25 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/49

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişi, sorunlar ve görevler.
Direnişçi TEKEL işçileri
yol gösteriyor!
Düzen sınırlarını aşmayan her yol
tasfiyeye götürür!
Emekçi Kadın Komisyonları’ndan TEKEL işçileriyle dayanışma çağrısı
TEKEL’de direniş günlüğü...
Türk-İş’ten 1 saatlik
iş bırakma kararı
Patronlar işçi öldürür,
mahkemeler serbest bırakır!
TÜİK il bazında işsizlik rakamlarını açıkladı..
Esenyurt-Avcılar polisi devrimci sınıf faaliyetine saldırıyor
Entes’te direniş güncesinden
İşçilerden köprü ve Taksim eylemi
Volkan Yaraşır’ın Parti etkinliğinde yaptığı konuşma...
19 Aralık Katliamı lanetlendi! 
Genç-Sen 3. Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplandı!
DLB’lilere gözaltı ve işkence
Katiller düzeninden hesap soralım!
Onlar, Kürt halkına düşman...
Köhnemiş sistemin çürümüş oyunları
Yunanistan’da kapitalist sistem iflasın eşiğine dayandı.
Almanya’nın gündeminden
Kunduz bombardımanı düşmüyor!
Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 4 M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TEKEL' de direniş günlüğü...

TEKEL’e bağlı fabrikaların kapatılması ve işten atma saldırısına karşı 15 Aralık sabahı Ankara’ya ulaşan ve AKP Genel Merkezi önünde toplanan Tek Gıda-İş üyesi TEKEL işçilerinin bekleyişi ileriki günlerde Sakarya Caddesi’ndeki Türk-İş Genel Merkezi önünde devam etti.

 

17 Aralık: Direnişte 3. gün...

Sonuç alana kadar Ankara’yı terk etmeyeceklerini haykıran TEKEL işçileri, 2 işçinin kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldığı 16 Aralık günkü polis saldırısının ardından 17 Aralık günü de polis terörüne maruz kaldı.

Polis barikatını aşarak Atatürk Bulvarı’na çıkan işçiler yolu trafiğe kapatınca polis saldırısına uğradı. Saldırı sonucunda 18 işçi gözaltına alındı.

Gaz bombalarıyla saldıran polisler, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ve diğer yöneticileri gözaltına aldı. Gözaltına alınan işçiler ve sendika yöneticileri akşam saatlerinde serbest bırakıldılar.

İşçilerin yanında bulunan düzen partilerinin vekilleri polisin attığı gaz bombasından etkilendi.

Polis saldırısından, TEKEL işçilerine destek veren öğrenciler de payını aldı. KESK ve DİSK temsilcileri TEKEL işçilerini ziyaret ederek destek verdi.

Polis terörü Ankara’daki sendikalar ve demokratik kitle örgütleri tarafından akşam saatlerinde gerçekleştirilen eylemle protesto edildi.


18 Aralık: Direnişte 4. gün

TEKEL işçileri azgın polis terörüne rağmen 18 Aralık sabahı Sakarya Caddesi üzerinde bulunan Türk-İş Genel Merkezi önünde toplandı.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel işçilere seslendi. Bıçağın kemiğe dayandığını belirten Türkel, eylemlerine sonuç alıncaya kadar devam edeceklerini söyledi.

İşçiler protestoları sırasında “Türk-Kürt burada AKP nerde?”, “Doğu-Batı-Kuzey-Güney hepsi burada, İşte Açılım” yazılı dövizler açtılar.

TEKEL işçilerinin direnişine genel merkezi İstanbul’da bulunan Türk-İş’e bağlı sendikalardan destek geldi. Petrol-İş, Toleyis, Kristal-İş, Hava-İş, TÜMTİS, Deri-İş, Tek Gıda-İş, BASİSEN ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın ortak açıklamasında Türk-İş göreve çağrıldı. Diğer emek örgütlerinin de ortak mücadele hattı etrafında birleşmesi için Türk-İş’e çağrı yapan sendika merkezlerinin ortak açıklamasında mücadele çağrısı yapıldı.

Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirilen 19 Aralık eyleminin ardından devrimci kurumlar bir yürüyüşle Türk-İş önünde bekleyen işçileri ziyaret ettiler. Gün içerisinde dayanışma ziyaretleri devam etti.

17.30’da KESK, Yüksel Caddesi’nden başlayan bir yürüyüşle işçileri ziyaret etti. 500’e yakın kişinin gerçekleştirdiği yürüyüşü TEKEL işçileri coşkuyla karşıladı.

18.30’da ise BDSP’liler gerçekleştirdikleri yürüyüşle TEKEL işçilerinin yanında yer aldılar. BDSP korteji Türk-İş önüne geldiğinde sloganlarla karşılandı. Oldukça coşkulu bir havada geçen ziyarette “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi senecek!” sloganları atıldı.


19 Aralık: Direnişte 5. gün...

Çeşitli sendikalar, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve ilerici kurumların da desteğini alan TEKEL işçilerini DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ziyaret etti. Bu mücadelenin sadece TEKEL işçilerinin değil tüm işçi sınıfının mücadelesi olduğunu söyledi. 10 binlerle genel greve gitmek istediklerini belirtti.

Geceyi Türk-İş Genel Merkezi, yere serdikleri kartonlar üzerinde ve konferans salonunda geçiren işçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren genel merkez binası önünde toplandı. Diğer illerden gelen yaklaşık 2500 TEKEL işçisi de, Türk-İş Genel Merkezi’nin önünde bekleyişlerini sürdüren arkadaşlarıyla buluştu.

Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, bakanlarla yapılan görüşmeden bir sonuç çıkmadığını açıkladı.

Üzerlerine giydikleri temsili kefenlerle Türk-İş binasının camlarına çıkan işçiler daha sonra bina önünde bir işçinin “temsili cenaze namazı”nı kıldı.

Ayrıca, Ankara Tabip Odası’ndan doktorlar Türk-İş Genel Merkezi’nin revir bölümünde Tekel işçilerine sağlık hizmeti verirken gönüllü eczacılar da işçilere ücretsiz ilaç temin etti.

TEKEL işçisi kadınlar da Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sakarya Caddesi’nde toplanan işçi kadınlardan biri, bir çocuğun annesine yazdığı şiiri okudu.

Daha sonra işçi kadınların, Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile kadın milletvekillerine yazdıkları mektup, işçi kadınlardan biri tarafından okundu.

Ankaralı ilerici devrimci örgütler Karşıyaka Mezarlığı’nda gerçekleştirdikleri 19 Aralık anmasının ardından TEKEL işçilerini ziyaret ettiler. Kızıl bayraklar ve flamalarla Türk-İş önüne gelen kitle işçiler tarafından sloganlarla ve alkışlarla karşılandı. İşçilerle direniş hakkında sohbetler gerçekleştirildi ve TEKEL işçileriyle sonuna kadar dayanışma içerisinde olunacağı ifade edildi.

Ziyarete Alınteri, BDSP, DHF, EHP, ESP-G, Halk Cephesi, Kaldıraç, Partizan, 78’liler Girişimi ve TÜM-İGD katıldı.


20 Aralık: Direnişte 6. gün...

Eylemlerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, işçilerin kararlı ve inançlı olduğunu vurguladı. Türkel sonuç alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtirken taleplerinin haklı ve hukuki olduğunu söyledi.

Çeşitli illerden Ankara’ya gelişler devam ederken işçiler barınma sorunu yaşadılar. Misafirhanelere sığmayan TEKEL işçileri, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’na yerleştirilirken salonda kalan işçilerin gece üşüdükleri ifade edildi.

İşçilerin Türk-İş Genel Merkezi önündeki bekleyişi devam etti.


21 Aralık: Direnişte 7. gün

Kötü hava koşullarıyla da mücadele eden işçilere destek sürdü.

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı yaptığı açıklamada, Abdi İpekçi Parkı’ndaki eylem sırasında yaralanan Tek Gıda-İş Muş Şubesi üyelerinden TEKEL işçisi Ali Can Akyel’in felç tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve Numune Hastanesi’nde tedavisinin sürdüğünü belirtti.

SES Ankara Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği, Ankara Tabip Odası ve Genç-Sen, TEKEL işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Diğer yandan TEKEL işçileri için uluslararası düzeyde destek kampanyası başladı. Tek Gıda-İş’in üst örgütü olan Uluslararası Gıda, Tarım ve Turizm İşçileri Sendikası (IUF), hükümeti TEKEL işçilerine karşı adil muameleye davet etti. E-posta üzerinden yürüyen kampanyada Erdoğan’a hitap edilerek 12 bin TEKEL işçisinin özlük hakları korunarak diğer kamu işletmelerine transferi talep ediliyor.

TEKEL işçileri Tokat’ta da basın açıklaması yaparak Ankara’daki direnişi sahiplendi.

Eylemde, “Ölmek var dönmek yok!”, “İşçi memur el ele genel greve!”, “İşçiye uzanan eller kırılsın!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Açıklamanın ardından emekçiler AKP Tokat İl binasının önüne doğru yürüyüşe geçti. Yapılan basın açıklamasından sonra AKP il binasınına limon atan işçiler yine sloganlarla Tek Gıda-İş binasına yöneldiler. İşçilerden bir grup Ankara’ya doğru yola çıktı.


22 Aralık: Direnişte 8. gün

TEKEL işçileri, Türk-İş önündeki bekleyişlerini sürdürdü. TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TEKEL işçilerinin taleplerinin gündemlerinde olmadığını söyledi.

Ankara’ya geldikleri ilk günden bu yana direnişlerini kararlılıkla sürdüren TEKEL işçileri Türk-İş’e genel grev çağrısı yaptı. İşçiler taşıdıkları dövizler ve Türk-İş önündeki bekleyişleri sırasında attıkları sloganlarla da bu talebi dile getirdiler. İşçiler sık sık “Türk-İş göreve, genel greve!”, “Ölmek var, dönmek yok!” sloganları atarken, “Genel grev, genel direniş” dövizleri de dikkat çekti.

Diğer yandan işçilere Türk-İş Genel Merkezi’ne geldiklerinden beri hizmet veren revirde ilaç sıkıntısı yaşanmaya başladı. Tabipler Odası, Eczacılar Birliği ve gönüllü eczacıların getirdiği ilaçlar bitti. Revirdeki doktorlar ilaç arayışı içine girdi.

22 Aralık akşamı 18.00’de işçilere ilk kez sıcak yemek getirildi. Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından getirilen bin kişilik yemek işçilere dağıtıldı.

Akademisyenler, aydınlar ve sanatçılar TEKEL direnişine destek amaçlı imza kampanyası başlattılar ve TEKEL işçilerinin mücadelesini kendi mücadeleleri olarak gördüklerini ifade ettiler.

Üniversitelerin çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümlerinde görev yapan akademisyenler bir bildiri yayınlayarak çalışma yaşamındaki sorunlara dair görüşlerini bildirdiler.

Diğer yandan 22 Aralık akşam saatlerinde Türk-İş’e bağlı sendikalar ve SES üyeleri, TEKEL işçilerine destek ziyaretinde bulundular.