10 Nisan'04
Sayı: 2004/06


  Kızıl Bayrak'tan
  Yayılan ve sertleşen kararlı halk direnişi
  Şiiler birçok kentte silahlı direnişe geçtiler!
  Irak'ta büyüyen direniş, NATO zirvesi ve devrimci görevler
  Felluce'de kitlesel katliam ve görkemli direniş!
  NATO Zirvesi yaklaşırken devlet terörü tırmandırılıyor...
  Taleplerimizle 1 Mayıs'a hazırlanıyoruz...
  Bakırköy Sümerbank işçileri özelleştirmeye karşı direniyor!
  1 Mayıs, emperyalist barbarlığa, kapitalist sömürüye son verme çağrısıdır!
  İMF programları iptal edilsin!
  Seçim oyunu bitti, sıra saldırılarda
  "Ekonomi iyiye gidiyor" balonu sönüyor
  "Modern zamanlar"da işçi sağlığı ve iş güvenliği
  Sınıf ve kitle çalışmasında kazanımlarımızı büyütecek ve geleceği kazanacağız!
  Esenyurt ve Kıraç'ta seçim çalışması...
  Arafat şahsında hedeflenen Filistin direnişidir
  Bush'un "terör danışmanı"nın ifşaatları
  3 Nisan'da 2 milyon işçi ve emekçi alanlara çıktı...
  Avrupa'da yüzbinler alanlarda!
  Avrupa'da 3 Nisan gösterileri: Sosyal saldırılara karşı kitlesel sınıf tepkisi
  Olanakları güce dönüştürmek!
  Paris'te "İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği!" gecesi
  OSB ve İMES İşçileri Derneği açıldı!
  İmralı Partisi içinde neler oluyor?
  Adana'da saldırılar protesto edildi
  Basında Irak direnişi...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Esenyurt ve Kıraç’ta devrimci seçim çalışması...

Devrim ve sosyalizm bayrağını
daha da yükselteceğiz!

Esenyurt: Binlerce emekçiyle yüzyüze geldik,
onlarca fabrikaya doğrudan ulaştık

Esenyurt’ta 3 bölgede yoğunlaşan, genel propagandayla da Esenyurt’un toplamına seslenen, yaygın ve yoğun bir çalışma yapmayı planladık. Örgütlülüğümüzü yaygınlaştırmak, genç unsurlarımızı siyasal çalışma içerisinde eğitmek, yeni güçlere ulaşmak ve düzenin seçim oyununu bozmak, devrim ve sosyalizm fikrini işçi ve emekçiler arasında yaygınlaştırmak amacıyla bir siyasal çalışmayı gündemimize aldık.

Esenyurt solun kalelerinden biri olarak görülmesine rağmen, düzenden kopuşun çok zayıf olduğu, devrimci çalışmaya açık olmasına rağmen devrimci mücadeleye karşı kayıtsızlık ve edilgenliğin yaygın olduğu bir bölge. Son 15 yıllık dönemde devrimci değerler üzerinden prim yapan, bütün devrimci değerleri yozlaştıran, kendi rantı için kullanan ve sol potansiyeli de kendisine bağlayan bir yerel yönetimin varlığı, bunu besleyen bir faktör. Bu dezavantajlara karşın devrimci program ve şiarlarımız üzerinden bir çalışma yürüttük. İşçi ve emekçilerin ilgisi daha ziyade, AKP’ye karşı solcu görünen adaylardan kimin tercih edileceğine odaklanmıştı. Esenyurt oldukça yoğun, saflaşmaların gözle görülür şekilde yaşandığı bir seçim dönemi yaşadı. Emekçiler için sorunun özü AKP’nin gelmemesi, rantçıların tek derdi ise mevcut yönetimle bir 5 yıl daha rant kaynaklarını elde tutmaktı.

Sonuç olarak seçim döneminde yaygın bir çalışma yürüttük. Gazete satışında ve okur sayısında artış, ilişki ağının önemli ölçüde gelişmesi, binlerce emekçiyle yüzyüze gelinmiş olması, genç kadroların yoğun bir şekilde çalışmaya katılması ve siyasal pratik içinde eğitilmiş olmaları, güçlü bir genel propagandanın örgütlenmiş olması ve BDSP adına 400 kişilik bir etkinliğin yapılmış olması, yürütülen çalışmanın güçlü yönlerini gösteriyor.

Çalışmamızın zayıf kalan yönlerini ise şu şekilde özetlemek mümkün: Aday tanıtım çalışmasının son haftaya sıkıştırılması, çalışmanın toplamda BDSP çalışması olarak kurgulanması ve aday tanıtımının öneminin gereğince yapılmaması. Pratik çalışmanın yoğunluğundan dolayı son haftayı planlandığı biçimde yoğunlaşmış bir kitle çalışması ve aday tanıtımı için değerlendirmek de mümkün olmadı.

Seçim çalışmasının deneyim ve birikimleri 1 Mayıs’a daha güçlü bir hazırlığın imkanları anlamına geliyor. Bu imkanları en iyi şekilde değerlendireceğiz.

Kıraç: Fabrikaların önemli
bir kısmına ulaştık

Seçim çalışmamızda temel alan olarak seçtiğimiz bölgelerden biri de Kıraç’tı. Kıraç yaklaşık 300 fabrikanın bulunduğu, 40 bin işçinin çalıştığı bir sanayi bölgesidir. Bu işçilerin yaklaşık 2 bini bölgede oturmaktadır. Geri kalanı ise İstanbul’un değişik bölgelerinden gelmektedir. Kıraç patronlar için ucuz emek pazarı, işçiler için ise kapitalist sömürünün kuralsızca yürütüldüğü bir sömrü cehennemidir.

Kıraç bölgesindeki fabrikalar sınıf çalışmamızda oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Esenyurt, Kıraç, Haramidere ve Beylikdüzü’nde yürüttüğümüz siyasal sınıf çalışmamız, 5 yıldır kesintisiz bir şekilde sürmektedir. Kıraç’taki fabrikalara şimdiye kadar tüm genel propaganda araçlarımızla sesleniyorduk. Bölgedeki sınıf mücadelesini yakından izlemekte, eylemli süreçlere müdahale etmekte, olanak olduğu ölçüde de içinde yer almaktayız. Bu yakın ilgiyi daha ileri bir düzeye taşımak için seçim çalışmasında Kıraç’tan da bağımsız aday çıkartmaya, seçim çalışmasını burada da yoğun olarak yürütmeye karar verdik. Yereldeki ilişki ağımızın zayıflığına rağmen buradaki sınıf çalışmasını daha ilerden örmek için böyle bir adı attık.

Bölgeye ilk olarak anket taramasıyla girildi. Ardından seçim bildirgemizin elden dağıtımı yoluyla semtler tarandı. Bu arada gazete satışı örgütlü bir şekilde yürütüldü ve belli bir okur ağı oluşturuldu. Bir dizi ev ziyareti, toplantılar, nispeten güçlü bir büro açılışı, 8 Mart’la ilgili bir film gösterimi yapıldı. Bölgeye yabancılığımız, ilişki ağımızın zayıflığı ve bölgede SHP’den Ferhat Tunç gibi popüler bir adayın varlığına rağmen, Kıraç’ta şiarlarımızla, afişlerimizle, diğer materyallerimizle devrimci bir duruşu temsil ettik. Kendi farklılığımızı, devrimci sosyalist propagandayı Kıraç’lı emekçilere hissettirmeyi başarabildik. Özellikle “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” gibi şiarlarımızın yer aldığı ve fabrika bölgelerinde kullandığımız pankartlar iş&ccdil;ilerden büyük ilgi gördü.

Kıraç’taki fabrikaların büyük bir kısmına bildirgemizi ulaştırdık. Bu işçilerin yanı sıra patronların da ilgisini çekti. Bir takım saldırılara maruz kaldık. Bu saldırılara karşı devrimci tutumumuzu sergiledik ve işçiler tarafından da sempatiyle karşılandık.

Düzen partilerinin tüm şaşaalı propagandasına ve kendi aralarındaki kapışmalara rağmen temel çalışmamızı oy istemeye endekslemediğimiz halde, yürütülen çalışmanın etkisiyle anlamlı bir oy desteği de aldığımızı düşünüyoruz.

Seçim çalışmamızı Kıraç’taki faaliyet için bir ilk adım sayıyoruz. 1 Mayıs çalışmasıyla bunu daha ileri düzeye taşımak ve elde edilen birikim üzerinden bu bölgede bir işçi derneği kurarak sınıf çalışmamızı daha da derinleştirmek için çalışmalarımızı kesintisiz bir şekilde sürdüreceğiz.

Esenyurt ve Kıraç BDSP çalışanları

Kullanılan materyaller:

- Anket çalışması
- 27 bin BDSP bildirgesi
- “Düzen partilerine oy verme” afişi, 1500 adet
- “Düzenin seçim oyununu bozalım” afişi, 800 çift
- “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!” afişi, 800 çift
- Esenyurt aday afişi 2000
- Kıraç aday afişi 2000
- Esenyurt aday bildirisi 20 bin
- Kıraç aday bildirisi 6 bin
- Şenlik tanıtım afişi 1000
- 8 Mart bildirisi 5 bin

* Pankart

- Esenyurt 10 adet
- Kıraç 10 adet

* Afiş çalışmalarının yapıldığı bölgeler:

Esenyurt’ta: Balıkyolu, İncirtepe, Tabela, Depo, Örnek, Talatpaşa, Bağlarçeşme, Yenikent, Fatih, Parseller, E-5’in Küçükçekmece’den Büyükçekmece’ye kadar olan kısmı, Evren Sanayi Sitesi

Kıraç’ta: Yenimahalle, Merkez, Kuruçeşme, Fabrikalar bölgesi

* BDSP bildirgesinin elden dağıtım yapıldığı bölgeler:

Esenyurt: Talatpaşa’nın tamamı tarandı. Fatih’in büyük bir bölümü, Balıkyolu’nda İnönü Mahallesi’nin büyük bir kısmı tarandı.
Kıraç: Yenimahalle ve Kuruçeşme tarandı.

* BDSP Bildirgesi’nin 50’ye yakın fabrikaya direk dağıtım yapıldı. Servis güzergahları, kalkış noktalarında yaygın dağıtım yapıldı. Bildirgenin 20 bine yakını elden dağıtıldı. Geri kalan 7 binin büyük kısmı araçla dolaşma sırasında dağıtıldı.

* Aday bildirgeleri hem dolaylı dağıtımla hem de yüzyüze dağıtımla tüketildi.