4 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/14

  Kızıl Bayrak'tan
  Dönemin yüklediği sorumluluk bilinciyle mücadeleye!
  Sendikal bürokrasi ve taban inisiyatifi
İşçi ve emekçiler mücadelenin,
Türk–İş ağaları sermayenin safında!
SSGSS yasa tasarısı karşıtı eylemlerden...
Dizginsiz devlet terörü sürüyor!
Emperyalistler Kıbrıs’ta iş başında…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Rejim krizinde yeni safha - EKİM
  Direnen İşçilerle Dayanışma Etkinliği…
  Gençlik hareketinden...
  Kızıldere anmalarından...
  Sefalete, sömürüye, köleliğe boyun eğme!
Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı’na katılalım!
Mücadeleye güç verelim!
  Çiğli Organize’de bulunan Kalmaksan önünde saldırıya uğrayan Çiğli İşçi Bülteni çalışanı ile konuştuk...
  Rice son ayda ikinci Ortadoğu gezisini gerçekleştirdi...
  İşgalci güçlerle Bağdat’taki kuklalarından ortak saldırı…
  Durum ve devrimci görevler… M Can Yüce
  Kapitalizm, Kriz: Olasılıklar ve
Olanaklar Sempozyumu!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Çiğli Organize’de bulunan Kalmaksan önünde saldırıya uğrayan Çiğli İşçi Bülteni çalışanı ile konuştuk...

“Saldırılar mücadelemizi engelleyemez!”

- 31 Mart günü Kalmaksan patronu ve adamları tarafından uğradığınız saldırıyı anlatır mısınız?

Kalmaksan iş kazalarının sık yaşandığı tehlikeli işler sektörüne giren bir işyeridir. Ben de bu iş yerinde 7 aydır çalışıyordum. Çiğli İşçi Bülteni’nin Mart ayında çıkan sayısında Kalmaksan’daki iş kazalarıyla ilgili yazmış olduğum yazı nedeniyle 26 Mart’ta patron tarafından hırpalama, hakaret ve odaya kapatma işkencesine maruz kalmıştım. Hiçbir alacağım verilmeyerek işten atılmıştım. Savcılığa suç duyurusunda bulunarak, diğer haklarım için de Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne başvurdum. Daha öncesinde de Çiğli Organize’de işçilere yönelik benzer sorunlar ve Çiğli İşçi Bülteni’ne yönelik saldırılar olmuştu.

Yaşananları basın açıklamasıyla protesto etmek için 31 Mart günü Kalmaksan önündeydik. Basın açıklamasına henüz başlamıştık ki emniyet tarafından önceden haber aldığı belli olan ve saldırmak için hazır bekleyen Kalmaksan patronu Mehmet Kızılkan tarafından kışkırtılan bir grup pankartımıza ve megafonumuza saldırdı. Basın açıklamasına katılan Çiğli İşçi Bülteni okurları olarak 40 kişilik saldırgan bir grubun linç girişimine maruz kaldık. Ellerinde tahta ve sopalarla saldırdılar. Biz sloganlarla olay yerinden ayrılırken patron ve adamları bizi çembere alarak tekrar saldırdılar ve megafonumuzu parçaladılar. 3 kez bu tarz linç girişimine maruz kaldık. En son olarak çevredeki işçilerin de araya girmesiyle olay yerinden uzaklaştık.

Ardından Çiğli Organize özel güvenliği yolumuzu kesti. Burada özel güvenlik saldırgan ve provokatif tutumlarıyla kime hizmet ettiğini tekrar göstermiş oldu. Daha sonra polis ve jandarma gelerek bizi alıkoydu. Jandarma patronla görüştükten sonra bizi darpederek gözaltına almak istedi. Bizler de bu tutuma sloganlarla karşılık verdik. Arkadaşlarımız arasında parmağı kırılan, başından ve gözünden yaralananlar olduğu halde karga tulumba jandarma arabasına alındık.


Gözaltındayken neler yaşandı?

Biz gözaltındayken patron ve adamları gelerek jandarmaya suç duyurusunda bulundular. Olay sırasında yaralı olmayan Tahir Kasapoğlu adlı işçinin sonradan çizilmiş ve bantlanmış suratını göstererek bizler hakkında ‘kasten adam yaralamak’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundular. Bizler savcılıkta ifade vereceğimizi belirtik ve suç duyurusunda bulunacağımızı söyleyerek tutum aldık. Hastaneye götürme işlemi ise bürokratik işlemlerle keyfi bir biçimde uzatılırken, ben ve diğer yaralı arkadaşlarımızla birlikte bırakıldığımız 22.30’a kadar hastane işkencesine maruz kaldık. Çiğli Devlet, Karşıyaka Devlet ve Tepecik hastanelerinde dolaştırıldık. Bürokratik işlemler nedeniyle 2 arkadaşımız da gece 01.30’da bırakıldılar. Toplam gözaltı süreci boyunca işçi ve emekçiden yana hukuksuzluğun patrondan yana ise hukukun işletildiği tekrar görülmüş oldu.


- Bundan sonrası için düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

- Öncelikle Kalmaksan patronu ve adamları hakkında, Çiğli özel güvenliği ve jandarma hakkında suç duyurusunda bulunacak, ayrıca dava açacağız. Bunun dışında bizler bu tarz saldırılara ilk kez uğramıyoruz. Çiğli İşçi Bülteni işçilere yönelik her türlü sorunla ilgili tavrını açıkça ortaya koydu ve koymaya devam edecek. Bu ve benzeri olaylar bizleri yıldıramaz. Ne patronların saldırısı, ne polis, jandarma saldırıları bizlerin mücadelesini engelleyemedi, engelleyemez. Biz yine mücadelemize devam edeceğiz.

Kızıl Bayrak / Çiğli


EKK’dan SSGSS’ye karşı mücadele çağrısı!

Emekçi Kadın Komisyonları, 29 Mart günü Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemle, tüm emekçi kadınları SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı seslerini yükseltmeye çağırdı.

“SSGSS Yasa Tasarısı geri çekilsin! Mezarda emekliliğe, sağlıkta yıkıma izin vermeyeceğiz!” pankartının açıldığı eylemde, “SSGSS yasası iptal edilsin!”, “Doğumdan önce ve sonra üçer aylık ücretli izin, tıbbi bakım ve yardım!”, “Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!”, “7 saatlik işgücü, 35 saatlik çalışma haftası!”, “SSGSS Yasa Tasarısı ve istihdam paketi iptal edilsin!”, “Kadın işçilerin ana ve çocuk sağlığına zararlı işlerde çalışması yasaklansın!” dövizleri taşındı.

Emekçi Kadın Komisyonları temsilcisi tarafından gerçekleştirilen konuşmada, toplumsal yaşamın yarısı olan emekçi kadınların, burjuva devletin yasalarında, yani kağıt üzerinde bile eşit olmadığı belirtildi. Yeni yasanın kadın açısından neleri götürdüğü maddeler halinde sıralandı.

EKK temsilcisi, Emek Platformu ile hükümetin görüşmeleri sırasında “Tadilat değil yasa geri çekilsin!” derken, şimdi “Uzlaşma yalan, mücadeleye devam!” dediklerini, emekçi kadınların SSGSS yasa tasarısı tümden geri çekilene dek, yasa karşısında örülecek mücadeleye omuz vereceklerini ifade etti. Bu mücadenin bugünden büyütülmesinin, hemen ardından gündeme gelecek istihdam paketi gibi sosyal yıkım saldırılarına da yanıt vermek anlamına geleceğini vurguladı. Son olarak şunları söyledi: “Bizler İstanbul’un çeşitli havzalarında mücadele yürüten Emekçi Kadın Komisyonları olarak, emekçi kadınları SSGSS yasasına karşı mücadele etmeye çağıracak, kölelik yasasına karşı sesimizi daha gür yükseltmeye devam edeceğiz.”

Basın açıklaması sona erdikten sonra, işçi ve emekçiler 1 Nisan ve 6 Nisan’da sağlıkta yıkım yasasına karşı alanlara çağırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Çiğli’de kurultay faaliyetleri...

 3. Çiğli İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi olarak başlattığımız “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya hayır!”  kampanya çalışmalarımız devam ediyor.

Başlattığımız imza kampanyası ve Çiğli İşçi Bülteni dağıtımlarımız ile işçi ve emekçileri sermayenin saldırıları ve kampanya çalışmalarımız hakkında bilgilendiriyoruz. Çiğli merkezde, servis güzergâhlarında ve Çiğli Organize’de fabrika önlerinde bültenimizi işçilere ulaştırıyoruz.

Geçtiğimiz hafta Soğukkuyu servis güzergâhında imza standı açmıştık. Standımızda işçilerin sağlık, emeklilik ve kıdem tazminatı gibi önemli haklarının kaybı anlamına gelen saldırılar hakkında bilgilendirici ajitasyon konuşmaları yapılarak imza toplandı ve Çiğli İşçi Bülteni dağıtıldı. 

29 Mart günü da Karşıyaka Çarşısı’nda imza standı açarak SSGSS Yasa Tasarısı’na, kıdem tazminatının gaspına karşı ve 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesi için imza topladık. İşçi ve emekçilerin ilgisinin yoğun olduğu standımızda iki saat içinde yaklaşık 450 imza topladık. Kurultay Hazırlık Komitesi olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

 Kurultay Hazırlık Komitesi çalışanları