25 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/49

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişi, sorunlar ve görevler.
Direnişçi TEKEL işçileri
yol gösteriyor!
Düzen sınırlarını aşmayan her yol
tasfiyeye götürür!
Emekçi Kadın Komisyonları’ndan TEKEL işçileriyle dayanışma çağrısı
TEKEL’de direniş günlüğü...
Türk-İş’ten 1 saatlik
iş bırakma kararı
Patronlar işçi öldürür,
mahkemeler serbest bırakır!
TÜİK il bazında işsizlik rakamlarını açıkladı..
Esenyurt-Avcılar polisi devrimci sınıf faaliyetine saldırıyor
Entes’te direniş güncesinden
İşçilerden köprü ve Taksim eylemi
Volkan Yaraşır’ın Parti etkinliğinde yaptığı konuşma...
19 Aralık Katliamı lanetlendi! 
Genç-Sen 3. Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplandı!
DLB’lilere gözaltı ve işkence
Katiller düzeninden hesap soralım!
Onlar, Kürt halkına düşman...
Köhnemiş sistemin çürümüş oyunları
Yunanistan’da kapitalist sistem iflasın eşiğine dayandı.
Almanya’nın gündeminden
Kunduz bombardımanı düşmüyor!
Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 4 M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Entes’te direniş güncesinden…

 

217. gün…

DİSK Genel-İş Sendikası’nın çağrısıyla Sarıgazi Belediyesi önünde yapılan eyleme katıldım. Eylemin amacı Sarıgazi Belediyesi’nin toplu iş sözleşmesine uymamasıdır. Eylem oldukça kitlesel geçti. Birçok kurum döviz ve pankartlarıyla destek verdi.

25 Kasım uyarı grevinden 10 gün sonra işten çıkarılan demiryolu işçileri için Haydarpaşa Garı’nda yapılan eyleme trafikten kaynaklı geciktim. (...)


218. gün…

18 Haziran’da tekstil işçilerini Tekstil Kurultayı’na çağıran 2 arkadaşımız patronun mafyavari adamları tarafından kurşunlanmiştı. Biz de 19 Haziran günü Sabra Tekstil patronunu protesto etmeye gittiğimizde 4 BDSP’li arkadaşımız gözaltına alınarak tutuklanmıştı. (...)

İlk görülen davada ise tutuksuz yargılanmalarına karar verilmişti. Bugün görülen davaları için Büyükçekmece Adliyesi’ne gittik. Polislerden kimse gelmediği için mahkeme tekrarlanacak. Bir sonraki dava 15 Nisan’a ertelendi. Böylelikle bir kez daha polis ve yargının kime hizmet ettiğini görmüş olduk. Kim mülk sahibiyse her şey onun emrinde.


219. gün

Bugün bir süre Sinter Metal işçilerinin yanında vakit geçirdik. Oldukça yağışlı bir gündü. Aldığım bilgiye göre Sinter Metal patronu Sinter Metal fabrikasında çalışan bir kadın işçiyi arayıp gel paranın hesabını yapalım demiş. (....)

Çevre fabrikalardan birinde çalışan bir işçi ben ve yanımdaki nöbetçiye çay ısmarladı. Daha öncede aynı ilgiyi gösteren işçiye teşekkürlerimi iletiyorum.

Entes’in paydos etmesiyle beraber Entes işçilerinin bir kısmı önüne bakarak geçerken bir çok işçi de “iyi akşamlar” diyerek servislerine yöneldi.


220. gün…

19 Aralık katliamını lanetlemek için Taksim Tramvay Durağı’nda yapılan basın açıklamasına katıldım. Katliamların devam ettiğine vurgu yapıldı ve eylemde 19 Kasım akşamı Esenyurt’ta katledilen Alaattin Karadağ da anıldı. “Katliamların hesabı sorulacaktır!” dendi.

Basın açıklamasının ardından çeşitli sendikaların ve meslek örgütlerinin işçi ve emekçilere yapılan saldırılara karşı örgütlediği eyleme katıldım. (...)


221. gün…

19 Aralık’ta 20 cezaevine “Hayata Dönüş” operasyonu adı altında yapılan saldırıda katledilen 28 devrimciyi anmak için Ümraniye’de düzenlenen etkinliğe katıldım. (...)

Etkinliğin ardından Ümraniye Emekçi Kadın Komisyonu’nun hazırlamış olduğu seminere katıldım. Devrim öncesi ve sonrası Rusya’daki kadınları anlatan seminer ilgiyle dinlendi. Önemli ve çarpıcı notlar alındı.


222. gün

(...) TEKEL işçileri 15 Aralık’tan bu yana Ankara’da eylemdeler. TEKEL’e ait fabrikaların kapatılmasına karşı, özlük haklarıyla beraber diğer kamu kuruluşlarına nakledilmek için mücade eden TEKEL işçileri polisin müdahalelerine rağmen 7 gündür güzel bir direniş örneği sergilediler. İnsanca bir yaşam için mücadele eden TEKEL işçilerinin haklılığını sonuna kadar savunuyor ve yalnız olmadıklarını haykırıyorum. (...)


223. gün…

Bugün Sinter Metal direnişinin 1. yılı nedeniyle yapılan fabrika önündeki kutlama etkinliğine katıldık. 1. yılında Sinter Metal işçilerini yalnız bırakmayan sanatçılar ve birçok kurumun yanısıra Sabiha Gökçen Hava Limanı işçileri, AKS Otomotiv işçileri, Mert Akışkan işçileri de oradaydılar. (...)

Etkinlikten sonra nöbetçi arkadaşla birlikte Entes’in önüne geçtik. (...) Direniş yerinden geçen ve kuryelik yapan bir işçi yanımıza geldi. Direnişle ilgili kısa bir sohbet gerçekleştirdik. İçeride çalışan Entes işçilerinden bir destek olup olmadığını sordu. Ben de “Patron kamera taktırdığı ve işçileri uyardığı için işçiler destek veremiyor.” dedim.


224. gün

Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’nin Ataşehir Kaymakamlığı önünde yaptığı eyleme gittik. Fakat eylem e-mail yoluyla yapılan çağrıda belirtilen başlangıç saatinden erken bittiği için geç kalmış olduk. Ardından direniş alanına geçtik ve ısınmak için direniş ateşimizi yaktıktan sonra bekleyişe koyulduk.

Direnişimizi Kürt kökenli bir emekçi kardeşimiz ziyaret etti. Kürt ulusal mücadelesinin bugünkü durumu üzerine uzun bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbetimiz hem Kürt ulusal mücadelesinin hem de Türkiyeli işçi ve emekçi sınıfların tek ve ortak çıkar yolunun sermaye sınıfına karşı verilecek topyekûn bir sınıf savaşımında olduğu konusunda fikir birliği ile sona erdi. Vakit buldukça tekrar direnişimizi ziyaret edeceğini söyledi.

Entes direnişçisi Gülistan Kobatan

 

 

Sinter direnişi 1. yılında!

22 Aralık günü 1. yılını dolduran Sinter Metal direnişi fabrika önünde yapılan etkinlikle selamlandı. Emekten yana olan herkes Sinter Metal işçileriyle, saldırıya ve sömürüye maruz kalan tüm işçilerle dayanışmaya çağrıldı.

Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçiler, etkinliğe katılarak kendilerine destek verenleri sloganlarıyla karşıladılar.

Etkinliğe, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Belediye-İş, Deri-İş, Nakliyat-İş, Hava-İş üyesi Sabiha Gökçen Havalimanı işçileri, Dev Sağlık-İş, Sine-Sen, Emekli-Sen, HKP, ÖDP, SDP, EMEP, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, OSİM-DER, BDSP ve UİD-DER de destek verdi. Mustafa Alabora ve İlyas Salman da birinci yıl etkinliğine katılanlar arasındaydı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü çeşitli fabrikalardan işyeri temsilcileri “Sinter işçisi yalnız değildir!” sloganıyla alana gelirken Mert Akışkan Gücü işçileri ise “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla Sinter Metal işçilerini selamladılar. Nakliyat-İş üyesi işçiler, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Sinter işçisi yalnız değildir”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Balnak’ta sendikal mücadele engellenemez” dövizlerini taşırken, Entes direnişçisi Gülistan Kobatan da direnişinin 223. gününde Sinter Metal işçilerinin yanındaydı.  

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçi ve emekçilere dönük saldırılara vurgu yaptı. Bir yıldır direnişte olduklarını belirten Serdaroğlu, kamuoyunu duyarlı hale getirmek için çaba harcadıklarını dile getirdi.

İstanbul Belediyesi’nde işçilerin maruz kaldığı saldırıyı bütün Türkiye’nin acı bir şekilde izlediğini söyleyen Serdaroğlu TEKEL ve diğer işkollarında direnen işçilere sahip çıkacaklarını dile getirdi.

İşçiler bu konuşmaya “Hepimiz TEKEL işçiyiz” sloganıyla yanıt verdiler.

Serdaroğlu ayrıca Nakliyat-İş yöneticilerine dönük tutuklama teröründen de bahsederek işverenlerin saldırılarıyla sendikacılara gözdağı verilmeye çalıştığını; fakat bedel ödemekten çekinmediklerini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise ayrım yapılmadan Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların saldırılara maruz kaldığını ifade etti. Konfederasyon ayrımı gözetmeksizin genel grevi örgütleme çağrısı yaptı.

Çelebi’nin ardından ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu da söz aladılar.

Grup Marsis’in ezgileriyle katıldığı etkinlik çekilen halaylarla ve bir Sinter direnişçisinin konuşmasıyla sona erdi. Sinter işçisi “Olgun Tanberk bu sese kulak ver. Ne olursa olsun bu direnişi bitiremeyeceksin. Dava bitene kadar bütün kararlılığımızla bu direniş sürecek” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye