İçindekiler:

23 Nisan 2024
Sayı: KB 2024/07

Haklarımız ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs'a
Yerel seçimler süreci ve sınıf mücadelesi
Türkiye gelir eşitsizliğinde Avrupa birincisi
Hezimete uğrayan saray rejiminin hazımsızlığı
Saray rejimi: Saldırganlık
Çocukların gülüşlerini çaldılar
İşçi ücretlerinde istikrarlı erime sürüyor
İstanbul'da 1 Mayıs etkinlikleri
İzmir'de 1 Mayıs etkinlikleri
Üç kentte 1 Mayıs faaliyetleri
Dört bir yanda 1 Mayıs çağrıları
İşçi kadınlar bir adım öne
Kadın hareketi ve kadın çalışması
BİR-KAR'dan 1 Mayıs çağrısı
Rüsselsheim'da 1 Mayıs toplantısı
Frankfurt'ta 1 Mayıs hazırlıkları
Ortadoğu'da bölgesel savaş manevraları
İran Devrim Muhafızları İsrail'i vurdu
İsrail İran'a mı saldırdı
Gazze soykırımın altıncı ayında
NATO'nun 75. yıl kutlamaları
"Geleceğin Bundeswehr"i nasıl olmalı
ABD-Japonya-Filipinler zirvesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dört bir yanda 1 Mayıs çağrıları!

 

1 Mayıs’a sayılı günler kala sınıf devrimcileri, fabrikalarda, sanayi havzalarında, semt meydanlarında ve işçi mahallelerinde çağrı faaliyetlerini sürdürüyor. BDSP’nin “Sömürüye, baskıya, sosyal yıkıma geçit verme! Haklarımız ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs’a” şiarlı bildirileri ve “Yaşasın 1 Mayıs! Özgürlük, devrim, sosyalizm!” ve “Sömürüye, baskıya, sosyal yıkıma geçit verme! Haklarımız ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs’a” şiarlı afişleri dört bir yanda emekçilere ulaştırıldı.

İzmir’de bildiriler Karşıyaka İzban çıkışında, Çiğli Üstgeçitte, Halkapınar Metro çıkışında ajitasyon koşuşmaları eşliğinde işçi ve emekçilere ulaştırıldı. Afişler Buca, Alsancak, Bornova, Çiğli Merkez, Çiğli Güzeltepe, Aliağa Merkez ve Yeni Mahalle’de yaygın olarak kullanıldı.

Ege İşçi Birliği’nin çağrı afişleri Buca, Bornova, Alsancak, Çiğli, Menemen ve Aliağa’ya yapıldı.

DGB Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe kampüsü etrafı, Üçkuyular ve Ege Üniversitesi civarına astığı afişleriyle 1 Mayıs çağrısını gençliğe taşıdı.

İstanbul’da Söğütlüçeşme Marmaray-Metrobüs çıkışında bildiriler ajitasyon konuşmalarıyla emekçilere ulaştırıldı. Bildiri dağıtımında Emeğin Kurtuluşu’nun yeni sayısı da kullanıldı. BDSP ayrıca Kadıköy'de Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray çevresine, Altıyol’a, Caferağa mahallesine, Rıhtım’a ve Çarşı’ya, Beşiktaş’ta ise Yıldız Teknik Üniversitesi çevresine, Barbaros bulvarına ve Abbasağa parkının çevresine 1 Mayıs’a çağrı yapan afişler astı.

DGB astığı afişler ile gençliğe 1 Mayıs çağrısını taşımaya devam ediyor. 1 Mayıs afişleri Kadıköy’de ve Beşiktaş’ta yaygın olarak kullanıldı.

“Esenyurt Mehmet Akif Dalcı 1 Mayıs Hazırlık Komitesi” “Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!” diyerek Taksim 1 Mayıs çağrılarını sürdürüyor. Esenyurt’ta bulunan çeşitli fabrikalarda ve metrobüs duraklarında bildiriler işçi emekçilere ulaştırıldı. Esenyurt’un pek çok yerinde yazılama, stencel ve stecker yapıldı.

Küçükçekmece’de İkitelli Atatürk ile Şahintepe mahallesi, Cevizlibağ, Topkapı ve İkitelli OSB’ye yaygın şekilde afiş yapıldı.  Okmeydanı ve Cevizlibağ Metrobüs duraklarında ise bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Yenibosna Kocasinan, Zafer ve Atatürk mahallesine stickerlar yaygın olarak yapıldı.

Ayrıca Emeğin Kurtuluşu gazetesinin son sayısı işçi ve emekçilere ulaştırıldı.

Sarıgazi’de bildiri dağıtımları yapıldı. Dudullu OSB’de yapılan çağrıda işçilerle 1 Mayıs üzerine sohbet edildi. Taksim Meydanı’nın anlamı üzerine konuşuldu. Afişler Sarıgazi, Dudullu ve Samandıra’da yapıldı. 

Kayseri’de 1 Mayıs’a ilişkin bildiri ve afişlerin tümü OSB ve Belsin, Doğu sanayi, Osmanlı, Eskişehir bağları ve Battalaltı semtlerinde kullanıldı.

1 Mayıs hazırlık ilgili olarak işçi komitesinin belirlediği hedef işyerlerinde toplantılar yapılıyor. Bu çerçeve de Kayseri Yem, Saray Çiftliği, önemli bir metal fabrikası olan Erbosan ve Merkez Çelik’te 1 Mayıs’a hazırlık toplantıları yapıldı.

Öte yandan DİSK bileşenlerinin 1 Mayıs'a ilişkin el ilanları ve Kayseri İşçi Birliği'nin el ilanları OSB de yaygın olarak dağıtıldı.

Son iki yılda en fazla işçi katılımı olan devrimci 1 Mayıs hedefine kilitlenen sınıf devrimcileri başarılı oldular. Sınıf devrimcileri Kayseri’de 2024 1 Mayıs’ının devrimci ve işçi katılımı açısından önceki yılları aşması hedefine kilitlendiler. 

Kızıl Bayrak / Kayseri - İzmir - İstanbul

 

 

“Taksim’de, 1 Mayıs’ı birlikte örgütlemeye”

 

2024 1 Mayıs Taksim Platformu, yazılı açıklama yaparak tüm toplumsal güçleri kendi talepleri ve renkleriyle Taksim 1 Mayıs’ını birlikte örgütlemeye ve büyütmeye çağırdı. Platformun açıklamasının tamamı şu şekilde:

“2024 1 Mayıs’ına sayılı günler kaldı.

Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ın, yerel seçimler gündemi, bayram tatili vb. etkenlerle zayıf bir ön örgütlenme süreciyle geçmemesi için, aynı zamanda kitlesel, birleşik, devrimci bir 1 Mayıs’ın toplumsal mücadeleye katacağı dinamizmi ortak bir çalışmanın yaratacağı coşkuyla örgütlemek için bir dizi çalışma gerçekleştirildi.

Mart ayının ortalarında İşçi Emekçi Birliği’nin hemen her kurum/parti/sendikaya ulaşarak başlattığı toplantıların ardından, İşçi Emekçi Birliği’nden de geniş bir yelpazeyi oluşturan bir 1 Mayıs birlikteliği ortaya çıktı.

2024 1 Mayıs Taksim Platformu, bu sene 1 Mayıs’ın Taksim’de kitlesel geçmesi için de ön çalışmalarıyla işçi havzalarında, pazar yerlerinde, kent meydanlarında, “tarihsel ve sınıfsal özüne uygun, birleşik, devrimci” bir 1 Mayıs duyurularını yapmaya başladı. Aynı zamanda Nisan ayının başında, DİSK ve KESK ile de görüşerek sürecin hep beraber örülmesi çağrısında bulundu.

Taksim 1 Mayısı’nı kitlesel, coşkulu ve mücadele ruhuna uygun örgütleyerek direnişi ve umudu büyütmenin hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda mücadeleci sendikaların da bir araya gelerek yürüttüğü ortak 1 Mayıs çalışmalarını da önemsiyoruz.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin de açıklamalarında ortaya konulduğu gibi, başta işçi sınıfı olmak üzere, halkların, kadınların, gençlerin, öğrencilerin, doğasını yaşamını savunanların kendi talepleri ile 1 Mayıs alanı Taksim’de olması da ortak sorumluluğumuzdur.

Tüm emek ve meslek örgütleri, devrimci, sosyalist kurumlar buna uygun tutum almak zorundadır.

Oysa DİSK’in tek başına bu süreci valilik ve içişleri bakanı ile görüşmelerle, sadece CHP ile yürüttüğü ‘kulis faaliyetleri’ ile örgütlemeye çalışması bu ortak sorumluluğa uzak bir tutumdur. 2024 1 Mayıs’ının yüreği Taksim’de atan tüm toplumsal kesimlerle birlikte örgütlenmesi gerekir. DİSK’in bu sene bugüne kadar aldığı tutum, 1 Mayıs’ı birleşik, kitlesel, tarihsel ve sınıfsal özüne uygun örgütleme çabasından uzaktır. Biz bir kere daha 1 Mayıs’ın tarafı olan tüm güçlere, birleşik mücadele zeminlerini güçlendirme çağrısı yapıyoruz.

Tüm toplumsal güçleri, kendi talepleriyle kendi renkleriyle Taksim’e giden yolları hep birlikte yürümeye, emeğin ve direnişin meydanı olan Taksim’de, 1 Mayıs’ı birlikte örgütlemeye ve büyütmeye çağırıyoruz.

21 Nisan 2024”