İçindekiler:

23 Nisan 2024
Sayı: KB 2024/07

Haklarımız ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs'a
Yerel seçimler süreci ve sınıf mücadelesi
Türkiye gelir eşitsizliğinde Avrupa birincisi
Hezimete uğrayan saray rejiminin hazımsızlığı
Saray rejimi: Saldırganlık
Çocukların gülüşlerini çaldılar
İşçi ücretlerinde istikrarlı erime sürüyor
İstanbul'da 1 Mayıs etkinlikleri
İzmir'de 1 Mayıs etkinlikleri
Üç kentte 1 Mayıs faaliyetleri
Dört bir yanda 1 Mayıs çağrıları
İşçi kadınlar bir adım öne
Kadın hareketi ve kadın çalışması
BİR-KAR'dan 1 Mayıs çağrısı
Rüsselsheim'da 1 Mayıs toplantısı
Frankfurt'ta 1 Mayıs hazırlıkları
Ortadoğu'da bölgesel savaş manevraları
İran Devrim Muhafızları İsrail'i vurdu
İsrail İran'a mı saldırdı
Gazze soykırımın altıncı ayında
NATO'nun 75. yıl kutlamaları
"Geleceğin Bundeswehr"i nasıl olmalı
ABD-Japonya-Filipinler zirvesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sömürüye, baskıya, sosyal yıkıma karşı işçi kadınlar bir adım öne!

1 Mayıs’ta alanlara!

 

Tıpkı 8 Mart gibi 1 Mayıs da işçi ve emekçi kadınların güçlü şekilde alanlarda olması gereken bir kavga günüdür. İşçi sınıfı ve emekçiler bu önemli kavga gününü çok yönlü saldırıların arttığı, kirli savaş politikalarıyla kardeş halkların katledilmeye devam edildiği bir süreçte karşılıyor.

Saldırılar artıyor!

DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’na (2023) göre Türkiye geniş tanımlı işsizlikte Avrupa şampiyonu ve her 5 kadından yalnızca 1’i kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alabiliyor. Geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 38,8 iken bu oran genç kadınlarda yüzde 48,8’e çıkıyor. İşsizlik, güvencesiz çalışma en çok kadınları zorluyor. Seçimlerin geride kalmasının ardından saray rejimi sermeyenin talepleri doğrultusunda sosyal yıkım politikalarına son sürat devam edeceğini ilan etti. Sosyal yıkım saldırılarından en fazla etkilenen kesimin emekçi kadınlar olduğu açıktır. Diğer yandan, Anayasa tartışmaları adı altında kadınların kazanılmış haklarına saldırmak için fırsat kolluyorlar.

Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri artıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı anıt sayaca göre 2014 yılından beri Türkiye’de 3 bin 850 kadın öldürüldü. Bu sayıya her gün yenileri ekleniyor. Yapılan araştırmalar İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinden beri kadın cinayetlerinin çok daha fazla arttığını gösteriyor.

Kölece çalışmaya karşı sendikalaşma hakkını kullanan kadın işçiler erkek işçilerle birlikte işten atılıyorlar. Ancak Özak, Agrobay ve Lezita’da olduğu gibi işçi direnişlerinde kadın işçiler en önde direnmeye devam ediyorlar. Sermaye ile iş birliği içerisinde hareket eden kolluk güçlerinin saldırıları, kaymakamlıkların eylem yasakları vb. saldırılar onları engelleyemiyor.

İktidarın korkulu rüyası olan kadın hareketi eylem yasaklarıyla, polis saldırılarılarıyla, mahkemelerde verilen cezalarla engellenmeye çalışılıyor. Eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyüten devrimci kadınlar ve Kürt kadınlar gözaltı, tutuklama terörü ve hapishanelerde sistematik hale gelen işkencelerle sindirilmek isteniyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar kadınlar direnmeye devam ediyor.

Cevabı 1 Mayıs alanlarında verelim!

Van’da yaşanan fiili kayyım uygulamasına karşı ortaya konan direniş, kadınların tek adam rejimine karşı gösterdiği eylemli tepkiler, işçilerin fabrikalarında iş yerlerinde gerçekleştirdikleri işçi direnişleri çoğalmalı, süreklileşmeli ve birleşebilmelidir. Bu mücadelelerin büyümesi ve birleşmesinde işçi ve emekçi kadınların aktif rol oynaması sağlanabilmelidir. Çifte sömürüyle ezilen, toplumsal yaşamın tüm alanlarında baskı, mobbing ve şiddetle boğuşan işçi ve emekçi kadınların bir adım öne çıkabilmesi gerekmektedir.

2024 1 Mayıs’ında başta Taksim olmak üzere, tüm 1 Mayıs alanlarında emekçi kadınlar çok yönlü saldırılara karşı güçlü bir yanıt verebilmelidir. İki sınıfın kavga günü olan 1 Mayıs’ta işçi ve emekçi kadınlar sınıf kinlerini kuşanıp sermaye iktidarının topyekün saldırılarına karşı güçlerini gösterebilmelidir.

B. Koza

 

İzmir’de 1 Mayıs hazırlıkları

 

Sınıf devrimcileri İzmir’de 1 Mayıs hazırlıklarına başladı. Buca, Çiğli ve Aliağa’da toplantı yapıldı.

Ekonomik ve sosyal yıkımın milyonlarca emekçinin hayatını yaşanmaz hale getirdiği bir dönemde yaklaşan 2024 1 Mayıs’ına dönük hazırlıklar İzmir’de devam ediyor. İzmir’de sınıf devrimcileri gerçekleştirdikleri toplantılarla hem geride kalan seçim sürecini değerlendirdiler hem de 1 Mayıs dönemi boyunca alanlarda yürütülecek çalışmaları ele aldılar.

Buca’da gerçekleşen hazırlık toplantısında seçim sürecinin siyasal tabloda yol açtığı sonuçlar ele alındı ve 1 Mayıs’a dönük planlamalar gözden geçirildi. Seçim sonuçlarının iktidar için bir yenilgi olduğunu ancak bunun iktidarı sınıfa dönük saldırıları uygulamaktan alıkoymayacağı belirtilen toplantıda saldırılara geçit vermemek için 1 Mayıs’ın önemi ve barındırdığı imkanlar üzerinde duruldu. İşçi sınıfı ve emekçileri sosyal yıkım, baskı ve sömürü politikalarına karşı hangi araç ve yöntemlerle alana taşınacağının tartışıldığı toplantı daha önceki planlamaların gözden geçirilmesinin ardından yeni bir toplantı tarihinin belirlenmesiyle sona erdi.

Çiğli’de ise gerçekleşen söyleşide seçim sonuçları ve sınıf hareketinin durumu üzerine yapılan sunumun ardından yaklaşan 1 Mayıs’ın önemi, örgütlenme sorunları, propaganda araçları, belediye ve tekstil sektöründe yaşanan güncel sorunlar ve yerel secim çalışması deneyimleri üzerine anlamlı tartışmalar yapıldı.

Ege İşçi Birliği bünyesinde oluşturulan Aliağa 1 Mayıs Hazırlık Komitesi ise ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Daha önce yapılan planlamaların gözden geçirildiği toplantıda 1 Mayıs çalışmalarının pratik sorunları ele alındı. Seçim sonuçları ve 1 Mayıs üzerine değerlendirmeler yapıldı. 1 Mayıs dönemi boyunca gerçekleştirilecek etkinlikler üzerine yeni planlamalar yapıldı. Öte yandan Ege İşçi Birliği’nin “Bir zincir yetirenler bir dünya kazanacak/ Sömürü zincirlerini kırmak için 1 Mayıs’a şiarlı afişi çıktı.

İzmir’de sınıf devrimcileri 1 Mayıs boyunca değişik yerellerde gerçekleştirecekleri farklı etkinlik ve propaganda çalışmalarıyla 1 Mayıs’a hazırlanacaklar. Değişik bölge ve semtlerden araçlar kaldırarak 2024 1 Mayısı’nı kitlesel bir işçi eylemine çevirmek için bütün imkanlarla seferber edecekler.

Kızıl Bayrak / İzmir