İçindekiler:

1 Eylül 2023
Sayı: KB 2023/14

Örgütlü sınıf, topyekûn mücadele!
Kur Korumalı Mevduat (KKM) ucubesi...
Sarayın bilindik vizyonu: Riyakarlık
AKP, ekonomik kriz ve sınıf mücadelesi
Yaşam hakkı ancak mücadele ile korunabilir!
Suriye ile "normalleşme" mümkün mü?
"Liyakat" ve "mülakat" tartışmaları
1 Eylül Dünya Barış Günü
MESS Grup TİS süreci üzerine...
"Yaşasın onurlu mücadelemiz"
İşçi direnişleri sürüyor...
Sendikalar ve sınıf mücadelesi
Camp David ve BRICS zirvesi
AB Afrika'da yeni bir savaşa mı hazırlanıyor?
İsrail'in tehditleri ve direnişi
Libya-İsrail işbirliği krizi
Ukrayna'da savaşa itirazlar
Gate Gourmet'te işçilerin birliği
Hakan Fidan'ın Kürdistan ve Irak ziyareti
Hacı Bektaşı Veli etkinlikleri üzerine...
"Mental sağlığımız için adımlar atılmalıydı"
Vardık, varız, var olacağız!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Gate Gourmet’te işçilerin birliği ve dayanışması kazandı

 

Gate Gourmet işyeri işçi temsilcisi Gültekin Malcı, geçtiğimiz nisan ayında, polis nezaretinde işyerinden uzaklaştırılmış ve ardından da işyerine girme yasağı getirilmişti. Buna dair süren davanın yeni duruşması 28 Ağustos’ta Frankfurt iş mahkemesinde görüldü.

Duruşma başlamadan, kalabalık katılımdan dolayı daha büyük bir salona geçildi.

Duruşma hakimi Gate Goutmet’teki kuralsızlık ve hukuksuzlukları görmezden gelirken, sorunu Gate Gourmet yöneticilerinin Malcı’ya yönelik suçlamalarına indirgeyen bir tutum sergiledi. Kısmen de olsa Gate Gourmet kapitalistlerinin son derece açık kuralsızlık ve hukuk tanımaz çok sayıdaki pratiğini de dikkate almak zorunda kaldı.

Firmanın avukatı, mahkeme başkanının uzlaşma önerisini kesin bir dille reddetti. Gültekin Malcı ile çalışmak için güven ortamının kalmadığını söyledi. Gültekin Malcı’nın bundan sonra başka suçlara da meyilli olabileceğini iddia eden avukat, bu suçlamasıyla aslında Malcı’nın Gate Gourmet işçilerinin haklarına işverene karşı savunmaya devam edeceğinden başka bir şey iddia etmiyor.

Mahkemede firma avukatının çağırdığı tanıkların dinlenmesine gerek görülmedi. Karanın ne yönde çıkacağını gören firmanın avukatı ise karardan önce verilen kısa arada salonu terk etti.

Duruşma sonucunda mahkeme bir kez daha G. Malcı’nın işyerine dönmesi ve işyerine girme yasağının kaldırılması yönünde karar verdi. Karar tüm katılımcılar tarafından alkışlarla ve sevinçle karşılandı.

Duruşmaya ezici çoğunluğu Gate Gourmet işçilerinden oluşan yaklaşık 100 kişi katıldı. “Gültekin Malcı ile Dayanışma Komitesi”nin tüm bileşenleri (BİR-KAR, ATİK, MLPD, KPD’nin Yeniden İnşası İçin İşçi Birliği) de katılıp destek verdiler.

Mahkeme çıkışında BİR-KAR temsilcisi tarafından, Dayanışma Komitesi adına bir açıklama yapıldı.

Her şeyden önce kararın sevindirici olduğu söylenerek, tüm süreç boyunca, başta Gate Gourmet işçileri olmak üzere, katılan, destek veren ve mücadele eden herkese teşekkür edildi. Elde edilen sonucun bir başarı ve kazanım olduğu; bunun ise asıl olarak işçilerin temsilcilerinin arkasında durması, dışarıdan verilen desteğin ve ortaya konan mücadelenin ürünü olduğu ifade edildi.

Eğer bu mesele mücadele konusu yapılmayıp, sınırlı da olsa kamuoyuna mal edilmeseydi, sırf hukuki mekanizmalarla bu türden bir sonuç almanın mümkün olamayacağı belirtildi. Aksine sessiz sedasız bitirmenin bir yoluna bakacaklardı. BİR-KAR temsilcilerinin uzun soluklu dayanışması ve tecrübesi üzerinden vardığı sonuç, bundan böyle de, sermayenin her türden saldırısının karşısında birlikte mücadele etmenin son derece önemli olduğu gerçeğidir.

KPD-Wiederaufbau adına da kısa bir konuşma yapılarak, işçiler 1 Eylül’e davet edildi.

 Verilen karara göre Gültekin Malcı’nın işyerine dönmesinin önünde bir engel kalmamış görünüyor. Zira bu seferki karar firma için daha bağlayıcı bir karar. Ancak aynı nitelikte olmasa bile, daha evvel de Gate Gourtmet patronları mahkemenin iki sefer Malcı lehine verdiği kararları tanımayarak, işyerine girişini engellemişlerdi. Yeni karar karşısında işyerinden uzaklaştırma kararında ısrar eden Gate Gourme sermayesi, işçilerin birliklerini ve mücadelelerini karşısına almaya devam edecek.

Gültekin Malcı’nın avukatı, mahkemenin kararına uymayan patronlara karşı suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt

 

Gabon’da askeri darbe

 

Afrika kıtasında askeri bir darbe daha gerçekleşti. Batı Afrika ülkesi Gabon’da ordu yönetimi ele geçirdiğini duyurdu.

Çarşamba günü Gabon 24 TV kanalına çıkan bir grup üst düzey yetkili, hükümetin devrildiğini duyurdu. Son seçimler inandırıcı olmadı ve sonuçlar iptal edildi. Devlet kurumları feshedildi ve sınırlar bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı.  Askerler, “Gabonese halkı adına (...) mevcut rejime son vererek barışı savunmaya karar verdik” dedi. Kısa bir süre önce seçim komisyonu, Başkan Ali Bongo Ondimba’nın başkanlık seçimlerinde oyların yüzde 64’ünü alarak ezici zaferini ilan etmişti. Cumartesi günü yaklaşık 2,3 milyon nüfusun 850 bini oy kullanmaya çağrıldı. İlk kez Cumhurbaşkanı, Parlamento ve belediye düzeyinde aynı anda seçim yapıldı.

İddia edilen sonuç açıklanmadan önce bile Cumartesi günkü oylamanın “özgür ve adil” olduğu düşünülmüyordu. İnternetin kapatılması ve hükümetin gece sokağa çıkma yasağı ilanı nedeniyle 2,5 milyon nüfuslu petrol zengini ülkeden son dönemde neredeyse hiç haber alınamıyor. Bazı radyo ve televizyon kanalları kapatıldı ve neredeyse hiçbir uluslararası seçim gözlemcisine izin verilmedi. Muhalefet adayı Albert Ondo Ossa, birçok sandıkta kendi adının yazılı olduğu oy pusulalarının bulunmadığını söyledi. Daha seçim gününde muhalefet “Ali Bongo ve destekçilerinin sahtekarlığından” söz etmişti. Resmi seçim sonuçlarına göre Ondo Ossa oyların neredeyse yüzde 31’ini almıştı.

Bongo ailesi 56 yıldır iktidarda

Bongo ailesi Gabon’u 56 yıldır yönetiyor. Mevcut başkanın babası Omar Bongo, 1967’den 2009’a kadar ülkeyi demir yumrukla yönetti. Ölümünden sonra, daha önce savunma bakanı olan oğlu devletin liderliğini devraldı. 2018 yılında Ali Bongo Ondimba felç geçirdi. Bu, onun hükümet işleri için çok zayıf olduğuna dair söylentileri alevlendirdi. Gabon’da yine tartışmalı olan 2016 seçimlerinin ardından ciddi huzursuzluklar yaşanmış, en az iki kişi öldürülmüş, parlamento binası ateşe verilmişti. O zaman bile gözlemciler “şeffaflığın” olmayışını eleştirmişlerdi.

Afrika’daki darbeler serisi, Gine, Mali, Burkina Faso ve en son Nijer’deki darbelerin ardından hızla genişliyor. Buna, Gabon eklenmiş bulunuyor. Çarşamba sabahı 64 yaşındaki Bongo Ondimba’nın nerede olduğu belli değildi. Doğrulanmayan haberlere göre iki gündür Fas’ta bulunuyor. Sabah geç saatlerde ordu, devlet televizyonunda Ali Bongo’nun ev hapsine alındığını bildirdi. Oğullarından birinin tutuklandığı söyleniyor.

Gabon, Orta Afrika’da yer alan, yaklaşık 885 kilometrelik Atlantik kıyısına sahip ve 14 OPEC ülkesinden biridir. Ülke aynı zamanda odun, uranyum, demir cevheri ve manganez gibi hammaddeler açısından da zengindir. Gabon›daki darbenin ardından Fransız madencilik şirketi Eramet, faaliyetlerini şimdilik durduracağını duyurdu.