3 Temmuz'04
Sayı: 2004/26 (18)


  Kızıl Bayrak'tan
  NATO Zirvesi’nden karanlık planlar ve yeni saldırı kararları çıktı!
  NATO’nun eski misyonu devrimleri dizginlemek, sosyalizmi yıkmaktı...
  Türkiye emperyalist saldırganlığın “merkez üssü” yapılmak isteniyor
  Kadıköy’de onbinler katil Bush’u ve NATO’yu protesto etti
  Ankara’da NATO karşıtı miting...
  28 Haziran Okmeydanı direnişi... Polis terörüne militan direnişle
  Bir eylemcinin Mecidiyeköy eylemi gözlemleri
  26 Haziran Ankara mitingi üzerine
  NATO Zirvesi’nin ardından...
  Sermaye iktidarının “demokratikleşme” tahkimatı sürüyor
  İşten atılan Castleblair işçileri’nin açıklaması...
  Saldırıya ve ihanete uğrayan Castleblair işçilerinden işçilere ve emekçilere,
  NATO Zirvesi’ne İstanbul direnişiyle verilen anlamlı bir yanıt!
  NATO karşıtı ortak kampanya üzerine... Geleneksel solun kötü sınavı
  Mamak BDSP’nin kampanya değerlendirmesi...
  Antakya BDSP’nin NATO karşıtı kampanyası...
  Avrupa’da savaşa ve NATO Zirvesi’ne karşı eylemler
  Köln’de coşkulu NATO karşıtı eylem
  “Yetki devri” emperyalist işgali meşrulaştıramaz!
  Emperyalist işgale karşı direnen Irak halkıdır!
  Devrimci tutsaklardan açıklama...
  Dörtler’imizin tarihi direniş ve eylemini yüreğimiz ve beynimizde yaşatıyoruz!..
  Düzenin batağına saplandıkça saldırganlaşıyorlar…
  Burjuvazinin, reformist solun adaleti ve vicdanı
  Şahintepesi İşçi Kültür Evi 11 Temmuz’da açılıyor...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Mamak BDSP’nin kampanya değerlendirmesi...

Çok yönlü ve başarılı bir kampanya

Mamak BDSP olarak yoğun bir kampanya dönemini daha geride bıraktık. Bir dizi farklı aracın bir arada kullanıldığı bu süreç bizim açımızdan başarıyla tamamlandı. Sürece bakışımızın ve toplam siyasal gücümüzün doğrudan bir sonucu olan bu başarıyı hem içerisinde bulunduğumuz NATO Karşıtı Birlik açısından ve hem de platformlara sıkışmadan yürüttüğümüz kendi bağımsız çalışmamız açısından kısaca değerlendireceğiz.

Haftalar öncesi başlayan pratik faaliyet

Mamak’ta faaliyet yürüten sınıf devrimcileri olarak merkezi kampanyanın ilan edilmesiyle birlikte eş zamanlı olarak NATO karşıtı yerel çalışmamızı başlattık. İlk olarak pratik çalışmayı bir plan dahilinde gündeme aldık ve binlerce BDSP bildirisini emekçilere ulaştırdık. Yine aynı süreçte zirvenin haftalar öncesinde yüzlerce BDSP imzalı afişi bölgede kullandık. Kısa bir süreç içerisinde hedeflediğimize yakın bir materyali kullanmış olduk. Kampanyanın ilk bir haftası planladığımız gibi pratik çalışmanın yoğunluğu ile geçti. Kaldı ki ilerleyen süreç bizim açımızdan BDSP çalışmasının yanısıra biri NATO karşıtı birliktelik, diğeri ise bağımsız işçi-emekçi inisiyatifi olmak üzere üç ayrı koldan yürütülen bir politik faaliyet dönemini ifade ediyor. Bu çok yönlü politik ve pratik s&uul;recin içerisinde BDSP olarak kendi faaliyetimizi doğru bir planlama ile aksatmadan sürdürdük.

Esnek fakat ilkeli birliktelik

Sürecin başından itibaren sınıf devrimcileri olarak başta savaş döneminde oluşturulan platformlar olmak üzere bir dizi farklı platform çalışmalarının da sağladığı deneyimlerle, oluşturulacak NATO karşıtı birliktelikleri önden tok bir tutum ile karşıladık. Tüm bunların yanısıra yerel çalışmanın ve Mamak’ta oluşturulan yerel birlikteliklerin tüm deneyimlerine sahip olarak sürece dahil olduk.

Oluşturulan birliktelikte daha ilk günden esnekliği hiçbir şekilde keyfiyet alanı görmeden ilkesizliğe ve sorumsuzca davranışlara karşı açık bir tutum aldık ve bu eksende, süreci örgütlemenin sorumluluğunu başından sonuna kadar taşıdık. Esnek birlikteliği şekilsizlik olarak algılayan her türden zihniyeti daha en başta mahkum etmek için yoğun bir çaba gösterdik. Ki bu çabalar, yer yer farklı tutumlar gelişse de, tüm süreç boyunca anlamlı sonuçlar verdi. Mamak açısında birkaç ayrıntıyı kenara bırakırsak, başarılı bir birlik süreci yaşandı denebilir. Kaldı ki bir bakış sorunu olarak karşımıza çıkan bu ayrıntılar, birliktelik içerisinde eleştirel bir sürece tabi tutuldu.

Birlik olarak kendisini farklı tartışmaların içerisinde boğmadan somut hedefler etrafında şekillenen bir eylem programıyla süreci örgütledik. İlk elden kitle çalışmasını önüne alan birliktelik yaklaşık 20 bin bildiriyi emekçilere ulaştırdı. Dağıtım faaliyeti ev ev gezmenin yanısıra, Pazar yerlerinde ajitasyon faaliyetiyle birlikte eylemli bir hal aldı. Bildirinin yanısıra binlerce el ilanı, yüzlerce afiş süreç içerisinde kullanıldı, bir dizi eylemlik gerçekleştirildi. Biz sınıf devrimcileri olarak yine planlanan pratik faaliyetin her aşamasında yer aldık. Gerek kitle çalışması açısından gerekse eylemliklere katılım açısından bir dizi yerel olanağı da burada kullandık. Devrimci sorumluluk gereği tüm pratik ve eylemli süreçlere emeğimizi akıttık.

Tüm bunların yanısıra birlikteliğe politik müdahalenin önemini gözardı etmeden tüm süreç boyunca bu temelde de sorumlu davrandık. Pratik açıdan oluşabilecek şekilsizliklere karşı aldığımız tutumu politik açıdan da sürdürdük ve bu alanda gelişebilecek tüm zaaflara karşı müdahaleci olduk. Her iki açıdan da daha önceki platform deneyimlerinde olduğu gibi anlamlı bir yer tuttuğumuzu söyleyebiliriz. Başından sonuna kadar aldığımız tutumun birlikteliğin yapısını ve işleyişini güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Diğer devrimci kurumların da bu eksende aldığı tutum bütünlüklü bir kampanyayı örgütlemenin iradi zeminini oluşturdu.

Güçlü bir bağımsız faaliyet

NATO karşıtı birlikteliğin ve BDSP faaliyetinin yanısıra kendi eylem programını ve işleyişini oluşturmuş yerel bir bağımsız çalışmayı da başarıyla örgütledik. Bölgede tek bağımsız faaliyet olarak İşçi-Emekçi İnisiyatifi, güçlü sayılabilecek bir eylem ve etkinlik programıyla süreçte yerini aldı. Bir aylık süreç içerisinde basın açıklamaları, park etkinlikleri, salon etkinlikleri olmak üzere yoğun bir kitle faaliyeti sürdürüldü. Yüzlerce emekçiye bu etkinlikler vasıtası ile ulaşıldı. Tüm bunların yanısıra İnisiyatif kendi özgün materyallerini çıkardı ve kullandı. Yaklaşık 5 bin bildiri bölgede dağıtıldı ve 5 yüz afiş kullanıldı. Yine etkinliklerin ön hazırlık aşamasında yüzlerce el ilanı ve afiş yerel olanaklar üzerinden çıkarılarak kullanıldı.

Bu faaliyetin bir başka önemli yönü ise platformlara sıkışmamanın önemini göstermiş olması idi. Ufku platformu aşan ve bu temelde bağımsız bir sınıf çizgisini vareden tek faaliyet, yerel çalışma açısından işçi-emekçi inisiyatifi oldu. Sınıfa ve emekçilere müdahalenin önemli araçlarından birisi olarak bu tarz oluşumların, böylesi dönemlerde ne derece işlevsel ve etkin olabileceği bir kez daha açığa çıktı. NATO sürecinde yerel çalışmanın temel oluşumlarından birisi olarak inisiyatif önümüzdeki yeni kampanya süreçlerine bir dizi deneyim bırakarak ve sürecin hakkını vererek dönemi başarı ile tamamladı.

Dünü kazandık, bugün ve yarın da bizim olacak!

Mamak BDSP olarak bir dizi kampanyanın ardından NATO karşıtı süreci de güçlü bir kampanya süreciyle tamamladık. Her açıdan mevcut olanakların seferber edildiği bu dönemi bir dizi kazanımlarla geride bıraktık. Bu çok yönlü ve zorlu dönemin hakkını vererek oluşturduğumuz maddi ve moral güçle kampanyamızı sonlandırdık. Kesintisiz olarak birbirine bağladığımız bu politik süreçleri tüm eksiklikleriyle birlikte değerlendirerek yeni döneme hazırlanıyoruz. Dünün kazanımlarıyla yarına yürüyoruz.

Mamak BDSP



Bursa’da NATO protestosu

NATO Zirvesi’ni ve Bush’un gelişini protesto etmek için 26 Haziran günü Osmangazi Bursaray İstasyonu önünde bir basın açıklaması yapıldı. Bursa NATO ve Bush Karşıtı Birlik, KESK, Batis, devrimci grup ve reformist çevrelerin yeraldığı eyleme 300 civarında bir kitle katıldı. 27 Haziran İstanbul mitingine ve zirve protestolarına çağrı yapılan eylem, “NATO’ya geçit yok, kahrolsun emperyalizm!”, “İstanbul’u NATO’ya dar edeceğiz!” sloganlarıyla bitirildi. (Kızıl Bayrak/Bursa)