10 Nisan'04
Sayı: 2004/06


  Kızıl Bayrak'tan
  Yayılan ve sertleşen kararlı halk direnişi
  Şiiler birçok kentte silahlı direnişe geçtiler!
  Irak'ta büyüyen direniş, NATO zirvesi ve devrimci görevler
  Felluce'de kitlesel katliam ve görkemli direniş!
  NATO Zirvesi yaklaşırken devlet terörü tırmandırılıyor...
  Taleplerimizle 1 Mayıs'a hazırlanıyoruz...
  Bakırköy Sümerbank işçileri özelleştirmeye karşı direniyor!
  1 Mayıs, emperyalist barbarlığa, kapitalist sömürüye son verme çağrısıdır!
  İMF programları iptal edilsin!
  Seçim oyunu bitti, sıra saldırılarda
  "Ekonomi iyiye gidiyor" balonu sönüyor
  "Modern zamanlar"da işçi sağlığı ve iş güvenliği
  Sınıf ve kitle çalışmasında kazanımlarımızı büyütecek ve geleceği kazanacağız!
  Esenyurt ve Kıraç'ta seçim çalışması...
  Arafat şahsında hedeflenen Filistin direnişidir
  Bush'un "terör danışmanı"nın ifşaatları
  3 Nisan'da 2 milyon işçi ve emekçi alanlara çıktı...
  Avrupa'da yüzbinler alanlarda!
  Avrupa'da 3 Nisan gösterileri: Sosyal saldırılara karşı kitlesel sınıf tepkisi
  Olanakları güce dönüştürmek!
  Paris'te "İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği!" gecesi
  OSB ve İMES İşçileri Derneği açıldı!
  İmralı Partisi içinde neler oluyor?
  Adana'da saldırılar protesto edildi
  Basında Irak direnişi...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
İşçiler güçlerini birleştiriyor...

OSB ve İMES İşçileri Derneği
(OSİM-DER) açıldı!

Yaşadığımız sorunlar karşısında ya boşverdik, ya bana ne dedik ya da en fazla “yetti artık” deyip ceketimizi alıp çekip gittik. Peki boşvererek, çekip giderek bu sömürüden, sorunlardan kurtulabildik mi? İşyerini değiştirince daha fazla ücret mi aldık? Ya da hangimiz mesai ücretlerini gittiği diğer işletmelerden tam alabildi ki? Hepimizin yakındığı, uzun süreli, sigortasız çalışma diğer işyerlerinde yok muydu?

Tabii ki vardı. Sorunlar bizim peşimizi hiç bırakmadı. Hangi yere gittiysek her yer aynıydı. Bir yandan işsiz kalma korkusu yaşarken, bir yandan “bunu bulamayanlar da var, şükür” deyip patronların sırtımıza daha fazla binmesine izin verdik. Eskiden bir alırlarken şimdi on almaya başladılar. Tek başına karşılarına çıktığımızda “işte kapı ya beğenirsin ya gidersin” dediler.

Niçin birlik, niçin örgütlü olmalıyız?

Bizlerin sırtından rahatça ve hiçbir emek harcamadan geçinen asalak patronlar; bize göre bir avuç olmalarına rağmen yine de istediklerini yapabilmekte, yaptırabilmekteler. Onlar üretim araçlarına sahip oldukları ve en önemlisi örgütlü bir sınıf oldukları için her istediklerini yaptırabiliyorlar. Bu sayede milyonlarcamızı rahatlıkla sömürebiliyorlar.

Bizler ne yapıyoruz? Bize verilenlerle yetiniyor, “buna da şükür” diyoruz. Patronun “işten atarım” tehditlerine sessiz kalıyoruz. Bir arkadaşımız “hadi birleşelim, hep beraber patronun karşısına çıkıp hakkımızı isteyelim” dediğinde hiçbir şey olmaz, biz değiştiremeyiz deyip kenara çekiliyoruz. Bunu yaparken de çoğu zaman yanıbaşımızda aynı sorunları paylaştığımız arkadaşımıza güvenmiyor, “işyerinde yalaka çok hemen patrona yetiştirirler” diyerek işin içinden sıyrılmaya çalışıyoruz. Ancak defalarca görüp yaşadık ki eğer bizler birleşmez, tek bir vücut olarak hareket etmezsek, sırtımıza semer vuran çok olur.

OSB ve İMES İşçileri Derneği,
birliğimizin adresi olacak!

Yaklaşık on aydır bölgemizde bir dernek çalışması yürütüyoruz. İlk başlarda bir avuç işçiyle başlayan bu çalışmaya artık onlarca işçi omuz veriyor. Piknikler, toplantılar, panellerle örülen bu çalışma artık meyvesini verdi. İşçi sınıfının mücadelesine bir mevzi daha kazandırdı. OSB ve İMES İşçileri Derneği (OSİM-DER) açıldı!

OSİM-DER bizlerin, işçilerin birliğinin adresi olacak. Gerek Organize Sanayi’de olsun, gerek İMES’de olsun birçok atölye ve fabrikada hep aynı sorunlar yaşanıyor. Bazen tek tek, bazen de birden fazla işyerinde tepki gösteriyoruz. Ancak bu tepkilerimiz dağınık ve örgütsüz. Bunun için herhangi bir sonuç alamadan, kaderimize boyun eğmek zorunda kalıyoruz. Ama artık bu gidişe dur demenin zamanı geldi. Eğer sorunlarımız ortaksa çözümlerimiz de ortak olmalı. OSİM-DER tek tek her atölyenin, her fabrika sorunlarıyla ilgilenecek, işçilerin birliği ve örgütlenmesi için çalışacaktır. Bununla da kalmayacak fabrikalar ve atölyeler arası dayanışmayı örgütleyecek, bir işletmenin sesinin diğerlerine ulaşmasını sağlayacaktır.

Asalak patronlar örgütlenen, sendikalaşan yerlere topyekûn saldırdıklarında OSİM-DER, topyekûn bir direniş örgütlememizi sağlayacaktır. OSİM-DER bizim hak alma mücadelemizin bir okulu, bir mevzisi olacaktır.

Biz işçilere düşen görev OSİM-DER’e
güç vermek ve sahip çıkmaktır!

Derneğimizi ne kadar sahip çıkar ve destek verirsek OSB ve İMES patronları karşısında o kadar güçlü ve yıkılmaz oluruz. Yapmamız gereken dernek çalışmalarına katılmak ve omuz vermektir. Fabrikadaki, atölyedeki arkadaşlarımıza derneği anlatmalıyız. Bıkmadan usanmadan “birleşmeli ve örgütlenmeliyiz” demeliyiz. Derneğimizin çalışmalarını işyerlerimize taşımalı, derneğimize sürekli bir akış sağlamalıyız. Bir avuç işçiyle başlayan, onlarla yürüyen derneği yüzlerle büyütmeliyiz. Unutmayalım bana ne demeye, boş vermeye hakkımız yok! Bizler boş verdikçe, sustukça daha fazla istiyorlar. Bunun en son örneği “iş yasası”dır. Eskiden 8 saat olan çalışma süresi bu yasayla 10-12 saate çıkarıldı. Bizler sessiz kalarak köleliğimize onay vermiş olduk. Gelin bu gidişe bir dur diyelim. Dernek bunun için kuruld. Omuz verelim, güç katalım, derneğimizi büyütelim!

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!
Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!



OSİM-DER’in amacı ve ilkeleri

1- İşçilerin mesleki, bilimsel, sosyal, kültürel vb. açılardan gelişmeleri için eğitim çalışmaları yürütür, tatbiki ve teorik kurslar düzenler, film, dia, tiyatro, sergi vb. gösterimi yapar. Bunun için konusunda uzman kurum ve kişilerin yardımından yararlanır.

2- İşçi ve emekçilerin hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmek için panel, konferans, seminer, sempozyum, brifing, basın açıklaması, miting, gezi vb. her türlü toplantı ve gösteri düzenler. Konusuyla ilgili ulusal veya uluslararası toplantı, etkinlik ve faaliyetlere temsili veya kitlesel katılım sağlamak için çalışır.

3- Derneğin amaç ve faaliyetleri konusunda üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirmek için görsel-işitsel dokümantasyon hazırlar; kartpostal ve afiş basar, broşür, bülten, dergi, gazete vb. süreli ve süresiz yayın çıkarır. Ekonomik, sosyal, kültürel vb. alanlarda araştırma ve incelemeler yapar, ilgili gelişmeleri takip edip kamuoyuna aktarır. Bu amaç çerçevesinde faaliyet yürütebilmek için dernek bünyesinde, ilgili konularda komisyonlar, araştırma grupları kurar, bu komisyon ve grupların faaliyetlerini yönetir ve denetler.

4- Üyelerinin sosyal ve kültürel ilişkilerini geliştirmek üzere lokal açar, kütüphane kurar.

5- Üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak, genişletmek amacıyla, işçilerin muhatabı olan işveren ve işveren vekilleriyle işçiler lehine taraf olur, görüşmeler yürütür, olası sorunların giderilmesi için üye ve üye adaylarının talebi üzerine arabuluculuk yapar.

6- İMES ve çevresinde çırak olarak çalışan çocukların haklarının korunması ve ilgili kanunlarda belirtilen yaştan küçük çocukların çalıştırılmasını önlemek için faaliyet yürütür. 18 yaşından küçük çocuk işçilerin sosyal, kültürel, mesleki gelişimleri için velilerinin de onayını alarak eğitsel çalışmalar yürütür.

7- Dernek, aynı amacı taşıyan tüm işçi ve emekçi kuruluşlarıyla ilişki geliştirir, dayanışma içinde bulunur, çeşitli ortak etkinlik, gösteri, toplantı vb. düzenler. Kendi alanında federasyon oluşturmaya gidebilir veya federasyonlara katılabilir.

8- “Söz ve karar sahibi tabandır” ilkesinden hareketle alınan tüm kararlarda, derneğin işleyişinde en tam demokrasiyi hakim kılmak için mücadele eder, faaliyetler yürütür...