14 Mayıs 2005
Sayı: 2005/19 (19)


  Kızıl Bayrak'tan
  1 Mayıs aynasında sınıf hareketi
  İMF ve Dünya Bankası’ndan saldırıları
yoğunlaştırma talimatı
  Erdemir de tekellere peşkeş çekilecek!
  Özelleştirilecek Erdemir’i kim alsın?
  Takkıyeci AKP iktidarı siyonistlerin hizmetinde
  Almanya Başbakanı Schröder’in ziyareti
  İşbirlikçi hainlerden hesap soralım!
  Türk-İş “üzüm yemeye” devam ediyor!
  Perinçek’in Amerikancı düzen ordusunu aklama manevraları
  Gaziemir serbest sömürü bölgesinde
bir direniş ateşi
  Emek Platformu: Neye niyet neye kısmet ya da... /Yüksel Akkaya
  Devrim kaçkını liberallerin 1 Mayıs hazımsızlığı /Orta sayfa Ek yazı: 1 Mayıs ve Devrimci 1 Mayıs Platformu
  Türk-Ermeni ulusal sorunu üzerine tezler /Garbis Altınoğlu
  Üniversitelerde gerginlik ve sol içi
çatışma
  Berlin’de faşizme karşı büyük protestolar

  İngiliz seçmen Bush'un “fino köpeği” Blair’e kerhen oy verdi

  Çürüyen rejimlerin yeri tarihin çöplüğüdür!
  Neler oluyor, olup biteni nasıl okumalı ve ne yapmalı?/Kürdistan Devrimci Sosyalistleri
  II. Dünya Savaşı ve sosyalizm/Serhat Ararat
  Yıldız Üniversitesi; Şovenist dalgaya tok
yanıt
  Ankara’da 6 Mayıs anmalarının
gösterdikleri
  Basel; 6 Mayıs anması
  Ege Üniversitesi’nde 6 Mayıs anması
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Kölece çalışma koşullarına karşı birlikte hareket etmeliyiz!

Merhaba dostlar,

60 kişilik bir tekstil atölyesinde çalışıyorum. Sizlere çalıştığım atölyede karşılaştığımız sorunlardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle ücretlerimiz çok düşük. Asgari ücretin çok altında, 190 milyona çalıştırılıyoruz. Atölyede çalışan işçilerin %80'inin sigortası yok, ücretlerimiz ayın 20'sinden 20'sine ödeniyor. 8-18:30 saatleri arasında çalışıyoruz. Ayrıca zorunlu mesaiye bırakılıyoruz. Yemeklerimiz çok kötü, haftanın üç günü patates yemeği çıkıyor ve ucuz malzeme kullanılıyor. Çalışma koşullarımız oldukça ağır, sürekli acele etmemiz için ustabaşları rencide edici bir şekilde bağırıp çağırıyorlar. Saat başı herkesten çıkarılması mümkün olmayan adette iş isteniyor. İşçilere “sen daha ustasın” vb. sözlerle daha çok çalışmaları dayatılarak rekabet ortamı yaratılıyor. İstenen adet çıkarılmadığında patron tarafından yazıhaneye çekilerek “sen bizim işimize yaramıyorsun” vb. sözlerle işten çıkarılmakla tehdit ediliyoruz. Bir gün habersiz işe gelmediğimiz zaman üç günlük yevmiyemiz kesiliyor.

Çalışan işçilerin çoğu bilinçsiz, zaman zaman hakkını arayan olursa da çok ağır bir şekilde uyarıyorlar. Yemek paydoslarında biraraya gelip işle ilgili bir konu açıldığında çalışma koşullarının zor olduğunu, emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylemelerine rağmen birlikte hareket etmek için bir şeyler yapmıyorlar. Oysa bizler birlikte olmazsak yaşadığımız sömürü koşulları da devam edecektir. Kölece çalışmaya karşı tek şansımız birlikte hareket etmektir.

Gebze Hazır Tekstil'den bir işçi

------------------------------------------------------------------------------------------

Kocaeli Üniversitesi'nde 6 Mayıs anması ve jandarma saldırısı

6 Mayıs günü devrimci, demokrat, yurtsever öğrenciler tarafından Denizler'in anması yapıldı. Saat 16:30 da Kocaeli Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde toplanan kitle “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” şiarlı pankartı açarak İnsan Hakları Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı yürüyüşte Mahir Çayan, Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya'nın dövizleri taşındı. “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Emperyalistler işbirlikçiler 6. Filo'yu unutmayın!” sloganları haykırıldı. Basın açıklamasında, sistemin devrimcilere ve tüm ilericlere yönelttiği saldırılara karşı koymanın önemi vurgulandı.

6 Mayıs akşamı ise bahar şenlikleri kapsamında KOÜ Umuttepe Kampüsü'nde Bulutsuzluk Özlemi sahneye çıkacaktı. Devrimci öğrenciler olarak o saatlerde kampüs içerisinde meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirme kararı aldık. Saat 21:00'de “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” şiarının yazılı olduğu pankartımızı açarak meşalelerle ve sloganlarla alana doğru yürüyüşe geçtik. Konsere gelen kitle içerisinde bizi alkışlarla karşılayan birçok kişi vardı. Sahnenin önüne gelince pankartımızı kitleye doğru çevirdik ve o sırada Nejat Yavaşoğulları 6 Mayıs'ı duyurdu. Yan tarafta inşaat halindeki binaya Deniz, Mahir ve İbo'nun resimlerinin olduğu pankartımızı asmıştık. Sloganlarımız ve alkışlarımızla eylemimizi sona erdirmek üzereyken, jandarmanın inşaatın üzerindeki arkadaşlarımızı döverek parkartımızı topladığını gördük. Konser alanındaki eylemciler bir anda inşaata yöneldi ve olaya müdahale etti. Jandarma o sırada arkadaşlarımızı alıp alandan uzaklaştırmıştı. Bizler arkadaşlarımızgelmeden buradan gitmeyeceğimizi ve oturma eylemi yapacağımızı söyledik. 200 aşkın kitle “YÖK-polis-medya, bu abluka dağıtılacak!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Katil jandarma üniversiteden defol!” sloganları haykırdı. Bu sırada ÖGB ve jandarmayla pazarlıklar sürüyordu. Jandarmanın sayısı 20-30 civarındaydı. İnşaatın içine barikat kurdular. Gergin bekleyiş başladı. Pazarlıklar devam ederken jandarmanın dört arkadaşımıza saldırarak gözaltına alması sonucu ortalık karıştı ve barikat kurmuş olan jandarmayla çatışmaya başladık. Çatışma sırasında silah seslerinin yükselmesiyle gerginlik iyice arttı. Saat 23:00'e gelirken konser sona erdi ve arkadaşlarımızın üniversiteden çıkarıldığını öğrendik.

Ertesi gün Eğitim-Sen'de bir basın açıklaması yaptık. Baskıların bizi yıldıramayacağını ve jandarmanın okulda öğrencilerin üzerine kurşun sıktığını teşhir eden açıklamanın ardından sloganlarımızı atarak dağıldık.

Kocaeli Üniversitesi/Ekim Gençliği

-----------------------------------------------------------------------------------------

1 Mayıs'ın coşkusu ile gelecek 1 Mayıslar'a hazırlanacağız!

Rektöründen öğretim üyelerine ve öğrencilerine kadar faşistleştirilen okulumuzda uzun zamandır devrimci demokrat öğrenciler olarak Gazi Üniversitesi Öğrenci Platformu çatısı altında çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

19 Mart Irak işgalinin yıldönümünde GÜÖP pankartımızı alanlarda taşıdık. Platforma sunduğumuz 1 Mayıs'a ortak pankart ile katılma önerimiz çoğunluğun İstanbul'a gitmesi nedeni ile kabul görmedi. Biz de Ankara'daki beş kampüste olduğu gibi Ekim Gençliği, Emek Gençliği, Koordinasyon, DGH ve bağımsız demokrat öğrenciler ile birlikte “Faşizme ve emperyalizme karşı eşit, parasız, bilimsel üniversite!/Gazi Üniversitesi Öğrencileri” imzalı pankartımızla ve 100'e yakın bir kitleyle alana çıktık. Alandaki kitlenin bizi coşkulu bir şekilde alkışlaması ve üniversitemizin bağımsız öğrencilerinin bizimle birlikte yürümesi oldukça anlamlıydı.

Bu 1 Mayıs'ın coşkusu ile gelecek 1 Mayıslar'a daha kitlesel katılmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Gazı Üniversitesi/Ekim Gençliği

------------------------------------------------------------------------------------------

SES Zonguldak Şubesi: “Ulaşım zamları geri alınsın!”

SES Zonguldak Şubesi 6 Mayıs günü belediye otobüs ücretlerine yapılan zamları protesto etmek amacıyla ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada; 750 bin lira olan belediye otobüsü ücretlerine son bir ayda iki kere zam yapıldığı ve otobüs ücretinin 1250 bin liraya çıkartıldığı belirtilerek, zamların geri alınması ve Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanlarına servis hakkının verilmesi istendi. Ayrıca AKP'nin emekçi düşmanı politikalarının teşhiri yapıldı. Açıklamaya 20 civarında SES üyesi emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Zonguldak