4 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/14

  Kızıl Bayrak'tan
  Dönemin yüklediği sorumluluk bilinciyle mücadeleye!
  Sendikal bürokrasi ve taban inisiyatifi
İşçi ve emekçiler mücadelenin,
Türk–İş ağaları sermayenin safında!
SSGSS yasa tasarısı karşıtı eylemlerden...
Dizginsiz devlet terörü sürüyor!
Emperyalistler Kıbrıs’ta iş başında…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Rejim krizinde yeni safha - EKİM
  Direnen İşçilerle Dayanışma Etkinliği…
  Gençlik hareketinden...
  Kızıldere anmalarından...
  Sefalete, sömürüye, köleliğe boyun eğme!
Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı’na katılalım!
Mücadeleye güç verelim!
  Çiğli Organize’de bulunan Kalmaksan önünde saldırıya uğrayan Çiğli İşçi Bülteni çalışanı ile konuştuk...
  Rice son ayda ikinci Ortadoğu gezisini gerçekleştirdi...
  İşgalci güçlerle Bağdat’taki kuklalarından ortak saldırı…
  Durum ve devrimci görevler… M Can Yüce
  Kapitalizm, Kriz: Olasılıklar ve
Olanaklar Sempozyumu!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

SSGSS yasa tasarısı karşıtı eylemlerden...

SSGSS’ye karşı mücadeleye devam!

Esenyurt’ta SSGSS’ye öfke!

HSSGG Platformu 3. Bölge bileşenleri, 30 Mart günü Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak AKP binasına yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde “Sağlığımızı- Emeğimizi-Geleceğimizi  İMF vekillerine yedirtmeyeceğiz/Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” pankartının yanısıra  “Sosyal güvenlik hakkı satılamaz!” , “Mezarda emekli olmayacağız!”, “Sağlık haktır satılamaz!” , “Ne kadar para o kadar sağlık!” dövizleri açıldı. Yapılan açıklamada, emekçilerin alanlarda kazandığı meşruiyeti “pazarlık masası”nda kaybetmeye niyeti olmadığı söylendi. Yürüyüş boyunca  sloganlar gür bir şekilde atıldı. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


“Mutabakatımız yok! Mücadelemiz sürüyor!”

 HSGGP İstanbul bileşenleri 30 Mart günü İstanbul Tabip Odası’nda yaptığı basın toplantısı ile SSGSS Yasa Tasarısına karşı “Mutabakatımız yok. Mücadelemiz sürüyor, sürecek” açıklamasında bulundu. Dr. Hüseyin Demirdizen hükümetin yalan söylediğini, emek örgütlerinin sadece üç madde üzerinde anlaştığını, 19 maddede de hak gasplarının olduğunu ifade etti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu, mutabakat ve uzlaşma olmadığını dile getirdi. Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Yunus Öztürk ise, Eğitim-Sen Genel Merkezi’nin 12 Nisan’da Türkiye genelinde 8 bölgede yapmayı düşündüğü mitinglerden Marmara Bölge mitingini iptal ederek, 6 Nisan mitingine katılacağını açıkladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Küçükçekmece’de SSGSS eylemi

28 Mart günü Sefaköy’de ÖDP, Halkevi ve Küçükçekmece İşçi Platformu SSGSS’ye karşı yerel bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sefaköy merkezde yol kesilerek, sloganlar, dövizler ve önlüklerle Küçükçekmece AKP İlçe binasına yüründü. Eylemde “Genel grev genel direniş!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Burada basın açıklaması okunduktan sonra bildiri dağıtılarak standın olduğu Gümüşçüler Çarşısı’na gelindi.

Küçükçekmece İşçi Platformu

 

SSGSS’ye karşı kefenli eylem...

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) üyeleri 31 Mart günü Genel Merkez binası önünde gerçekleştirdikleri kefenli protestoyla SSGSS yasa tasarısının geri çekilmesini istediler. ÇETKODER Genel Başkanı, hükümetin çıkarmak istediği Sosyal Güvenlik Yasasının “yaşama, öl!” yasası olduğunu belirtti. Dernek önünde toplanan üyeler, Bağ-Kur, SSK, memur emeklisine kefen giydirip yasayı protesto ettiler.


Bursa: “SSGSS yasası geri çekilsin!

KESK Bursa Şubeler Platformu, DİSK Bölge temsilciliği ve bağlı şubeleri, Petrol-İş, Tümtis, Tez Koop-İş, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Eczacı Odası, Bursa Diş Hekimleri Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği bir araya gelerek 27 Mart günü bir eylem gerçekleştirdiler. Yanısıra birçok kurum da eyleme kitlesel destek sundu.

Eylem kitlenin Mahfel önünde toplanmasıyla başladı. “SSGSS yasası geri çekilsin!/Uzlaşma yalan mücadeleye devam!” pankartının arkasında toplanan kitle yolun bir şeridini trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. İlk başta yaklaşık 300 kişiden oluşan kitle gür ve coşkulu sloganlarıyla Orhangazi Parkı’na doğru yürüdü. Yürüyüşte, atılan sloganların yanısıra dövizler taşındı. Orhangazi Parkı’na varıldığında kitle yaklaşık 1000 kişiye ulaştı.

Burada kitle adına DİSK Marmara Bölge Temsilcisi konuştu. Görüşmeleri aktaran, hükümetin bazı taleplerini kabul etmediğini belirten, son süreçte yasa karşıtı yapılan çalışmaları ve iki saatlik iş bırakma eylemini anlatan temsilci mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

Konuşmanın ardından kısa bir oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi sırasında da ajitasyonlar ve sloganlar devam etti. “TEKEL işçisi yalnız değildir!” sloganı atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Bakırköy’de SSGSS protestosu

HSGGP 3. Bölge, 27 Mart günü  Bakırköy’de gerçekleştirdiği eylemle AKP’yi ve Emek Platformu’nu uyardı. Platform bileşenleri SSGSS Yasa Tasarısı’nda “tadilat değil, tasarının geri çekilmesini istiyoruz” talebiyle saat 12.30’da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Acil Polikliniği önünde toplandı. Alkış ve sloganlar eşliğinde Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca işçi ve emekçiler mücadeleye çağrıldı.

Yürüyüş ve eylem boyunca “Mezarda emekli olmayacağız!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!”, “Herkese eşit ücretsiz sağlık!”, “Uzlaşma yok direniş var!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” vb. sloganlar atıldı.

Basın açıklamasının ardından platform bileşenleri Bakırköy Özgürlük Meydanı’na kadar “İMF emrediyor, AKP meclisten geçiriyor!” şiarlı Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu bildirilerini dağıttı. Özgürlük Meydanı’nda imza standı açıldı. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


SSGSS’ye karşı mücadeleye devam!

İzmir Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (İHSGGP) bileşenleri 26 Mart günü akşam saatlerinde biraraya gelerek SSGSS ile ilgili son durumu değerlendirdi. 26 Mart’ta KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İKK, DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin 27 Mart’ta yapacağı basın açıklamasına katılma kararı aldılar.

Bileşenler 27 Mart günü Kemeraltı Girişi’nde biraraya gelerek yasanın iptal edilmesini istedi. Açıklamada “Sağlığıma, sosyal güvenliğime dokunma!/BES İzmir Şubesi”, “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek-İzmir Platformu”, “KESK İzmir Şubeler Plaftormu” pankartları açıldı. SSGSS karşıtı şiarların yeraldığı ve saldırıya karşı genel greve çağrı yapan dövizler taşındı. Eylemde hükümet karşıtı ve genel grev çağrısı yapan sloganlar öne çıktı.

Basın açıklamasının ardından konuşma yapan SES Şube Başkanı, 14 Mart günü alanlara akan onbinlerin genel grev sloganını haykırırken EP bileşenlerinin uzlaşmacı tutumunu eleştirdi. Yasa tümden geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Canlı geçen eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir


Adana: “SSGSS’yi kabul etmiyoruz!”

HSGGP, hükümet ve Emek Platformu bileşenleri arasındaki görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmaması üzerine, mücadelenin süreceğini vurgulamak için 27 Mart günü Adana İnönü Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim-Sen Adana Şube önünde toplanan işçi ve emekçiler, buradan sloganlarla, yolun bir kısmını trafiğe kapatarak İnönü Parkı’na yürüdüler.

İnönü Parkı’nda yapılan açıklamada, bugüne dek komisyonlarda, mahkemelerde defalarca gidip gelen yasa tasarısının AKP’nin ısrarıyla bir kez daha meclise geldiği belirtildi. Bu yasanın IMF-Dünya Bankası’nın dayatmalarını yerine getirmek için hazırlandığı vurgulandı. Yasanın 13-14 Mart eylemleri sonucu tartışılmak için geri çekildiğini ancak sendikalarla yapılan görüşmelerin ardından bazı maddelerde kısmi “düzeltmeler” yapılmasına rağmen yasanın özünde bir değişiklik olmadığını ve bu nedenle işçi ve emekçilerin geleceğini tehdit etmeyi sürdürdüğünü söyledi.

Açıklamanın okunmasının ardından yapılan eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Edirne’de SSGSS protestosu

SSGSS Yasa Tasarısı’nın yeniden meclis gündemine gelmesi üzerine Edirne’deki emek örgütleri tasarıya karşı çıktıklarını bir kez daha haykırdılar. SSGSS yasa tasarısına karşı İlhan Konan Parkı’nda 27 Mart günü yapılan basın açıklamasına 150’ye yakın emekçi katıldı.


“Hükümetin oyunu boşa çıkarılacak!”

Emek Platformu bileşenlerinin bir kısmı, 28 Mart günü bir açıklama yaparak SSGSS Yasa Tasarısı konusunda hükümetle uzlaşmadıklarını belirtmiş ve 1 Nisan’da iş bırakma çağrısı yapmışlardı. Bu kurumlardan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ve Türk Tabipler Birliği 29 Mart günü yaptıkları ortak açıklama ile tasarıya ve görüşmelere dair görüşlerini dile getirdiler.

“Hükümetin oyunu boşa çıkarılacak!” başlığı ile yapılan açıklamada, bakanlığın emek örgütlerini bölerek yasayı oldu-bittiye getirmeye çalıştığından bahsedildi. Açıklamanın sonunda şu görüşlere yer verildi:

“Emek Platformu’nun toplantı sonuç bildirgesinde altını çizdiği noktaları bir kez daha yineliyoruz:

1- Uygulama yılı ötelenmiş olmasına rağmen 65 yaş emekliliğine karşıyız. 58–60 yaş emekliliğinde ısrarlıyız.

2- Bakanlığın güncelleme kat sayısına olan yaklaşımı emekli aylıklarında zaman içinde azalmaya neden olacaktır. Güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 30’u yerine yüzde 100’ünün dikkate alınmasını talep etmeye devam edeceğiz. Emeklilerde gelir ve aylıkların yıllık artışında refah payı da dikkate alınmalıdır.

3- Bu yasa kapsamında çalışmaya başlayacak olan sigortalıların gelecekte elde edecekleri gelirin geçinmeye yeterli bir seviyeye gelebilmesi için aylık bağlama oranlarının makul bir seviyede tutulmasını istiyoruz.

4- Mevcut yasalar uyarınca fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu haklardan yararlanmayı sürdürmeleri dahil tüm taleplerinde ısrarlıyız.

5- Sağlık sisteminin piyasalaştırılarak, katkı payı getirilmesine karşıyız.”


Emek Platformu bileşenlerinden eylem!

SSGSS yasa tasarısına karşı Emek Platformu bileşenlerinden DİSK Bölge Temsilciliği, KESK Şubeler Platformu, TTB-Tabip Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu 27 Mart günü  Kızılay Gima önünde ortak açıklama yaptılar. Bileşenler SSGSS’ye karşı mücadelenin devam ettiğini söylediler.

Açıklamada görüşme süreci özetlenirken hükümetin tutumu protesto edildi. Bakanın görüşmeleri bitmiş, tamamlanmış ve uzlaşmaya varılmış gibi sunması eleştirildi. Açıklama şu sözlerle son buldu: “Toplumu ve geleceğimizi ilgilendiren yaşamsal öneme sahip, geri adım atılarak iyileştirildiği söylenen ancak yeterli bulmadığımız SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı, halkını ve ülkesini seven herkesi bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / Ankara

DİSK’ten ruhsuz yürüyüş!

DİSK, temsilciliklerinin olduğu tüm illerde 27 Mart günü SSGSS’ye karşı bölge müdürlüklerine yürüdü.

Çalışma Bakanı’yla 24 Mart’ta yapılan görüşmeler öncesi “temel parametreleri tartıştırmayız!” diyen DİSK de Emek Platformu bileşenleri arasındaydı. Hezimetle sonuçlanan görüşmelerin hemen ardından kendine yönelebilecek tepkilerin önünü kesmek için “mücadele söylemleri” kullanan DİSK, bu ruh haline uygun olarak Çalışma Bölge Müdürlükleri’ne yürüyüş gerçekleştirme kararı aldı. DİSK’in bu geri tutumu yürüyüşte de kendini gösterdi. Eyleme katılım düşüktü.

27 Mart günü Aksaray’daki Genel-İş İstanbul 2 No’lu Bölge binası önünde toplanan DİSK üyeleri pankart ve sloganlarla Unkapanı Çalışma ve Bölge Müdürlüğü’ne yürüdüler. Saat 12.30’da başlayan yürüyüşe DİSK’e bağlı sendikalar da temsili katılım sağladılar. Yürüyüşe en kalabalık katılım sağlayan Genel-İş ve Birleşik Metal-İş dışında Limter-İş, Basın-İş, Dev Sağlık-İş, DİSK/Tekstil, Emekli-Sen, Nakliyat-İş, Sine-Sen ve Genç-Sen üyeleri yürüyüşte yer aldılar.

En önde DİSK pankartının yer aldığı yürüyüşe Genel-İş, Birleşik Metal-İş ve Genç-Sen’de kendi pankartlarıyla katıldılar.

Çalışma Bölge Müdürlüğü önüne gelindiğinde basın açıklamasını okuyan DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Emek Platformu’nun aldığı kararların arkasında durması gerektiğini, Ankara’da DİSK’in çağrısıyla toplantı yapılacağını söyledi. Küçükosmanoğlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin görüşmelerin ardından yaptığı “mutabık değiliz!” söylemini tekrarladı. Mücadeleye devam edileceğini belirtti. 

Eylem atılan sloganlarla son buldu. Yürüyüşe 250 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul