3 Temmuz'04
Sayı: 2004/26 (18)


  Kızıl Bayrak'tan
  NATO Zirvesi’nden karanlık planlar ve yeni saldırı kararları çıktı!
  NATO’nun eski misyonu devrimleri dizginlemek, sosyalizmi yıkmaktı...
  Türkiye emperyalist saldırganlığın “merkez üssü” yapılmak isteniyor
  Kadıköy’de onbinler katil Bush’u ve NATO’yu protesto etti
  Ankara’da NATO karşıtı miting...
  28 Haziran Okmeydanı direnişi... Polis terörüne militan direnişle
  Bir eylemcinin Mecidiyeköy eylemi gözlemleri
  26 Haziran Ankara mitingi üzerine
  NATO Zirvesi’nin ardından...
  Sermaye iktidarının “demokratikleşme” tahkimatı sürüyor
  İşten atılan Castleblair işçileri’nin açıklaması...
  Saldırıya ve ihanete uğrayan Castleblair işçilerinden işçilere ve emekçilere,
  NATO Zirvesi’ne İstanbul direnişiyle verilen anlamlı bir yanıt!
  NATO karşıtı ortak kampanya üzerine... Geleneksel solun kötü sınavı
  Mamak BDSP’nin kampanya değerlendirmesi...
  Antakya BDSP’nin NATO karşıtı kampanyası...
  Avrupa’da savaşa ve NATO Zirvesi’ne karşı eylemler
  Köln’de coşkulu NATO karşıtı eylem
  “Yetki devri” emperyalist işgali meşrulaştıramaz!
  Emperyalist işgale karşı direnen Irak halkıdır!
  Devrimci tutsaklardan açıklama...
  Dörtler’imizin tarihi direniş ve eylemini yüreğimiz ve beynimizde yaşatıyoruz!..
  Düzenin batağına saplandıkça saldırganlaşıyorlar…
  Burjuvazinin, reformist solun adaleti ve vicdanı
  Şahintepesi İşçi Kültür Evi 11 Temmuz’da açılıyor...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Ankara’da NATO karşıtı miting...

NATO karşıtı binlerce emekçi
başkentte de alanlardaydı

NATO Zirvesi’ne karşı kitle örgütleri ve sendikaların yaklaşık bir ay olarak çıkardıkları eylem takvimi içerisinde önemli bir yer tutan 26 Haziran Ankara mitingi gerçekleştirildi. Zirveye yakın ilk kitlesel miting olmasına ve bir ay önceden verilen taahhütlere rağmen KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların katılımı zayıf kaldı. KESK Ankara şubeleriyle sınırlı bir katılım gösterdi, DİSK ise yöneticilerinin taşıdığı tek bir pankartla alana geldi. Oysa bir ay öncesinde Marmara ve Ege dışındaki tüm bölgelerdeki üyelerinin Ankara’ya geleceğini çeşitli platformlarda duyurmuşlardı. Fakat KESK Genel Merkezi bir süre sonra NATO karşıtı sürecin örgütleyiciliğini şubelere ve şube platformlarına bıraktığını açıklayarak merkezi kararlar almaktan uzak durdu. Üstelik İstanbul öncesi Ankara mitingine katılmak isteyen şubelere mali ve örgütsel destk sunmaktan da kaçındı. Bu bakış ve tutum sadece diğer illerden gelecek olan üyelerin değil, ama bununla birlikte Ankara’daki üyelerin mitinge yaklaşımını da etkiledi. Sonuçta ortaya beklenenin oldukça altında kalan 5 bin kişinin katıldığı bir miting çıktı.

26 Haziran günü saat 16:00’da Tren Garı’ndan başlayan yürüyüşe devrimci grupların yanısıra, reformist çevreler ve çeşitli kitle örgütleri katıldı. Bunlar içerisinde ÇHD’nin katılımının geçmiş eylemlere göre oldukça iyi olduğu söylenebilir. Ankara mitinglerinde önemli bir yer tutan öğrenci kortejleri ise okulların kapalı olması dolayısıyla alanda bulunmuyordu. Sadece ODTÜ Öğrencileri pankart açtılar, ancak bu da aynı nedenden ötürü görece cılız kaldı.

Komünistler ise eyleme “Savaş ve terör örgütü NATO’yu dağıtalım!” pankartı ile katıldılar. Süreç boyunca yapılan çalışmalarla birlikte düşünüldüğünde katılım düzeyi nispeten zayıf olsa da eylem boyunca disiplinli ve coşkulu duruşumuz, kortejimizin düzenliliği oldukça iyiydi.

Miting başladığında kürsüye önce Eğitim-Sen Ankara 1 No’lu Şube yönetiminden ve Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Sağdıç çıktı. Sağdıç yaptığı konuşmada emperyalist katilleri ve yerli işbirlikçileri teşhir ederek bunlara karşı mücadelenin gereklerinden bahsetti. Ardından söz alan KESK Genel Başkanı Sami Evren ise, 28-29 Haziran’da KESK üyelerinin iş bırakacaklarını söyledi. KESK’in Genel Kurul sürecinin yaklaşması ile birlikte Sami Evren’in ağzından buna benzer sözler sıkça çıkmakta, ancak bunlar bir kararı yansıtmadıkları gibi, uzunca bir zamandır kararlı bir tutumu da anlatmıyorlar. Aksine Sami Evren, bu tür şeylerden bahsederken KESK’in asıl tutumunu gayet iyi biliyor, bu tutum önceden çizilmiş oluyor ve KESK üyeleri bile Evren’in sözlerine inanmıyorlar. Anlaşılan Evren’in artık kanksanan bu tutumu da anlık coşkularla yapılan işler değil, bilakis planlı bir pratik olarak karşımıza çıkıyor.

KESK’i ve KESK tabanının mücadele isteğini ve beklentilerini böyle istismar etmeye ve yıpratmaya kimsenin hakkı yoktur. Bir hafta önce platform toplantılarında söylenenler son derece açıkken, bu türden samimiyeti ve dürüstlüğü su götürür sözlerle ortaya çıkmak, düzenbazlıktan başka bir şey değildir. Mücadeleci geleneğin izinden yürümek isteyen kamu emekçileri bunun hesabını sormalıdırlar. Kullanılan söylemler ile gerçek pratik arasındaki çelişki, hatta uçurum, gözler önündedir ve gelinen yerde artık bir komediye dönüşmüş durumdadır.

Kızıl Bayrak/Ankara



Ankara’da ABD Büyükelçiliği’ne kitlesel yürüyüş...

“Emperyalizm savaş demektir, barış sosyalizmle gelecek!”

24 Haziran günü NATO ve Bush Karşıtı Platform, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne bir protesto yürüyüşü düzenledi. Akay Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 350 kişi, “Geleceğiniz varsa göreceğiniz de var!” şiarının yazılı olduğu çelenk ile platform imzalı pankart taşıdı. Eyleme TÜMTİS Ankara Şubesi kendi pankartıyla, BDSP “Emperyalizm savaş demektir, barış sosyalizmle gelecek!” şiarı yazılı pankart ve flamalarıyla katılırken, SDP, ÖDP, EHP, Halkevleri ve ESP flamalarıyla yeraldılar.

Coşkulu geçen eylemde kitle sık sık emperyalizm ve NATO karşıtı sloganlar attı. Büyükelçiliğin önüne gelindiğinde elçiliğin karşısına kurulan barikatın önünde KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü İsmail Sağdıç, Platform adına basın açıklamasını okudu. Bush’un ve NATO’nun bu topraklarda istenmediğini vurguladı. Basın açıklamasının ardından kitle Yüksel Caddesi’ne kadar sloganlarla yürüdü. Ardından eylem Yüksel Caddesi’nde bitirildi.

Kızıl Bayrak/Ankara