26 Kasım 2005 Sayı: 2005/46 (46)

  Kızıl Bayrak'tan
  Devlet ve düzen suçlarının üstünü örtme, suçluları koruma telaşına düştü
  Şemdinli'nin yaydığı dalga kabarıyor
  Yüksekova'da onbinlerin katıldığı cenaze töreni
  Ülke çapında Şemdinli protestoları
  "Şemdinli, Yüksekova'nın faili devlettir"
Şemdinli protestolarından
Ordu'da skandal bitmiyor; Yalova'da deprem soygunu
  CHP Kurultayı ve ötesi
  DİSK'ten sermayeye "daha aktif" hizmet!
  Laik-şeriatçı bölünmesi değil emek-sermaye bölünmesi
  Sendikal ihanet çetelerinden arsızlığın bu kadarı
  Roj TV tartışmaları; Basın özgürlüğü kimin için?
  Son milli maçta yaşananlar devlet geleneğinin resmidir
  Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerine... Devletin gizli ama gerçek anayasası / Orta sayfa
  Her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor
  Ankara Sendika Şubeler Platformu sözcüsü ile röportaj
  Şemdinli ve gençlik alanında devrimci sorumluluklar
  Ekim Gençliği: Hedefli, sistemli bir kitle çalışması ve yoğun bir politik faaliyet örgütlüyoruz
  Ekim Gençliği'nin 10. yılında özgüleştirilmiş bir kampanya hazırlığı
  Irak'ta zorunlu olan halkların birleşik direnişidir!
  APEC zirvesini onbinlerce emekçi protesto etti
  Tekeller işkenceden de kar ediyor
  Yerel işçi kurultaylarında "işçilerin birliği halkların kardeşliği" şiarı yükselecek!
  Yerel işçi kurultayı hazırlıklarından
  Değiştirmek için değişmeli!
  Ekim Devrimi 88, Yeni Ekimler'in Partisi 7 yaşında!
  Basından/ Şemdinli olaylarının siyasal boyutu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ülke çapında Şemdinli protestoları...

Samsun: “MGK, MİT, CİA, kontrgerilla dağıtılsın!”

Samsun’da 16 Kasım günü, Şemdinli halkının failini ortaya çıkardığı ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayları protesto etmek amacıyla Eğitim-Sen, Ekim Gençliği, HÖC, Yurtsever Gençlik, Partizan, EMEP, SDP ve TKP tarafından ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Saat 14:00’de Süleymaniye Geçiti’nde yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi: “Şemdinli’de ortaya çıkan devletin gerçek yüzüdür. Dün Şemdinli’de bugün Samsun’da yaşanan olaylar (önceki günlerde TKP binasının gece saat 04:00 sularında molotoflu saldırıya uğraması) lokal bir eylem olmadığını, genelin bir parçası olduğunu ortaya çıkarmıştır. Emperyalizmin bu oyununu bozacak olan Türk ve Kürt emekçilerinin birlikte mücadelesidir.”

Ayrıca eylemde 17 Kasım günü Samsun’a gelecek olan emperyalist ülke temsilcilerinden Putin, Berlusconi ile Tayyip Erdoğan da protesto edildi. Yapılan basın açıklamasında“17 Kasım günü ilimiz emperyalist ülkelerin ‘önemli’ temsilcileri Berlusconi ve Putin’e ev sahipliği yapacak. Bu ziyarette ülke kaynaklarının yağmalanması kararları çıkacaktır.” denildi.
Eylemde, “Şemdinli’de ortaya çıkan Susurluk’tur!” ve “Berlusconi, Putin emperyalist sömürüye hayır!” yazılı iki ayrı pankart açıldı. “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Bıji bıratiya gelan!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!” sloganları atıldı .Basın açıklamasına yaklaşık 65 kişi katıldı.
Biz de Ekim Gençliği olarak “Putin, Berlusconi, Tayyip defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” yazılı dövizlerle eylemde yerimizi aldık.

Ekim Gençliği/Samsun

Eskişehir: “Katil devlet hesap verecek!”

Şemdinli’de devletin kontrgerilla örgütü olan JİTEM’in gerçekleştirdiği bombalı saldırıyı protesto etmek ve ezilen Kürt halkıyla dayanışmak amacıyla 21 Kasım’da biraraya gelen devrimci, demokrat, yurtsever kurumlar meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Saat 18:30’da Adalar’ın girişinden başlayan yürüyüş Adalar Migros’un önünde okunan basın açıklamasıyla sona erdi.

Basın açıklamasında Şemdinli’deki olayların Susurluk’un devamı olduğu, Şemdinli’de devletin bir kez daha suçüstü yakalandığı vurgulandı. Kontrgerillanın yıllardır bu tür kirli olaylar gerçekleştirdiği ifade edildi.
Basın açıklamasına yaklaşık 150 kişi katıldı. Eylemde “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Şemdinli halkı yanlız değildir!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği/Eskişehir

Bursa: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

Sermaye devletinin Kürt halkının haklı ve meşru mücadelesini bastırmak için kullandığı kirli ve kanlı savaş yöntemlerinin en sonuncusu Şemdinli’de halkın kontrgerillayı suç üstü yakalamasıyla gün yüzüne çıktı. Şemdinli’de yaşananları ve yapılan katliamları protesto etmek için KESK, DİSK, Bursa Barosu, İHD, ÇHD, reformist çevreler ve devrimci grupların katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi. 21 Kasım akşamı AVP Tiyatro önünden Orhangazi Parkına kadar yapılan yürüyüşte “Adaleti Mumla Arıyoruz” pankartı ve mumlar taşındı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Çeteler halka hesap verecek!” vb. sloganlar atıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa

Zonguldak: “Şemdinli halkı yalnız değildir!”

Şemdinli’de halkın devleti suçüstü yakaladığı olayları ve katliamları protesto etmek, devletin saldırılarını teşhir etmek ve Kürt halkıyla dayanışmak amacıyla 20 Kasım günü Madenci Anıtı önünde ZKÜ Öğrencileri tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. “Şemdinli halkı yalnız değildir!/ZKÜ Öğrencileri!” imzalı pankartın açıldığı eyleme yaklaşık 30 kişi katıldı.

Basın açıklaması metninde saldırı teşhir edildi, Kürt halkıyla dayanışma çağrısı yapıldı.

Eylemde “Şemdinli halkı yalnız değildir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bıji bıratiya gelan!”, “JİTEM-kontrgerilla dağıtılsın!” sloganları atıldı. Eylem alkışlarla bitirildi.

Ekim Gençliği/Zonguldak

Antakya: “Çetelerin ipleri MGK’nın elinde!”

18 Kasım günü Antakya Demokrasi Platformu tarafından Hakkari’de yaşanan katliam ve provokasyonları protesto etmek amacıyla saat 17:00’de bir eylem gerçekleştirildi. Sistem Dershanesi önünde biraraya gelen yaklaşık 150 kişi, ellerinde meşalelerle Saray Caddesi’ni trafiğe kapatarak sloganlar eşliğinde Ulus Alanı’na doğru yürüyüşe geçti.
Burada okunan açıklamada şunlar söylendi: “… Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yaşanan bombalama olaylarından sonra Şemdinli halkı JİTEM oldukları ortaya çıkan kişileri cephane dolu bir araba ile suçüstü yakalamış ve polislere teslim etmiştir. Ancak JİTEM elemanları karakolun arka kapısından kaçırılmıştır. Olayların örtbas edilmesine karşı çıkan halka silahlarla karşılık verilmiş, 3 kişi yaşamını yitirmiştir. Şemdinli halkının faillerini ortaya çıkardığı bu provokatif eylemde deliller, Bölge Jandarma Komutanlığı ve Jandarma İstihbaratıyla bağlantıyı göstermektedir. Bölgede yıllarca terör diye nitelenen katliamların ya da faili meçhullerin arkasındaki gücün kontrgerilla örgütlenmesi olduğunu bir kez daha ortaya çıkarmıştır...”

Eylemde sık sık “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Eşitlik, kardeşlik, Kürt ulusuna özgürlük!”, “Dün Susurluk, bugün Şemdinli, yarın neresi!”, “Çetelerin ipleri MGK’nın elinde!” sloganları atıldı. Ayrıca eylemde “TMY Susurluk ve Şemdinli’yi yasalaştırıyor... TMY çöpe!” pankartı taşındı.

Kızıl Bayrak/Antakya

Mersin DEHAP’ın Şemdinli protestosu...

20 Kasım günü yaklaşık 80 kişilik DEHAP üyesi bir grup Şemdilli’de yaşanan olayları protesto etmek için DEHAP il binası önünden Taş bina önüne bir yürüyüş düzenledi. Burada yapılan basın açıklamasında Şemdinli ve Yüksekova’da yaşanan olaylar kınandı.

Kızıl Bayrak okurları/Mersin