02 Temmuz 2005
Sayı: 2005/26 (26)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yolunu bulamayan öfke!
  Genelkurmay'dan itiraflar; ABD'nin her istediğini yerine getirdik
  İmam hatipler ve türban tartışması
  Tüm düzen kurumları ABD emperyalizminin hizmetinde
  Telekom çalışanları eylemde; İşçi-memur elele genel greve!
  Kamu TİS'lerinde özelleştirme ağırlığı
  Sendika şubeleri Ankara'da ortak mücadele platformu oluşturdu
  Tariş'te grev başladı
  Samsun'da gözaltı ve tutuklama terörü
  Saldırı ve katliamlara karşı protesto eylemleri
  Mercan katliamını protesto eylemleri
  MKP'nin Mercan Şehitleri'ne ilişkin açıklamasından... 17'ler ölümsüzdür! (Orta sayfa)
  Dersim şehitlerinin ardından.. /M. Can Yüce
  DİSK: 35 yıl önce, 35 yıl sonra / Yüksel Akkaya

  Kayseri Sosyalist Kamu Emekçileri'nden panel

  DTCF'de dekan, polis, faşist çeteler işbaşında... Üniversitelerimizi savunacağız!
  İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı
  Bulgaristan'da seçimlerden sosyalist parti galip çıktı...
  Irak Dünya Mahkemesi Bush-Blair ve savaş çetesini mahkum etti
  Özelleştirme saldırısı ve kadın
  Şakirpaşa İşçi Kültür Evi'nin coşkulu kampanya şenliği
  Kazım Koyuncu'nun ardından
  Basından: İran'da sınıf savaşları
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Tariş'te grev başladı...

Tariş yönetimi grevi kırmayı ve sendikayı tasfiyeyi amaçlıyor!

Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine'ne bağlı iplik, depolama, bakım ve yenileme fabrikalarında toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle 23 Haziran günü greve çıkıldı. Tariş yönetimi tarafından “0” ücret zammı teklif edilirken, işçiler insanca yaşayacak ücret talebiyle grev kararı aldılar. Tariş iplik ve depolama fabrikalarında Teksif, bakım ve yenileme fabrikasında ise Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü. Bu fabrikalar Çiğli Organize Sanayi Bölgesi içinde bulunuyor.

Tariş İplik, Türkiye ve Balkanlar'ın en büyük iplik fabrikası durumunda. Türkiye'de kamu ve özel sektör içinde ise en büyük 48. fabrika. Tariş'in kooperatif olması nedeniyle %50'ye yakın orandaki çalışanları hem ortak hem işçi, geri kalanı ise dolaylı olarak ortak. Yani işçilerin ya babası ya dayısı kooperatife ortak. Bu durum işçilerin yaşadıkları sorunlar üzerine eylemliliğe geçmelerini zora sokabiliyor. Greve çıkıldıktan sonra da işçilerin kooperatifle aralarındaki bağı kullanan Tariş yönetimi, aile ve akraba çevresini kullanarak işçiler üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Şu an fabrikada 850 işçiden 55'i bu tür baskılar nedeniyle grevi kırmış durumda. Ancak içeride üretim halen yok. Tariş yönetimi üretimden ziyade grevi kırmayı ve bunda da başarılı olursa sendikayı tasfiyeyi amaçlıyor.

***

Tariş İplik'ten bir işçiyle konuştuk...

“Direne direne kazanacağız!”

- Greve çıkmanıza neden olan talepleriniz neler?

İşçi: Aldığımız maaş 540 YTL. Biz bu aldığımız maaşa 100 milyon zam istiyoruz. Yaptığımız iş ve çalışma koşullarımız hiç de rahat değil. Meslek hastalıkları ve iş kazası riskimiz çok yüksek.

- Fabrika koşullarınızdan bahseder misiniz ?

İşçi: Gürültü ve toz nedeniyle birçoğumuz meslek hastalığı riskiyle yüzyüzeyiz. Makinelerin pamuğun iplik haline getirmesi için gereken ısı çok yüksek, rutubet ve nem çok fazla. Aşırı gürültü nedeniyle işitme kaybı sorunlarımız oluyor. Burası Tariş'e bağlı fabrikaların en mağduru durumunda. En düşük maaşla ve en ağır koşullarda çalışan bizleriz.

- Sendikanın ve sizin belirlediğiniz bir eylem takviminiz var mı?

İşçi: Şu an yok.

- Şimdiye kadar neler yapıldı?

İşçi: İşe giriş çıkışlarda, içeride olanları alkışlı protesto ediyoruz.

- Grevinize desteğe gelenler var mı ?

- Var ama, biz dışa dönük desteğe kapalıyız. (Kendilerinin denetimi dışında gelişen bir eylem vb. durumların kendilerinin grevini zora sokacağı düşüncesindeler -KB)

- Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

İşçi: Sonuna kadar devam edeceğiz. Direne direne kazanacağız.

***

Bakım ve Yenileme Fabrikası'ndan bir işçiyle konuştuk...

“Tariş kimsenin babasının malı değil!”

Tariş Bakım ve Yenileme Fabrikası'nda 35 işçinin tamamı grevde. İşveren sıfır ücret zammı dışında, işçilerin kazanılmış haklarına da göz koymuş durumda. İhbar tazminatını, fazla mesai ücretlerini, yıllık izinleri geriye çekmek, devamlılık primini kaldırmak istiyor.

- Sürecinizi anlatır mısınız?

İşçi: Sözleşme süreci Ocak ayında başladı. İşveren hiç sendikayla diyalog kurmadı. Metal sektörüne uygun insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. En düşük maaşımız 600 YTL. iken biz 850 YTL. istiyoruz. Bize “0” zam dayatıldı. İş kazasının yüksek olan bir sektör olduğu için oldukça düşük bir ücret talebi bizimkisi.

- Önüne koyduğunuz eylem takvimi var mı?

İşçi: Şu an yok.

- Önerileriniz var mı?

İşçi: Basın ve medya üzerine giderse iyi olur. Çünkü Tariş kimsenin babasının malı değil. Tariş 170 çiftçinin alınterinden kurulmuş, buradaki işçiler de bu çiftçilerin çocukları.

- Çiğli Organize'de grevde olan Tariş'in diğer fabrikaları ve Gimas var. Onlarla neler yapılabilir?

İşçi: Birlikte Organize'de yürünebilir, genel bir yürüyüş olabilir.

- Sendikanın önerileri var mı?

İşçi: Şu an yok, ama ileride olabilir.

Kızıl Bayrak/Çiğli

------------------------------------------------------------------------------------------

THY'de greve doğru

28 Haziran günü Hava-İş Yönetim Kurulu bir basın açıklaması yaparak; 27 Haziran günü toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlığı ile ilgili yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi. Ve bu görüşmeler sonucunda yeni bir gelişmenin sağlanamadığı belirtilen açıklamada THY yetkililerinin ücret ile ilgili hiçbir teklif getirmedikleri gibi toplu iş sözleşmesi ve grev kararını da önemsemediklerini ortaya koydukları, çözüm üretmek yerine en demokratik, meşru tepkilerini dile getiren, kendi personeli ile polis güçlerini karşı karşıya getirerek gerilimin artmasına yol açtıkları ifade edildi.

Ayrıca THY çalışanları adına 5 aydır toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yürütüldüğü, 23 Haziran 2005 tarihinde uyuşmazlığın çözülemediği resmi arabulucu raporunun ardından grev sürecine girildiği ifade edildikten sonra, eğer 30 Haziran'a kadar bir uzlaşma sağlanamazsa o günden itibaren 6 gün içinde yani son gün olan 6 Temmuz'a kadar grev kararı alacaklarını vurguladılar.

Anlaşma sağlanamadığı koşullarda çalışanların üretimde nasıl bir güce sahip olduklarını kimsenin unutmaması gerektiği belirtilerek basın açıklaması sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul

-------------------------------------------------------------------------------------------

Coca Cola işçileri direniş çadırı açtı!

Nakliyat-İş Sendikası'nda örgütlenen Coca Cola işçileri yetki alma aşamasına gelindiğinde işten atıldılar. İşçiler 24 Mayıs'tan bu yana işletmeleri önünde mücadele veriyorlar.

Direnen işçiler Bahçelievler'deki Merkez Dağıtım işletmesinin önünde de direniş çadırı açtılar. İçerde çalışan işçilerin tamamına yakını işten atıldı. 2000 yılında işçiler 400 milyon ücret alırken, şimdi 380 milyon alıyorlar. 10 günden beri direnişte olan işçiler bundan sonra da tempoyu arttırarak direnişe devam edeceklerini ifade ediyorlar. Tüm baskı, engelleme ve zor koşullara rağmen ayakta olduklarını ve sonuç alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getiriyorlar.

BDSP/Küçükçekmece