06 Ağustos 2005
Sayı: 2005/31 (31)


  Kızıl Bayrak'tan
  Seydişehir direnişinin
anlamı ve önemi
  Seydişehir’de yağmacılara karşı militan
direniş!
   Avrupa Birliği’nin TEKEL’i ve tütüncülüğü bitirme dayatması
  TMY’de değişiklikler gündemde... Devlet terörde sınır tanımayacak
  ÖSS’de biçimsel değişiklikler
Coca Cola işçilerinin çadırına polis saldırdı
Sendikalaşmanın önündeki en büyük
engel sendika ağalarıdır!
  Adalet Ağaoğlu’nun İHD üyeliğinden istifası... “Aydın” olmanın
dayanılmaz hafifliği!
  Anayasa Mahkemesi kadın başkanla “taç”landı!
  Gelin canlar bir olalım, Hızır Paşalar’ın
kanlı iktidarını yıkalım!
  Munzur Festivali fiili
olarak gerçekleşti!
  Mersin Limanı işçilerinin eylemi sürüyor
  Bu UMUDU öldürmeye
gücünüz yetmez!
  Sınıf hareketinin güncel görünümü ve işçi
kurultayı çalışmaları (Orta sayfa)
  Tasfiyeciliği örtme ve teorileştirme aracı:
Demokratik konfederalizm!
  Şimdi de Gazze’ye ırkçı duvar

  ABD askerleri arasında depresyon
yaygınlaşıyor.

  İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (İRA) silahlı mücadeleye son verdi
  Özbekistan, topraklarındaki ABD
üssünün boşaltılmasını istiyor
  Düzen mumdan gemiyle ateşten denizi geçmeye çalışıyor
  Yarım kalan hayatlar
  Ekim Gençliği’nden
  Mamak 2. Kültür-Sanat Festivali
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Mersin Limanı işçilerinin eylemi sürüyor

Özelleştirme kapsamına alınan ve 4 Ağustos günü ihale süreci başlatılacak olan Mersin Limanı işçilerinin işyerini terketmeme eylemi sürüyor. 12 Temmuz tarihinden bu yana eylemlerini sürdüren işçiler SEKA direnişini örnek aldıklarını belirtiyorlar. Hükümetin özelleştirme saldırısından vazgeçmemesi halinde aileleriyle birlikte limanı işgal edeceklerini söylüyorlar.

Temeli 1959 yılında atılan ve 1961'de faaliyete geçen TCDD'ye ait Mersin Limanı, 1991'deki Körfez krizine kadar Doğu Akdeniz'in en önemli ve işlek limanları arasında yeraldı. Körfez krizinden sonra özelleştirilme tartışmaları 1990'lı yıllara kadar sürdü. Kentteki deniz ticaret şirketlerinin ve sanayicilerin verimsiz buldukları ve ısrarla özelleştirilmesini istedikleri Mersin Limanı, 2004 yılında 49 milyon dolar kâr etmesine karşın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihaleye çıkarıldı. ÖİB'nin bu kararına tepki gösteren işçiler, limanın satılmasını engelleyebilmek için işyerlerini terk etmeme eylemi yapıyorlar.

İşçilerden bazıları Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) yetkililerinin açıklamalarına tepki gösteriyorlar. MTSO'nun yöneticilerinin bir dönem “Liman işçisi çalışmadan para alıyor, liman zarar ediyor” şeklinde yaptığı açıklamalara karşı, “Onlar bir gün olsun gelip limanı gezdiler mi? O dönemde klimalı odalarından, üretim için canını heba eden emekçilere dil uzatanlar bugün limana talip oldular. Bunu açıklarken de limanın geçen yıl 36 milyon dolar kâr ettiğini söylediler. Hani liman işçileri çalışmıyordu, hani liman zarar ediyordu? Limanın özelleştirilmesi için ‘zarar ediyor' söylemleriyle çaba sarfettiler. Liman özelleştirme kapsamına alınıp güçlü adaylar çıkınca, bu kez de limanın kâr ettiğini ve yabancılara verilmemesi gerektiğini söylediler. Bu çelişkiyi tüm kamuoyu görmelidir” diyorlar.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Tarım Orkam-Sen üyelerine sürgün

Bir süredir üyeleri üzerinde sendika değiştirme baskısı süren Tarım Orkam-Sen üyeleri sürgün ediliyor. Son olarak Tarım Orkam-Sen Antalya Şubesi'nde görev yapan 2 yönetici sürgün edilince, şube Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

AKP hükümeti döneminde Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nde çalışan, Tarım Orkam-Sen üyesi 50'den fazla kişi sürgüne gönderildi. 250'den fazla çalışan da baskı sonucu sendika değiştirdi. Son olarak Sendika Yasası'nın 18. maddesi gereği, “sendika yönetici ve temsilcilerinin görev yerlerinin değiştirilemeyeceği” hükmüne karşın Tarım Orkam-Sen Antalya Şubesi yöneticisi 2 kişi isteği dışında tayin edildi.

Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Sezai Kaya 2 Ağustos günü Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkında, görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Kaya, “Sendika Yasası, sendika yönetici ve temsilcilerinin görev yerlerinin değiştirilemeyeceğini söylüyor. Ama son olarak Tarım Orkam-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Halit Durmuş ve Denetleme Kurulu Üyesi Nurhan Dalkılıç tayin edildi” dedi.

Sezai Kaya, 250'ye yakın çalışanın da sendika değiştirmeye zorlandığını belirterek “Devletin, mesai, kadro, lojman gibi olanakları, sendika değiştirmede baskı aracı olarak kullanılıyor. Eğer sendika değiştirirlerse bu haklardan yararlanabilecekleri ifade ediliyor. Bu baskılara dayanamayan arkadaşlarımız sendika değiştirmek zorunda kaldı”dedi.

------------------------------------------------------------------------------------------

İşçi ve emekçi hareketinden...

Erdemir işçisi özelleştirmeye karşı eylemde...

3 Ağustos günü Erdemir işçileri, Arcelor firması yetkililerinin inceleme yapacağı söylentileri üzerine, geceyi fabrikada geçirdiler. Fabrikada 16.30-00.30 mesaisinde çalışan yaklaşık 2 bin işçi, ERDEMİR ihalesi için ön yeterlilik alan firmalardan Arcelor yetkililerinin inceleme yapmak üzere tesislere geleceğini duyunca saat 08.30'a kadar işyerlerini terketmediler.

Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı, yetkililerin ERDEMİR futbol sahasına helikopterle geleceğini öğrendiklerini ifade etti, “Eğer Arcelor yetkilileri gelseydi, helikopterin indiği yere kadar işçilerle yürüyecektik. Ancak, dün akşam yaptığımız yürüyüş ve fabrikada beklediğimizin duyulması üzerine ERDEMİR'e kimse inceleme yapmaya gelmedi. Bunun üzerine fabrikada 16 saat bekleyen işçilerimiz de işyerlerinden ayrıldı” dedi.

Telekom emekçilerinden basın açıklaması...

29 Temmuz günü Telekom'da çalışan emekçiler, sendika ve odalar İstanbul Galatasaray Postanesi önünde özelleştirmelere karşı birlikte hareket edeceklerini duyurdular. Telekom'un satış kararının onaylanmaması için Cumhurbaşkanı Sezer'e mektup gönderdiler.

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Haber İş 1 ve 2 No'lu şubeler, Haber Sen 7, 8 ve 9 No'lu şubeler, Türk Haber Sen ve Birlik Haber Sen temsilcilerinin katıldığı eylemde mücadelenin süreceği vurgulandı.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları ile Beyoğlu Postanesi'ne gidildi ve mektup postalandı.

Telekom çalışanlarından “İşyerlerini işgal ederiz!” uyarısı...

28 Temmuz günü Türk-İş'e bağlı Haber-İş Sendikası, Telekom'u sattırmayacaklarını, gerekirse işyerlerini işgal edeceklerini açıkladı.

Türk-İş'e bağlı Haber-İş Sendikası Bağcılar Meydanı'nda yaptıkları açıklamada, Telekom'u sattırmayacaklarını, gerekirse işyerlerini işgal edeceklerini ilan ettiler.

Haber-İş 1 No'lu Şube Başkanı tarafından yapılan açıklamada “Başbakan ve hükümet, başından beri Telekom'un peşkeş çekilmesine karşı çıkan onbinlerce işçi ve memuru değil, İMF ve tekellerin sözünü dinlemiştir. İşçisiyle, memuruyla, halkımızla birlikte bu peşkeşi durdurmak, taşeronlaşmaya son vermek için mücadelemiz sürecektir. Gerekirse eşlerimiz, çocuklarımızla birlikte işyerlerimizi işgal edip tekelleri içeriye sokmayacağız” dedi. Genel grev çağrısının yapıldığı açıklama sonrası özelleştirmeyle ilgili bildiri dağıtıldı.

Özel maden sektöründe TİS imzalandı...

T. Maden-İş Sendikası Yatağan Şubesi ile Türk Maden İşletmesi arasındaki toplusözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Şube Başkanı Süleyman Girgin, toplusözleşmenin 120 işçiyi kapsadığını, işçilerin ücretlerine 6 aylık dilimlerde iki kez yüzde 5 zam yapılacağını ifade etti.