İçindekiler:

29 Mayıs 2024
Sayı: KB 2024/09

Siyasal hak ve özgürlükler mücadelesini büyütelim
Kiminle, ne için "normalle?me"?
Kobanê Davası ve "adalet"
Kobanê Davası ve rejimin sureti
Rejim riyakarlığın dozunu arttırıyor
Yeni "suç" icat ediliyor: "Etki ajanlığı"
Krizin faturasını kapitalistler ödesin!
Asıl felaket gerici-faşist düzendir!
Haziran Direnişi'nin 11. yılı
Yerli-milli aparatlar
Mücadelemiz büyüyerek devam edecek
1 Mayıs tutuklamaları protesto edildi
Saray rejiminin "Tasarruf Paketi"
Nakba'nın 76. yılında direnişi devam ediyor
Üç ülkeden Filistin'i tanıma
İsrail'in soykırım saldırısı
İslam devletlerinin Filistin hamaseti
Lahey'den tutuklama emri talebi
Şi Jinping'in Avrupa ziyareti
Çin'den Tayvan'a kuşatma
İEKK Kadın İşçi Çalıştayı sonuç bildirgesi
Gericiliğin ortak dili
Güçlü aile!
Maarif Modeli
Yasaklar baharın gelişini engelleyemez!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Yasaklar baharın gelişini engelleyemez!

 

Geçtiğimiz günlerde Bursa Uludağ Üniversitesi öğrenci toplulukları rektörlüğe bahar şenliği yapmak için başvuruda bulundu. Talep, rektörlük tarafından şu gerekçeyle reddedildi:

“Artık eskisi gibi bizim ahlak ve geleneğimize uygun olmayan tasvip etmediğimiz şenlikler olmayacak. Akşam saatlerinde kızlı erkekli böyle konserler istemiyorum.”

Bu gerici ve keyfi tavır üzerine öğrenci toplulukları, üniversite yerleşkesinin de yer aldığı Görükle’de belediye tarafından gerçekleştirilecek gençlik festivaline dahil olma kararı aldı. Festivalde yer alan topluluklar üniversite yönetimi tarafından kapatılmakla tehdit edilse de öğrenciler kararlarından geri adım atmadı.

Bahar şenlikleri üniversitelerde yıllardır süregelen bir öğrenci etkinliğidir. Özellikle köklü üniversitelerde gelenekselleşmiş ve mücadele edilerek kazanılan bir alan haline dönüşmüştür. Genellikle üniversitenin ilerici öznelerinin örgütlediği, alternatif grupların ve muhalif sanatçıların davet edildiği, özgün sorunların dile getirildiği, stantların açılabildiği, öğrenci topluluklarının kendi üretimlerini sergileyebildikleri şenlikler yazık ki geride kaldı. Gelinen noktada diyebiliriz ki ODTÜ dışında alternatif bahar şenliklerinin örgütlenebildiği bir üniversite kalmadı. Öğrencilerin yoğun ısrarları üzerine kayyım rektörlerin tam denetiminde gerçekleşen içi boşaltılmış bahar şenlikleri ise geçmişte üniversite bileşenlerinin kolektif emekle gerçekleştirdikleri şenliklerle alakasızdır.

Öyle ki artık bahar şenlikleri sermayedarların sponsorluğu çerçevesinde, ücretli ve “makul” şarkıcıların davet edildiği konserlere dönüşmüş durumdadır. Buna rağmen, saray tarafından atanan gerici rektörler şenlikleri tamamen yasaklamak için çaba harcıyorlar.

Keyfi yasaklara karşı mücadeleye!

Geçtiğimiz haftalarda ODTÜ Bahar Şenliği’nin Devrim Stadyumu’nda yapılmasına izin verilmedi, Ankara Üniversitesi İnek Bayramı’na kısıtlama getirildi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde gerçekleştirilmek istenen şenlik yasaklandı, Koç Üniversitesi ise fahiş fiyatlı konseri öğrenciler izlemesin diye kampüs içerisinde adeta duvar ördü…

Tablodan da anlaşılacağı üzere bahar şenlikleri bugün keyfi engellemeler, sansür dayatmaları ve türlü saldırılar ile yasaklanmak istenmektedir. Bu yasakların gerisinde ise hiç kuşkusuz iktidarın her fırsatta dile getirdiği “kültürel egemenlik” sağlama; dindar/kindar ve sorgulamayan bir nesil yaratma hedefine ulaşma hevesi yatmaktadır.

Tüm bu saldırılar karşısında öğrenciler birbirlerinden güç aldı, susmadı, kabullenmedi. ODTÜ’de keyfi yasağa karşı binlerce öğrenci günlerce rektörlük önünde eylemler gerçekleştirdi. Ankara Üniversitesi öğrencileri İnek Bayramı’nı tüm keyfi dayatmalara ve sansür saldırısına rağmen gerçekleştirdi. Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin çabası, yasaklar karşısında irade koyabilmenin örneklerinden biri oldu. Koç Üniversitesi öğrencileri barikatların önünde eylemler gerçekleştirdi. Dinci-gerici zihniyetin küstahça dayatmalarına, baskıyı arttıran kayyım rektörlere, üniversiteleri arka bahçeleri haline getiren sermayeye karşı tek çıkış yolu mücadeledir. Bu gerici ablukayı dağıtmak, kalıcı baharları getirebilmek için örgütlü mücadeleyi yükseltelim!

M. Nevra

 

Soykırıma karşı işgal, boykot, direniş!

 

Siyonist İsrail’in ABD, İngiltere ve batılı emperyalist güçlerin desteğini alarak Filistin halkına karşı uyguladığı soykırım ve işgal saldırısı 8. ayına yaklaşıyor. Dünyanın bir dizi ülkesinde emekçiler ve gençler Filistin halkıyla eylemli dayanışmayı büyütüyor. Eylemli dayanışmanın en anlamlı örnekleri ise Nisan ortasından bu yana ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Yunanistan, İsviçre, Hollanda ve bir dizi başka ülkede bulunan üniversitelerde yaşanıyor.

Başta ABD olmak üzere İsrail destekçisi birçok devlet, 7 Ekim Aksa Tufanı’ndan bu yana Gazze’de süren soykırıma karşı kitlelerin yükselen sesini kısmak için saldırılar hayata geçirdi. Tüm bu baskı ve saldırılara rağmen ABD’deki Colombia Üniversitesi öğrencilerinin başlattığı görkemli direniş ABD sınırlarını aştı, farklı ülkelerdeki üniversitelere yayıldı. Filistin halkıyla dayanışma eylemlerine dönük saldırılara karşı güçlü bir yanıt verilmiş oldu.

Dünya çapında gençliğin ve eğitim emekçilerinin soykırım saldırılarının hedefinde olan Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini güçlendiren bu çıkışı emperyalistleri ve İsrail işbirlikçilerini fazlasıyla rahatsız etti. Üniversite işgallerine varan bu eylemli dayanışmaya tahammül edemeyen sermaye devletleri azgın polis saldırılarını hayata geçirmeye başladı. Sadece ABD’de 2000 binden fazla öğrenci gözaltına alındı. Birçok ülkede kurulan dayanışma kamplarına dönük polis saldırıları gerçekleştirildi. Ancak, tüm bu saldırılara rağmen Filistin halkıyla dayanışma eylemleri gün geçtikçe büyüyerek sürüyor. Sözde “demokratik” yönetimleri ile övünen ülkelerin demokrat maskesi de dünyanın dört bir yanında süren direnişlerin karşısında düşmüş bulunuyor.

Filistin’e yönelik soykırım saldırılarına, sermaye devletlerinin Siyonist rejimle sürdürdükleri ilişkilere, demokratik haklarının gasp edilmesine karşı direnişi ve enternasyonal dayanışmayı büyüten üniversite gençliğinin ve akademisyenlerin mücadelesinin yanındayız. Herkesi Filistin halkı ile dayanışmayı büyüten üniversitelilerin mücadelesini sahiplenmeye çağırıyoruz.

Emperyalizm ve Siyonizm enternasyonal dayanışma ve mücadeleyle yenilecek! Direnen halklar kazanacak!

Devrimci Gençlik Birliği

16 Mayıs 2024