4 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/14

  Kızıl Bayrak'tan
  Dönemin yüklediği sorumluluk bilinciyle mücadeleye!
  Sendikal bürokrasi ve taban inisiyatifi
İşçi ve emekçiler mücadelenin,
Türk–İş ağaları sermayenin safında!
SSGSS yasa tasarısı karşıtı eylemlerden...
Dizginsiz devlet terörü sürüyor!
Emperyalistler Kıbrıs’ta iş başında…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Rejim krizinde yeni safha - EKİM
  Direnen İşçilerle Dayanışma Etkinliği…
  Gençlik hareketinden...
  Kızıldere anmalarından...
  Sefalete, sömürüye, köleliğe boyun eğme!
Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı’na katılalım!
Mücadeleye güç verelim!
  Çiğli Organize’de bulunan Kalmaksan önünde saldırıya uğrayan Çiğli İşçi Bülteni çalışanı ile konuştuk...
  Rice son ayda ikinci Ortadoğu gezisini gerçekleştirdi...
  İşgalci güçlerle Bağdat’taki kuklalarından ortak saldırı…
  Durum ve devrimci görevler… M Can Yüce
  Kapitalizm, Kriz: Olasılıklar ve
Olanaklar Sempozyumu!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

YTÜ’de Kızıldere anması

Genç komünistler olarak 2 Nisan günü YTÜ’de Tonoz Kafe önünde Kızıldere anması gerçekleştirdik.

Geçtiğimiz haftadan başlayarak Kızıldere afişlerini, Kızıldere’de katledilen 10 yiğit devrimcinin resimlerini ve Kızıldere katliamını ve bize kalan devrimci mirası anlatan duvar gazeteleri kullandık. Hazırladığımız panoyu karanfillerle süsledik ve “Birleşik, kitlesel ve devrimci bir gençlik hareketi için ileri!/ Ekim Gençliği” imzalı pankartı kullandık.

“Denizler’den Mahirler’e, İbolar’dan yarınlara, devrim ve sosyalizm mücadelesi sürüyor!” şiarlı pankartla ve kızıl bayraklarımızla güçlü bir görsellik yarattık.

Anma açılış konuşmasıyla başladı. Kızıldere’de devrimci dayanışmanın bir başka örneğinin sergilendiğini ve bugünlere devrimci mücadele mirasının bırakıldığını ifade ettik. Bugün Kızıldere’de hakim olan ruhla, devrime ve sosyalizme olan inançla ve bu inancın getirdiği özgüvenle mücadele ettiğimizi, bizlere bırakılan devrimci mirasa sahip çıktığımızı vurguladık.

Ardından bir yoldaşımız Kızıldere’yi anlatan bir metin okudu. Kızıldere’nin tarihsel anlatımı yapıldıktan sonra şunlar söylendi:

“Onlar Kızıldere’de devrim ve sosyalizm davasına bağlılığın ve siper yoldaşlığının en güzel örneklerinden birini yaratmışlardır. ... Devrimci mirasa sahip çıkmak demek, bu yiğit devrimcilerin uğruna öldükleri davaya sahip çıkmak ve bu davayı zafere ulaştırmak demektir. Denizler’in, Mahirler’in, İbrahimler’in yoldaşları olan bizler, devrimci mirasımıza sahip çıkma ve katliamlardan hesap sorma bilinciyle güne yükleniyoruz! On’ların anılarına, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya mücadelesini büyüterek sahip çıkıyoruz!”

İstanbul Liseli Gençlik Platformu adına yapılan konuşmanın ardından Kızıldere ve Çav Bella Marşı söylendi.

Anmada “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş!” sloganları atıldı. Anmaya yaklaşık 50 kişi katıldı.

İstanbul Ekim Gençliği


Kızıldere anmalarından...

“Kızıldere son değil, kavga sürüyor!”

EÜ’de Kızıldere anıldı!

Mahir Çayan ve 9 devrimci 30 Mart 1972’de Kızıldere’de katledilmişlerdi. Devrimci dayanışmanın ve devrimci iradenin somut örneği olan bu direniş 31 Mart günü Ege Üniversitesi öğrencileri tarafından selamlandı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde gerçekleşen anma atılan sloganlarla başladı. Devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından hazırlanan metin okundu. Kızıldere direnişi anlatılarak, hala faşist saldırılarla yüzyüze olunduğu vurgulandı. Üniversitelerde yaşanan saldırılara verilecek cevabın Kızıldere’nin ruhuyla, devrimci dayanışma ve direniş olması gerektiği belirtildi. Sloganlarla sona eren anma etkinliğine yaklaşık 50 kişi katıldı.

Ege Üniversitesi / Ekim Gençliği


İzmir’de Kızıldere anması!

Ekim Gençliği okurları olarak, 30 Mart akşamı Çam-Der’de Kızıldere’de katledilen 10 yiğit devrimciyi andık. Etkinliğimiz saygı duruşunun ardından devrimci gençlik mücadelesinden Kızıldere’ye ve Ulucanlar’a değin devrimci direnişi anlatan sinevizyon gösterimiyle devam etti. Bir arkadaşımız konuşmasında, Paris Komünü’nden 8 Mart’a, 16 Mart Halepçe ve Beyazıt katliamından 21 Mart Newroz’a kadar Mart ayında gerçekleşen katliam ve direnişleri anlattı

Yürek İşçileri Şiir Topluluğu’ndan bir arkadaşımız Mahir Çayan’ın Adalı başlıklı şiirini okudu. Bir başka arkadaşımız ise Ulucanlar’da katledilen TKİP MK üyesi Ümit Altıntaş’ın “Başka bir ülke bulamazsın!” başlıklı yazısını okudu, yazı coşkulu sloganlarla karşılandı. Devrimci mücadelenin bitmediğini, Denizler’den Mahirler’e ve Ümitler’den yarınlara bu onurlu mücadelelerin mirasının yaşatılacağını vurgulayan bir başka arkadaşımızın konuşması oldukça anlamlıydı. Yaklaşık 45 kişinin katıldığı etkinliğimizde Kavel Müzik Grubu devrimci türkü ve marşlarıyla yeraldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi / Ekim Gençliği


Esenyurt’ta Kızıldere anması

Esenyurt’ta 30 Mart günü Kızıldere anması gerçekleştirdik. Geçtiğimiz hafta boyunca anmanın çağrısını yapan davetiyeler kullandık.

Anma bir arkadaşımızın açılış konuşmasıyla başladı. Mahirler’i anmanın, uğrunda öldükleri devrim ve sosyalizm mücadelesini sürdürmek demek olduğunu ifade etti. Türkiye gençlik hareketi tarihini anlatan bir sinevizyon gösteriminin ardından Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın mirasını sahiplenmenin ne anlama geldiğine dair bir tartışma yaptık. Sonrasında bir arkadaşımız Kızıldere’yi anlatan konuşmasında devrim ve sosyalizm davasını sahiplenmenin önemine ve siper yoldaşlığına vurgu yaptı.

Esenyurt İLGP


Kartal’da Kızıldere ruhu!

Kartal’da İLGP’nin anma programları 28 ve 29 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi. Ayrıca Kartal’da Ertuğrul Gazi Lisesi’nde öğle arasında bir sınıfta anma gerçekleştirildi. Öğrencilerin toplanmasının ardından hazırlanan metin okundu. Kızıldere şehitleri şahsında devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Yaklaşık 40 liselinin katıldığı anmayı DEV-LİS’le birlikte örgütledik.

Kartal’da okul içi anmaları ve ortak eylemin sonrasında 30 Mart Cumartesi günü bir etkinlikle çalışmamızı tamamladık. Anma etkinliği Eğitim-Sen 5 No’lu şubede yapıldı. Etkinliğe 4 okul ve 2 dershaneden öğrenci katıldı. Program ‘68 gençlik hareketini ve Kızıldere katliamını konu alan bir sinevizyonla başladı. Saygı duruşunun ardından 30 Mart ve tarihi anlamı üzerine İLGP adına bir konuşma yapıldı. Kızıldere’nin direnişin ve başeğmezliğin simgesi olduğu vurgulandı.

Konuşmanın ardından, uzun bir hazırlığa dayanan İLGP tiyatro çalışması sahneye kondu. Kızıldere ile Denizler’in idamını işleyen oyun coşkuyla karşılandı. Ayakta alkışlanan oyundan sonra kapanış konuşmasına geçildi. Mücadele alanlarına ve İLGP kurultaylarına katılım çağrısı yapıldı. Olumlu bir havanın hakim olduğu etkinliğe 40 kişi katıldı.

Anadolu Yakası İLGP


Liselilerden Kızıldere anması

Kartal’da 28 Mart’ta Kızıldere gündemli eylem ve etkinlikler gerçekleştirdik. İlk olarak okul anmalarında Kızıldere’yi anlatan sunumlar yapıldı. Önce bir sınıfta tüm dostlarımızla toplandık. Kızıldere şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunun ardından yoldaşımız 30 Mart’ı aktaran bir sunum yaptı. Sonra İLGP ve mücadele üzerine bir konuşma için başka bir yoldaş sözü aldı. Yaklaşık 65 liselinin katıldığı anma coşkulu bir şekilde bitirildi. Anmamızın yarattığı etki çıkışta eyleme katılımda da kendini gösterdi. Kartal’daki anmaya güçlü bir katılım gerçekleştirildi.

Liseli Öğrenci Birlikleri, Liseli Gençlik ve İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak eylemde ortaklaştık. Eylemimiz Kartal Meydanı’nda saat 16.00’da alkışlarla başladı. “Kızıldere son değil, kavga sürüyor! / Kartallı Liseliler” pankartımız ve Kızıldere şehitlerinin resimlerinin yer aldığı ozalit açıldı. Okunan basın açıklamasında, Kartal’da liseliler ve dershane öğrencileri olarak mücadeleyi sürdürdüğümüzün, yarın ve sonrasında da kavga alanlarında olacağımızın altı çizildi. Açıklama liseli gençliğin 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağını ilan eden vurguyla sona erdi. Açıklama sık sık coşkulu sloganlarla kesildi.

Dostlarımız kısa bir müzik dinletisi sundu. “Kızıldere”, “Bize ölüm yok” ve hep birlikte söylenen “Çav Bela” ile program bitirildi. Coşkulu ve tok atılan sloganlar eyleme ilgiyi artırdı. Oldukça geniş bir kesim eylemi başından sonuna kadar izledi.

Kartal / İLGP


İTÜ’de Kızıldere anması

Devrimci Gençlik İTÜ’de Kızıldere anması gerçekleştirdi. Etkinlik Fen-Edebiyat Fakültesi’nde başladı. Sinevizyon gösteriminin ardından fakülteden yemekhaneye yürüyüş gerçekleştirildi. Yemekhane önünde konuşmalar yapıldı. Etkinlik marş ve türkülerle devam etti.

“Gericiliğe, Amerikancılığa karşı kurtuluşa kadar savaş/Devrimci Gençlik” pankartının açıldığı etkinlikte “Faşizme ölüm tek yol devrim!”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!” sloganları atıldı.

İTÜ Ekim Gençliği


Gençlik Derneği’nden anma

30 Mart günü Eskişehir Gençlik Derneği tarafından KESK Toplantı Salonu’nda Kızıldere şehitlerini anma etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Kızıldere katliamını anlatan kısa bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşma aralarında şiirler okundu. Kızıldere katliamını anlatan sinevizyon gösteriminin ardından Grup Boran’ın söylediği türkü ve marşlar eşliğinde çekilen halaylarla etkinlik sona erdi. Etkinliğe yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir