İçindekiler:

23 Nisan 2024
Sayı: KB 2024/07

Haklarımız ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs'a
Yerel seçimler süreci ve sınıf mücadelesi
Türkiye gelir eşitsizliğinde Avrupa birincisi
Hezimete uğrayan saray rejiminin hazımsızlığı
Saray rejimi: Saldırganlık
Çocukların gülüşlerini çaldılar
İşçi ücretlerinde istikrarlı erime sürüyor
İstanbul'da 1 Mayıs etkinlikleri
İzmir'de 1 Mayıs etkinlikleri
Üç kentte 1 Mayıs faaliyetleri
Dört bir yanda 1 Mayıs çağrıları
İşçi kadınlar bir adım öne
Kadın hareketi ve kadın çalışması
BİR-KAR'dan 1 Mayıs çağrısı
Rüsselsheim'da 1 Mayıs toplantısı
Frankfurt'ta 1 Mayıs hazırlıkları
Ortadoğu'da bölgesel savaş manevraları
İran Devrim Muhafızları İsrail'i vurdu
İsrail İran'a mı saldırdı
Gazze soykırımın altıncı ayında
NATO'nun 75. yıl kutlamaları
"Geleceğin Bundeswehr"i nasıl olmalı
ABD-Japonya-Filipinler zirvesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İstanbul’da 1 Mayıs etkinlikleri

 

Esenyurt’ta 1 Mayıs etkinliği

Esenyurt Mehmet Akif Dalcı 1 Mayıs Hazırlık Komitesi olarak bugün (21 Nisan) 1 Mayıs çalışmaları kapsamında etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinlik 22 Nisan 2001’de ölüm orucunda şehit düşen TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli’nin şahsında tüm devrim şehitleri anılarak başladı.

Saygı duruşunun ardında BDSP adına yapılan konuşmada “1 Mayıs’ın sınıfsal özüne uygun ve kitlesel olarak kutlamanın önemine değinilirken, gelinen aşamada Taksim meydanının dışında bir 1 Mayıs örgütlenmesi üzerine yapılan tartışmaların, Taksim 1 Mayıs’ının altını oymak olduğunun altı çizildi. Taksim Meydanı’nın işçi sınıfı mücadelesi için önemine değinilerek 76 1 Mayıs’ının coşkusu ve görkemi karşısında sermaye düzeninin nasıl aciz kaldığını ve devamında 77 yılında Taksim Meydanı’nı nasıl kana buladığı, bu yüzden Taksim Meydanı’nın sadece bir “alan” meselesi olmadığı, tarihsel ve sınıfsal olarak işçi sınıfının kavga meydanı olduğu anlatıldı.

Konuşmada şunlar ifade edildi:

“1977 1 Mayıs’ı sermaye sınıfı ve onun iktidarının, işçi sınıfına karşı saldırıların ne ilki oldu ne de sonuncusu. Tıpkı 77 1 Mayıs’ında olduğu gibi 89 ve 96 1 Mayıslarını da kana bulayan sermaye devleti işçi sınıfının mücadelesini kırmak ve toplumsal muhalefeti boğmak için her türlü yolu ve yöntemi denemiştir. Bugün başta işçi sınıfı olmak üzere sefalete itilmiş geniş yığınlar için 1 Mayıs sermaye düzeni ve onun saldırılarına karşı dişe diş mücadelenin günüdür. Sınıfsal özüne uygun, kitlesel ve militan bir 1 Mayıs örgütleyebilmenin önemi açık ve nettir. Tüm işçiler ve emekçiler, büyük bir öz güven, cüret ve meşrulukla sanayi havzalarında, fabrikalarda ve mahallelerde Taksim 1 Mayıs’ına hazırlık için seferber olmaya davet edilmelidir. Herkesi bir kez daha BDSP saflarında 1 Mayıs’ta Taksim’e çağırıyoruz.”

Etkinliğin devamında serbest kürsü oluşturuldu. Kürsüde çeşitli sektörlerden işçiler konuşmaları ile 1 Mayıs çağrısını yinelediler.

Serbest kürsünün ardından Greif direnişçisi, Bertold Brecth’in Tahterevalli ve Ahmet Arif’in Anadolu şiirinden oluşan bir dinleti sundu.

Etkinlik halayların çekilmesinin ardından, hep birlikte 1 Mayıs marşının okunması, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm” sloganının atılmasıyla sonlandırıldı.

Sarıgazi’de 1 Mayıs toplantısı!

İşçi sınıfının birlik mücadele dayanışma günü 1 Mayıs'a sayılı günler kala sınıf devrimcileri Sarıgazi'de etkinlik gerçekleştirdi.

Sarıgazi’de Şerif Aygün 1 Mayıs Hazırlık Komitesi’nin de çağrıcısı olduğu etkinlikte açılış konuşmasında 1 Mayıs’ın tarihine ve önemine değinildi. 1 Mayıs’ın tarihsel ve sınıfsal özüne uygun bir şekilde Taksim Meydanı’nda yapılabilmesi için çağrı yapıldı. Konuşmanın devamında seçimlerin ardından olumlu bir hava esse de hala işçi, sınıfı ve emekçilerin örgütsüz olduğuna vurgu yapıldı. Sermaye iktidarının karşısında asıl gücün sınıfın örgütlülüğünde olduğu anlatıldı.

AKP iktidarı ve sermayenin yıllardır emekçilerin kazanılmış haklarına saldırdığı ve saldırılar karşısında mücadele çağrısı yapıldı. Konuşmaların ardından çalışma hayatının sorunları ve çözümleri üzerine sohbet edildi.

Küçükçekmece’de işçi buluşması

Küçükçekmece iş cinayetlerine karşı mücadele için 1 Mayıs hazırlık komitesi 1 Mayıs hazırlıkları kapsamında 21 Nisan’da işçi buluşması gerçekleştirdi.

Buluşma başta 1 Mayıslarda ve iş cinayetlerinde hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından açılış konuşması gerçekleştirildi. Buluşmaya metal, tekstil, depo, belediye, hizmet, postane ve gıda sektöründen işçiler katıldı.

Açılış konuşmasında 1 Mayıs’ta tarihsel ve sınıfsal özüne uygun bir şekilde Taksim’de olmak için tüm imkanları seferber etme çağrısı yapıldı. Konuşmada yerel seçimlerde AKP’nin yenilgi almasının işçi ve emekçilerde yarattığı olumlu hava üzerinde duruldu. İşçi ve emekçilerin iktidara tepkisini seçim sonuçlarına yansıdığı belirtildi. Ancak bu tepkinin iktidarı gerçek anlamda yenilgiye uğratacak örgütlü bir güçten uzak olduğu söylendi. İşçi sınıfının örgütlü gücünü büyütmek, eylemli tepkisini açığa çıkartmak için 1 Mayıs’ın önemi üzerinde duruldu.

Konuşmanın devamında Taksim 1 Mayıs’ı üzerine sendikalar ve ilerici-devrimci güçler cephesinden yürüyen tartışmalar da aktarıldı. DİSK’in Taksim çağrısının anlamlı olduğu ancak tutumlarının bu çağrıyı güçlendirmek ve birleşik bir 1 Mayıs örgütlemekten uzak olduğu ifade edildi. Sınıf devrimcilerinin Taksim 1 Mayıs’ını en güçlü ve birleşik şekilde örgütlemek konusunda samimiyetle davranan tüm sendikalar, ilerici-devrimci güçlerle süreci örgütlediği anlatıldı. 2024 1 Mayıs Taksim Platformu’nun çalışmaları üzerine bilgi verildi. Konuşma en güçlü şekilde BDSP saflarında 1 Mayıs’ta Taksim’de olma çağrısı ile sonlandırıldı.

Açılış konuşmasının ardından Filistin’de süren savaş ve AKP iktidarının bu konudaki ikiyüzlü politikaları, asgari ücret tartışmaları, ekonomik kriz, iş cinayetleri, kadın işçi ve emekçilerin yaşadığı sorunlar, Taksim 1 Mayıs’ının işçi ve emekçiler için önemi üzerine konuşmalar gerçekleştirildi. Konuşmalar 1 Mayıs süreci ve 1 Mayıs gününe dair planlamaların yapılması ile sonlandırıldı. Buluşma İşçilerin Birliği Derneği şiir atölyesinin dinletisi ile bitirildi.

DGB’den 1 Mayıs pikniği

Devrimci Gençlik Birliği İstanbul’da 21 Nisan’da 1 Mayıs pikniği gerçekleştirdi.

Piknik ilk olarak ortak sofranın kurulması ile başladı. Ortak sofranın ardından forum gerçekleştirildi. Forumda ilk olarak açılış konuşması yapıldı. 1 Mayıs’ın gençlik için anlamı üzerine kısa bir anlatım gerçekleştirildi. Ölüm orucu şehidi TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli başta olmak üzere 1 Mayıslarda ve devrim mücadelesinde ölümsüzleşenler şahsında saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından tartışma gerçekleştirildi. İlk olarak bir üniversiteli söz alarak 1 Mayıs’ın dünyada ve Türkiye’de ortaya çıkışına ilişkin kısa bir anlatım gerçekleştirdi. 1977 1 Mayıs’ından bu günlere gelinen süreçte devrimci 1 Mayıs’ın önemine vurgu yaparak alanların mücadele edilerek kazanıldığını vurgulandı. Ardından alınan sözlerde ekonomik krize, sermaye devletinin topluma yönelik hayata geçireceği sosyal yıkım saldırılarına değinildi. Dünyada ve Türkiye’de mali-iktisadi krizin faturasının derinleştiğine ve bu faturanın emekçilere, gençlere kesildiğine vurgu yapıldı. Emperyalist savaş ve saldırganlığın arttığına, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşın sürdüğüne, Filistin halkına karşı hayata geçirilen soykırım saldırısının devam ettiğinden bahsedildi. Gençliğin üniversitelerde, yurtlarda ve yaşamın birçok alanında yaşadığı sorunlara, Zeren Ertaş eylemlerinin gösterdiklerine dair konuşmalar yapıldı. Gericiliğin, baskının, sosyal yıkım saldırılarının olduğu zor bir dönemden geçildiğine değinilerek bu zor dönemde ısrarlı ve örgütlü bir şekilde mücadelenin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Forumun sonunda 22 Nisan 2001 yılında ölüm orucunda şehit düşen TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli anıldı. Konuşmada Hatice Yürekli’nin kısa yaşamına sığdırdığı devrim mücadelesi pratiğine ve örgütlü kimliğine vurgu yapıldı.

Yapılan konuşmanın ardından 1 Mayıs günü Taksim’de, 6 Mayıs günü ise Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in şahsında gerçekleştirilecek anma ve eylemlere katılım çağrısı yapılarak forum sonlandırıldı.

Forumun ardından bir üniversitelinin çaldığı bağlama eşliğinde devrimci marşlar ve türküler birlikte söylendi, halaylar çekildi. Müzik dinletisinin ardından piknik bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul