4 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/14

  Kızıl Bayrak'tan
  Dönemin yüklediği sorumluluk bilinciyle mücadeleye!
  Sendikal bürokrasi ve taban inisiyatifi
İşçi ve emekçiler mücadelenin,
Türk–İş ağaları sermayenin safında!
SSGSS yasa tasarısı karşıtı eylemlerden...
Dizginsiz devlet terörü sürüyor!
Emperyalistler Kıbrıs’ta iş başında…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Rejim krizinde yeni safha - EKİM
  Direnen İşçilerle Dayanışma Etkinliği…
  Gençlik hareketinden...
  Kızıldere anmalarından...
  Sefalete, sömürüye, köleliğe boyun eğme!
Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı’na katılalım!
Mücadeleye güç verelim!
  Çiğli Organize’de bulunan Kalmaksan önünde saldırıya uğrayan Çiğli İşçi Bülteni çalışanı ile konuştuk...
  Rice son ayda ikinci Ortadoğu gezisini gerçekleştirdi...
  İşgalci güçlerle Bağdat’taki kuklalarından ortak saldırı…
  Durum ve devrimci görevler… M Can Yüce
  Kapitalizm, Kriz: Olasılıklar ve
Olanaklar Sempozyumu!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

SSGSS Yasa Tasarısı mecliste, işçi ve emekçiler sokakta!

“Uzlaşma yok, mücadele var!”

DİSK, KESK,TMMOB ve TTB’nin Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı görüşmelerinin hezimetle sonuçlanmasının ardından yaptığı sokağa çıkma çağrısı eylemlerle karşılandı. SSGSS saldırısına karşı birçok yerelde etkinleştirilen ve mücadelenin can damarı haline gelen platformlar 1 Nisan günü militan bir inisiyatifle alanlara çıktılar.

İstanbul’da Anadolu ve Avrupa Yakalarında kitlesel ve coşkulu eylemler örgütlediler.

Kadıköy’de kitlesel ve coşkulu yürüyüş!

Kadıköy Haydarpaşa Numune Hastanesi Poliklinikleri önünde buluşan Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu bileşenleri, buradan Kadıköy İskelesi’ne kitlesel ve coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu da eylemde yer aldı. Türk-İş’e bağlı TÜMTİS, Yol-İş 1 No’lu Şube, T. Harb-İş Anadolu Yakası Şubesi eyleme pankartlarıyla katılırken Deri-İş Tuzla Şubesi, Tez Koop-İş de önlük ve flamalarıyla yürüyüşte yer aldılar.

KESK İstanbul Şubeleri de eyleme kitlesel bir şekilde katıldılar. Yapı Yol-Sen İstanbul Şubesi, Eğitim-Sen Kartal ve Kadıköy şubeleri, Büro Emekçileri Sendikası Kadıköy Şube ve SES Anadolu Yakası Şubesi önlük ve pankartlarıyla yürüyüşte yer aldılar. Haber-Sen ve Tüm Bel Sen üyeleri de katılımcılar arasındaydı.

1 Nisan eyleminin çağrıcılarından olan DİSK’in yürüyüşe katılımı zayıftı. Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge’ye bağlı 1 No’lu Şube üyeleri eyleme etkin bir katılım sağladılar, yürüyüş ve alanda ortak sloganları coşkuyla attılar. Platform sürecinin başından beri gerçekleştirilen eylemlere etkin bir katılım sağlamayan Birleşik Metal-İş Sendikası eyleme birkaç temsilci ile katıldı. DİSK’e bağlı sendikalardan Basın-İş ve Dev Sağlık-İş de sınırlı bir katılımla eylemde yer aldılar. İstanbul Tabip Odası ve TMMOB’ye bağlı odalar da yürüyüşteydiler.

Saat 13.00’e doğru “Herkese sağlık güvenli gelecek Platformu” pankartı arkasında Poliklinikler önünden yürüyüşe geçen binlerce kişi Kadıköy İskelesi’ne inen ulaşım güzargahını ilk önce tek daha sonra çift taraflı olarak trafiğe kapattı. Binlerce kişi yasa tasarısı üzerinde tadilat değil tasarının geri çekilmesini istedi.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, İstanbul Liseli Gençlik Platforu ve OSB-İmes İşçileri Derneği üyeleri dövizleriyle yürüyüşte yerlerini aldılar.

Araçtan kitleye seslenen HSGGP Temsilcileri emekçilerin “mutabakat”ı olmadığını, SSGSS?Yasası geri çekilene kadar mücadelenin süreceğini söylediler 6 Nisan Pazar günü Kadıköy’de gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısı yaptılar. Eyleme 3 bine yakın işçi ve emekçi katıldı.


Okmeydanı’nda polis barikatı...

İstanbul Avrupa Yakası’nda gerçekleştirilen eylem kitlenin saat 12.30’da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanmasıyla başladı. En önde “Sağlığımızı-emeğimizi-geleceğimizi İMF ‘vekillerine’ yedirtmeyeceğiz!” pankartı açılan eylemde sık sık “Direne direne kazanacağız!”, “Herkese eşit ücretsiz sağlık!”, “İMF uşağı hükümet istifa!”, “Hükümet yasanı al başına çal!”, “Uzlaşma yok direniş var!” sloganları atıldı.

Kitle saat 13.00’de yeni gelen bileşenlerle AKP İstanbul İl Örgütü binasına doğru sloganlarla yürüdü. Yürüyüş boyunca ses aracından yasayı teşhir eden konuşmalar yapıldı.

AKP İstanbul İl Örgütü binasına 100 metre kala kitlenin önü çevik kuvvet tarafından kesildi. Sermayenin kolluk güçleri kitlenin AKP binası önüne kadar yürümesini engelledi.

Yapılan görüşmeler sonucu aynı yerde basın açıklaması yapılması kararlaştırıldı. Kitleye seslenen TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali Çerkezoğlu yasanın derhal geri çekilmesini talep etti.

Basın açıklamasını HSGGP adına Eğitim Sen 3 No’lu Şube başkanı Nebat Bükrek okudu. Ardından Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ile DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Diş Hekimleri ve Eczacılar Odası’nın ortak metnini okudu. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı eylem sloganlarla son buldu.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşenlerinden Tez Koop-İş, Belediye-İş 2 No’lu Şube, Petrol-İş, Haber-İş, Hava-İş’in yanısıra KESK’e bağlı sendikalardan da katılım oldu. İTO ve TMMOB üyeleri de eylemde yer aldılar. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası 2 No’lu Şube üyeleri de yürüyüşte ve eylemde yer aldılar. Yürüyüşün bir diğer direngen kolu ise Nakliyat-İş Sendikası ve Arçelik işçileri idi.

EMEP, ESP, DTP, EHP, İşçi Gazetesi ve Çağrı da yürüyüş kortejindeydiler. Piyalepaşa Bulvarı yürüyüş ve eylem nedeniyle 35 dakika trafiğe kapandı.

BDSP’liler eyleme “Herkese parasız sağlık hizmeti!”, “Birleşik mücadeleyi yükseltelim!”, “Sağlık hakkı için birleşik mücadeleye!”, “‘SSGS Yasa Tasarısı Geri Çekilsin!” dövizleriyle katıldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kartal: İşçi düşmanı yasalar alanlarda parçalanacak!

1 Nisan günü SSGSS karşıtı sloganlar Kartal’dan da yükseldi. DİSK Genel-İş 3 No’lu Bölge tarafından gerçekleştirilen eylem için saat 14.00’te Genel-İş üyeleri ve eylemi destekleyen güçler, Kartal Meydanı’nda toplanarak sloganlarla kamu emekçilerini beklediler.

BES İstanbul 3 No’lu Şube pankartının arkasında toplanan emekçiler coşkulu sloganlarla işçi kitlesiyle birleşti. Burada sloganlar durmak bilmedi. Ardından alana “Artık yeter! Tersanelerde iş cinayetlerine son!/TİB” yazılı afişlerle TİB-DER üyeleri girdi. Tersane işçileri “Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!” sloganını kitleyle beraber gür bir şekilde haykırdılar.

Açıklamayı Genel-İş 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir okudu. Yasanın aynı zamanda IMF’nin stand-by anlaşmasının gereği olduğunu ifade etti ve yasaya geçit vermeyeceklerini açıkladı. 6 Nisan Kadıköy mitingine çağrı yapan Demir’in açıklaması sık sık sloganlarla kesildi.

Daha sonra Tek Gıda-İş 2 No’lu Şube Sekreteri Yunus Durdu TEKEL direnişini değerlendirerek sonuna kadar direneceklerini açıkladı. Ardından Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu söz alarak iş cinayetlerine ve saldırılara karşı mücadele çağrısı yaptı.

500’ü aşkın kişinin katıldığı açıklamaya TİB-DER, TKP, Emekli-Sen, EMEP, ÖDP, SHP, CHP, EKD, BDSP, PDD, İşçi-Köylü ve ESP katıldı..

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

“Kölelikte uzlaşma olmaz!”

SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi sağlık çalışanları da 1 Nisan günü iş bırakarak eylem gerçekleştirdiler.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi bahçesinde saat 14.00’da toplanan yaklaşık 100 sağlık emekçisi, hastane bahçesinde gerçekleştirdikleri yürüyüşle tasarının geri çekilmesini talep ettiler. Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda hastaların bugün kendi paralarıyla bile tedavi olamazken, bu yasa geri çekilmezse hastane kapısından içeriye dahi giremeyecekleri söylenerek, SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı herkesi mücadeleye çağırdılar..

Yürüyüş sonrası SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli bir basın açıklaması yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İzmir’den grev çağrısı!

İzmir’de 1 Nisan günü Basmane Meydanı’nda biraraya gelen KESK, DİSK, TMMOB, TTB, TTB, TDB, TEB ve Herkese Sağlık Güvenli Gelecek İzmir Platformu bileşenleri Konak’taki eski Sümerbank önüne yürüdü. Saat 14:00’ten itibaren toplanma alanında birikmeye başlayan işçi ve emekçiler saat 15:00’e doğru yürüyüşe geçti. DİSK üyesi işçiler Basmane’deki Genel-İş Sendikası binasının önünden toplanma alanına sloganlarla yürüdüler. “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla alana giren DİSK üyesi işçiler alana coşku kattılar. Tüm eylem boyunca canlılığını koruyan DİSK’li işçiler daha çok AKP hükümetini hedef alan sloganlar attılar.

Türk-İş’e bağlı şubelerden Belediye-İş, Petrol-İş ve TÜMTİS’de pankartlarıyla eyleme katıldılar. Toplanma alanında Petrol-İş üyesi işçiler “Kahrolsun sendika ağaları!” sloganını attı.

En önde eylemi örgütleyen bileşenlerin imzalarının yeraldığı “Geleceğimizi İMF kredisine sattırmayacağız!” şiarlı pankart taşındı. Peşisıra DİSK, KESK Şubeler Platformu ve devrimci güçlerle reformist çevreler yürüdü.

Eylemde DİSK’in yanısıra SES ve BES kortejleri canlılıklarıyla dikkat çekti. Siyasal güçlerin 14 Mart eylemine göre eyleme katılımında belirgin bir artış vardı. Eylem boyunca emekçilerin tepkisi daha çok AKP ve İMF’ye yöneldi. Mücadele yöntemi olarak ise daha çok genel grev çağrısı öne çıktı. Eylemde genel grev sloganları coşkuyla atıldı.

Basın açıklamasının yapılacağı alana girildiğinde, kolluk güçlerinin panzerlerle kurduğu barikat DİSK ve KESK tarafından geriletildi. Kürsü konuşmaları oldukça canlıydı. DİSK adına konuşma yapan Ege Bölge temsilcisi Azat Fazla, 14 Mart’ta genel grev şiarını dile getirenlerin bugün neden alanlarda olmadığını sordu. Kendilerinden ayrı hükümetle görüşme yapanlara alanlarda işçilerin yanında olma çağrısı yaptı.

EP bileşenlerinin imza atmadığı ve katılım sağlamadığı eyleme 8 bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Ankara: Kızılay işgal edildi!

Numune Hastanesi’nde militan, kararlı direniş...

SES ve ATO Numune Hastanesi önünde saat 12.00’de toplanmaya başladı. Buradan YKM önünde toplanan kitleyle birleşerek Meclis Dikmen Kapısı’na yürüme planı vardı. SES üyeleri ‘iş bırakarak’ toplanma yerlerinde bir araya geldiler. Burada SES Ankara Şube yöneticilerinin de bulunduğu yaklaşık 60 kişilik kitleyi çevik kuvvet ablukaya aldı. Kitle ablukayı kırmak için barikata yüklendi. Burada sağlık emekçilerine polis müdahale ederken, emekçilerin direnişiyle karşılaştılar.

Numune Hastanesi önünden yürüyüşün engellenmesi üzerine bu kitle, Hastaneler Caddesi’ne Numune Hastanesi’nin arkasındaki ara yoldan çıkarak Hacettepe Çocuk Acil ve İbni-Sina hastanelerinde toplanan kitleyle birleşmeye çalıştı. İbni-Sina Hastanesi’nde hasta yakınları da eyleme destek verdiler. Bu sırada çevik kuvvetle yer yer kovalamacalar ve arbedeler yaşandı. Hastaneler Caddesi İbni-Sina Hastanesi (100 kişi) ve Hacettepe’de Çocuk (200 kişi) acil önünde toplanan kitle yolun iki şeridini yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi gerçekleştirdi.

Burada sağlık çalışanları hastane duvarlarının üzerinden atlayarak cadde üzerinde eylemi başlatmış oldular. Çevik kuvvet emekçilerin üzerine yürüyerek eyleme müdahale etmeye çalıştı. Ancak eylem başından itibaren kararlı ve militan bir ruh haline sahipti.

YKM önüne yürünmesine izin verilmemesi üzerine emekçiler yolu trafiğe keserek sloganlarla beklemeye başladı. Eylem Saat: 15.00’de YKM kitlesinin polis engeliyle karşılaşması ardından, barikata yüklenerek Kızılay’ı işgal etmesi haberinin gelmesiyle daha coşkulu bir atmosfere büründü. Kızılay eyleminin 16.30’da bitirilmesine kadar eylem sürdürüldü. Eyleminin sonuna doğru caddenin iki şeridi trafiğe kapatan kitle birleşerek eylemi sona erdirdiler. 

Bu kolda toplam 250 kişilik bir katılım gerçekleşti.


Akay Kavşağı

Saat: 12.00’da Süleyman Sırrı Sokak’taki DİSK Bölge Temsilciliği önünde DİSK/Genel-İş ağırlıklı kitle toplanmaya başladı. Atatürk Bulvarı’nda bulunan TMMOB Genel Merkez önünde de TMMOB kitlesi toplanmaya başladı. Bu iki ayrı kitlenin önü Akay Kavşağı’na kadar yüründükten sonra polis barikatıyla kesildi. Akay Kavşağı’nda yaklaşık bin kişilik kitle sloganlarla beklemeye başladı . Kızılay’ın işgal edilmesinin ardından polis Kızılay’a sevk edildi. Bu koldaki kitle polisle kısa süreli bir arbede yaşamasının ardından Karanfil Sokak üzerinden Kızılay Meydanı’ndaki kitleyle birleşti. Kızılay Meydanı’na gelen kitle ağırlıklı olarak TMMOB’dan (200 kişi) oluşmaktaydı. Kızılay işgal edilirken alanı terkeden TKP kitlesi Karanfil’den geri dönerek bu kolun arkasından yeniden alana geldi. Bu koldan yürüyen DİSK ise Kızılay alanına temsili bir kitleyle geldi.


YKM Önü-Kızılay’da militan fiili direniş…

KESK Şubeler Platformu, SES dışında kalan tüm şubelerine toplanma yeri olarak YKM çağrısı yaptı. KESK Şubeler Platformu eylemi sevk eylemi olarak örgütledi. Eğitim-Sen sevk alıp almamayı eğitim emekçilerinin inisiyatifine bırakmakla birlikte büyük oranda sevk alındı. SES iş bırakma eylemi yaptı.

Bu kolda toplanan kitlenin önünü Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanlığı’nda panzerler, çevik kuvvet ve su püskürtme araçlarıyla kestiler. Burada yaklaşık bin kişilik kitle saat: 13.00 itibariyle toplanmaya başladı.

KESK Şubeler Platformu, BES Danıştay İşyeri Temsilciliği, Türk-İş’e bağlı Tez Koop-İş Sendikası pankartlarıyla yer aldılar. Türk-İş’e bağlı Harb-İş, TÜMTİS burada yer aldılar. BDSP, Halkevleri, HÖC, ESP, Partizan, Alınteri, ÖDP, Kaldıraç, TKP, HKP bu kolda yer aldılar. Kitle barikatın önünde toplanma saatinden itibaren sloganlarla coşkulu bir şekilde bekledi.

Saat:15.00’de kitlenin yürüme iradesine engel olamayan KESK yönetimi çevik kuvvet barikatına doğru kitleyi yönlendirdi. Kitle burada panzerler çevik kuvvet tarafından çembere alınmış durumdaydı. Barikatın üzerine yüklenilmesiyle polis azgınca kitleye saldırmaya başladı. Kitle bir arada durarak polise taş, sopalar ve yumruklarıyla karşılık verdi. Çevik kuvvet kitleyi coplayarak, tekmeleyerek dağıtmaya çalıştı. Güven Park içinde çatışma ve arbede sürerken, BES Danıştay İşyeri Temsilciliği pankartı taşıyan emekçilerle birlikte kitlenin bir bölümü Kızılay’ı trafiğe kesti. Çevik kuvvet kitleye saldırdı. Ancak emekçilerin kararlı ve militan duruşu karşısında geri çekildi. Bu sırada Güven Park içinden KESK Şubeler Platformu pankartını açan emekçiler meclis yönüne doğru yürüyüşe geçtiler. Bu anda takviye kuvvetlerle çevik kuvvet kitleye azgınca saldırdı. Ancak emekçiler geri adım atmadı. Pankartlarıyla birlikte oturdular. Burada bir süre çatışma yaşandı. Bu çatışmanın ardından tüm kitle Kızılay Meydanı’nı işgal etti.

Ardından kolluk kuvvetleri meclis yönüne barikat kurdu. Barikat panzerlerle güçlendirildi. Burada yaklaşık 1,5 saat boyunca fiili-meşru bir miting gerçekleştirilmiş oldu.

Alanda eylem başında atılan sloganlarla birlikte “Daha fazla Kızılay daha fazla direniş!”, “Kızılay’ı açtık sıra mecliste!” sloganları öne çıktı.

Ancak KESK yönetimi kitleyi Ziya Gökalp üzerine çekmeye çalışarak, Kızılay Meydanı’nı boşaltmaya çalıştı. Ziya Gökalp girişinde bu süre boyunca sürekli açıklama yaparak eylemi sona erdirme çabaları KESK’li emekçilerin basıncıyla boşa düşürüldü.

Kitlenin bu biçimde Kızılay’ı işgal edeceğini akıllarına bile getirmeyenler bir süre yönlerini Ziya Gökalp’a dönerek KESK Şubeler Platformu pankartıyla 150 kişilik bir kitleyle yürümeye çalıştılar. Kızılay Meydanı’nda KESK yöneticileri ve emekçiler arasında yer yer tartışmalar yaşandığı gözlemlendi. KESK yönetimi kitlenin iradesine uymak zorunda kaldı. Akay Kavşağı’ndan gelen kitlenin alana girmesinin ardından KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ardından DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Başkanı Gencay Gürsoy peşpeşe açıklamalar yaptılar. Bu yasayı meclisten geçirmeyeceklerini ifade ettiler. Newroz eylemlerinden emekçi eylemliklerine kadar devletin pervasızca saldırılarına değindiler. Mezarda emeklilik ve paralı sağlık yasasına karşı mücadelelerinin artarak süreceğini ifade ettiler. Saat:16.30’da eylem sona erdi. Kızılay Meydanı’nda eylem sona ererken yaklaşık 2 bin kişi vardı.

3 ayrı kolun toplanma yerlerindeki ilk sayıları dikkate alındığında yaklaşık 3500 emekçi SSGSS karşıtı bir duruşla alanda yer aldı.

Ankara Şubeler Platformu Türk-İş’in uzlaşmacı tutumunun dışında bir duruşla temsili düzeyde eylemde yer aldı. Türk-İş Ankara sözcüsü, Petrol-İş Ankara Şube Başkanı, TÜMTİS, Tez-Koop İş Kızılay Meydanı’nda sınırlı sayıda işçiyle yer aldılar .

Eylem başından sonuna kadar coşkulu, sendika bürokrasini aşma iradesini ortaya koyan bir atmosfere sahipti.

Kızıl Bayrak / Ankara


Adana’da GSS karşıtı coşkulu eylem

Adana HSGG Platformu bileşenleri, 1 Nisan günü saat 14.00’te iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.


Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri ve hastane işçileri de iş bırakma eylemine aktif bir katılım gösterdiler. SES, ATO, Dev Sağlık-İş ve Eğitim Sen üyeleri saat 12.00’de poliklinikler girişinde toplanarak bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin de destek verdiği, “Genel Sağlık Sigortası’na hayır!/SES” ve “DİSK Dev Sağlık İş Çukurova Bölge” pankartlarının açıldığı eylemde, Dev Sağlık-İş, SES ve Eğitim Sen flamaları açıldı.

Yaklaşık 200 işçi ve emekçinin katıldığı eylemde basın açıklamasının okunmasının ardından sağlık emekçileri ve onlara destek verenler hastaneden çıkarak üniversite girişinde bulunan servislere kadar “Genel grev-genele direniş!”, “İMF defol bu memleket bizim!”, “Sağlık haktır satılamaz!” sloganlarıyla yürüdü. Hasta yakınlarının da destek verdiği eylemin ardından çarşıda yapılacak eyleme katılmak için servislere binilerek Başkent Hastanesine doğru yola çıkıldı.

Saat 13.00’te Cemalpaşa Groseri önünde toplanan Dev Sağlık İş, SES, ATO, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, BTS üyeleri burada halaylar çekmeye başladılar. Yaklaşık 350 emekçi yolun bir kısmını trafiğe kapatarak, sloganlarla istasyon önüne doğru yürüyüşe geçtiler.


Eğitim emekçilerinden kitlesel ve coşkulu eylem

Eğitim-Sen üyesi emekçiler tüm gün sevk alarak iş eyleme katıldılar. Eğitim emekçileri 12.30’dan itibaren Eğitim-Sen Adana Şube önünde toplanmaya başladılar. Sayıları ve coşkuları giderek artan kamu emekçileri bekleme yerinde sloganlar ve türküler eşliğinde halaylar çektiler. BES ve DİSK Genel-İş üyesi emekçilerin de toplanma yerine sloganlarla gelmesi coşkuyu iyice arttırdı. Yaklaşık bin işçi ve emekçi buradan yolun bir kısmını trafiğe kapatarak İstasyona doğru yürüyüşe geçtiler.

En önde “Herkese sağlık güvenceli gelecek için mücadeleye!” pankartı açıldı. DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, Eğitim-Sen, Tekstil-Sen, ESM, BES, pankartlarıyla yürüyüş kolunda yer aldılar. Yürüyüşte Eğitim-Sen her zamanki gibi eylemin asıl gövdesini oluştururken, BES ve Genel-İş üyesi emekçilerin katılımı dikkat çekiciydi.


İstasyon önü: “İşçi-memur elele genel greve!”

Cemalpaşa kolunun Eğitim-Sen koluyla birleşmesinin ardından coşkuları artan kamu emekçileri yolu tamamen trafiğe kapattılar, istasyon önüne doğru yürüyüşe geçtiler. İstasyon önünde bir süre halaylarla bekledikten sonra SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen basın açıklamasını okudu, yasanın IMF talimatlarıyla hazırlandığını belirtti. Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı eylem halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Bursa: “Uzlaşma yalan, mücadeleye devam!”

SSGSS’ye karşı Bursa’da DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB ve bir dizi sendika ve demokratik kitle örgütü tarafından kitlesel bir eylem gerçekleştirildi. 1 Nisan günü Altıparmak Bursa Atatürk Stadyumu önünden yolun bir şeridini kapatarak yürüyüşe geçen kitle Fomara Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.Toplanan 17.500 imza AKP İl binasına götürüldü.

Kurumlar adına yapılan açıklama şu sözlerle sona erdi: “Onlar bu ülkenin geleceğini IMF kredilerine satmış olabilirler ama bizler çocuklarımızın geleceğinin satılığa çıkarılmasına izin vermeyeceğiz. Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız.”

Eyleme yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Edirne: “Sağlıkta tasarruf ölüm getirir!”

DİSK, KESK, TTB, TMMOB’un aldığı eylem kararının Edirne ayağı da 1 Nisan günü saat 13.30’da başladı. Kitle belediye binası önünde toplandı. Ardından yürüyüşe geçilerek AKP Edirne İl Binası önüne gelindi. Basın açıklamasının okunmasının ardından eylem sona erdi.

Eylem DİSK, KESK, TTB ve TMMOB tarafından örgütlendi. DSP, CHP, TKP, ÖDP, TÖK, Atatürkçü Düşünce Derneği de destek verdi. Sınav haftası olması sebebiyle öğrenci gençliğin eyleme katılımı zayıf oldu. Eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Edirne


Eskişehir: “SSGSS’ye karşı genel grev-genel direniş!”

Eskişehir’de SSGSS yasasına karşı kitlesel ve coşkulu bir eylem gerçekleştirildi. Kızılay İş Merkezi önünde saat 14:00’ da toplanmaya başlayan kitle saat:14:30’da Hamam yolundan başlayarak Sosyal Sigortalar Müdürlüğü önüne kadar coşkulu sloganlarla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Hamam yolundan geçilirken bir süre burada oturma eylemi yapıldı. Yürüyüş boyunca kitleye yönelik konuşmalar gerçekleştirilerek SSGSS yasa tasarısı anlatıldı. Konuşmalar ve sloganlar çevredeki insanlar tarafından alkışlarla karşılandı. Eyleme birçok devrimci kurum ve reformist parti katılarak destek verdi. Komünistler eyleme “SSGSS Yasa Tasarısı geri çekilsin!”, “Sağlık hakkı için genel grev-genel direniş!” şiarlı BDSP dövizleriyle katıldılar. Eyleme yaklaşık 700 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Sivas: “Sağlık haktır, satılmaz!”

KESK Sivas Şubeler Platformu, SSGSS yasasına karşı 1 Nisan günü saat 14.00’te basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Yasa Tasarısı’nın içeriğinden söz edildi. Basın açıklamasına yaklaşık 60 kişi katıldı ve oturma eylemi gerçekleştirildi. Eylem, ‘’Sağlık haktır satılamaz!’’, ‘’İMF defol bu ülke satılık değil!’’, ‘’Zafer direnen emekçinin olacak!’’ sloganlarının atılması ve bildiri dağıtımıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Sivas


Kırşehir: “İşçi-memur elele genel greve!”

1 Nisan günü Kırşehir Ahi Meydanı’nda yapılan SSGSS eylemine aralarında KESK, DTP, ÖDP ve Kızıl Bayrak okurlarının bulunduğu yaklaşık 200 işçi ve emekçi katıldı. Basın açıklamasını Eğitim Sen Kırşehir Şube Başkanı Fevzi Kılınç yaptı. Eylem sırasında kitle tarafından “AKP al yasanı başına çal!”, “İşçi-memur elele genel greve!” sloganları sıklıkla atıldı.

Kızıl Bayrak / Kırşehir


Kayseri’de SSGSS karşıtı eylem

1 Nisan günü saat 15.00’te Kayseri Meydan Parkı’nda emekçiler iş bırakarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylem, davul-zurna eşliğinde çekilen coşkulu halaylarla başladı. Açıklamayı SES Kayseri Şube Başkanı yaptı. Hükümetin emekçilerin eylemleri karşısında onları oyalama taktiğine başvurduğunu belirtti.

KESK bileşeni sendikaların düzenlediği, BDSP’nin ve demokratik kurumların desteklediği 200 kişinin katıldığı eylem, davul-zurna eşliğinde çekilen coşkulu halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Kayseri


Trabzon: “Sağlık hakkımız gaspedilemez!”

Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı görüşmelerinin hezimetle sonuçlanmasının ardından yapılan 2 saatlik iş bırakma çağrısı sonrasında Trabzon’da da eylem gerçekleştirildi. KESK sözcüsünün okuduğu basın metninde SSGSS yasasının “reform” adı altında sağlık hakkımızı ve geleceğimizi gaspedeceği vurgulandı. Eyleme yaklaşık 250 işçi ve emekçi katıldı. Sloganlar basın açıklaması boyunca coşkuyla atıldı.

Trabzon Genç-Sen eyleme “Savaşa değil sağlığa, eğitime bütçe!”, “Sağlıkta sömürü yasasına hayır!/Genç-Sen” yazılı dövizlerle katılarak destek verdi.

Ekim Gençliği / Trabzon


Kocaeli: “Uzlaşma yok!”

“Uzlaşma yok, mücadeleye devam!” diyenler Kocaeli’de de alanlara çıktılar. KESK’e bağlı sendikalardan Eğitim-Sen’in ağırlıklı bir katılım sağladığı eylemde Devlet Hastanesi’nden İnsan Hakları Parkı’na yüründü. Burada gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından eylem son buldu.