İçindekiler:

1 Eylül 2023
Sayı: KB 2023/14

Örgütlü sınıf, topyekûn mücadele!
Kur Korumalı Mevduat (KKM) ucubesi...
Sarayın bilindik vizyonu: Riyakarlık
AKP, ekonomik kriz ve sınıf mücadelesi
Yaşam hakkı ancak mücadele ile korunabilir!
Suriye ile "normalleşme" mümkün mü?
"Liyakat" ve "mülakat" tartışmaları
1 Eylül Dünya Barış Günü
MESS Grup TİS süreci üzerine...
"Yaşasın onurlu mücadelemiz"
İşçi direnişleri sürüyor...
Sendikalar ve sınıf mücadelesi
Camp David ve BRICS zirvesi
AB Afrika'da yeni bir savaşa mı hazırlanıyor?
İsrail'in tehditleri ve direnişi
Libya-İsrail işbirliği krizi
Ukrayna'da savaşa itirazlar
Gate Gourmet'te işçilerin birliği
Hakan Fidan'ın Kürdistan ve Irak ziyareti
Hacı Bektaşı Veli etkinlikleri üzerine...
"Mental sağlığımız için adımlar atılmalıydı"
Vardık, varız, var olacağız!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Krizin yıkımına karşı...

İşçi direnişleri sürüyor...

 

Plasmek’te direniş var!

Sendikal hakların gaspına, düşük ücrete, işten atmalara, baskı ve mobbinge karşı TOMİS üyesi Plasmek işçisinin direnişi sürüyor.

Plasmek direnişçileri 15 Ağustos’ta fabrika önünde direnişe başladı. Direnişin ilerleyen günlerinde Plasmek kapitalistinin direnişi engelleme girişimlerine rağmen direniş fabrika önünde sürdü.

TOMİS üyesi işçilerin talebi şu şekilde:

 - İnsanca yaşamaya yetecek ücret

 - Baskı ve mobbinge son

 - İşten atılan işçiler geri alınsın

 - Sendikal faaliyete yönelik saldırılar son bulsun!

Plasmek direnişçileri fabrika önünde direnirken pek çok sınıf dostu direnişi ziyaret etti ve dayanışma yükseltildi. Ziyaret eden kurumlar ve kişiler şu şekilde:

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, LCW Direnişçisi Serkan Yılmaz ve Sarıgazi‘den emekçi kadınlar, gece vardiyasından çıkan metal işçileri, öğle arasında fabrika ve atölyelerinden çıkan Birleşik İşçi Hareketi, Sosyalist Kadın Hareketi, Sarıgazi‘de emekçi kadınlar, tekstil işçileri, İşçi Emekçi Birliği, İstanbul KHKlar Platformu

21 Ağustos günü fabrika önünde yapılan basın açıklamasında fabrikada iş “kazası” teşhir edildi.

23 Ağustos günü Plasmek işçileri Yapı Holding önünde keyfi gerekçelerle gözaltına alınan Dev Yapı-İş Sendikası yöneticisi Şahin Uçar‘ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.

23 Ağustos günü Plasmek direnişçisi ve TOMİS üyeleri grevde olan TGS üyesi Sputnik çalışanlarını ziyaret ederek, dayanışma çağrısı yaptı.

26 Ağustos günü Plasmek işçisi ve TOMİS üyeleri grevdeki Corning işçilerini ziyaret etti.

Agrobay’da işten atma saldırısına karşı açıklama

Agrobay Seracılık‘ta Tarım-Sen‘de örgütlenen tarım işçileri hedef alınmaya ve işten atılmaya devam ediyor. 

30 Ağustos’ta saat 15.30‘da sendikalaşan işçilerin işten atılmasına karşı basın açıklaması gerçekleştirildi. Kamuya ait yolun Agrobay sermayesi tarafından gasp edildiği ve girişe güvenlik kulübesi konularak demir ile kapatıldığı görüldü. İşçiler ve sendika durumun hukuksuz olduğunu dile getirdiler. Jandarma yolun açılmayacağını ve basın açıklamasının köşede yapılmasını işçilere dayattı. İşçiler beklediği sırada servislerin geçmesi de bahane edilerek jandarma tarafından kalkanlar ile iteklendi. Servislerin geçişine kadar saldırı devam ederken işçiler duruma tepki gösterdi ve asıl suçlunun Agrobay olduğunu söylediler. 

FEDAŞ işçilerinin direnişi sürüyor

Dersim’de Enerji-Sen üyesi FEDAŞ işçilerinin eylemi dayanışmayla devam ediyor.

Dersim’de Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (FEDAŞ) çalışan DİSK/Enerji-Sen üyesi işçilerin düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı 9 Ağustos’ta başlattığı iş yavaşlatma eylemi devam ediyor. FEDAŞ patronu elektrik abonelerine attıkları mesajla direnişçi işçileri hedef gösterdi. Enerj-Sen Twitter üzerinden yaptığı açıklamada FEDAŞ’a tepki gösterdi.

Hakları için direnen FEDAŞ işçileri, patronun halkı kendilerine karşı kışkırtmasına karşı Sanat Sokağı’nda yaptıkları açıklamada mücadelelerini Dersimlilere anlattı.

Yapı Merkezi işçileri haklarını aldı

Yapı Merkezi işçileri direnişlerinin 15’inci gününde haklarını alarak direnişi sonlandırdı.

Tanzanya’da aylardır gasp edilen maaşları için Yapı Merkezi Holding önünde direnen işçiler haklarını aldı. DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş temsilcileriyle birlikte mücadele eden işçiler direnişin 15’inci gününde alacaklarının bir kısmını alarak direnişi sonlandırdı.

Sputnik grevi sürüyor

TGS ile Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) Türkiye Bürosu arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Ağustos’ta başlayan grev devam ediyor. Sputnik çalışanları adil bir ücret, işten atılanların işe geri alınması, sendikal haklara saygı talep ediyor.

Trendyol Depo önünde direniş!

Esenyurt’ta bulunan Trendyol Depo önünde küçülme bahanesiyle işten çıkarılan işçilerin 27 Ağustos’ta başlayan direnişi sürüyor.

İşçiler talepleri karşılanana dek direnişin devam edeceğini vurguladı. DGD-SEN ve PTT-SEN’in ortak yürüttüğü direnişte işçilerin talepleri şu şekilde:

“Atılan işçiler işe geri alınana kadar

Taşerona ve 5,5 aylık sözleşmelere son verilene kadar

Trendyol‘a sendika girene kadar direnmeye devam edeceğiz!”

Carrefour depo işçilerinin talepleri kabul edildi

Carrefour‘un Esenyurt deposunda promosyon ödemelerinin yapılması için 1 haftadır süren mesaiye kalmama eylemleri sonrası Cumartesi günü işçiler işten atıldı.

28 Ağustos’ta depo işçileri atılan arkadaşlarına sahip çıkarak ve promosyon ödemelerinin yapılması talebiyle iş bıraktı. Bir saat süren eylem sonrasında Carrefour Esenyurt depoda işçilerin talepleri kabul edildi. DGD-SEN işten atılan işçiler geri alındığını ve promosyon ödemelerinin Ekim ayında yapılacağını duyurdu.

Tekstil işçilerinden ek zam talebi

Antep’te tekstil işçilerinin insanca bir yaşam için ek zam talepleri sürüyor. Tekstil fabrikalarında süren kölece çalışma koşulları ve sömürü şartları ağırlaşıyor. Artan hayat pahalılığı ile birlikte geçinebilmek işçiler için giderek zorlaşıyor.

Antep’te işçiler geçtiğimiz haftalarda Şireci, Erkaplan ve Artemis Halı’da ek zam ve sendikalı çalışma hakkı için direnişler gerçekleştirdi.

MDZ İplik’te işçiler iş bıraktırdıktan sonra taleplerini kabul ettirdi.

GAMA Tekstil işçilerinin ek zam talebiyle iş durdurduğunu duyurdu.

ÇMO çalışanları haklarını istiyor

Ankara’da Çevre Mühendisleri Odası çalışanları basın açıklaması düzenleyerek haklarını istedi.

Tez-Koop-İş Ankara 2’Nolu Şubesi’ne üye emekçiler 29 Ağustos tarihinde ÇMO Genel Merkezi önünde eylem yaptı. Açıklamada işçiler talepleri kabul edilmezse iş bırakma eylemi yapacaklarını belirtti.

Belediyelerde eylemler

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Evde Bakım İşçileri, maaş ödemelerinin geç yapılması ve protokol talepleri için İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam Kampüsü’nde 29 Ağustos’ta eylem gerçekleştirdi. Haziran ayında belediye bünyesinde çalışma taleplerini ilettiklerinde ağustos ayının 2’sinde İZDOĞA üzerinden alım yapılacağının söylendiği hatırlatılan açıklamada işçiler haklarını istedi.

Buca Belediyesi işçilerinin koşullarının iyileştirmesi talebiyle 22 Ağustos’ta başlattığı iş bırakma eylemi 23 Ağustos’ta da devam etti. Çarşamba akşamı anlaşma yapıldığı duyuruldu.

Avcılar Belediyesi işçileri ücretlerinde iyileştirme yapılması talebiyle 29 Ağustos’ta eylem yaptı. İstanbul’da Avcılar’a bağlı Gümüşpala Mahallesi’nde bulunan şantiye alanında toplanan işçiler adına Belediye İş 2 No‘lu Şube Başkan Yardımcısı Savaş Doğan konuştu.

Harb-İş üyesi işçilerden eylem

Harb-İş üyesi işçiler insanca yaşam için Kayseri, Ankara, Kocaeli’de eylem gerçekleştirdi. Ek zam talebiyle yapılan eylemlere binlerce işçi katıldı. Kayseri’de eyleme DİSK Dev Yapı-İş ve Kayseri İşçi Birliği destek verdi.

Halkalı metro inşaatında iş bırakma

Cengiz, Kolin ve Kalyon Holding’in Halkalı İstanbul Havalimanı arasında inşa ettiği metro tünelinde çalışan inşaat işçileri, %34’ü bile bulmayan zam teklifine karşı %75 zam talebiyle iş bıraktı.

İSKİ ve İGDAŞ işçilerinden eylem

İBB‘ye bağlı İSPER A.Ş. çatısı altında taşeron çalıştırılan İGDAŞ işçileri ile İstanbul enerji işçileri insanca yaşam ve güvenceli iş talebiyle eylem yaptı.