3 Temmuz'04
Sayı: 2004/26 (18)


  Kızıl Bayrak'tan
  NATO Zirvesi’nden karanlık planlar ve yeni saldırı kararları çıktı!
  NATO’nun eski misyonu devrimleri dizginlemek, sosyalizmi yıkmaktı...
  Türkiye emperyalist saldırganlığın “merkez üssü” yapılmak isteniyor
  Kadıköy’de onbinler katil Bush’u ve NATO’yu protesto etti
  Ankara’da NATO karşıtı miting...
  28 Haziran Okmeydanı direnişi... Polis terörüne militan direnişle
  Bir eylemcinin Mecidiyeköy eylemi gözlemleri
  26 Haziran Ankara mitingi üzerine
  NATO Zirvesi’nin ardından...
  Sermaye iktidarının “demokratikleşme” tahkimatı sürüyor
  İşten atılan Castleblair işçileri’nin açıklaması...
  Saldırıya ve ihanete uğrayan Castleblair işçilerinden işçilere ve emekçilere,
  NATO Zirvesi’ne İstanbul direnişiyle verilen anlamlı bir yanıt!
  NATO karşıtı ortak kampanya üzerine... Geleneksel solun kötü sınavı
  Mamak BDSP’nin kampanya değerlendirmesi...
  Antakya BDSP’nin NATO karşıtı kampanyası...
  Avrupa’da savaşa ve NATO Zirvesi’ne karşı eylemler
  Köln’de coşkulu NATO karşıtı eylem
  “Yetki devri” emperyalist işgali meşrulaştıramaz!
  Emperyalist işgale karşı direnen Irak halkıdır!
  Devrimci tutsaklardan açıklama...
  Dörtler’imizin tarihi direniş ve eylemini yüreğimiz ve beynimizde yaşatıyoruz!..
  Düzenin batağına saplandıkça saldırganlaşıyorlar…
  Burjuvazinin, reformist solun adaleti ve vicdanı
  Şahintepesi İşçi Kültür Evi 11 Temmuz’da açılıyor...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Kadıköy’de onbinler katil Bush’u ve
NATO’yu protesto etti

27 Haziran Pazar günü İstanbul’da Kadıköy Meydanı’nda “İşgale, NATO’ya ve Bush’a Karşı Büyük İstanbul Buluşması” adı altında merkezi bir miting gerçekleştirildi. Miting sabah saat 9:00 civarında çeşitli illerden sendika ve kitle örgütlerinin gelmesiyle Haydarpaşa Garı ve Numune Hastanesi önünde oluşturulan kortejlerin yürüyüşe geçmesiyle başladı. Miting boyunca Kadıköy ve civarı tam bir polis ablukası altına alınmış, bütün ara sokaklara çevik kuvvet ve panzerler yerleştirilmişti. Saat 9:45’ten itibaren ise Türkiye Denizcilik İşletmeleri Kadıköy’e yapılan bütün seferleri saat 16:00’ya kadar durdurdu.

Onbinlerce kişinin katıldığı Kadıköy mitingine KESK, “Savaş örgütü NATO’ya karşı barış yürüyüşü” pankartı ile katılmıştı. KESK’e bağlı sendikalardan Eğitim-Sen başta İstanbul, Ankara, İzmir Şubeleri olmak üzere Adana, Bursa, Samsun, Gebze, Edirne, Bolu, Hatay, Kocaeli, Zonguldak vb. birçok il ve ilçeden gelen üyeleriyle mitinge katılan sendikalar arasında en geniş katılımı sağlayan sendika oldu. Eğitim-Sen’in ardından SES, BES, Tüm Bel-Sen, BTS, ESM, Yapı Yol-Sen ve Orkam-Sen de mitinge katılan kamu sendikaları arasındaydı.

DİSK’e bağlı sendikalardan ise Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Dev Sağlık-İş, Emekli-Sen, Limter-İş, Bank-Sen, Gıda-İş, Sosyal-İş, Tekstil İşçileri-Sen ve Nakliyat-İş mitinge katılanlar arasındaydı. DİSK toplamında oldukça az bir kitleyi alana taşırken, en geniş katılımı Birleşik Metal-İş ve Genel-İş sağladı.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan ise mitinge katılım oldukça sınırlıydı. Belediye-İş, TÜMTİS, Petrol-İş, T. Yol-İş ve Deri-İş’in pankartlarıyla katıldığı mitingte, TÜMTİS ve Deri-İş diğerlerine oranla biraz daha kitleseldi.

TTB, Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli Tabip Odaları ile katılırken, TMMOB Çevre, Elektrik, Jeoloji, Peyzaj, Makina Mühendisleri Odaları ve Mimarlar Odası olarak eyleme katıldı. Bunların yanında Çağdaş Eczacılar, İstanbul Dişhekimleri Odası, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ve Hukuka Karşı NATO, NATO’ya Karşı Avukatlar mitinge katılanlar arasındaydı.

Reformist çevrelerden eyleme ÖDP, TKP, EMEP, SDP, EHP ve DEHAP katıldı. Eylemde DEHAP kitlesi yok denecek kadar azdı.

Mitinge katılan devrimci gruplar ise şunlardı: Demokratik Haklar Platformu, Alınteri, HÖC, Partizan, Halkevleri, ESP, SODAP, Halk Kültür Merkezleri, Proleter Devrimci Duruş, Mücadele Birliği’nin yanısıra Anarşit gruplar, Öğrenci Otonomları, feminist gruplar ve bazı dinci gruplar da mitinge katılanlar arasındaydı.

Komünistler ise eyleme; “28-29 Haziran’da Mecidiyeköy’e! /BDSP”, “NATO Zirvesi’ne geçit yok kahrolsun emperyalizm! /BDSP”, “Ya barbarlık ya sosyalizm!/Kızıl Bayrak”, “NATO’ya geçit yok, kahrolsun emperyalizm!/Gülsuyu NATO Karşıtı Platform”, “NATO’ya ve emperyalizme karşı şimdi Deniz olunmalı!/Ekim Gençliği”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm! /Ekim Gençliği”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!/OSB-İMES işçileri derneği” olarak katıldılar.

Yürüyüş boyunca ve alanda sıklıkla atılan sloganlar şunlardı: “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın!”, “Direne direne kazanacağız!”, “NATO’ya karşı genel grev genel direniş!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yankee Go Home!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “İstanbul’u NATO’ya dar edeceğiz!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”.

Miting Kadıköy İskele Meydanı’na kortejlerin girmesiyle saat 13:00 civarı demokrasi ve devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı. Açılış konuşmasını yapan Gençay Gürsoy’un ardından DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve yurtdışından eyleme destek veren çeşitli anti-emperyalist gruplar adına konuşmalar yapıldı. Miting çeşitli müzik gruplarının söylediği türküler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul



İşçiler NATO Zirvesi’ni iş bırakarak
protesto ettiler

İstanbul’da bazı işletmelerde işçiler emperyalist NATO Zirvesi’ni iş bırakma eylemiyle protesto ettiler.

Yol-İş İstanbul 1 No’lu Şube üyesi işçiler 28 Haziran günü NATO Zirvesi’ni protesto etmek amacılya iki saatlik iş bırakma eylemi yaptılar. Sabah Saat 07:30’da Küçükyalı’daki 1. Bölge Müdürlüğü önünde toplanan işçiler, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Katil Şaron Katil Bush” gibi sloganlar atarak giriş kapısına kadar geldiler. Burada Şube Başkanı bir konuşma yaparak “ülkemizin küresel yıkım politikalarının bir parçası olmasını istemiyoruz” dedi.

Belediye-İş 2 No’lu Şube de Bakırköy ve Zeytinburnu belediyelerinde iki saatlik işbırakma eylemi yaptı. Bakırköy Özgürlük Meydanı’na gelen işçiler “NATO dağıtılsın, üsler kapatılsın!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganlarını attılar. Eyleme Tüm Bel-Sen Bakırköy Temsilciliği ve Eğitim-Sen 1 No’lu Şube de destek verdi. Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm NATO’nun İMF’nin askeri şiddet örgütü olduğunu belirterek, sessiz ve tepkisiz kalmanın suç ortağı olmak anlamına geldiğini vurguladı.

Yine aynı gün Deri-İş Tuzla Şubesi üyeleri de NATO Zirvesi’ni protesto etmek amacıyla öğle saatlerinde bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamanın ardından bir saat geç işbaşı yaptılar. Eylem süresince “Kahrolsun ABD Emperyalizmi!”, “Irak, Filistin halkı yalnız değildir!”, “NATO’ya karşı genel grev genel direniş!” sloganları atıldı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde Türk-İş’in gelişmeler noktasında sessiz kalması da protesto edildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul