlığında ısrar etsin. Bu yanlış tutuma karşı topladığımız imzaları hiçe saysın. Kırşehir Belediye işçilerinin henüz şube olmaya hazır olmadığını, belediye işçilerini yetiştirdikten sonra Kırşehir’in şube olacağını söylesin.

Bir sendika başkanı düşünün, ne sendikal hareketin dünü, bugününden, ne de Türkiye’deki sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinden zerrece haberi olmasın. İşçiden alınan aidatlardan oluşan gelirlere, giderlere dair üyelerine bilgi vermesin. Eğitim, örgütlenme ve kültürel etkinliklerden özenle uzak dursun.

Bir sendika başkanı düşünün, Kayseri Şube Genel Kurulu’nda Osman Baltacı adlı arkadaşımızla yaşadığı tartışmayı polise taşısın, üyesi Osman Baltacı’yı polise şikayet etme utanmazlığının altına imza atsın.

Ramazan Benian’ın, sendikanın içinde, kurullarında görüşülmesi gereken bir tartışmayı polise taşıman, arkadaşımızı polise şikayet etmen utanç verici bir tutum içinde olduğunun en açık göstergesidir. Bu tutumunla özelde Genel-İş, genelde DİSK’in tarihine kara bir leke çaldın.

Ramazan Benian kendine hakaret edildiğini düşünüyorsan ki eleştirinin disiplinlik bir suç olmadığını biz Genel-İş üyesi işçiler biliyoruz. Buna rağmen suçtur diyorsan, illa da şikayetçi olacağım diyorsan, yapman gereken sendikanın yetkili kurullarını harekete geçirmekti. 

Bir çift sözümüzde Genel-İş merkez yönetimine olacak. Üyesini polise şikayet eden, tüzüğün gereğini yapmamakta ısrar edip Kırşehir’in şube olmasını engelleyen Genel-İş Kayseri Şube Başkanı hakkında ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bizim düşüncemiz açık ve nettir. Ramazan Benian işlediği bu suçlar nedeniyle derhal görevden alınmalıdır.

Osman Baltacı arkadaşımız yalnız değildir. Kırşehir’in şube olması hem tüzüğümüzün hem ahlakın gereğidir. Üyesini polise şikayet eden Ramazan Benian, biz işçiler sen ve senin gibi sendikacıların yaptıkları haksızlık karşısında susmayacağız, Osman Baltacı arkadaşımızın yanında duracağız, Kırşehir’in şube olma hakkını sana yedirmeyeceğiz, kurduğun saltanatı birliğimizin ve mücadelemizin gücüyle yıkacağız!

Genel-İş üyesi Kırşehir Belediye İşçileri